Operatiunea "Tridentul": UE ne pregăteste de Apolcalipsă. Planul secret discutat la cel mai înalt nivel - Pandemie, climă dereglată și război
Postat la: 05.11.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Cum să pregăteşti 450 de milioane de europeni pentru crize majore, de nivel apocaliptic? Fostul președinte finlandez Sauli Niinistö a prezentat Comisiei Europene un raport privind pregătirea civilă a Europei.
Raportul transmis de Sauli Niinistö Comisiei Europene face o recomandare pe cât de simplă, pe atât de ambițioasă: fiecare gospodărie europeană ar trebui să poată rezista 72 de ore autonom în cazul unei crize majore. Hrană, apă, medicamente... Această pregătire individuală nu este un catastrofism, ci prima verigă dintr-un lanț de reziliență la scara continentului. Este vorba despre trei crize majore, motiv pentru care raportul mai este cunoscut si in formula scurta: "Tridentul" - Pandemie, climă dereglată și război.
"Pregătirea poate reuși doar cu participarea activă a cetățenilor", insistă fostul președinte finlandez. Un mesaj care rezonează în mod deosebit în țara sa, unde cultura pregătirii civile este vie. Când împarți 1.340 de kilometri cu Rusia lui Vladimir Putin, nu gândeşti neapărat ca un francez la adăpostul descurajării nucleare. Ursula von der Leyen, încredințând scrierea acestui raport lui Sauli Niinistö în urmă cu șapte luni, știa foarte bine ce face. Percepţia finlandeză a pericolului iminent și permanent impregnează documentul.
Dar pericolul civil într-o lume cu o climă dereglată devine la fel de iminent în Occident, așa cum ne amintesc inundațiile devastatoare care îndoliază Spania în aceste zile. Va fi necesar să existe geamanduri sau bărci de salvare gonflabile în zonele inundabile sau chiar în portbagajul mașinilor, lângă triunghiul portocaliu, din moment ce inundațiile spaniole au provocat morți printre cei prinși la volan și duși de apele dezlănţuite?
Sauli Niinistö nu vrea să alimenteze temerile, ci dimpotrivă să întărească încrederea: cetățenii pregătiți sunt cetățeni mai rezistenți în fața crizelor. Europa ar învăța astfel lecțiile pandemiei de Covid-19 care a scos la lumină lipsa de pregătire: fără măști, fără mănuși, descoperirea vulnerabilităților în materie de medicamente, paturi de spital etc. Raportul Niinistö nu este primul de acest gen. Michel Barnier, în 2016, redactase de asemenea un raport despre pregătirea pentru crize. Dar acesta a fost ignorat de liderii europeni și a fost pus în sertarul fără fund al uitării. Va avea aceeași soartă și raportul Niinistö?
În orice caz, diagnosticul său este larg împărtășit. "De la începutul acestui deceniu, UE a trecut prin cea mai gravă pandemie de un secol, cel mai sângeros război pe pământ european din 1945 și cel mai fierbinte an înregistrat". Un triptic infernal care dă o imagine a unei Europe periculos de vulnerabile. Și în mare măsură dependentă!
Să ne uităm la cifre: UE importă 97,6% din gazul său natural, 97,7% din petrol și 100% din uraniu. O dependență energetică critică care este însoțită de un dezechilibru militar îngrijorător: în 2024, cheltuielile rusești pentru apărare vor ajunge la 388 de miliarde de dolari (la paritatea puterii de cumpărare), aproape cât cele 428 de miliarde ale membrilor europeni ai NATO împreună. "Putin a spus clar acum zece ani că ne vede pe noi, occidentalii, ca fiind slabi și, prin urmare, că Occidentul este slab. El chiar pare să gândească așa. Trebuie să schimbăm această percepție", avertizează Niinistö.
"Dacă nu facem tot ce putem pentru propria noastră securitate, nu ne putem aștepta ca alții să o facă pentru noi", continuă el, anticipând evoluția inexorabilă a Statelor Unite, indiferent cine câștigă alegerile americane din 5 noiembrie. Toate cancelariile europene știu că Statele Unite ar putea fi mai puțin prezente în cazul unei crize simultane cu China în Asia. Ei o știu, dar o anticipează?
Raportul preconizează integrarea sistematică a modulelor privind pregătirea pentru criză în programele școlare, inclusiv securitatea cibernetică, educaţia pentru media și reziliența la dezinformare. O generație de europeni mai bine înarmați pentru a face față amenințărilor hibride.
Crizele recente au demonstrat costul exorbitant al lipsei de prevedere. Pandemia de Covid-19 a redus PIB-ul zonei euro cu 16%. Evenimentele meteorologice extreme au costat UE 650 de miliarde de euro între 1980 și 2022, inclusiv 112 miliarde doar în perioada 2021-2022. În schimb, fiecare euro investit în pregătirea pentru pandemii generează 13,30 euro rentabilitate a investiției, potrivit raportului.
Investiția primară este cuantificată: 500 de miliarde de euro cheltuieli suplimentare pentru apărare pe parcursul a zece ani. Se propune crearea a două noi fonduri: o "Facilitate europeană de apărare" și o "Facilitate europeană de securitate". Obiectiv: alocarea a cel puțin 20% din bugetul european pentru securitate și pregătire pentru crize. În acest sens, președinta von der Leyen a considerat că această cifră nu trebuie luată literal, ci ca "un obiectiv".
La nivel instituțional, raportul recomandă crearea unui "hub" central de gestionare a crizelor și a unui serviciu european de informații. Parteneriatele public-private trebuie consolidate, în special pentru a constitui stocuri strategice europene. Cooperarea UE-NATO trebuie aprofundată, păstrând în același timp autonomia europeană de luare a deciziilor.
Printre proiectele emblematice identificate drept "Proiecte de apărare de interes comun", raportul pune un accent deosebit pe apărarea aeriană. Un scut antirachetă aerian, împărțit între cei 27, ar constitui nu numai o contribuție majoră la securitatea colectivă, ci și un mijloc de consolidare a bazei industriale de apărare europeană prin cooperare. Da cum să-l finanţezi? Este justificat un nou împrumut comun?
Ursula von der Leyen, întrebată miercuri pe acest subiect, respinge acest mijloc pentru că știe că Germania și țările cumpătate îl resping din start.
Președinta Comisiei preferă să respecte o metodologie prudentă în acest domeniu, în care statele membre au grijă să-şi păstreze deplina suveranitate. "Trebuie mai întâi să avem o discuţie: există proiecte majore de interes comun? - începe ea, cu grija de a nu arde etapele.
De exemplu, un scut de apărare aeriană pentru Uniunea Europeană. Dacă este cazul și este o necesitate transfrontalieră vastă, îl considerăm un proiect european comun pe care dorim să-l dezvoltsăm împreună? În sfârșit, ajungem la finanțe și există două modalități de finanțare: fie contribuții naționale, fie noi resurse proprii adăugate la bugetul european". Deci fără împrumut comun.
"Lumea înconjurătoare nu va aștepta până când Europa va fi pregătită", avertizează Sauli Niinistö. Acest avertisment final rezumă urgența situației. În fața unor regimuri autoritare care percep Occidentul ca fiind slab, Europa trebuie să-și demonstreze reziliența. Raportul Niinistö pune bazele unei adevărate "Uniuni a pregătirii", un concept care ar trebui să fie în centrul următorului mandat al Comisiei Europene. Rămâne de văzut dacă statele membre vor avea voința politică de a urma aceste recomandări ambițioase. Costul poate părea ridicat, dar așa cum arată raportul, acesta va fi întotdeauna infinit mai mic decât cel al nepregătirii pentru crizele majore care se anunţă.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Google face o declarație care șochează pe toată lumea: intenționează să acceseze un univers paralel
Google a surprins lumea tehnologiei odată cu lansarea noului său cip de calculator cuantic, Willow, făcând o declarație care a trecut aproape neobservată. Compania susține că acest cip revoluționar ar putea utiliza universuri paralele pentru a-și genera rezultatele, o afirmație care ridică întrebări fascinante și provocatoare despre viitorul calculului cuantic.
-
ChatGPT devine tot mai periculos: începe să gândească singur, minte și face orice ca să-și asigure supraviețuirea
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
-
Descoperire intrigantă: arheologii au găsit o tăbliță de bazalt inscripționată cu un sistem de scriere necunoscut
În regiunea Dmanisi, Georgia, arheologii au descoperit o tăbliță de bazalt inscripționată cu un sistem de scriere necunoscut, compus din 60 de caractere dispuse în șapte coloane. Această descoperire intrigantă deschide noi perspective asupra originilor și diversității sistemelor de scriere antice.
-
Rusia, în pragul retragerii din Siria: imaginile din satelit sugerează ample mișcări de evacuare
Rusia pare să-şi pregătească de evacuare echipamentele militare de la o bază aeriană militară din Siria, potrivit imaginilor din satelit publicate de Maxar. Imaginile realizate vineri arată ceea ce par a fi cel puţin două aeronave Antonov AN-124, unul dintre cele mai mari avioane cargo din lume, cu trapele deschise, la baza aeriană Hmeimim din provincia de coastă Latakia.
-
S-a aflat cum și când a fost pus la cale planul care a dus la căderea regimului Bashar al-Assad
Rebelii sirieni au început să planifice asaltul militar care a răsturnat regimul lui Bashar al-Assad în urmă cu un an, într-o operaţiune extrem de disciplinată în care a fost desfăşurată o nouă unitate de drone şi în care a existat o coordonare strânsă între grupurile de opoziţie din întreaga ţară, a dezvăluit comandantul militar şef al principalului grup rebel.
-
Un nou studiu dezvăluie ce se întâmplă cu creierul celor care citesc din plăcere
Studiile arată o scădere a numărului de persoane care citesc pentru plăcere, în Marea Britanie 50% dintre adulți declarând că nu citesc regulat, o creștere față de 42% în 2015. Aproape un sfert dintre tinerii între 16 și 24 de ani afirmă că nu au fost niciodată cititori.
-
BBC, plângere la Apple: i-au fost atribuite ştiri false, generate de AI
BBC a anunţat că a depus o plângere la gigantul american Apple în legătură cu ştiri false, generate de inteligenţa artificială (AI), distribuite pe iPhone-uri şi care i-au fost atribuite în mod incorect.
-
Un microcip revoluționar ar putea ajuta oamenii care au probleme în timpul somnului
Câțiva pacienți britanici vor dormi mai bine după pe unul din nervi li s-a montat un microcip. Este vorba despre un microcip controlat de o aplicație care îi ajută pe pacienții cu apnee în somn. Această tulburare gravă afectează doar în Marea Britanie circa opt milioane de oameni.
-
Viktor Orban, după discuțiile cu Trump și Putin: "Noua administraţie din SUA va avea un început fulger"
Premierul conservator ungar Viktor Orban a asigurat vineri că situaţia în lume se va linişti odată ce republicanul Donald Trump va fi învestit preşedinte al SUA pe 20 ianuarie, iar schimbările vor ajunge curând în Europa.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
- 6.Departamentul de Stat al SUA a finanțat Ateismul pe plan global
- 7.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 8.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 9.Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
- 10.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu