Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












SIRENE a găsit utilaje furate în ograda milionarului Mihai Crișan

Postat la: 02.04.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

O importantă știre din presa sătmăreană a trecut aproape neobservată, recent, pe lângă urechile noastre. Pe scurt, jurnaliștii scriau la sfârșitul lunii martie, că în urma unui control desfășurat de structurile antimafia la ferma unui potentat local din comuna Vama (Țara Oașului), au fost identificate și indisponibilizate două utilaje agricole date în urmărire de către autoritățile germane.

În urma perchezițiilor făcute la ferma influentului om de afaceri al cărui nume a rămas secret, polițiștii au demarat cercetări față de un bărbat, de 63 de ani, pentru infracțiunea de tăinuire. Cam atât cu informațiile despre eveniment. De obicei, când vine vorba despre un caz important de colaborare transfrontalieră, Inspectoratul de Poliție Județeană Satu Mare emite un comunicat de presă. De-a lungul timpului, dacă este vorba despre anumite persoane influente din județul Satu Mare, mai ales despre cele cu influență în zona politică, polițiștii și chiar jurnaliștii aleg să tacă.

Tractoare în țiplă

Între timp, noi am aflat că influentul om de afaceri bănuit că ar fi ascuns utilajele agricole furate din Germania, este nimeni altul decât milionarul Mihai Crișan, patronul complexului turistic Valea Măriei, din localitatea Vama. Lucrătorii care se ocupă de acest caz fac parte din Serviciul de Investigații Criminale al Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare, fiind coordonați de subcomisarul Ioan Solomeș, ofițer specializat pe linie de furturi de/din autoturisme. Solomeș l-a audiat pe Crișan în dosarul furtului de tractoare, în data de 31.03.2022. Este de notorietate implicarea afaceristului în numeroase activități ilegale, din care, ca prin minune, a scăpat basma curată.

Mai știm că, cele două tractoare nou-nouțe, marca John Deere (cu zero kilometri la bord), ridicate de la ferma milionarului Mihai Crișan, au zăcut în custodia Poliției de Frontieră Negrești Oaș până în data de 1 aprilie, după care au dispărut. Există informații că transportatorul utilajelor este Csobi, un interlop din localitatea Orașul Nou, folosit deseori în activități ilegale, în afara țării.

O combinație bine pusă la punct ?

Cazul tractoarelor furate nu a putut fi mușamalizat pentru că acțiunea a coordonată de autoritățile germane, prin birourile și software-ul SIRENE, un sistem complex de monitorizare transfrontalieră folosit și de România. Alarma s-a dat prin sistemul de colaborare internațional SIRENE, declanșând colaborarea cu autoritățile judiciare din Germania. Imediat, a fost activat Serviciul de Investigații Criminale al IPJ Satu Mare.

Anchetatorii spun că este posibil și un scenariu prin care rețeaua din Germania să fi făcut un joc pervers. Dacă utilajele agricole au trecut prin vămi atât de ușor, înseamnă că sunt cumpărate cu documente legale, apoi sunt aduse în România și revândute. După circa 48 de ore, combinatorii din Germania le declară furate pentru a încasa asigurarea, caz în care, anchetatorii îl pot considera cumpărător de bună credință pe Crișan. Sau poate că tocmai acesta este jocul milionarului.

Eduard Ovidiu Ohanesian

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE