Cartea de Identitate Electronică = Portofelul Digital = Controlul Total
Postat la: 04.12.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Cartea de identitate electronica (aceasta va fi forma materiala a portofelului de identitate digitala persoanala in Romania) - Nu este basm, este realitate, ca scrie in legile alea despre care nu aveti habar ca exista si chiar daca aflati ziceti ca nu intelegeti voi, ca e prea tehnic.
Bălăriile au fost votate de parlament și introduse în legislație prin Legea nr 162 din 03 aug 2020 (fiind vorba de un proiect depus încă din oct 2017, dar au prins momentul sa îl voteze în pandemie, când pe noi ne țineau prinși în "mrejele" apocalipsei cu pandemia). Pentru a înțelege cam care este scopul și rolul cărții de identitate electronica, citiți expunerea de motive a proiectului devenit legea 162/2020. Daca va veti uita cu atentie , veti vedea ca in Expunerea de motive a proiectului de lege depus in 2017 se la pct 3 se mentioneaza ca fara a exista la nivel european o conditionare directa bla bla.
Numai ca in 2019 a aparut legislatia la nivel european, iar ai nostri au asteptat sa apara si au votat legea nationala dupa aceea. La pagina 6 si 7 din Expunerea de motive veti vedea si care este scopul real al acestei carti de identitate electronice (pct 1: sa te identifici on-line pentru a beneficia de diverse servicii electronice si enumera cateva, exemplificativ, bancare, fiscale, sociale, financiare, educatie, etc. Numai ca intre timp, se digitalizeaza TOT. Asa ca pentru a avea acces la orice).
Luați în considerare ca între timp au fost adoptate multe alte legi care se vor aplica coroborat (adica se vor adauga si alte "date" la Cartea de identitate electronica). Momentan, conform legislației interne, cartea de identitate electronica este opțională. Insa, potrivit Regulamentului UE 2019/1157 (art 5 alin 1) care este obligatoriu aplicabil de la 02 aug 2021:
(1) Cărțile de identitate care nu îndeplinesc cerințele prevăzute la articolul 3 încetează să fie valabile la data expirării lor sau în termen de 3 august 2031, oricare dintre aceste date SURVINE MAI INTAI.
(2) Prin derogare de la alineatul (1):
(a) cărțile de identitate care nu îndeplinesc standardele minime de securitate stabilite în partea 2 a documentului OACI 9303 sau care nu includ un MRZ funcțional, astfel cum se definește la alineatul (3), își încetează valabilitatea la expirarea lor sau în termen de 3 august 2026, oricare dintre acestea survine mai întâi;
(b) cărțile de identitate ale persoanelor în vârstă de 70 de ani și peste la 2 august 2021, care îndeplinesc standardele minime de securitate stabilite în partea 2 din documentul OACI 9303 și care au un MRZ funcțional, astfel cum este definită la alineatul (3), își încetează valabilitatea la expirarea lor.
După cum am văzut ca practica românașii nostri: ori vor zice ca se aplica direct regulamentul și la nivel național (ca prin articolele de presa a tot scris ca la 3 aug 2031 isi încetează valabilitatea cărțile de identitate "fizice") ori vor da ei o lege/OUG prin care sa modifice legislația în sensul asta.
In plus "pălăria" care se va pune la toata mizeria asta va fi Regulamentul UE privind identitatea digitala. Proiectul este deja depus in Parlamentul UE (COM 281/2021). Vedeti:
(16) se introduc următoarele articole 12b și 12c:
„Articolul 12b
Utilizarea transfrontalieră a portofelelor europene pentru identitatea digitală
(1) În cazul în care statele membre solicită o identificare electronică utilizând un mijloc de identificare electronică și o autentificare în temeiul dreptului intern sau al practicii administrative pentru a accesa un serviciu online furnizat de un organism din sectorul public, acestea acceptă, de asemenea, portofele europene pentru identitatea digitală emise în conformitate cu prezentul regulament.
(2) În cazul în care beneficiarii privați care furnizează servicii sunt obligați de dreptul național sau de dreptul Uniunii să utilizeze autentificarea strictă a utilizatorului pentru identificarea online sau în cazul în care autentificarea strictă a utilizatorului este impusă în baza unei obligații contractuale, inclusiv în domeniile transporturilor, energiei, serviciilor bancare și financiare, securității sociale, sănătății, apei potabile, serviciilor poștale, infrastructurii digitale, educației sau telecomunicațiilor, beneficiarii privați acceptă, de asemenea, utilizarea portofelelor europene pentru identitatea digitală emise în conformitate cu articolul 6a.
..."
si anexa LISTA MINIMĂ A ATRIBUTELOR:
1.adresa;
2.vârsta;
3.genul;
4.starea civilă;
5.componența familiei;
6.cetățenia;
7.calificări educaționale, titluri și licențe;
8.calificări profesionale, titluri și licențe;
9.autorizații publice și licențe;
10.date financiare și date privind societatea comercială.
OUG 97/2005 privind cartea de identitate electronica o găsiți aici (actualizata):
Regulamentul UE 2019/1157
Proiectul de regulament UR privind portofelul de identitate digitală personală (COM 281/2021)
Si daca tot nu credeti, uite aici cum va explica Comisia Europeana pe site-ul sau ca totul va fi spre binele vostru. Insa, uitati-va putin la schite si ganditi-va cat de bine va va fi, daca accesul la TOT este conditionat de identitatea digitala (portofel in care vor fi toate datele existentei voastre).
Binenteles ca vi se prezinta doar avantajele confortului oferit:
Identitatea digitală europeană poate fi folosită în numeroase situații. De exemplu, veți putea:
să utilizați servicii publice (să solicitați certificate de naștere sau adeverințe medicale, să semnalați o schimbare de adresă...)
să vă deschideți un cont bancar
să vă depuneți declarațiile fiscale
să vă înscrieți la universitate, în țara de origine sau în altă țară din UE
să stocați rețete medicale pe care să le puteți utiliza oriunde în Europa
să vă dovediți vârsta
să închiriați o mașină folosind un permis de conducere electronic
să vă înregistrați la sosirea într-un hotel etc.
Aici gasiti fisa proiectului de regulament si rapoartele care s-au intocmit pana acum de comisii
Dar, daca ati uitat, si cu certificatul si cu vacc vi s-au prezentat numai avantajele, aduceau numai lapte si miere și ați văzut ce bine v-a fost cu ele.
https://ec.europa.eu/.../eur.../european-digital-identity_ro
Uite si strategiile UE in care sunt prevazute toate cele de care va atrag atentia "conspirationistii" de ceva timp, iar voi: Batman! Batman!
https://ec.europa.eu/.../europes-digital-decade-digital...
Modelarea viitorului digital al UE:
https://digital-strategy.ec.europa.eu/
Dar, binenteles, ca sa intelegeti trebuie sa mai si cititi (sa intrati pe toate paginile si toate link urile si sa cititi), ca nu pot eu sa scriu intr-o postare tot ce ni s-a pregatit de niste ani buni.
Insa, multi sunt certați cu cititul, ăși obiosesc ochii si creierașul.
TOTUL ESTE LA VEDERE! PUBLIC!
NUMAI DACA NU VREI NU STII.
Dar nici cu vaccinul si nici cu certificatul nu ati vrut sa stiti, după care va plangeati pe la colturi, ca public nu ati avut tupeu să o faceti.
Elena Radu
ULTIMA ORA
-
SUA dau în clocot după punerea sub acuzare a lui Trump: DeSantis acuză o manevră a lui Soros și anunță că nu îl va extrăda din Florida
Un mare juriu din New York a votat pentru punerea sub acuzare a fostului președinte Donald Trump, care încă mai candidează la președinție în 2024 - iar unul dintre principalii săi rivali pentru nominalizarea republicană în 2024 a afirmat într-un comunicat că Florida "nu va ajuta la o cerere de extrădare".
-
Revoluționar - Un test de sânge care depistează precoce cancerul ar putea scuti bolnavii de chimioterapie
Un test de sânge care poate detecta urme de celule canceroase ar putea scuti mii de pacienți de chimioterapia inutilă în fiecare an. Biopsiile lichide pot evidenția recidiva cancerului cu cel puțin 4 ani înainte ca aceasta să poată fi detectată prin scanare. Un studiu important privind cancerul intestinal verifică dacă testul poate arăta dacă operația chirurgicală a îndepărtat toată tumora.
-
După ce a propus anexarea prin lege a unor teritorii din Ucraina, Diana Șoșoacă depune și un proiect privind unirea cu Republica Moldova
Senatoarea Diana Iovanovici-Șoșoacă, președintele Partidului S.O.S. România, a depus vineri, 31 martie, la Senat, propunerea legislativă intitulată „LEGE privind unirea României cu Republica Moldova", pentru introducerea acesteia în procedură legislativă, și a solicitat adoptarea acesteia în procedură de urgență.
-
Compensații europene pentru România: CE va oferi ajutor suplimentar fermierilor afectați de importurile de cereale ieftine din Ucraina
România va obține în plus în jur de 15 milioane de euro pentru a veni în sprijinul agriculturilor afectați de importurile ieftine de cereale din Ucraina. Comisia Europeană a vorbit despre o sumă suplimentară de 75 de milioane de euro pentru a-i ajuta pe fermierii din România, Polonia, Bulgaria, Ungaria și Slovacia, iar negocierile pentru împărțirea acestei sume vor începe curând.
-
130 de ani de social-democraţie în România. Vicepreședintele Comisiei Europene, la aniversarea PSD
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a participat vineri la evenimentul organizat de PSD cu ocazia împlinirii a 130 de ani de la crearea primului partid social-democrat din țara noastră.
-
Dosarul Vulkan aruncă Rusia în aer: a fost dezvăluită o mega-operațiunea Sandworm a serviciilor secrete
Mii de pagini de documente secrete dezvăluie modul în care inginerii de la o firmă aparent inofensivă, NTC Vulkan, lucrează pentru armata rusă şi agenţiile de informaţii ruseşti pentru a sprijini operaţiunile de hacking, pentru a antrena agenţi înainte de atacurile asupra infrastructurii naţionale, pentru a răspândi dezinformarea şi pentru a controla internetul, relatează The Guardian şi The Washington Post.
-
New York Times: Donald Trump a fost pus sub acuzare. Marți urmează sa fie arestat!
Informațiile primite pe surse din sistemul judiciar american de către the New York Times relevă că Biroul procurorilor din NY ar fi terminat rechizitoriul lui Donald Trump și-l vor aresta marțea viitoare.
-
Dosarul refugiaților ucraineni: cum funcționa o mare rețea care a decontat ilegal peste două milioane de euro
Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Maramureș fac percheziții la o primărie, dar și la peste 200 de persoane într-un dosar în care s-au decontat fictiv cheltuieli cu hrana și cazarea refugiaților ucraineni.
-
Taxa de solidaritate îngroapă OMV: Acțiunile pe bursă se prăbușesc după votul din Parlament!
Confuzie cu taxa de solidaritate Petrom: statul încearcă orice manevră de a lua 1 miliard de euro, Petrom se apără cu toate armele. Investitorii de la Bursă sunt în ceaţă. Fiscul susţine că a descoperit erori de calcul la o taxă.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Ce rost mai avea "excursia" lui Iohannis în Japonia?!
- 2.Treaba-i gravă cu Iohannis!
- 3.Nii Noo, Nii Nooo! Să vină Salvarea la G4MEDIA!
- 4.Rareș Bogdan pune pe tapet un subiect bombă: atacurile energetice!
- 5.Vizita lui Xi la Putin marchează finalul Pax Americana!
- 6.Băieți, avem o problemă!
- 7.Situația se îmbunătățește din ce în ce mai rău!
- 8.România a intrat "de facto" pe harta războiului ruso-ucrainean!
- 9.Variantă nouă a Laurei Andreșan. O cheamă Cristina și a făcut ravagii printre politicieni
- 10.''Ciucă al nostru'' e campionul: mai penibil ca Dăncilă, mai caraghios decât Orban, mai limitat ca Cioloș, mai slugarnic decât Boc!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu