Cu paginile online nu poți plesni nici măcar o muscă!
Postat la: 23.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Într-o discuție cu amicul avocat Florentin Țuca la podcastul lui "Pe drept cuvânt", vine vorba, desigur, și despre presă, libertatea de exprimare, puterea jurnaliștilor de a provoca schimbări de atitudine, indignări publice, luarea unor decizii, demisii. E entuziasmat și încrezător în fenomenul noului jurnalism al zonelor de nișă, în capacitatea lupilor singuratici- care și-au făcut un site sau un podcast- de a ieși învingători din bătălia pentru adevăr, oricare ar fi acela.
Nu e singurul care crede asta, nu e treaba mea să fac țăndări entuziasmul care însoțește, de obicei, orice început, mai ales că orice început, vorba lui Lucian Blaga, se vrea fecund. Dar mie îmi lipsește redacția. Se poate scrie și din vârful patului de acasă, desigur, se poate organiza un mic birou de lucru în mansardă sau în camera de oaspeți, dar eu am avut întotdeauna chef să merg la redacție. "Trebuie să ajung la redacție!", e o mantră pe care am rostit-o de mii de ori de-a lungul anilor, pentru că acela era spațiul magic al tuturor elementelor care se combinau aproape alchimic în apariția produsului jurnalistic.
Acolo erau ședințele de redacție, birourile încărcate de căni de cafea și de scrumiere (am prins și ani mulți din vremea în care se fuma ca la balamuc oriunde și oricând), colegii, închiderile de ediție sau breaking-news-urile, discuțiile cu șefii de departamente despre strategia editorială, certurile, demisiile scrise în grabă și tot în grabă retrase, sancțiunile pentru greșelile impardonabile de redactare sau de documentare, primele pentru exclusivități sau pentru lovituri de presă și, mai ales, un sunet aparte, știut doar de noi, cei care trăiam, adeseori la propriu, în redacție: zumzetul fabricii de știri din care erau lansate la răstimpuri, cu o forță teribilă, adevărate torpile mediatice în stare să cutremure poziții, partide, miniștri, guverne.
Am ajuns acum câteva luni în locul unde s-a scris unul dintre cele mai influente ziare din România anilor 2000. Pe vremuri, în acea redacție erau sute, repet, sute de redactori, reporteri, corectori, tehnoredactori, fotografi, șoferi, studenți care furau meserie... Birourile, scaunele, computerele, chiar și cănile de cafea erau încă acolo. Dar în redacție nu mai era nimeni. Ziarul încă mai apare, online, desigur, la el mai lucrează azi trei redactori. Și o fac, bineînțeles, de acasă. Zumzetul fabricii de știri nu se mai aude, iar cu paginile online nu poți plesni nici măcar o muscă.
Ziariștii buni încă mai există, dar a dispărut redacția. Locul care te făcea să simți că aparții unei echipe, că, la o adică, nu ești singur, că ai "spate". Solidaritatea echipei din care faci parte e cu mult peste solidaritatea de breaslă. Lupii singuratici tânjesc după o haită.
Cu eforturi mari, logistice, de documentare și financiare, jurnaliștii unui cunoscut canal de YouTube (Recorder) au publicat acum ceva vreme (încă) o anchetă despre corupția politicienilor. Au făcut un număr impresionant de vizualizări. Cum au mai făcut și altădată. E plin internetul de site-uri și de canale de YouTube în care ziariști solitari sau grupați în echipe de doi-trei inși publică, la răstimpuri, anchete, reportaje, documente sau imagini în exclusivitate. Unii dintre ei ajung să aibă un număr record de accesări sau de vizualizări, dar efectul acestor dezvăluiri este, în cele mai multe cazuri, nul. Există profesionalism, dar lipsește forța redacției. Lupul singuratic urlă la lună.
Poate că optimismul amicului Florentin Țuca se va dovedi, cândva, justificat. Influencerii de azi sunt, probabil, "jurnaliștii" de mâine. Poate vom vedea minunea când o pagină electronică, din miliardele de pagini electronice scrise în fiecare zi prin cafenele, prin mașini sau prin mansarde, va avea forța anchetei Watergate scrisă de Bernstein și Woodward în redacție. Dar chiar și atunci, autorului îi vor lipsi strângerile de mână ale colegilor, ca să nu mai spun că i-ar prinde bine și-o primă.
Robert Turcescu
ULTIMA ORA
-
Boris Johnson dezvăluie cauza morții Reginei Elisabeta a II-a
Fostul premier britanic Boris Johnson a dezvăluit în premieră cauza morții Reginei Elisabeta a II-a: cancer osos. Publicația tabloidă Daily Mail a făcut cunoscut amănuntul, anunțând că va publica în serial memoriile fostului premier. Acesta a încălcat, cu bună știință, cutuma regală care spune că despre bolile suveranilor nu se comentează public.
-
Modificări în Codul Rutier care au intrat în vigoare de la 1 octombrie. Permisul va fi suspendat pentru abateri considerate până acum minore
De la începutul lunii octombrie, o serie de reglementări din Codul Rutier s-au înăsprit și pot duce chiar la suspendarea dreptului de a conduce.
-
Triunghiul amoros care a cutremurat Formula 1: Doi piloți și o influenceriță sunt implicați în scandalul momentului
Rivali pe pistă în timpul sezonului de Formula 1, englezul Oliver Bearman şi argentinianul Franco Colapinto sunt rivali şi în viaţa privată. Cei doi tineri piloţi ar fi avut o relaţie cu aceeaşi femeie, o studentă la drept, dar şi cu activităţi de influencer.
-
Clanul rus din spatele imperiului de criminalitate informatică „Evil Corp" protejat de FSB. Desfășoară atacuri cibernetice distructive în întreaga lume
Departamentul Trezoreriei SUA a anunțat sancțiuni, marți, 1 octombrie împotriva a șapte persoane și două entități asociate cu Evil Corp, un grup de criminalitate informatică cu sediul în Rusia.
-
Descoperirea care îngrozește oamenii: Alimentele care vă "mănâncă" metabolismul din organism, în tăcere
Un nou studiu efectuat de către o echipă de cercetători de la Universitatea din Bonn, Germania, și Agenția de Cercetare a Cancerului din Lyon, Franța, a făcut o descoperire îngrozitoare pentru sănătate. Experții au constatat că alimentele ultraprocesate vă "mănâncă" și vă modifică metabolismul în tăcere, ducând la boli cardiovasculare, afecțiuni cronice și cancer.
-
Procurorii au întocmit un dosar de 165 de pagini cu dovezi despre încercarea lui Donald Trump de a anula alegerile pe care le-a pierdut
Procurorii americani afirmă că Donald Trump a acționat dincolo de atribuțiile sale prezidențiale atunci când a exercitat presiuni asupra unor oficiali de stat și asupra vicepreședintelui de atunci, Mike Pence, în încercarea de a inversa înfrângerea sa în alegerile din 2020, conform unui dosar judiciar făcut public miercuri.
-
Climatologul care a demontat povestea "ciclonului Asley" avertizează că România ar putea fi lovită totuși de un ciclon autentic
În ultimele zile, vremea din România a suferit schimbări semnificative, aducând un nou episod de precipitații. Conform declarației Conf. dr. Lucian Sfîcă, "se întâmplă mereu în atmosferă, pentru o regiune sau alta, ca odată intrați într-o perioadă ploioasă să rămânem blocați în ea, de parcă ploile aduc alte ploi, la fel cum seceta odată instalată pare să alunge ploile și astfel să se intensifice."
-
Ceva nu se leagă: Liderul Hezbollah fusese de acord cu încetarea focului, dar israelienii l-au asasinat la câteva zile distanță
Ministrul de externe al Libanului, Abdallah Bou Habib, a declarat pentru CNN că liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost de acord cu o încetare a focului de 21 de zile, cu doar câteva zile înainte de a fi asasinat de Israel.
-
Robot care va putea rezolva marile enigme ale omenirii este deja in faza de proiect
Inteligenţa artificială (AI), cu ajutorul generatoarelor de imagini şi al agenţilor conversaţionali, îi pune la încercare pe artişti şi scriitori, însă oamenii de ştiinţă cred că aceasta ar putea, de asemenea, să revoluţioneze cercetarea şi chiar să ocupe un loc proeminent în lucrările laureaţilor premiului Nobel.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Americanii îl trimit acasă pe KWI și-i pun în offside camarila!
- 2.Crima împotriva păcii a fost (aproape) perfectă!
- 3.Falsificarea Istoriei nu aduce decât vrajbă între români și evrei! O replică la declarația lui Zubin Metha
- 4.De ce are nevoie Iohannis de imunitate ca de aer
- 5.Virgil Popescu a furat de a rupt
- 6.În apărarea Babilonului: Levantul n-a cucerit niciodată Persia!
- 7.De la cartierul-dormitor la orasele de 15 minute
- 8.Elefantul din covrigăria lui Marcel Ciolacu
- 9.Ziua în care liberalii pleacă de la măcelărie
- 10.Suveranismul se transformă sub ochii noștri în noul ciolanism
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu