Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
De la ''Valul republican nu s-a produs!'', America va trece la ''Houston, avem o problemă!''

Postat la: 09.11.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

America nu doarme în această noapte, iar cei din restul lumii ce pricep consecințele vitale ale alegerilor din SUA n-au prea dormit nici ei, dornici să afle rezultatele și detaliile.

Prima surpriză consemnată cu satisfacție de către susținătorii lui Biden & Company este că ''Valul republican nu s-a produs!'', ăsta e și titlul relatărilor agențiilor de presă. Adevărul este că nici un analist serios nu se aștepta ca republicanii să nu câștige la scor alegerile de ieri, dezastrul administrației democrate actuale de la Casa Albă fiind ''vizibil de pe Marte'', darmite pentru americanii ce-l experimentează uluiți în ultimii doi ani, nu mai reiau argumentația că e arhicunoscută.

Totuși, din această dimineață, analiștii de casă ai democraților au ieșit la rampă cu afirmații ce consemnează că cei ce vor contesta corectitudinea alegerilor din SUA sunt conspiraționiști sau vânduți rușilor, ei sunt tot cei ce-i etichetau la fel pe comentatorii ce nu erau de acord cu vaccinarea sau cereau pacea în conflictul ucrainean.

Acești analiști se poziționează astfel deoarece, în ultimele ore, republicanii și puținii comentatori ce mai sunt obiectivi (precum Tucker Carlson) au arătat defecțiunile din procesul de votare, de la voturi electronice anonime, la defectarea ciudată a mașinilor de înregistrat votul, sau la faptul că se poate vota fără a-ți dovedi identitatea prin prezentarea actelor.

La această oră alegerile americane sunt contabilizate prin numărare, se presupune că republicanii vor câștiga majoritatea în Camera Reprezentanților, dar în cazul Senatului situația este neclară deocamdată.

În cazul în care democrații vor păstra controlul în Senat, rămânând deci cel puțin în situația dinaintea alegerilor, e limpede că vor începe contestări masive ale republicanilor, ce vor viza frauda posibilă prin metodele expuse mai sus (aceleași ca la alegerile din 2020), dar e previzibil să urmeze și mari proteste în stradă, despre care nu se știe cum vor degenera.

În celălalt caz, clar previzibil înaintea scrutinului, în care republicanii vor câștiga și majoritatea din Senat, se va declanșa operațiunea de punere sub control parlamentar a administrației democrate de la Casa Albă, posibil și suspendarea lui Biden, ceea ce înseamnă de fapt tot un război intern așa cum America nu a mai avut în ultimele decenii.

În ambele cazuri SUA vor experimenta ceva dureros și cu mari consecințe, rămâne de văzut care dintre părți va fi sub spectrul celebrei replici din filmul Apollo 13, ''Houston, avem o problemă!''. Noi, cei din restul lumii, trăim deja în ultimii doi ani în acest context mega-problematic, produs chiar prin politicile SUA din mandatul lui Biden.

Cozmin Gușă

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE