Kaliningrad: Coaja de banană pe care se poate aluneca în războiul total?!
Postat la: 26.06.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Când Lituania a fost să intre în NATO i s-a cerut să își ia angajamentul de a nu obstrucționa tranzitul între Rusia și exclava Kaliningrad.
Aceasta reprezintă un teritoriu cuprins între Lituania, Polonia și Marea Baltică, asupra căruia se exercită suveranitatea rusă, în virtutea calității Rusiei de succesor al URSS, dar și de continuator al foste RSS Ruse.
Capitala regiunii Kaliningrad este orașul cu același nume care altădată se numea Koenigsberg (locul de naștere, dar și de veșnică odihnă al lui Immanuel Kant) și era centrul administrativ al Prusiei orientale.
Pentru a face legătura între Germania și Prusia Orientală, Hitler a cerut imperativ Poloniei să permită traversarea „coridorului Dantzig", teritoriu polonez care le separa, cu o autostradă construită pe piloni, dar guvernul de la Varșovia a refuzat, temându-se că aceasta ar fi fost o amenințare la adresa suveranității sale. Unii istorici susțin că blocarea tranzitului german și subsecventul litigiu al „coridorului" a fost mărul discordiei care a determinat invazia Poloniei de către armata germană în septembrie 1939, precedată de încheierea tratatului de neagresiune germano-rus (cunoscut ca Pactul Ribbentrop-Molotov) și urmată de izbucnirea celui de al Doilea Război Mondial.
La 2 august 1945, ceea ce avea să devină oblastul (regiunea) Kaliningrad, respectiv nordul Prusiei Orientale, intra în componența URSS, victorioasă, alături de aliații occidentali, în războiul cu Germania hitleristă. (De când lumea, cei care pierd războaie, de regulă, pierd și teritorii.) Inițial a existat intenția ca acest teritoriu să fie dăruit Lituaniei sovietice (cam tot așa cum Bucovina de nord, Donbasul și Crimeea aveau să fie dăruite Ucrainei sovietice), dar, în cele din urmă, în 1946, s-a decis includerea sa în componența Federației Ruse (mai exact Republica Sovietică Federativă Rusă).
La destrămarea URSS, puterile euro-atlantice, printre alte angajamente luate față de Rusia postsovietică, și l-au asumat și pe acela de a recunoaște și respecta drepturile suverane ale Rusiei asupra Kaliningradului (regiune și oraș). Subiectul a fost sensibil mai cu seamă în două momente: autodeterminarea Lituaniei, al cărui teritoriu urma să separe Rusia de oblastul baltic, și reunificarea germană, care trebuia să excludă teritoriile Prusiei Orientale (o parte aflate astăzi în Polonia).
Iată, însă, că acum, fără preaviz, Lituania interzice tranzitul mijloacelor de transport ruse care trebuie să alimenteze Kaliningradul cu aproape tot ceea ce este necesar vieții, invocând situația creată de războiul ruso-ucrainean și sancțiunile economice adoptate împotriva Rusiei de UE și statele NATO. Aceasta cu atât mai mult cu cât printre mărfurile tranzitate se află și unele a căror comercializare, în indiferent ce forme, este interzisă, în virtutea respectivelor sancțiuni.
Este evident că blocada astfel instituită de guvernul lituanian merge pe linia acuzelor îndreptate împotriva Rusiei referitor la blocarea exportului de produse alimentare din porturile ucrainene de la Marea Neagră. Moscovei i se reproșează că, în războiul său cu Ucraina, vrea să folosească „foamea" ca „armă cu rază lungă de acțiune", capabilă să lovească ținte terțe și să determine comunitatea internațională la abandonarea sprijinului pentru Kiev, împingându-l pe acesta către încheierea unui acord de pace cu cedare de teritorii.
La Vilnius, unii cred că pot răspunde cu aceeași monedă. Mai mult ca sigur că același lucru îl cred și „șoimii războiului" de la Varșovia, Londra și Washington.
Se ajunge astfel la o situație care seamănă enorm cu blocada Berlinului, instituită de sovietici între 24 iunie 1948 și 11 mai 1949. Atunci URSS a interzis traficul terestru (feroviar și rutier) către Berlinul de vest, declanșând una dintre cele mai mari crize (în primul rând cu caracter umanitar, dar, decurgând de aici, și politico-militar) ale Războiului rece. SUA, Marea Britanie și Franța au organizat atunci un pod aerian care a permis trimiterea de ajutoare suficiente pentru a asigura supraviețuirea berlinezilor izolați.
O alternativă ar fi fost forțarea căilor terestre care traversau Republica Democrată Germană (Germania de est sovietizată), dar asta ar fi însemnat intrarea inevitabilă în ciocniri cu forțele armate sovietice și est-germane staționate acolo, declanșând războiul direct între cele două superputeri deținătoare de armament nuclear. Prin aer ciocnirile ar fi putut avea loc numai dacă artileria antiaeriană ar fi deschis focul sau dacă aviația sovietică ar fi atacat. Atunci, însă, răspunderea primei lovituri ar fi fost a sovieticilor și, după cum s-a și dovedit, aceștia nu voiau să se ajungă până la o confruntare armată propriu-zisă.
În cele din urmă, blocada a fost ridicată, dovedindu-se ineficientă, chiar dacă foarte iritantă. Această iritare, odată acumulată dincolo de anumite limite, ar fi putut duce la o nevroză cu riscul unei simple erori care să facă omenirea a „aluneca", fără să vrea și fără să își dea seama, într-un marasm nuclear; tot așa cum lumea „alunecase" în tragedia fără sfârșit a Primului Război Mondial.
Iată că istoria pare a se repeta. Blocada instituită de Lituania încalcă atât angajamentele acesteia față de NATO (de aliați), cât și obligațiile respectării dreptului internațional. Dacă Lituania ar fi fost în război cu Rusia, ar fi fost, poate, altceva. Nu este, însă, cazul. Dimpotrivă, Secretarul General NATO, făcându-se desigur ecou cel puțin al „porumbeilor păcii" (înarmate) de la Washington, a declarat că alianța nord-atlantică nu este în război cu Rusia, nu intenționează să intre într-un asemenea război și nu dorește ca războiul din Ucraina să depășească frontierele acestei țări. Mai clar decât atât nu se poate.
Este evident că nu toți aliații împărtășesc această opinie. Pentru premierul britanic Boris Johnson un război în toată regula cu Rusia este vital ca să scape de răspunderea pentru a-și fi dus țara, prin minciuni și politici iresponsabile, în pragul dezmembrării. Cel puțin pentru el, unitatea Regatului Unit depinde de izbucnirea unui mare incendiu mondial din care să iasă victorios, cu pretenții de recompensă, ca unul care, pompier-piroman, a ținut tulumba americană.
La rândul său, guvernul polonez se pare că vede într-un război deschis al NATO cu Rusia, pe care este convins că cea dintâi nu îl va pierde, chiar dacă nu l-ar putea câștiga, dar care va epuiza vigoarea celei din urmă, ocazia de a se consacra ca (super) putere regională în Europa de nord, centrală și de est, printre principalii actori euro-atlantici.
Iată motivul pentru care aceste state, a căror înrâurire asupra politicii lituaniene, alături de SUA, este majoră, au decis să submineze demersurile trioului franco-germano-italian orientate către o pace negociată ruso-ucraineană cât mai rapidă, obținută la „prețul pieței" (adică prețul impus de raportul de putere dintre părțile interesate și de dinamica intereselor lor strategice). De bine ce domnii Macron, Scholz și Draghi au deschis fereastra către o soluționare a crizei ucrainene, chiar dacă nu au scos chiar și capul pe ea, Lituania, fără îndoială încurajată în acest sens, încinge focul și instituie o blocadă care ne face să contăm din nou pe auto-reținerea Rusiei, dacă pe înțelepciunea și solidaritatea aliaților nu se poate conta.
Nu știu dacă Rusia are capacitatea să realizeze un pod aerian, precum SUA în timpul blocadei Berlinului. I-ar fi, poate, mai ușor să trimită ajutoare pe mare. Rămâne de văzut dacă va alege deschiderea unui front nordic, în termeni militari, pe lângă cel sudic, din Ucraina și Marea Neagră, forțând trecerea prin Lituania pe căi terestre. Este posibil ca strategii care au avut ideea blocadei să creadă că ajută Ucraina, provocând Rusia să se angajeze pe un al doilea front.
Întrebarea este dacă o asemenea escaladare ne apropie de pace sau de un război mondial clasic (evident cu implicarea arsenalelor nucleare). Să sperăm că nu vom avea ocazia să o aflăm și că drumul spre pace va urma alte trasee.
Un lucru este cert. Dacă Rusia își va face drum către Kaliningrad cu arma în mână, măcar pentru a arăta că nu permite ca „puteri răzgâiate" de mâna a treia să îi dea cu tifla, NATO nu va ridica un deget în apărarea Lituaniei. Cu certitudine, se va spune că Rusia nu a atacat o țară membră a NATO, ci a răspuns unei provocări constând în încălcarea dreptului său de tranzit, cu afectarea exercițiului suveranității sale asupra întregului său teritoriu.
De altfel, era de mult știut că NATO nu va aplica niciodată articolul 5 al Tratatului de la Washington în cazul țărilor baltice. Discursul public, este una, iar acțiunea politică (și militară) este alta. Nici NATO nu se sustrage practicii de a spune una și a... fuma alta.
Chiar și așa, însă, chiar dacă blocada Kaliningradului nu va fi coaja de banană pe care omenirea să alunece într-un război de nedorit, ea va avea un efect negativ asupra NATO reducând și credibilitatea sa și aplicabilitatea strategiilor sale vizând gestionarea sfidărilor geostrategice actuale, într-un moment în care pacea americană este pusă în discuție. Iar asta îi afectează pe toți aliații. Și pe cei lucizi și pe cei cărora le-ar sta mai bine în cămașă de forță.
Așa cum am mai spus-o, în politică se întâmplă ca la șah: dacă nu ești atent și mai ales te iei după sfaturile chibiților, când ți-e lumea mai dragă te dă peste cap... nebunul.
Adrian Severin
-
Atenție maximă: un Flutur pe BEC!
Oficiali ai Administrației Trump și Ambasada SUA la București au avertizat asupra consecințelor draconice ale unei noi v ...
-
Agenții Rusiei din structurile statului dau vina pe ruși pentru problemele statului
Autoritatea pentru Reglementare in Comunicatii (ANCOM) pretinde ca a identificat o rețea de site-uri clonate, care imita ...
-
Adevărul! De ce SUA a sancționat regimul hibrid
Șah-Mat! Chiar in prima zi de desfașurare a scrutinului prezidențial din Romania Guvernul SUA a aplicat o sancțiune necr ...
-
Din nou votez răul cel mai mic!
Noi traim intr-o societate capitalista care este bazata pe producere de profit pe toate planurile : de la populație la c ...
-
Păcală președinte!
Nu poți sa nu te rogi pentru odihna unui papa care spune in cuvinte simple atatea advaruri cutremuratoare: "Viața aceast ...
-
Uluitoarea ascensiune a lătrăului național ViVi Ponta
"Carlanul" lui Iliescu, "Pisicuțul" lui Basescu și "Naparca" lui CT Popescu iși incearca a doua oara norocul la funcția ...
-
A venit nucleara: ambasada SUA sugerează că alegerile nu vor fi recunoscute
Cu doar 4 zile inainte sa inceapa votul pentru alegerile prezidențiale, ambasada SUA la București transmite un mesaj car ...
-
Apa vie din fântâna lui Petre-a Pădurii
Ziua, Someșul Cald vuia sub noi printre stancariile albe ale defileului deasupra caruia ne-am amenajat corturile, nopțil ...
-
Donald Trump Junior, scopul și durata vizitei
La 5 luni dupa anularea turului 2, prin decizia samavolnica și ilegala a CCR, ajunge finalmente in Romania un reprezenta ...
-
Jumulitorii de "lebede negre" au intrat in scena
Pe ultima suta de metri a campaniei electorale s-a dat startul la evenimente care sa schimbe radical tabloul. Ceea ce s- ...
-
Hotărârea care a provocat, în același timp, extaz și decredibilizare
Prin hotararea pe care a pronunțat-o ieri, judecatorul Alexandru Vasile, nu doar ca a adus un afront intregului sistem j ...
-
Sfidarea Papei Francisc de către primarul Bolojan
Interimarul number one al Romaniei este de o ipocrizie fara margini. Luni, a doua zi de Paște, la inceputul discu ...
-
Lebăda neagră judiciară servită nouă ieri de Curtea de apel Ploiești
S-a produs un eveniment judiciar marcant, de tip lebada neagra. Un judecator de la Curtea de apel Ploiești a dat o senti ...
-
Geopolitica papalității și alegerea noului Papă. Va câștiga omul lui Trump sau se va impune din nou Putin?
Ca sa incepem discuția despre papalitate, trebuie sa menționam episodul din 1935, cand, la o intalnire intre ministrul d ...
-
Înțeleg că Nicușor Dan intră la pușcărie dacă nu ajunge președinte
Este scenariul care incepe sa se prefigureze in urma dezvaluirilor din ziarul Cetațeanul și de pe canalul youtube Stakeb ...
-
Mărturisesc că eu sunt cel ce l-a pețit pe Iohannis pentru PNL în 2009, nu Antonescu, și nici Hellvig
Ieri, Victor Ponta a reluat tema Iohannis, simțind ca nesimțirea fostului președinte din noaptea de Înviere, cand ...
-
Prostimea intelectuală "față cu reacțiunea"
Ca sa vedeți cine sunt cei care ar vrea sa ne oblige sa gandim ca ei și daca cumva indraznim sa avem pareri proprii, ne ...
-
Paradă de bolopatriotism la Oradea
Interimarul prezidențial Ilie Bolojan se da astazi in stamba in orașul pe care l-a pastorit ca primar ...
-
Veșnicul trădător ViVi Ponta
Saptamana mare și luminata ne readuce aminte și de tradarea lui Isus Hristos de catre Iuda Iscarioteanul pentru 30 ...
-
Deci, pe cine executăm pe stadioane?
E mare indignare in țara ca a murit inca un narcoman notoriu, Rareș Ion, 20 de ani. S-a mers pana acolo incat un candida ...
-
Aceste vorbe din 1935 sînt ale lui Petre Tuțea, pe cînd avea 33 de ani
Statul roman actual nu apara bogatiile tarii si nu garanteaza munca natiunii. Nu, pentru ca nu e statul national al Roma ...
-
Rușii vor ajunge la gurile Dunării din cauza lui Iohannis și a lui Dragnea
A ieșit pe tv generalul Gheorghița Vlad, șeful Statului Major al Apararii, sa bage groaza in romanime de Paști, ca ajung ...
-
S-o lămurim: de fapt e vorba despre Nicușor Dan!
Antonescu a fost olimpic la istorie, ca a avut noroc de tata responsabil care a stat cu ochiul pe el, si cam atit. A ter ...
-
Umbra lui Trump pe malurile Prutului
SUA pare sa fi taiat Republica Moldova de pe lista prietenilor. Administrația Trump a impus Republicii Moldova taxe vama ...
-
Nu misoginism, dar ce feminism?!...
Traim intr-o lume in care femeile au fost convinse ca a fi „libere" inseamna sa se expuna, sa concureze cu barbați ...
-
Peşchir e la beci, în timp ce Ciolacu...
M-am abtinut in ultimele 2-3 luni sa comentez orice ar fi legat cumva de povestea Georgescu din simplul fapt ca spiritel ...
-
La muncă, lipitori din justiție, nu la întins mâna!
Aratați-mi și mie un magistrat care sa presteze din vocație activitatea de procuror sau judecator, așa cum i se poate in ...
-
Șefii de servicii secrete implicați în puciul de Moș Nicolae (III)
Directorul SPP, generalul Lucian Pahonțu, alintat Nea Lucica, a realizat prin Elena Valerica Lasconi un caz școala de d ...
-
Scrisoare imaginară a dlor Ciolacu & Bolojan către Donald Trump
M-am incumetat, in mediocritatea mea, sa-mi imaginez, iata, o scrisoare a celebrului cuplu Bolojan-Ciolacu, cel care sta ...
-
George Simion e o anomalie de haiduc manelizat
George Simion este, poate fara sa vrea, cel mai bun aliat al dușmanilor sai politici. O anomalie a politicii romanești, ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu