Vreme trece, vremuri vin...
Postat la: 18.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Sunt mai bine de trei decenii de când am urcat într-unul dintre cele două elicoptere care aveau să survoleze barajul de la Belci, atunci, când n-a mai putut stăvili apele Tazlăului, revărsate, mai departe, peste Onești. Siretul dăduse și el pe-afară, spulberând valul de pământ care proteja sătenii din Răcăciuni.
De sus, din elicopter, satul arăta ca o cratiță de ghiveci în care gospodina amestecase vârtos: casele și acareturile, ca legumele, una peste alta, acoperite de valuri de noroi pe post de sos gros... "Libelulele" militare au găsit un petic uscat pe care au coborât ușor de pe cerul încă înnorat. Din burta primului elicopter a coborât Ion Iliescu, niște generali și câțiva cameramani. În celălalt eram noi, ziariștii de la Centru, veniți să relatăm tragedia. 70 de vieți luaseră apele. Pe atunci nu le știam exact numărul. Dar și azi acest "exact" e tot... aproximativ. La fel și numărul caselor, peste 500 rase de pe fața pământului și alte aproape două mii distruse parțial.
Zece mii de sinistrați au avut nevoie atunci, în vara anului 1991, de asistența autorităților centrale și locale, dar și de compasiunea și sprijunul material al unor companii care au strâns și au trimis ajutoare. Pe unele le-au prăduit aleșii! Primarul din Răcăciuni s-a făcut (din) om (neom) după ce a vândut cu camionul tot ce-a prins. La crearea emoției publice, care a alimentat empatia românilor inimoși și darnici, dar nu neapărat bogați, contribuisem și eu prin ceea ce am scris atunci. A fost ultimul meu reportaj din Curierul Național. În acea săptămână perfectasem deja transferul cu Constantin Macovei, redactorul-șef al Gazetei Sporturilor, dar pusesem condiția să mă lase să plec în acea delegație, alături de președintele Ion Iliescu, pentru care fusesem nominalizat. Iliescu a mai fost ales de două ori președinte de-atunci, dar, cum inundații atât de devastatoare n-au mai fost, râurile Moldovei au fost lăsate în pace, să-și urmeze cursurile, unele în altele și toate, mai apoi, în Dunăre.
La 33 de ani de la acea catastrofă, barajul de la Belci tot mai așteaptă fonduri europene, dar care n-or să vină, căci sunt prea mari cheltuielile. Apele Tazlăului și ale Siretului o iau tot pe unde apucă, dacă le vin năbădăile. Dar autoritățile și-au făcut treaba, căci iată ce zic Apele Române acum, după nenorocirile din județul Galați: "Reţinerea apei din precipitaţii în zona de formare este practic condiţionată de gradul de împădurire şi de eficacitatea lucrărilor de corecţie a torenţilor, protecţia versanţilor şi funcţionarea sistemelor de colectare şi evacuare a apei, recomandări pe care Apele Române le-au facut către autorităţile responsabile prin Planurile de Management ale Riscului la inundaţii". Noi v-am zis, cu alte cuvinte... Iar asta, cumulat cu predicția că inundații ca acum vor mai putea apărea peste un secol și ceva, au darul să liniștească orice inițiativă de a pune la adăpost oamenii de capriciile vremii, căci peste o sută de ani e treaba altora să se ocupe...
Acum, că tot e campanie, prezidențiabililor le e de ajuns să treacă pe-acolo în cizme de cauciuc și să bată oamenii pe umăr, ca să fie filmați de propagandiști. Da, sigur, de-o lopată de ajutor, să-și scoată noroaiele din casă, au nevoie oamenii acum, dar mai multă nevoie ar fi avut de lucrările de amenajare de care văd că știu Apele Române, dar pe care nu le face nimeni, căci campaniile, ca și apele, se duc. Vreme trece, vremuri vin...
Inocențiu Voinea
ULTIMA ORA
-
Google face o declarație care șochează pe toată lumea: intenționează să acceseze un univers paralel
Google a surprins lumea tehnologiei odată cu lansarea noului său cip de calculator cuantic, Willow, făcând o declarație care a trecut aproape neobservată. Compania susține că acest cip revoluționar ar putea utiliza universuri paralele pentru a-și genera rezultatele, o afirmație care ridică întrebări fascinante și provocatoare despre viitorul calculului cuantic.
-
ChatGPT devine tot mai periculos: începe să gândească singur, minte și face orice ca să-și asigure supraviețuirea
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
-
Descoperire intrigantă: arheologii au găsit o tăbliță de bazalt inscripționată cu un sistem de scriere necunoscut
În regiunea Dmanisi, Georgia, arheologii au descoperit o tăbliță de bazalt inscripționată cu un sistem de scriere necunoscut, compus din 60 de caractere dispuse în șapte coloane. Această descoperire intrigantă deschide noi perspective asupra originilor și diversității sistemelor de scriere antice.
-
Rusia, în pragul retragerii din Siria: imaginile din satelit sugerează ample mișcări de evacuare
Rusia pare să-şi pregătească de evacuare echipamentele militare de la o bază aeriană militară din Siria, potrivit imaginilor din satelit publicate de Maxar. Imaginile realizate vineri arată ceea ce par a fi cel puţin două aeronave Antonov AN-124, unul dintre cele mai mari avioane cargo din lume, cu trapele deschise, la baza aeriană Hmeimim din provincia de coastă Latakia.
-
S-a aflat cum și când a fost pus la cale planul care a dus la căderea regimului Bashar al-Assad
Rebelii sirieni au început să planifice asaltul militar care a răsturnat regimul lui Bashar al-Assad în urmă cu un an, într-o operaţiune extrem de disciplinată în care a fost desfăşurată o nouă unitate de drone şi în care a existat o coordonare strânsă între grupurile de opoziţie din întreaga ţară, a dezvăluit comandantul militar şef al principalului grup rebel.
-
Un nou studiu dezvăluie ce se întâmplă cu creierul celor care citesc din plăcere
Studiile arată o scădere a numărului de persoane care citesc pentru plăcere, în Marea Britanie 50% dintre adulți declarând că nu citesc regulat, o creștere față de 42% în 2015. Aproape un sfert dintre tinerii între 16 și 24 de ani afirmă că nu au fost niciodată cititori.
-
BBC, plângere la Apple: i-au fost atribuite ştiri false, generate de AI
BBC a anunţat că a depus o plângere la gigantul american Apple în legătură cu ştiri false, generate de inteligenţa artificială (AI), distribuite pe iPhone-uri şi care i-au fost atribuite în mod incorect.
-
Un microcip revoluționar ar putea ajuta oamenii care au probleme în timpul somnului
Câțiva pacienți britanici vor dormi mai bine după pe unul din nervi li s-a montat un microcip. Este vorba despre un microcip controlat de o aplicație care îi ajută pe pacienții cu apnee în somn. Această tulburare gravă afectează doar în Marea Britanie circa opt milioane de oameni.
-
Viktor Orban, după discuțiile cu Trump și Putin: "Noua administraţie din SUA va avea un început fulger"
Premierul conservator ungar Viktor Orban a asigurat vineri că situaţia în lume se va linişti odată ce republicanul Donald Trump va fi învestit preşedinte al SUA pe 20 ianuarie, iar schimbările vor ajunge curând în Europa.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Who are you Mr. Călin Georgescu?
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.Demență la vârful NATO!
- 4.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 5.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 6.Scenariul atomic: va fi invalidat președintele ales Călin Georgescu după modelul Șoșoacă?
- 7.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 8.Partenerul nostru strategic a inventat un popor nou!
- 9.Recreația s-a terminat
- 10.SECURISTAN? Clar că da! Sub spectrul "STALINISM FOR ALL SEASONS"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu