Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
Ce i-au promis si ce i-au dat de fapt americanii: De ce a cedat Erdogan și a acceptat Suedia în NATO. Dar cu Grecia cum rămâne?!

Postat la: 29.01.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Departamentul de SUA a raportat aprobarea vânzării de avioane de război F-16 către Turcia, în urma acceptării de către președintele turc Recep Tayyip Erdogan a intrării Suediei în NATO.

"Departamentul de Stat a luat hotărârea de a aproba o eventuală vânzare militară străină către Republica Turcia pentru achiziția și modernizarea aeronavelor F-16 și a echipamentelor aferente pentru un cost estimat la 23.000 milioane de dolari" (circa 21.172 milioane euro), informează un comunicat al Agenției de Cooperare pentru Securitate Defensivă (DSCA), secțiunea Pentagonului responsabilă de acordurile pentru vânzarea de material militar către aliații SUA.

Acordul dintre Washington și Ankara va permite Turciei să achiziționeze, printre altele, până la 40 de avioane F-16 și 79 de kituri pentru a-și moderniza actuala flotă. Dincolo de material, Turcia va beneficia, de asemenea, de "echipamente de instruire și formare a personalului, inginerie, servicii și studii de asistență tehnică și logistică ale contractantului și guvernului SUA, precum și alte elemente conexe de sprijin logistic și de programe".

Din Statele Unite au apărat ideea că "această vânzare va sprijini politica externă a țării și obiectivele de securitate națională" prin îmbunătățirea capacităților aeriene și a interoperabilității unui aliat NATO, care este o forță pentru stabilitatea politică și economică în Europa".

Grecia s-a opus cu fermitate vânzării către Turcia din cauza disputelor teritoriale nerezolvate cu Ankara într-o zonă bogată în energie a Mediteranei. Acordul cu SUA depindea mai întâi de faptul ca Atena să nu obstrucționeze vânzarea și, în același timp, să ofere Greciei avioane de război mai avansate.

Și asta s-a întâmplat. Departamentul de Stat a anunțat, vineri, că Grecia va putea achiziționa până la 40 de avioane de vânătoare F-35 și echipamente aferente datorită unui acord evaluat la 8,6 miliarde de dolari (mai mult de 7,9 miliarde de euro). În acest caz, el a susținut că "vânzarea propusă va permite Greciei să-și modernizeze forțele aeriene și să-și îmbunătățească apărarea spațiului aerian, să contribuie la misiunile NATO de a menține securitatea regională și de a apăra aliații NATO".

Acest anunț vine după ce Erdogan a semnat oficial, joi, documentul care atestă că Ankara aprobă intrarea Suediei în Alianța Atlantică, deși acest proces nu va fi finalizat până când Ungaria nu va urma aceiași pași ca Turcia.

Atât Finlanda, cât și Suedia au solicitat să se alăture alianței de securitate NATO în urma invadării Ucrainei de către Rusia. Cu toate acestea, în timp ce Finlanda face deja parte din organizație, candidatura Suediei a trebuit să se confrunte cu "dar-urile" lui Erdogan, care a cerut Stockholmului să facă mai mult pentru a reprima susținătorii grupărilor separatiste interzise în Turcia.

Astfel, președintele SUA, Joe Biden, a făcut din aprobarea aderării Suediei la NATO o cerință esențială pentru vânzarea aeronavelor F-16 către Turcia.

Odată cu aprobarea Ankarei, intrarea Suediei în blocul atlantic este acum în mâinile Parlamentului Ungariei, care paralizează procesul într-un context care se împletește cu negocierile din UE pentru ca Ungaria să își ridice vetoul asupra unui fond de 50 de miliarde de euro ajutor pentru Ucraina.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE