Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












COMUNICAT: Umaniștii, alături de Biserică și Armată îl omagiază pe Avram Iancu

Postat la: 26.06.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Comunicat de presă: Departamentul pentru Transilvania al PUSL, condus de Raluca Bugnar, a organizat astăzi, la Casa Muzeu Avram Iancu din Baia de Criș, un eveniment de marcare a împlinirii a 199 de ani de la nașterea lui Avram Iancu.

La eveniment au participat invitați din mediul cultural, politic central, religios, militar, civic și a inclus o procesiune spre mormântul lui Avram Iancu din localitate.
De altfel, anul viitor, când se împlinesc 200 de ani de la nașterea sa, a fost declarat de Parlamentul României și Administrația Prezidențială "Anul Avram Iancu" tot ca urmare a inițiativei actualului coordonator al Secției de Cultură și Istorie din cadrul Departamentului pentru Transilvania al Umaniștilor, poetul Laurian Stănchescu.

Eroul Național Avram Iancu a fost pomenit și în cadrul unei ceremonii de comemorare a eroilor poporului român, ceremonie la care a participat Departamentul pentru Transilvania prin Raluca Bugnar, dar și de Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Nestor și membrii ai mai multor asociații ale rezerviștilor și veteranilor de război. "Nu m-am luptat pentru cruci și favoruri, ci pentru eliberarea națiunii mele", spunea Avram Iancu. Supranumit de români "Crăișorul Munților", Avram

Iancu a deschis calea spre deșteptarea națională, faptele sale înscriindu-se în conștiința poporului român, pregătind calea spre Marea Unire, ce a fost înfăptuită în anul 1918, la Alba Iulia.
De altfel, celebrele cuvinte ale lui Avram Iancu, care au definit crezul luptei sale, "Unicul dor al vieții mele este să-mi văd națiunea mea fericită", a fost și motto-ul sub care s-a desfășurat acțiunea organizată, cu ocazia marcării zilei de naștere a celui supra-numit Crăișorul Munților, de PUSL.

Lavinia Șandru, coordonator comunicare PUSL

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE