Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Cristian Terheș este singurul român din Parlamentul European care a votat împotriva Euro Digital - moneda euro digitală

Postat la: 16.02.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Cristian Terheș este singurul europarlamentar român care a votat împotriva introducerii Euro Digital - moneda euro digitală. Votul a avut loc în cadrul ședinței Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European din data de 15 februarie 2024.

Europarlamentarul Cristian Terheș, care deține și funcția de președinte al Partidului Național Conservator Român, și-a argumentat decizia prin faptul că implementarea monedei digitale va conduce la controlul total al statului asupra cetățenilor: „Cash-ul este o formă de proprietate, asupra căreia persoana dispune astfel cum dorește, fără ca statul să poată controla, supraveghea sau aproba schimbul comercial dintre cumpărător și vânzător. În cazul banilor digitali, însă, pentru a-i primi, deține și tranzacționa, persoana are nevoie de instrumente digitale ale statului, cum e cazul Portofelului Digital, astfel încât statul e în control deplin asupra tranzacției dintre cumpărător și vânzător".

Alături de Cristian Terheș, încă cinci europarlamentari au votat împotriva adoptării monedei euro digitale. ECR, grup din care face parte și Cristian Terheș, a votat pe linie împotriva implementării Euro Digital. Cu toate acestea, opinia referitoare la introducerea Euro Digital a fost adoptată cu 48 de voturi pentru, șase voturi împotrivă și șapte abțineri. Trei europarlamentari români s-au aflat printre cei care au dat voturi favorabile: Marian-Jean Marinescu (PPE), Maria Grapini (PSD) și Ramona Strugariu (Renew).

Cristian Terheș a explicat într-o postare pe pagina oficială de Facebook decizia care a condus la votul său, atrăgând atenția asupra problemelor pe care le ridică introducerea monedei euro digitale: „Euro Digital, asemenea oricărei forme de bani digitali, mută controlul privind dispunerea asupra propriilor bani de la persoană, cum se întâmplă în cazul cash-ului, la stat. (... ) În Comisia LIBE se puteau corecta toate viciile care conduc la încălcarea drepturilor cetățenilor, lucru ce nu s-a făcut. Cu toate că toți europarlamentarii au declarat verbal că dosarul privind Euro Digital are vicii și creează riscuri în ceea ce privește drepturile persoanelor, la vot marea majoritate a votat în favoarea implementării acestuia".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE