Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Maia Sandu: Șeful Wagner, Evghenii Prigojin, plănuia o lovitură de stat în Republica Moldova

Postat la: 07.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, într-un interviu pentru Financial Times, că în spatele încercării de răsturnare a guvernării moldovene despre care s-a tot vorbit de la începutul anului curent s-ar fi aflat milițiile rusești Wagner.

Într-un interviu apărut vineri, 6 octombrie, președinta R. Moldova spune că lovitura de stat din Moldova ar fi fost pusă la cale anul acesta de Evgheni Prigojin, fondatorul între timp decedat al armatei private desființată în linii mari după rebeliunea eșuată din iunie.

„Informația pe care o avem este că a fost un plan pregătit de echipa lui Prigojin. Situaţia este cu adevărat dramatică şi trebuie să ne protejăm", a declarat Maia Sandu, adăugând că au vrut să încurajeze protestele antiguvernamentale să devină violente.

Oficialii europeni şi americani au avertizat în februarie că Rusia plănuia să înlăture guvernul pro-occidental al Maiei Sandu, iar autorităţile de la Chişinău au declarat în martie că au arestat un membru al Grupului Wagner, acuzând administrația de la Kremlin că instigă la o lovitură de stat.

Rusia a încercat să exercite presiuni asupra R. Moldova, o fostă republică sovietică cu legături puternice cu Moscova, de la începutul președinției Maiei Sandu în 2020, Kremlinul fiind iritat de opiniile sale pro-occidentale puternice şi de dorinţa de a integra ţara în Uniunea Europeană.

Maia Sandu a spus că forțele pro-ruse din Moldova ar fi în continuare finanțate de la Moscova ca să destabilizeze țara, primind bani prin „cărăuși". „Situația este cu adevărat dramatică și trebuie să ne protejăm", a mai spus președinta.

Informațiile despre un plan rusesc de răsturnare a puterii pro-occidentale de la Chișinău au fost puse în circulație mai întâi de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a spus că planul a fost interceptat de serviciile de informații ale țării sale.

Apoi, existența planului a fost confirmată de Maia Sandu, fiind preluată ca certă, după unele ezitări inițiale, de partenerii occidentali ai Moldovei.

Vladimir Putin a sugerat joi că prăbuşirea, în august, a avionului la bordul căruia se afla şeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a fost cauzată de grenade de mână care au explodat în interiorul aeronavei, şi nu de un atac cu rachete, relatează Digi24 cu referire la Reuters.

Putin nu a oferit mai multe detalii despre modul în care o grenadă sau mai multe grenade ar fi putut fi detonate la bord, dar a spus că el crede că anchetatorii au greşit că nu au efectuat teste de alcoolemie şi de droguri pe corpurile celor care au murit în accident, având în vedere că în trecut au fost găsite 5 kg de cocaină în sediul Wagner din Sankt Petersburg.

Avionul privat Embraer cu care Prigojin călătorea spre Sankt Petersburg s-a prăbuşit la nord de Moscova, la 23 august, iar toate cele 10 persoane aflate la bord şi-au pierdut viaţa, inclusiv alte două figuri de top ale companiei Wagner, cele patru gărzi de corp ale lui Prigojin şi echipajul format de trei persoane.

Putin a sugerat joi că avionul a fost aruncat în aer din interior, spunând că şeful comisiei de anchetă i-a raportat acest lucru cu câteva zile în urmă, scrie News.ro.

"Fragmente de grenade de mână au fost găsite în cadavrele celor ucişi în accident", a declarat Putin la o reuniune a Clubului de discuţii Valdai care a avut loc în staţiunea Soci de la Marea Neagră.

"Nu a existat niciun impact extern asupra avionului - acesta este deja un fapt stabilit", a spus Putin, părând să respingă afirmaţiile unor oficiali americani neidentificaţi care au declarat, la scurt timp după prăbuşire, că ei cred că avionul a fost doborât.

Anchetatorii accidentului nu au prezentat încă un raport public cu privire la cauza accidentului. O tentativă de revoltă a lui Prigojin, la sfârşitul lunii iunie, a reprezentat cea mai mare provocare la adresa puterii lui Putin de când fostul spion KGB a venit la Kremlin în 1999.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE