Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Mircea Geoană își face campanie electorală cu frica de al Treilea Război Mondial. Doar cu el președinte România ar fi în siguranță

Postat la: 15.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Secretarul general adjunt al NATO, Mircea Geoană, a oferit un interviu cotidianului italian LaStampa și a vorbit despre conflictul din Orientul Mijlociu, războiul din Ucraina, dar și despre riscul ca aceste războaie să escaladeze și să avem parte de un al Treilea Război Mondial. Din interviu, românii ar trebui sa inteleagă că numai cu el presedinte ar fi in siguranță.

Cât de mare este riscul ca situația să scape de sub control în Orientul Mijlociu?

„Condamnăm cu fermitate escaladarea iraniană cu atacuri masive asupra Israelului noaptea trecută. Cerem moderație, pentru că riscul ca situația să se agraveze în ceva și mai semnificativ este real. Trebuie să ne asigurăm că situația nu scapă de sub control. De aceea, respectăm dreptul Israelului și al oricărei țări de a se auto-apăra. A fost un atac masiv, dar trebuie să ne asigurăm că dăm dovadă de reținere și că nu punem și mai mult gaz pe foc într-o situație deja foarte tensionata."

Ministrul israelian Gallant afirmă: „Avem nevoie de un pact strategic între SUA, Israel și aliați împotriva amenințării iraniene globale." Ar putea Netanyahu să antreneze Occidentul într-un conflict mai mare?
„NATO nu este parte din acest conflict. Avem un parteneriat de lungă durată cu țările din Orientul Mijlociu și din Golf. Dar, ca Alianță, proiectăm stabilitate și, cu siguranță, avem un rol direct în acest sens. Țările NATO fac multă muncă diplomatică pentru a se asigura că situația rămâne calmă și sub control. La fel cum Italia joacă un rol important, sub umbrela UE, pentru a proteja navigația în Marea Roșie."

Ce interes ar avea Iranul și aliații săi, Rusia și China, să declanșeze un război mondial chiar acum?

„Cred că toți actorii internaționali responsabili fac apel la reținere. Israelul a cerut o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU. China a făcut apel la dezescaladare. Indiferent dacă vedem lucrurile diferit, nicio țară nu poate beneficia de un alt război major în Orientul Mijlociu, după un război atât de oribil și de lung în Ucraina. Prin urmare, încurajăm cu tărie pe toată lumea să de-escaladeze. Și dacă au o relație specială cu Iranul, cred că Moscova, Beijingul și alții, ar trebui să exercite presiuni pentru a se asigura că înțeleg că este un risc foarte dăunător pentru propriile interese. Problema este foarte serioasă. Vorbind de China, de exemplu, este clar că și comerțul global le servește."

Este Rusia încă cel mai fierbinte front pentru NATO?

„Cel mai mare război este încă în Ucraina, declanșat de Rusia. Se face un sacrificiu uriaș de ambele părți. Rusia a pierdut peste 350.000 de soldați, o cifră imensă. A suferit pierderi de echipamente și pierderi economice.

Nu este rolul nostru sa facem un clasament al conflictelor, dar războiul din Ucraina are un impact direct asupra securității europene, este un război pe teritoriul european. Acesta este motivul pentru care solicităm încă o dată o de-escaladare în Orientul Mijlociu, deoarece combinația dintre un război major mai convențional în Est și, Doamne ferește, ceva mai complicat în Sud va face ca situația securității europene să fie și mai dificilă."

Ce repercusiuni are războiul din Orientul Mijlociu asupra Ucrainei?

„Iranul și Coreea de Nord oferă deja sprijin Rusiei, vedem în mod clar o alianță forjată. China, dacă nu direct cu arme, oferă sprijin indirect Moscovei, cu microelectronică și instrumente tehnologice specializate pentru apărare. Este clar că această combinație dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată. Din acest motiv, trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina. Și să mobilizăm mai mult sprijin, pentru că, așa cum Rusia le cere partenerilor săi, și noi avem obligația morală, politică și strategică de a continua să ajutăm la lupta în acest război și să îl câștigăm. Este un lucru bun pentru stabilitatea europeană. În caz contrar, va exista o invitație la aplicarea legii junglei".

Ce se va întâmpla dacă liniile frontului ucrainean se prăbușesc?

„Este un moment foarte dificil în războiul din Ucraina. Dar trebuie să evităm greșeala de a fi prea pesimiști, la fel cum suntem prea optimiști în ceea ce privește contraofensiva ucraineană. Ucrainenii, inclusiv cu sprijinul nostru, se adaptează la noile dinamici de pe teren. Kievul obține succese semnificative. A împins flota rusă din Marea Neagră de la Sevastopol până la Novorossiysk, pe partea cealaltă. A reușit să reia exportul de cereale. Ucraina este foarte inventivă. Dar există o mare nevoie de muniții, de apărare antiaeriană și antirachetă. Salut anunțul recent al Germaniei privind furnizarea de rachete Patriot. Cu ajutorul nostru, Ucraina va reuși să învingă."

Va fi necesară trimiterea de soldați NATO?

„Nu. Ajutăm Kievul să se pregătească pentru orice scenariu, inclusiv în vederea aderării la Alianță, dar asta nu înseamnă că intenționăm să dislocam militari in teatrul de operatii."

Dacă Trump va fi ales noul președinte al SUA, se spune că va dori un NATO fără articolul 5, adică apărarea în caz de atac, pentru țările care nu investesc 2%, cum ar fi Italia. Veți merge la ministrul Crosetto și îi veți spune că Italia trebuie să plătească mai mult pentru apărare?

„Avem în fața ochilor o nouă realitate. Rusia este un actor agresiv și imprevizibil. China este în ascensiune. Vedem conflicte. Nu mai există pacea pe care am crezut-o după căderea comunismului. Trebuie să reinvestim în apărarea noastră și să le explicăm acest lucru cetățenilor noștri, pentru a ne proteja modul de viață. Ceea ce Italia oferă Alianței este cu totul și cu totul unic. Toată lumea trebuie să facă investiții mai mari, dar angajamentul trebuie, de asemenea, să fie calculat mai larg."

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE