Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
Ratatul NATO vrea la război! Iohannis cere noi recruți în Armata Română: "Trebuie să intensificăm rezerva de personal militar!"

Postat la: 10.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Trebuie să intensificăm rezerva de personal militar, transmite președintele României, Klaus Iohannis. Declarația a fost făcută în contextul în care România marchează 20 de ani de prezență în NATO.

„Aderarea noastră la NATO și parcursul european au fost principalele noastre obiective. Am dezvoltat România de azi, un aliat puternic, responsabil și angajat în ecuația de securitate. Beneficiem azi de cele mai solide garanții de securitate din istoria României, pe care ni le oferă articolul 5. La rândul nostru contribuim la întărirea securității comune și colective. Astăzi menținem o prezeță semnificativă în Kosovo dar și pe flancul estic. Militarii noștri colaborează și se antrenează cu alți camarazi din alte țări.

Actualul context, generat de război, arată importanța strategică a României în zona Mării Negre. Am întărit și continuăm să consolidăm structurile aliate. Apărarea cetățenilor e una din obligațiile fundamentale ale statului român. Nu poate fi garantată siguranța fără o armată dotată cu arme moderne. Am crescut bugetul de la 2 la 2,5% din PIB pentru apărare. În paralel trebuie să intensificăm rezerva de personal militar, pentru a revitalzia industria militară și cea de transport", a spus Iohannis.

„Țările din Flancul Estic al NATO sunt, în aceste vremuri, în prima linie aliată de descurajare și apărare pentru menținerea securității euroatlantice în fața posturii agresive a Rusiei. Este, de aceea, o aspirație legitimă pentru o reprezentare mai semnificativă în structurile de conducere ale NATO a unei întregi regiuni care, de-a lungul istoriei, s-a confruntat permanent cu pericolul rusesc", a punctat președintele.

„România a primit recunoașterea aliaților și și-a consolidat statutul de partener de încredere. Acestea au și fost argumentele mele pentru intrarea în cursa pentru secretar general al NATO. Toate acestea reprezintă atuuri semnificative pentru deciziile viitoare. Îi felicit pe toți cei care au făcut posibilă aderarea și integragrarea în NATO. Împreună suntem mai puternici, împreună suntem NATO", a mai adăugat președintele.

„Împreună cu Aliații din NATO vom continua să oferim sprijin politic și practic multidimensional Kievului. O dimensiune importantă a acestui sprijin va fi instruirea militarilor ucraineni, inclusiv a viitorilor piloți F-16, la Centrul pe care îl găzduim la Fetești", declară Klaus Iohannis.

„Ne vom coordona în continuare în cadrul Uniunii Europene pentru a sprijini parcursul european al Kievului și al Chișinăului și vom pleda pentru acordarea de asistență substanțială Ucrainei pe toate palierele. De asemenea, România rămâne un susținător ferm al legăturii transatlantice și al colaborării intensificate dintre NATO și Uniunea Europeană, în spiritul sinergiei eforturilor și al complementarității reciproc benefice", încheie Iohannis.

Klaus Iohannis vine cu și noi explicații despre candidatura sa ratata la funcția de secretar general NATO:

"Experiența și înțelegerea aprofundată a specificului acestei regiuni sunt argumentele intrării în competiție pentru funcția de Secretar General al NATO", spune președintele Klaus Iohannis, care afirmă că "țările din Flancul Estic al NATO sunt în prima linie aliată de descurajare și apărare". Cu toate acestea, Iohannis a ratat momentul de a deveni sef al NATO, principalele tari occidentale sustinandu-l oficial pentru aceasta functie pe olandezul Mark Rutte.

„Țările din Flancul Estic al NATO sunt, în aceste vremuri, în prima linie aliată de descurajare și apărare pentru menținerea securității euroatlantice în fața posturii agresive a Rusiei. Este, de aceea, o aspirație legitimă pentru o reprezentare mai semnificativă în structurile de conducere ale NATO a unei întregi regiuni care, de-a lungul istoriei, s-a confruntat permanent cu pericolul rusesc", spune Klaus Iohannis la evenimentul „România-NATO, 20 de ani".

„Acestea au și fost, de altfel, argumentele intrării mele în competiție pentru funcția de Secretar General al NATO, având convingerea că experiența și înțelegerea aprofundată a specificului acestei regiuni complicate reprezintă atuuri semnificative pentru deciziile viitoare pe care Alianța va trebui să le ia astfel încât să asigure securitatea euroatlantică", încheie Iohannis.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE