Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
Terheș: Controversatul euro digital adoptat cu votul a 3 europarlamentari români

Postat la: 15.02.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Comisia LIBE, inclusiv cu votul a 3 europarlamentari români, a aprobat cu largă majoritate opinia privind implementarea Euro DigitalCu 48 de voturi pentru, 6 voturi împotrivă și 7 abțineri, Comisia LIBE a adoptat, în data de 15 februarie 2024, opinia prin care, din punct de vedere al respectării drepturilor omului, se dă liber implementării Euro Digital.

Dintre cei 48 de europarlamentari care au votat în favoarea opiniei, trei au fost români, respectiv Marian-Jean Marinescu (PPE), Maria Grapini (PSD) și Ramona Strugariu (Renew). Singurul europarlamentar român care a votat împotriva acestei opinii a fost Cristian Terheș. „Euro Digital, asemenea oricărei forme de bani digitali, mută controlul privind dispunerea asupra propriilor bani de la persoană, cum se întâmplă în cazul cash-ului, la stat.

Cash-ul este o formă de proprietate, asupra căreia persoana dispune astfel cum dorește, fără ca statul să poată controla, supraveghea sau aproba schimbul comercial dintre cumpărător și vânzător. În cazul banilor digitali, însă, pentru a-i primi, deține și tranzacționa, persoana are nevoie de instrumente digitale ale statului, cum e cazul Portofelului Digital, astfel încât statul e în control deplin asupra tranzacției dintre cumpărător și vânzător.

Indiferent de pretext, că e prevenția spălării banilor sau a evaziunii fiscale, implementarea monedei digitale va conduce la controlul total al statului asupra populației. Cu atât mai grav e faptul că în Comisia LIBE se puteau corecta toate viciile care conduc la încălcarea drepturilor cetățenilor, lucru ce nu s-a făcut. Cu toate că toți europarlamentarii au declarat verbal că dosarul privind Euro Digital are vicii și creează riscuri în ceea ce privește drepturile persoanelor, la vot marea majoritate a votat în favoarea implementării acestuia", a spus europarlamentarul Cristian Terheș.

Dosarul privind Euro Digital își va continua parcursul în Comisia ECON, care e și comisia principală ce se ocupă de el. Singurul grup politic din Comisia LIBE care a votat pe linie împotriva implementării Euro Digital a fost grupul ECR, din care face parte și europarlamentarul Cristian Terheș.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE