Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
Traian Băsescu, dezvăluiri despre adevărata valoare a tezaurului României aflat la ruși. Ce i-a spus Putin când a fost la Moscova

Postat la: 15.03.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Fostul președinte Traian Băsescu a dat detalii despre tezaurul naţional al României, în ziua în care Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care cere Rusiei să îl restituie integral țării noastre. Fostul președinte a subliniat că valoarea acestui tezaur este mult mai mare decât se cunoaște în mod public.

"Aș vrea să corectăm niște lucruri despre ce știu românii despre tezaur. Tezaurul acesta a avut două componente, una legată de lucrări de artă, de documente de arhivă, de documente istorice, de documente bisericești. A fost așa-numita, să zicem, de către mine, arhiva civilă și partea de arhivă a Băncii Naționale a României, care a însemnat rezerva de aur a României, plus bijuterii ale coroanei. Rezerva de aur a României constă din 91,5 tone de aur fin în monede, în cea mai mare parte. De ce trebuie specificat că e vorba de monede? Pentru că valoarea e mult mai mare decât a aurului în lingouri. Sunt monede de valoare cu vechime de 300, de 400, de 500 de ani, de 100 de ani, deci sunt monede vechi. De aceea cele 91,5 tone de aur fin reprezintă o valoare greu de cuantificat în momentul de față, pe o piață în care au aurul joacă sus și jos. Parte din tezaurul cultural - și îndrăznesc să spun - cea mai mare parte din tezaurul cultural arhivistic și bisericesc au fost restituite în anii 1934 și 1956, plus alte mici obiecte care au mai scăpat printre degetele Moscovei în această perioadă, până în ziua de azi. Deci, rezoluția de astăzi vizează în primul rând rezerva de aur a României de la momentul la care ea a fost trimisă spre păstrare la Moscova. Și nu oricum. Există un document prin care guvernul țarist de la momentul la care s-a făcut predarea, garantează transportul, depozitarea și returnarea acestui tezaur, inclusiv a acestei rezerve de aur. Din păcate, au venit bolșevicii după Primul Război Mondial și nu s-au mai ținut de cuvânt, deși au returnat și ei, așa cum vă spuneam, ceva obiecte de artă", a explicat fostul președinte.

Băsescu a subliniat că a vorbit cu Vladimir Putin despre tezaur când a fost la Moscova. "Am vorbit când am făcut vizita la Moscova și mi-a spus că nu se găsește. Ăsta e răspunsul lui Putin", a mai spus fostul președinte. Întrebat ce i-a răspuns el președintelui rus, Băsescu a spus: "Că vom căuta. În mod cert, și Putin știe că vom căuta acest tezaur, că România nu va renunța la el. Dar sunt momente și momente. Deocamdată este greu să dialogăm cu Moscova". Parlamentul European a adoptat, joi, o rezoluţie prin care cere Rusiei să restituie integral tezaurul naţional al României pe care şi l-a însuşit ilegal după Revoluția Bolșevică din 1917.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE