Creștinii români, persecutați în Ucraina? Proteste la Cernăuţi faţă de încercările de preluare a bisericilor
Postat la: 24.02.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

Relaţiile dintre Biserica Ortodoxă Ucraineană (UPT) şi nou-creata structură religioasă Biserica Ortodoxă a Ucrainei (PTU), susţinută de autorităţile de la Kiev, se deteriorează de la o zi la alta, în numeroase lăcaşuri de cult din regiunea Cernăuţi fiind declanşate scandaluri şi proteste, după ce reprezentanţii PTU, conduşi de mitropolitul Epifanie, au încercat să preia cu forţa parohiile.
Enoriașii Catedralei Mitropolitane „Pogorârea Sfântului Duh" din Cernăuți s-au adunat în sfântul locaș pentru rugăciune, apărându-și dreptul de a se închina în biserica lor. Enoriaşii mai multor parohii din localitatea Sadagura, suburbie a oraşului Cernăuţi, şi-au manifestat, duminică după-amiază, opoziţia totală faţă de intenţia PTU de a prelua administrarea bisericilor lor, aflate acum în subordonarea UPT, condusă de mitropolitul Onufrie. De altfel, în subordinea Preafericitului Onufrie se află şi cele 127 de biserici din regiunea Cernăuţi în care se oficiază slujbele religioase în limba română.
Una dintre bisericile din Sadagura pe care noua biserică ucraineană intenţionează să o preia, în ciuda opoziţiei enoriaşilor, este Biserica Sfântul Spiridon, ctitorită între 1715- 1717 de domnitorul Moldovei, Nicolae Mavrocordat. La vremea respectivă, ea se afla pe colina din Piaţa turcească din Cernăuţi şi purta hramul Adormirii Maicii Domnului. În 1779, biserica din lemn a fost strămutată pe actuala poziţie, în Sadagura, şi sfinţită din nou cu hramul Sfântul Spiridon. "Este importantă pentru noi, comunitatea românească, pentru că aici, în curtea acestei biserici, a fost îngropat Emanuel Logothetti, cel care a organizat manifestările de la Putna din anul 1871", a declarat un lider al comunităţii româneşti din Cernăuţi.
Credincioşii din Cernăuţi susţin că scindarea bisericii ucrainene are un scop politic. "Asta e o luptă mai mult politică decât în credinţă. Credinţa este în dragoste, în dragostea faţă de Tatăl Ceresc şi faţă de aproapele nostru. Nu suntem de acord cu acest transfer. În raionul Sadagura sunt multe confesiuni. Cea mai asuprită este Biserica Ortodoxă. De ce?", se întreabă Lilia Popovici, o credincioasă din Sadagura. Preoţii din Cernăuţi acuză autorităţile că susţin noua biserică şi că îi provoacă pe credincioşi, dar şi pe liderii lor spirituali să lupte unii împotriva altora.
"Până la înfiinţarea acestei confesiuni, PTU, toţi locuitorii Sadagurii au trăit în pace, în linişte, toţi umblau la biserică, se rugau, se adunau cu toţii la căminul cultural. Odată cu apariţia acestei structuri a venit dezbinarea între oameni. În timp de război ar trebui să fim cât mai uniţi, să ne ajutăm unii pe alţii, indiferent de confesiune sau naţionalitate, trebuie să ne susţinem şi să ne iubim aşa cum ne învaţă şi Mântuitorul. Prin acţiunile lor ne-au demonstrat că nu vor să se roage alături de noi, au vrut să ne provoace, să ne ponegrească, afirmând că noi, ucrainenii, suntem conduşi de Kiril", a declarat, pentru AGERPRES, părintele Serafim Dimitrovic.
Preoţii, atât români, cât şi ucraineni, care aparţin UPT nu au nici cea mai mică intenţie de a renunţa la apărarea bisericii lor şi credincioşilor.
"Credinţa fără fapte este moartă. Credinţa ne-o demonstrăm prin fapte, ne-am adunat pentru sfânta şi dreapta credinţă. Ne dăm seama de ce se întâmplă în jurul nostru, e vremea încercărilor, cum zice Sfântul Vasile cel Mare. Dumnezeu încearcă inimile noastre, ne încearcă pe noi, cât de devotaţi suntem. A venit timpul şi ziua când trebuie să mărturisim. Poate vom fi omorâţi, vom fi împuşcaţi, vom fi batjocoriţi, ne vor privi ca pe străini, dar vă zic că Dumnezeu le ştie pe toate, tot ce facem pe acest pământ, fiecare minut, fiecare secundă. Dumnezeu nu uită de noi, noi putem uita de El. Şi cine poate fi contra noastră când Dumnezeu este cu noi? Credinţa este o mare putere", a afirmat, la rândul său, preotul Ioan Rotar.
Noua biserică ucraineană, susţinută de autorităţile de stat, face demersuri pentru preluarea bisericilor organizând adunări teritoriale la care sunt invitaţi să participe nu doar enoriaşii dintr-o parohie, ci orice persoană care este interesată. Astfel, liderii PTU supun unui vot trecerea bisericii de la o entitate bisericească la alta, însă votul este influenţat de participarea "externă" a membrilor adunării teritoriale, susţin reprezentanţii UPT.
"Schimbarea subordonării unei biserici, conform statutului, se poate face doar dacă votează pentru acest lucru enoriaşii parohiei, nu o adunare teritorială, la care pot lua parte persoane care nu au legătură directă cu parohia respectivă. Ceea ce fac ei acum contravine statutului bisericilor actuale", precizează unul dintre reprezentanţii comunităţii de români din Cernăuţi.
O slujbă oficiată duminică de preoţii din Sadagura în memoria eroilor ucraineni din războiul declanşat pe 24 februarie 2022 a fost perturbată de prezenta bisericii adversare.
"Astăzi, duminică, în ajunul împlinirii a trei ani de la începutul războiului cu Federaţia Rusă, ne-am adunat să ne rugăm pentru soldaţii noştri, acei militari care sunt enoriaşi ai bisericii noastre şi care astăzi sunt pe linia întâi a frontului şi apără ţara noastră şi totodată pentru acei soldaţi care au trecut la cele veşnice apărându-şi ţara şi jertfindu-şi viaţa pentru pace în ţara noastră.
Ne-am adunat odată trei parohii, în căminul cultural, pentru a ne ruga, deoarece nu am avut posibilitatea să ne adunăm toţi împreună în faţa bisericii. Toţi locuitorii cartierului Sadagura ne-am adunat să ne rugăm pentru odihna sufletelor celor căzuţi şi pentru sănătatea celor de pe front, citind acatistul Sfântului Nicolae. Însă, nou-creata confesiune PTU a intrat în sală, încercând să ne provoace şi să spună că nu ne rugăm Dumnezeului care trebuie, că patriarhul nostru este Kiril şi cu puţin timp în urmă a lansat o rachetă asupra oraşului Krivoy Rog. A fost o provocare făcută special pentru a certa oamenii între ei", a mai declarat părintele Serafim Dimitrovic.
Scandalul de duminică de la Sadagura survine la patru zile după ce miercurea trecută reprezentanţii PTU au încercat să preia controlul asupra Catedralei "Pogorârea Sfântului Duh" din centrul Cernăuţiului. Lăcaşul de cult a fost construit în 1864, în el fiind înmormântat primul mitropolit al Bucovinei. În această biserică s-a slujit în slavona veche şi în limba română. Toate icoanele de aici au inscripţii în română şi slavonă.
"Pe primul loc în biserica noastră este Dumnezeu, iar pe locul doi e statul şi altele. În structura lor, pe primul loc e statul, iar pe locul doi este Dumnezeu", susţine părintele Vladimir Gubka, un alt cleric care slujeşte în Sadagura. Constituirea noii Biserici Ortodoxe a Ucrainei, autocefală, a avut loc în 2018, pe fondul tensiunilor dintre autorităţile ucrainene şi cele ale Federaţiei Ruse. Măsura a fost justificată de faptul că biserica existentă la acel moment, Biserica Ortodoxă Ucraineană era subordonată Patriarhiei de la Moscova.
După declanşarea războiului, în februarie 2022, noua entitate, condusă de mitropolitul Epifanie, a intensificat eforturile de preluare a tuturor lăcaşurilor de cult ortodoxe de pe teritoriul Ucrainei, în ciuda faptului că Preafericitul Onufrie s-a delimitat de Patriarhia de la Moscova, apărând suveranitatea şi integritatea Ucrainei. De altfel, de la începutul războiului, preoţii UPT au renunţat să îl mai pomenească pe patriarhul Kiril la Sfânta Liturghie.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Fostul prim-adjunct SRI Florian Coldea a fost trimis în judecată de DNA, alături de Dumitru Dumbravă
Fostul adjunct SRI Florian Coldea și fostul șef al direcției juridice din SRI Dumitru Dumbrava, asociatul sau intr-o com ...
-
Ce avere are Ion Sterian - capo dei capi Transgaz cu cinci secretare, nouă consilieri și șapte șoferi
Ion Sterian este șeful Transgaz și are un cabinet extins, format din cinci secretare, noua consilieri și șapte șoferi, u ...
-
Foștii premieri ai României pot fi judecați pentru dezastrul bugetar în care au lăsat țara: "Există o lege a responsabilității guvernamentale"
Dupa patru ani in care in fruntea Guvernului Romaniei s-au aflat doi premieri ai PNL și unul de la PSD, țara noastra a a ...
-
Comunitatea științifică nu înțelege ce se întâmplă cu Pământul: unele zile din iulie și august vor fi mai scurte în acest an
Deși, in mod obișnuit, rotația Pamantului incetinește treptat, specialiștii anunța ca in lunile iulie și august din aces ...
-
Pe ce criterii să te bazezi când decizi să faci upgrade la un telefon nou?
Alegerea momentului potrivit pentru a face upgrade la un telefon nou poate fi dificila, avand in vedere varietatea mare ...
-
Astronomii sunt în alertă: au detectat un obiect misterios care pare să vină cu o viteză uriașă din afara Sistemului Solar
Un obiect care pare sa vina din afara Sistemului Solar a fost reperat gonind catre Soare, caz in care, daca provenienta ...
-
Cunoscutul economist Mircea Coșea critică măsurile de austeritate ale Guvernului Bolojan: "Sunt grosolane, absurde și lipsite de logică"
Profesorul universitar Mircea Coșea, fost ministru de stat, critica ideile lansate de guvernul Bolojan in scopul reducer ...
-
Călin Georgescu, trimis în judecată - Câți ani de închisoare riscă, dacă va fi găsit vinovat
Calin Georgescu a fost trimis in judecata de Parchetul de pe langa Înalta Curte de Casație și Justiție sub acuzați ...
-
Guvernul bolojanilor nu dă un ban pe Nicușor Dan: Primul efect după creșterea TVA. Premierul demagog: "Nu putem ascunde asta!"
Premierul Ilie Bolojan a anunțat creșterea TVA! Primul efect? Prețurile la unele produse alimentare o sa creasca - și re ...
-
Aerul din casa ta ar putea fi mai toxic decât cel de afară. Și nimeni nu-ți spune asta
O solutie? Folosește o izolatie noua pentru pod sau mansarda Știai ca, potrivit unui studiu internațional, aerul din int ...
-
Autostrăzi pentru tancuri și transportoare blindate: Armata construiește infrastructură de război în România pentru a descuraja Rusia să pătrundă-n spațiul NATO
Romania intra in noua strategie NATO de mobilitate militara și va construi autostrazi speciale, dedicate transportului r ...
-
Ce au inteles vameșii de la Sculeni din "Mânăria Bolojan": se răzbună pe oamenii de la frontiere pentru că le-a diminuat Guvernul sporurile
Angajații vamii Sculeni au inceput sa efectueze controale mai stricte asupra tuturor mijloacelor de transport ce trec fr ...
-
Noul președinte ANAF va fi Adrian Nicuşor Nica, actualul șef al Corpului de control al premierului
Noul președinte ANAF va fi Adrian Nicusor Nica, actualul șef al Corpului de control al premierului. El o va inlocui pe N ...
-
Breșă uriașă de securitate: Hackerii din Iran au pus mâna pe mesajele consilierilor lui Donald Trump
Hackerii avertizeaza ca ar putea incerca sa vanda e-mailuri de la consilierii președintelui american Donald Trump. Ameri ...
-
Super puterea mondială care a acaparat soarele. A instalat într-o lună panouri fotovoltaice cât toată Europa într-un an
China a stabilit un nou record mondial in domeniul energiei solare. A instalat 93 de gigawați de capacitate fotovoltaica ...
-
Exodul creierelor pe contrasens: Opt cercetători americani au devenit primii „refugiați științifici" în Europa
Mareția Americii a fost construita in timp și una dintre pietrele de temelie a fost atragerea celor mai stralucite minți ...
-
Zeci de mii de decese in perioada următoare: Europa se pregătește pentru cel mai mare val mare de morți din cauza caniculei. In total, sute de mii de persoane
Zeci de mii de persoane ar putea muri intre 30 iunie și 30 august din cauza valului de caldura extrem care lovește ...
-
Vlad Țepeș nu e inmormantat la Snagov, ci la Milano. A fost descifrată misterioasa inscripție de pe mormântul lui Dracula
Timp de zece ani unii cercetatori au emis ipoteza ca ramașițele prințului Vlad - care a trait intre 1431 și 1477, cunosc ...
-
Provocarea criminală care a trecut "pe sub radar" pe TikTok: Băiat de 12 ani mort după ce a acceptat "jocul cu eșarfa"
Un baiat de 12 ani și-a pierdut viața dupa ce a incercat o provocare virala periculoasa de pe rețelele sociale. Deși par ...
-
Medicul lui Netanyahu numit consilier de premierul Bolojan: "Sunt român și voi fi patriot până la finalul vieții!"
Dr. Herman Berkovits, medicul personal al prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, a fost numit consilier onorific ...
-
Ghid Practic pentru camparea cu vehicule în România: Aventură pe patru roți
Romania, cu peisajele sale diverse și drumurile pitorești, reprezinta un paradis neexplorat pentru iubitorii de camping. ...
-
Kovesi intră tare în licitațiile organizate în România: anchetă de amploare, cu o fraudă de 100 de milioane de euro
Parchetul European (EPPO) din București a sesizat Tribunalul București, punand sub acuzare trei persoane - inclusiv unul ...
-
„Trumponomics": Economia mondială e în pragul unei schimbări epocale. Avertismentul analiștilor
Într-o lume economica din ce in ce mai fragmentata și tensionata, instituțiile financiare globale incep sa bata cu ...
-
Oamenii de știință avertizează că universul are un „buton de autodistrugere" care ar putea elimina viața într-o clipă
De-a lungul deceniilor, cosmologia a propus scenarii tot mai imaginative pentru modul in care s-ar putea sfarși universu ...
-
Adevărata dietă alimentară optimă pentru inimă. Studiul amplu pe 30 de ani care oferă claritate într-o dezbatere medicală veche
Un studiu amplu, desfașurat pe parcursul a trei decenii și avand aproape 200.000 de participanți, ofera claritate intr-o ...
-
Motivul incredibil pentru care un fost consilier local și-a bătut soția până a omorât-o. A declarat polițiștilor că a fost ucisă de un hoț care a intrat în casă
Un fost consilier local intr-un sat din județul Braila, și-a ucis in bataie soția din cauza ca nu muncea suficient. Barb ...
-
Dezvăluiri despre operatia la limită a Eleni Udrea. Adrian Alexandrov rupe tăcerea și prezintă firul evenimentelor: "Putea sa moară!"
Adrian Alexandrov, partenerul Elenei Udrea, a vorbit despre starea de sanatate a fostei ministre a Turismului, care a fo ...
-
Misterul de la Tunguska: "Cerul s-a despicat și întreaga parte nordică era acoperită de foc". Ce spune NASA despre cea mai puternică explozie văzută de om
Cel mai devastator și totodata șocant pentru cei care i-au vazut efectele a fost inregistrat pe 30 iulie 1908, in taigau ...
-
Cum utilizezi ChatGPT pentru a generarea unui venit lunar stabil: Metoda prin care poți câștiga peste 5.000 de dolari lunar
Potrivit unui articol recent publicat in Forbes de Rachel Wells, ChatGPT se dovedește a fi aliatul ideal pentru freelanc ...
-
Grupare de hoți români prinși după ce au comis mai multe jafuri: Furau coduri PIN și retrăgeau mii de euro de la bancomate
O grupare de hoți profesioniști, formata din doi barbați și o femeie de naționalitate romana, a fost destructurata in Pa ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu