Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Cum a băgat Gabriela Firea Bucureștiul în "faliment nedeclarat". Primarul Capitalei are un buget umflat pe hârtie, dar irealizabil în practică

Postat la: 02.08.2020 - 16:32 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Cu un buget pe 2019 care are desenate pe hârtie peste 1,4 miliarde de euro, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a ajuns să bage Bucureștiul în „faliment nedeclarat", punând totul în cârca diminuării cotelor defalcate de la Guvern.

Este doar parțial adevărat: marea problemă este un buget de venituri și cheltuieli umflate pe hârtie, cu datorii istorice imense, care în realitate se traduce prin încasări nerealizate, companii bugetofage și risipă a banilor pe „cultură". Pe hârtie, bugetul Primăriei Capitalei arată triumfător: venituri de 1,4 miliarde de euro pe 2019, care atrag după sine cheltuieli similare, ba chiar un pic mai mari. Cu toate acestea, primarul general Gabriela Firea a ajuns să declare că Bucureștiul este în „faliment nedeclarat", o figură de stil care se traduce matematic într-o nevoie stringentă de peste 200 de milioane de euro (un miliard de lei), conform aceleiași Gabriela Firea.

Cum s-a ajuns aici? Un prim semnal de alarmă ar fi putut să fie faptul că, la finalul anului 2018, Primăria Capitalei încasase doar 75% din veniturile estimate la buget, conform documentului de execuție bugetară, parafat de ANAF. Recent, administratorul public al Capitalei, Sorin Chiriță, avertiza că dacă ritmul de încasări la bugetul Primăriei se menține ca până acum, la finalul anului 2019 Bucureștiul va avea un minus cuprins între 25% și 40% din încasările estimate de Primărie. De aceea, administratorul public solicită reducerea cheltuielilor cu 30-35%, pentru ca Bucureștiul să se încadreze în buget.

Problemele sunt însă mai complicate de atât. În primul rând, Gabriela Firea a venit la Primăria Capitalei pe fondul unor defecte istorice, pe care nu doar că nu le-a reparat, ci chiar le-a accentuat. Cele mai importante: datoriile RADET și RATB, care au ajuns cele mai mari bugetofage ale Capitalei, Firea preluând și accentuând găurile din mandatele lui Sorin Oprescu.

Aceste datorii nu doar că sunt imense, dar au fost și subdimensionate în structura bugetului Capitalei. Subvențiile de anul trecut pentru RATB și RADET au fost estimate la 800 de milioane și au fost la 1,6 miliarde, adică dublu. Deci dintr-un foc, bugetul a fost văduvit de aproape 200 de milioane de euro, ceea ce e enorm.

Bugetul Capitalei, gândit de Gabriela Firea, are probleme structurale. Problema mare a fost estimarea veniturilor proprii. Pe 2018, Primăria a încasat venituri proprii de 480 de milioane de lei, dar ea a estimat venituri proprii de 2 miliarde. Estimând niște venituri cumulate atât de mari, prin bugetul aprobat s-a dat drumul și la niște cheltuieli comparabile. În 2019, s-a estimat că veniturile proprii din 2019 vor fi 3,5 miliarde de lei. Deci total dincolo de orice logică economică.

Firea a primit Capitala cu aproximativ 55 de instituții publice în subordine. Peste ele a venit un strat de 22 de companii (plus cele două nou înființate pentru a prelua RADET ), peste care a mai adăugat un strat de asociații de dezvoltare intracomunitară (ADI), prin care deleagă anumite servicii. S-a ajuns la aproape 100 de instituții, aproape le-a dublat numărul. S-a dat un buget imens acestor companii.

Companiile ar trebui desființate cu totul, pentru că ele nu fac nimic altceva decât să dubleze ce face Primăria deja. Trebuie tăiat de la toate evenimentele culturale, care unele sunt chiar interesante, dar nu sunt potrivite pentru un oraș care se sufocă în trafic și în care rețeaua de termoficare e în faliment. Sunt bugete consistente la administrarea statuilor din oraș, bugete mari la spații verzi.

La toată această gaură, se adaugă spectrul imensei despăgubiri pe care Primăria o are de plată către omul de afaceri Costică Costanda: 115 milioane de euro, contravaloarea parcului Bordei, retrocedat în 2003 de primarul Traian Băsescu. O mare parte din această sumă sunt doar penalizările și dobânzile acumulate în timp, pentru că Primăria nu a avut și nu are bugetați banii pentru această despăgubire. Datoria către Costanda riscă să crească, primăria Gabrielei Firea expunându-se riscului executării silite, dacă nu plătește suma stabilită de instanța supremă.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE