ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Curtea de Conturi a României: Jaf la Ministerul Turismului în mandatele miniștrilor PSD Grapini, Jianu și Tudose

Postat la: 17.08.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Curtea de Conturi a României: Jaf la Ministerul Turismului în mandatele miniștrilor PSD Grapini, Jianu și Tudose

Doi auditorii externi ai Curtii de Conturi a Romaniei - Maria Rosioru si Aurelian Iacobescu, au mentionat in raportul de control inaintat, la sfarsitul lunii iulie 2017, ministrului Turismului-Mircea Dobre, ca in perioada 2013-2016, Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) a cheltuit ilegal cateva milione de euro.

„In urma actiunii de control auditorii publici externi au constatat faptul ca modul de administrare a patromoniului nu este in consecinta sub toate aspectele semnificative, cu scopul, obiectivele si atributiile prevazute de actele normative prin care a fost infiintata entitatea si/sau nu se respecta, sub toate aspectele semnificative, principiile legalitatii, regularitatii, economicitatii, eficientei si eficacitatii, gradul de raspandire in activitatea entitatii verificate a cauzurilor de neconformitate a obiectivelor specificie cu criteriile de audit este ridicat", este concluzia auditorilor de conturi. Practic, din acest raport rezulta ca ANT, intre 2013-si 2016, a derulat o multime de actiuni decontate ilegal din banii publici, prin care a fost pagubit bugetul de stat. Ca atare, in guvernarea PSD, principalii responsabili de gestionarea deficitara a fondurilor ANT sunt cei trei presedinti ANT - Razvan Filipescu, Simona Man si Anca Nedea Pavel, dar si vicepresedintele Mirela Matichescu. Insa, in aceea perioada ANT s-a aflat sub tutela ministerului pentru IMM-uri condus atunci de Maria Grapini sau Florin Jianu ori la Economie unde ministru a fost chiar actualul premier Mihai Tudose.

Cele mai importante aspecte descoperite de Curtea de Conturi a României la Autoritatea Națională pentru Turism

ZIUAnews va prezenta cele mai importante aspecte descoperite de Curtea de Conturi a Romaniei in perioada 29.05.2017-24.07.2017 la „Controlul modului de utilizare a fondurilor alocate prin bugetul Autoritati Nationale pentru Turism pentru dezvoltarea si promovarea turistica a Romaniei in perioada 2013-2016" la Ministerul Turismului. Cele mai importante constatari ale auditorilor de conturi sunt urmatoarele:
1, Nerespectarea prevederilor legale privind intocmirea situatiilor contabile.
2. Neevidentierea in contabilitate a garantiilor de buna executie constituite in baza contractelor de servicii derulate in perioada 2013-2016.
3. Nerespectarea prevederilor legale privind justificarea avansurilor de trezorerie.
4. Efectuarea de plati nelegale in suma estimata de 498.053 de lei, prin acceptarea unor diferente de pret pentru consumuri de materiale, fara a se nominaliza materialele la care se refera aceste diferente, a cantitatilor si a pretului unitar al acestora.
5. Nerespectarea clauzelor contractuale privind decontarea unor servicii respectiv efectuarea de plati din fonduri alocate de la bugetul de stat, in suma de 239.961 de lei pentru servicii receptionate in alte conditii decat cele stabilitate prin contract.
6. Utilizarea ineficienta a fondurilor banesti alocate de la bugetul de stat, in suma de 361.831 de lei, prin achizitia de produse la preturi supraevaluate, respectiv la preturi mai mari decat cele practicate de acelasi furnizor, in contracte similare derulate de ANT sau decat cele existente pe piata.
7. Efectuarea de plati din fonduri alocate de la bugetul de stat, in suma de 1.420.136 de lei, in mod necuvenit, respectiv decontarea unor servicii (6.251 de lei) la valori mai mari decat cele din devizul de oferta, a unor servicii (1.087.333 lei) fara documente care sa certifice prestarea lor, unor servicii (326.332 lei) fara respectarea clauzelor contractuale, precum si necalcularea si neincasarea unor penalitati de intarziere in suma de 54.603 lei.
8. Utilizarea ineficienta a fondurilor banesti in suma de 583016 lei pentru participarea ANT la diverse targuri de turism organizate in afara tarii, prin achizitia de servicii la preturi supraevaluate, respectiv la preturi mai mari decat cele practicate de acelasi furnizor in acelasi an, in contracte similare cu ANT sau dacat cele existente pe piata.
9. Existenta unor stocuri fara miscare sau cu miscare lenta in valoare estimata de 4.095.404 lei precum si existenta unor neconcordante intre balanta de verificare si balanta analitica a stocurilor in suma de 146.068 lei.
10. Nerespectarea prevederilor legale privind efectuarea inventarierii patrimoniului respectiv, neefectuarea inventarierii tuturor elementelor patrimoniale la termenele si in conditiile stabilite de lege.

Achiziții la prețuri supraevaluate-mesh de 10 euro decontat cu 417 euro

In raportul de control inaintat ministrului Turismului, Mircea Dobre, auditorii de conturi au mentionat si o serie de aspecte de cheltuire ilegala a fondurilor ANT, in special la unele targuri externe si evenimente de promovare. Un caz descris in amanunt este contractul incheiat in 2013 intre ANT si Asociatia Sportiva Club District Realing Team, „ contractul avand ca obiect prestarea serviciilor de promovare a brandului de turism „Romania" prin intermediului vectorului de imagine pilotul Mihai Marinescu in cadrul Campionatului Mondial de Automobilism „World Series byRenault", editia 2013, in valoare de 2.144.000 lei, fara TVA, echivalentul a 484.763 euro, respectiv 2.658.571 lei cu TVA". In derularea acestui contract s-au constatat abateri care au constat in efectuarea de plati in suma de 239.961 de lei, pentru servicii acceptate in alte conditii decat cele stabilite prin contract. De asemenea, s-a descoperit si „efectuarea de plati nelegale in suma estimata de 498.853 lei prin acoperirea unor diferente de pret pentru consumuri de materiale, fara a se nominaliza materialele la care se refera aceste diferente, a cantitatilor si a pretului unitar al acestora", fiind dat exemplu proiectul de la Petrosani.

Totodata, s-a constatat si „Utilizarea ineficienta a fondurilor banesti alocate de la bugetul de stat in suma de 360.815 lei, prin achizitie de produse la preturi supraevaluate, respectiv la preturi mai mari decat cele practicate de acelasi furnizor, in contracte similare derulate de ANT sau decat cele existente pe piata". Astfel, fata de costul realizarii si expunerii brandului pe un mash, pe zi, de cc 10 euro/mp, ANT a alocat si decontat in plus, fonduri banesti in suma de 65. 570 euro fara TVA catre firma Emagic Live SRL. Practic, ANT a acceptat la plata, decontarea unor servicii, respectiv a unor cheltuieli cu promovarea brandului „Romania" pe materiale de promovare prin intermediul unor mesh-uri, la preturi unitare supraevaluate cuprinse intre 42 si 417 euro fara TVA/mp/zi in conditiile in care costul realizarii si expunerii brandului pe un mesh, pe zi, este de cca 10 euro/mp".

Maculatură de 1.000.000 de euro și servicii decontate la valorii mult mai mari decât cele din devize și oferte

Curtea de Conturi a Romaniei a descoperit la ANT „efectuarea de plati din fonduri alocate de la bugetul de stat in suma de 1.420.136 lei in mod necuvenit, respectiv decontarea unor servicii (6.250 lei) la valori mai mari decat cele din devizul oferta, a unor servicii (1.087.333 lei) fara documente care sa certifice prestarea lor, a unor servicii (326. 552 lei) fara respectarea clauzelor contractuale, precum si necalcularea si neincasarea unor penalitati de intarziere (54.603 lei)". In plus, auditorii au mai constatat si utilizarea ineficienta „a fondurilor banesti in suma de 583016 lei,pentru participarea ANT la diverse targuri de turism organizate in afara tarii, prin achizitia de servicii la preturi supraevaluate, respectiv la preturi mai mari decat cele practicate de acelasi furnizor in acelasi an, in contracte similare derulate de ANT sau decat cele existente pe piata", dar si a „fondurilor banesti in suma de 583.016 lei, pentru participarea ANT la diverse targuri de turism organizate in afara tarii, prin achizitia de servicii si preturi supraevaluate, respectiv la preturi mai mari decat cele practicate de acelasi furnizor in acelasi an, in contracte similare derulate cu ANT sau decat cele existente pe piata".

Raportul auditorilor evidentiaza si „existenta unor stocuri fara miscare sau care cu miscare lenta in valoare estimata de 4.095.000 lei, precum si existenta unor neconcordante intre balanta de verificare si balanta analitica a stocurilor, in suma de 145.068 lei". Practic, este vorba de vreo 60 tone de materiale de promovare - harti, brosuri, albume etc in valoare de circa un milion de euro care zac de cativa ani in niste depozite, mai nou fiind mutate intr-o locatie improprie de unde se fura in draci.

Ion Teleanu

 

 

loading...
DIN ACEEASI CATEGORIE...
PUTETI CITI SI...

Curtea de Conturi a României: Jaf la Ministerul Turismului în mandatele miniștrilor PSD Grapini, Jianu și Tudose

Postat la: 17.08.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Doi auditorii externi ai Curtii de Conturi a Romaniei - Maria Rosioru si Aurelian Iacobescu, au mentionat in raportul de control inaintat, la sfarsitul lunii iulie 2017, ministrului Turismului-Mircea Dobre, ca in perioada 2013-2016, Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) a cheltuit ilegal cateva milione de euro.

„In urma actiunii de control auditorii publici externi au constatat faptul ca modul de administrare a patromoniului nu este in consecinta sub toate aspectele semnificative, cu scopul, obiectivele si atributiile prevazute de actele normative prin care a fost infiintata entitatea si/sau nu se respecta, sub toate aspectele semnificative, principiile legalitatii, regularitatii, economicitatii, eficientei si eficacitatii, gradul de raspandire in activitatea entitatii verificate a cauzurilor de neconformitate a obiectivelor specificie cu criteriile de audit este ridicat", este concluzia auditorilor de conturi. Practic, din acest raport rezulta ca ANT, intre 2013-si 2016, a derulat o multime de actiuni decontate ilegal din banii publici, prin care a fost pagubit bugetul de stat. Ca atare, in guvernarea PSD, principalii responsabili de gestionarea deficitara a fondurilor ANT sunt cei trei presedinti ANT - Razvan Filipescu, Simona Man si Anca Nedea Pavel, dar si vicepresedintele Mirela Matichescu. Insa, in aceea perioada ANT s-a aflat sub tutela ministerului pentru IMM-uri condus atunci de Maria Grapini sau Florin Jianu ori la Economie unde ministru a fost chiar actualul premier Mihai Tudose.

Cele mai importante aspecte descoperite de Curtea de Conturi a României la Autoritatea Națională pentru Turism

ZIUAnews va prezenta cele mai importante aspecte descoperite de Curtea de Conturi a Romaniei in perioada 29.05.2017-24.07.2017 la „Controlul modului de utilizare a fondurilor alocate prin bugetul Autoritati Nationale pentru Turism pentru dezvoltarea si promovarea turistica a Romaniei in perioada 2013-2016" la Ministerul Turismului. Cele mai importante constatari ale auditorilor de conturi sunt urmatoarele:
1, Nerespectarea prevederilor legale privind intocmirea situatiilor contabile.
2. Neevidentierea in contabilitate a garantiilor de buna executie constituite in baza contractelor de servicii derulate in perioada 2013-2016.
3. Nerespectarea prevederilor legale privind justificarea avansurilor de trezorerie.
4. Efectuarea de plati nelegale in suma estimata de 498.053 de lei, prin acceptarea unor diferente de pret pentru consumuri de materiale, fara a se nominaliza materialele la care se refera aceste diferente, a cantitatilor si a pretului unitar al acestora.
5. Nerespectarea clauzelor contractuale privind decontarea unor servicii respectiv efectuarea de plati din fonduri alocate de la bugetul de stat, in suma de 239.961 de lei pentru servicii receptionate in alte conditii decat cele stabilitate prin contract.
6. Utilizarea ineficienta a fondurilor banesti alocate de la bugetul de stat, in suma de 361.831 de lei, prin achizitia de produse la preturi supraevaluate, respectiv la preturi mai mari decat cele practicate de acelasi furnizor, in contracte similare derulate de ANT sau decat cele existente pe piata.
7. Efectuarea de plati din fonduri alocate de la bugetul de stat, in suma de 1.420.136 de lei, in mod necuvenit, respectiv decontarea unor servicii (6.251 de lei) la valori mai mari decat cele din devizul de oferta, a unor servicii (1.087.333 lei) fara documente care sa certifice prestarea lor, unor servicii (326.332 lei) fara respectarea clauzelor contractuale, precum si necalcularea si neincasarea unor penalitati de intarziere in suma de 54.603 lei.
8. Utilizarea ineficienta a fondurilor banesti in suma de 583016 lei pentru participarea ANT la diverse targuri de turism organizate in afara tarii, prin achizitia de servicii la preturi supraevaluate, respectiv la preturi mai mari decat cele practicate de acelasi furnizor in acelasi an, in contracte similare cu ANT sau dacat cele existente pe piata.
9. Existenta unor stocuri fara miscare sau cu miscare lenta in valoare estimata de 4.095.404 lei precum si existenta unor neconcordante intre balanta de verificare si balanta analitica a stocurilor in suma de 146.068 lei.
10. Nerespectarea prevederilor legale privind efectuarea inventarierii patrimoniului respectiv, neefectuarea inventarierii tuturor elementelor patrimoniale la termenele si in conditiile stabilite de lege.

Achiziții la prețuri supraevaluate-mesh de 10 euro decontat cu 417 euro

In raportul de control inaintat ministrului Turismului, Mircea Dobre, auditorii de conturi au mentionat si o serie de aspecte de cheltuire ilegala a fondurilor ANT, in special la unele targuri externe si evenimente de promovare. Un caz descris in amanunt este contractul incheiat in 2013 intre ANT si Asociatia Sportiva Club District Realing Team, „ contractul avand ca obiect prestarea serviciilor de promovare a brandului de turism „Romania" prin intermediului vectorului de imagine pilotul Mihai Marinescu in cadrul Campionatului Mondial de Automobilism „World Series byRenault", editia 2013, in valoare de 2.144.000 lei, fara TVA, echivalentul a 484.763 euro, respectiv 2.658.571 lei cu TVA". In derularea acestui contract s-au constatat abateri care au constat in efectuarea de plati in suma de 239.961 de lei, pentru servicii acceptate in alte conditii decat cele stabilite prin contract. De asemenea, s-a descoperit si „efectuarea de plati nelegale in suma estimata de 498.853 lei prin acoperirea unor diferente de pret pentru consumuri de materiale, fara a se nominaliza materialele la care se refera aceste diferente, a cantitatilor si a pretului unitar al acestora", fiind dat exemplu proiectul de la Petrosani.

Totodata, s-a constatat si „Utilizarea ineficienta a fondurilor banesti alocate de la bugetul de stat in suma de 360.815 lei, prin achizitie de produse la preturi supraevaluate, respectiv la preturi mai mari decat cele practicate de acelasi furnizor, in contracte similare derulate de ANT sau decat cele existente pe piata". Astfel, fata de costul realizarii si expunerii brandului pe un mash, pe zi, de cc 10 euro/mp, ANT a alocat si decontat in plus, fonduri banesti in suma de 65. 570 euro fara TVA catre firma Emagic Live SRL. Practic, ANT a acceptat la plata, decontarea unor servicii, respectiv a unor cheltuieli cu promovarea brandului „Romania" pe materiale de promovare prin intermediul unor mesh-uri, la preturi unitare supraevaluate cuprinse intre 42 si 417 euro fara TVA/mp/zi in conditiile in care costul realizarii si expunerii brandului pe un mesh, pe zi, este de cca 10 euro/mp".

Maculatură de 1.000.000 de euro și servicii decontate la valorii mult mai mari decât cele din devize și oferte

Curtea de Conturi a Romaniei a descoperit la ANT „efectuarea de plati din fonduri alocate de la bugetul de stat in suma de 1.420.136 lei in mod necuvenit, respectiv decontarea unor servicii (6.250 lei) la valori mai mari decat cele din devizul oferta, a unor servicii (1.087.333 lei) fara documente care sa certifice prestarea lor, a unor servicii (326. 552 lei) fara respectarea clauzelor contractuale, precum si necalcularea si neincasarea unor penalitati de intarziere (54.603 lei)". In plus, auditorii au mai constatat si utilizarea ineficienta „a fondurilor banesti in suma de 583016 lei,pentru participarea ANT la diverse targuri de turism organizate in afara tarii, prin achizitia de servicii la preturi supraevaluate, respectiv la preturi mai mari decat cele practicate de acelasi furnizor in acelasi an, in contracte similare derulate de ANT sau decat cele existente pe piata", dar si a „fondurilor banesti in suma de 583.016 lei, pentru participarea ANT la diverse targuri de turism organizate in afara tarii, prin achizitia de servicii si preturi supraevaluate, respectiv la preturi mai mari decat cele practicate de acelasi furnizor in acelasi an, in contracte similare derulate cu ANT sau decat cele existente pe piata".

Raportul auditorilor evidentiaza si „existenta unor stocuri fara miscare sau care cu miscare lenta in valoare estimata de 4.095.000 lei, precum si existenta unor neconcordante intre balanta de verificare si balanta analitica a stocurilor, in suma de 145.068 lei". Practic, este vorba de vreo 60 tone de materiale de promovare - harti, brosuri, albume etc in valoare de circa un milion de euro care zac de cativa ani in niste depozite, mai nou fiind mutate intr-o locatie improprie de unde se fura in draci.

Ion Teleanu

 

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE