Europenii pot mânca viermi! UE a aprobat utilizarea lor în pâine ca ingredient
Postat la: 13.01.2021 - 16:53 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a aprobat miercuri utilizarea ca aliment de uz uman a viermilor de făină, semnalează Reuters. Larvele gândacului denumit popular morar, iar ştiinţific Tenebrio molitor vor putea fi folosite ca atare sau uscate, ca ingrediente pentru curry sau sub formă de făină pentru prepararea biscuiţilor, pastelor şi pâinii.
Confundate uneori cu viermii, larvele de insecte sunt deja acceptate în Europa ca hrană pentru animale. Sunt bogate în proteine, grăsimi şi fibre şi ar putea fi urmate în farfuriile europenilor şi de alte insecte, apreciază chimistul Ermolaos Ververis, specialist în alimentaţie la EFSA. Sub conducerea lui Ververis, agenţia a evaluat viermii de făină conform unei reglementări europene privind "alimentele noi", intrată în vigoare în 2018, conform căreia s-au făcut multe solicitări; cea în cauză a fost prima soluţionată.
"Există un mare interes în comunitatea ştiinţifică şi în industria alimentară privind sectorul insectelor comestibile", a arătat reprezentantul EFSA. În multe locuri din lume, inclusiv în Africa, Australia şi Noua Zeelandă există deja baruri cu insecte, hamburgeri din greieri şi diverse alimente pe bază de larve, observă Reuters. Înainte ca Europa să se alăture acestei tendinţe, decizia EFSA mai trebuie ratificată de Comisia Europeană. Unii sociologi consideră însă că barierele psihologice pe Vechiul Continent sunt deosebit de puternice, aşa că va mai dura ceva până când viermii se vor vinde cu succes din rafturile supermarketurilor.
"Există explicaţii cognitive derivate din experienţele noastre sociale şi culturale - aşa numitul "yuck factor" (factor de scârbă) care fac ca multor europeni să le repugne ideea de a mânca insecte", afirmă Giovanni Sogari, cercetător în domeniul social şi al consumului la Universitatea din Parma (Italia). "Cu timpul şi odată cu expunerea, astfel de atitudini se pot schimba", consideră el. EFSA a comunicat că începând din 2018 a primit 156 de cereri pentru evaluarea siguranţei unor "alimente noi", de la unele derivate din alge până la o gamă largă de specii de insecte.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
George Simion (AUR) a defilat fara masca, impreuna cu 30 de persoane, in fata unei manastiri din Brasov. "Aceasta este pozitia noastra"
Copresedintele AUR, George Simion, a postat duminica, 17 ianuarie, pe pagina sa de Facebook, o fotografie realizata in fata unei manastiri din judetul Brasov, in care apare alaturi de aproape 30 de persoane, fara ca vreuna sa poarte masca de protectie, asa cum prevad masurile de prevenire a pandemiei impuse de Romania.
-
Becali: "Se gaseste doar la mine, e cel mai bun. Eu am ser, nu pastila. Am 50.000 de flacoane blocate in vama"
Gigi Becali a ajutat lumea fotbalului sa se vindece de COVID -19. Ioan Niculae, tatal lui Marius Sumudica, Leo Grozavu, Anamaria Prodan Reghecampf au primit tratamentul minune de la patronul FCSB.
-
Au recunoscut! Oamenii de stiinta din Wuhan au fost muscati de lilieci infectati cu Covid-19
Oamenii de stiinta de la laboratorul din Wuhan recunosc ca au fost muscati de lilieci infectati cu Covid-19 in timp ce colectau probe dintr-o pestera. Acest lucru va ingreuna ancheta Organizatiei Mondiale a Sanatatii cu privire la originea noului coronavirus,relateaza Daily Mail.
-
Doliu în familia Rothschild. A murit unul dintre cei mai bogaţi oameni ai planetei, baronul Benjamin de Rothschild
Doliu în familia Rothschild. Președintele holdingului Edmond de Rothschild, baronul Benjamin de Rothschild, s-a stins din viață, la doar 57 de ani. El era totodată, cel care supraveghea Grupul Edmond de Rothschild. Anunțul tragic a fost făcut astăzi de familia omului de afaceri.
-
Preşedintele Consiliului European: "Nu este momentul pentru introducerea paşapoartelor de vaccinare"
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, consideră că ar putea fi introdus la un moment dat un „paşaport de vaccinare" împotriva coronavirusului, dar nu este cazul acum, anunță dpa.
-
Avertisment înfricoșător, cu noua tulpină de coronavirus în România
Profesorul Adrian Streinu-Cercel a declarat, duminică, la Institutul de boli infecțioase „Prof. dr. Matei Balș", că ar putea exista mai multe cazuri de infectare cu noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie, mult mai contagioasă, inclusiv cazuri asimptomatice, care fac imposibilă detectarea prezenței mutației.
-
Șoferi beți sau drogați pe străzile Capitalei. Polițiștii au reținut zeci de permise
Nouă şoferi au fost prinşi drogaţi și trei beți la volan de poliţiştii Capitalei. Polițiștii au reținut 26 de permise și au dat, în două nopți, amenzi de peste 10.000 lei.
-
Parlamentarii UDMR se mută în Ungaria unde își cumpăra case în Budapesta si deschid conturi bancare
Actualii deputați și senatori UDMR nu se pot lăuda cu averi comparabile cu ale lui Attila Verestoy, fostul lider multimilionar în euro al partidului, cel care a decedat în 2018, dar sunt oameni descurcăreți. Mai toți au case și terenuri în județele cu populație maghiară numeroasă, așa cum reiese din declarațiile de avere.
-
Bărbatul care a lovit cu mașina căruciorul cu un bebeluș e bodyguardul lui Remus Truică și l-a bătut pe Cătălin Zmărăndescu
Apar informații pe surse despre bărbatul care ar fi lovit intenționat un cărucior în care se afla un bebeluș. Acesta a făcut box de performanță la clubul Rapid și pe parcursul vieții sale a fost gardă de corp pentru mai mulți oameni de afaceri din România.

DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Omul care a inventat Internetul e scârbit de controlul Facebook si Google. El construieste un "Nou Internet" in care utilizatorii au controlul si nu companiile Big Tech
- 2.Revista germana "Stern" publica o coperta care i-a scandalizat pe mulți: "Se pregateste o noua religie concepută de Cartelul Global Medical"
- 3.Toate clădirile ce vor fi construite din 2021 trebuie să aibă consum energetic aproape de zero
- 4.Jandarmeria e incapabilă sa explice discriminarea intre slujbele religioase si manifestarile culturale legat de numarul de participanti
- 5.Franţa a depistat două grupuri cu risc ale tulpinii britanice a coronavirusului
- 6.Cât timp vor mai putea călători românii în Marea Britanie doar cu buletinul
- 7.Spitalul din România unde niciun medic nu s-a vaccinat anti-Covid
- 8.Superstiții și tradiții de Anul Nou. Să aveți bani, să nu mâncați carne de pasăre
- 9.Patru romani au furat tabla de pe zeci de biserici din Anglia provocand pagube de 2 milioane de lire
- 10.Cîțu oferă în plus la leafa minima 2 lei pe zi. Începutul austerității?
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu