Film despre campioana care a fost eutanasiată, lansat în Belgia. "Dreptul de a muri i-a salvat viaţa", spune regizoarea!
Postat la: 27.03.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Marieke Vervoort a murit la vârsta de 40 de ani, marţi, 22 octombrie 2019, în jurul orei 20.15. Era la casa ei din Diest, în nord-estul Belgiei, cu părinţii şi cei dragi lângă patul ei, după o mică petrecere. Totul a decurs exact aşa cum plănuise ea.
Vervoort era sportivă paralimpică, dar suferea de o afecţiune incurabilă, degenerativă, care îi provoca dureri agonizante. Ea a ales să moară profitând de legea eutanasiei din Belgia. Acum, un film documentar lansat în Flandra ei natală spune povestea ultimilor ei ani şi cum şi-a ales momentul morţii, scrie The Guardian.
Pola Rapaport, o realizatoare de documentare franco-americană, a aflat de povestea lui Marieke Vervoort când a citit un articol de ziar despre sportiva belgiană în timpul Jocurilor Paralimpice de la Rio din 2016.
Vervoort a câştigat argint şi bronz la Rio în cursele T52 de 400 m şi 100 m în scaun cu rotile, adăugându-se la aurul şi argintul pe care le-a câştigat la Jocurile Olimpice de la Londra cu patru ani mai devreme. Însă mulţi jurnalişti au vrut să ştie doar când va muri sportiva, după ce presa internaţională a preluat ştirea din presa belgiană că ea şi-a depus actele pentru eutanasiere.
"Lupt pentru aur, apoi mă sinucid", era titlul unui tabloid britanic. Realitatea a fost oarecum diferită, a explicat Vervoort presei mondiale la Rio. Ea nu plănuia să moară imediat, dar a semnat actele pentru eutanasie în 2008, un act despre care spunea că a salvat-o de la sinucidere. „Cu eutanasia eşti sigură că vei avea o moarte blândă şi frumoasă Există un sentiment de pace, un sentiment de odihnă pe corpul meu pe care pot alege până unde voi merge", a spus ea reporterilor.
Rapaport a fost impresionată. „Am fost atât de mişcată şi atât de intrigată de cineva tânăr, frumos, o sportivă uimitoare, care a văzut că boala ei o va duce în cele din urmă într-un punct în care va muri mai tânără decât majoritatea oamenilor", a spus ea pentru The Guardian. „Şi a văzut că dreptul de a-şi alege destinul, oricare ar fi acesta, i-a oferit atât de multă eliberare emoţională, încât şi-a putut trăi viaţa pe deplin din acel punct."
Vervoort avea 14 ani când a început să experimenteze simptomele a ceea ce mai târziu va fi diagnosticat ca o afecţiune degenerativă incurabilă a coloanei vertebrale şi care a cauzat paraplegie.
În film, ea povesteşte cum şi-a gândit să se sinucidă în 2007, pe măsură ce starea ei s-a deteriorat, împiedicând-o să participe la concursurile ironman şi triatlon „care au fost viaţa mea". După ce a trecut printr-o procedură îndelungată, despre care a spus că a necesitat acordul a trei medici şi discuţii cu un psihiatru, şi-a luat actele de eutanasiere. „Parcă aş fi luat o greutate de pe umerii mei", povesteşte ea în film. „Ai propria ta viaţă în mâinile tale şi poţi spune când este suficient".
Belgia este una dintre puţinele ţări în care moartea asistată este legală. Condiţiile sunt stricte: persoana trebuie să fie „într-o situaţie medicală fără speranţă" şi o stare de suferinţă fizică sau psihică „constantă şi insuportabilă" care nu poate fi atenuată. De asemenea, trebuie dovedit că are capacitatea mentală de a lua o decizie şi nu este supusă presiunii externe. În 2021, 2.700 de oameni şi-au încheiat viaţa prin eutanasie, deşi, spre deosebire de Vervoort, marea majoritate avea peste 60 de ani. Doar 1,5% aveau sub 40 de ani.
Deşi este susţinută pe scară largă în Belgia, legea nu este lipsită de critici şi unii oameni au lansat provocări legale atunci când cred că rudele lor au fost ajutate în mod greşit să moară.
Rapaport, care locuieşte în New York, a mers cu soţul şi partenerul ei de filmare, Wolfgang Held, la casa lui Vervoort din Diest, estul Flandrei în decembrie 2016. Au vorbit ore întregi. „A fost un interviu foarte, foarte bun", şi-a amintit Rapaport. Provocările şi dilemele etice ale realizării documentarului au fost explicate la acea primă întâlnire când Vervoort a avut o criză şi a leşinat. „Avea probleme cu respiraţia şi nu eram sigură dacă nu va muri în faţa noastră. A fost destul de terifiant", a spus Rapaport. În cele din urmă, după ce a fost chemat ajutorul, Vervoort şi-a revenit şi a spus clar că doreşte să se realizeze un film care să includă momente atât de dureroase şi personale. „Ne va lăsa să facem un portret adevărat şi foarte profund al ei, nu o bucată pufoasă", şi-a amintit Rapaport. „Ea a spus da din prima zi."
Filmările au continuat timp de trei ani, în timp ce starea lui Vervoort se înrăutăţeşte. La un moment dat în film, ea notează: „Acum am 38 de ani, ar trebui să fiu în floarea vieţii mele, dar toate mişcările mele îmi provoacă durere". De asemenea, îşi pierdea vederea şi avea convulsii tot mai frecvente. În 2016, Vervoort spusese pentru BBC: „Se poate să mă simt foarte, foarte rău, să fac un atac de epilepsie, să plâng, să ţip din cauza durerii. Am nevoie de multe analgezice, valium, morfină."
Rezultatul este un portret intim de 90 de minute al lui Vervoort, în timp ce ea îşi trăieşte ultimii ani. Cu părul blond, Vervoort este aventuroasă, cu un simţ al umorului acerb. „Următoarea petrecere va fi înmormântarea mea", glumeşte ea cu câţiva dintre prietenii ei. Pe ecran sunt imagini cu ea: face bungee-jumping în scaunul ei cu rotile, paraşutism, curse cu Lamborghini cu şoferul belgian Niels Lagrange şi bea cava cu prietenii. Există momente care sunt greu de urmărit: Vervoort palidă şi inconştientă pe canapea, în timp ce părinţii ei îngrijoraţi încearcă să o ajute, sau în spital conectată la aparate în care se strâmbă de durere.
Filmul este, de asemenea, un portret al prietenilor şi familiei ei, care se luptă cu decizia ei. „Accept ceea ce vrea ea să facă, dar de fapt nu-mi place", povesteşte o prietenă aflată pe o stâncă pe coasta Lanzarote, unde Vervoort a decis să-i fie împrăştiată cenuşa. În alt moment, tatăl ei spune că nu mai doreşte să locuiască pe coasta belgiană „când eşti undeva împrăştiat în mare".
Şi apoi vin ultimele zile. De la început s-a convenit că moartea lui Marieke Vervoort nu va fi filmată. La petrecerea de rămas bun, Rapaport îşi plasează aparatul de filmat în spatele unei camere, surprinzând ultimele cuvinte de adio şi tăceri incomode, apoi sosirea doctorului pentru a îndeplini ultima dorinţă a lui Vervoort.
Pentru regizoare a fost un proiect unic. Moartea lui Vervoort a fost sfârşitul proiectului, dar şi pierderea cuiva pe care a ajuns să-l considere prieten. „Da, am cunoscut-o. Am iubit-o. Am petrecut momente grozave împreună", a spus Rapaport. Dar nu a fost o prietenie tipică. „Întreaga relaţie s-a bazat pe această decizie pe care a luat-o... A fost întotdeauna în fundalul discuţiilor noastre, al filmărilor noastre, al tuturor. Acolo se îndrepta ea."
Rapaport, deja susţinătoare pentru dreptului de a muri, speră să aducă povestea lui Vervoort în atenţia publicului internaţional. Realizatorul vede eutanasia ca pe un drept al omului.
„Absolut, oamenii ar trebui să aibă dreptul să spună dacă doresc ca un medic să-i ajute în ultimul moment. Dacă oricum vor muri, aceasta nu este sinucidere", a spus ea. Dreptul de a muri i-a salvat viaţa Mariekei Vervoort, a spus regizoarea: „La 29 de ani îşi strângea pastilele. A trăit încă 12 ani, cu mari bucurii şi a făcut lucruri minunate".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Rusia este responsabilă pentru doborârea zborului MH17 al Malaysian Airlines, a decis o instanță ONU
Consiliul Aviației al ONU a decis luni ca Rusia este responsabila pentru doborarea unui avion malaysian deasupra Ucraine ...
-
NASA dezvăluie cel mai mare șoc geomagnetic din ultimii 20 de ani: Pericol uriaș pentru omenire
Agenția spațiala americana NASA a dezvaluit cum o furtuna geomagnetica puternica denumita Gannon, un eveniment din clasa ...
-
China vine cu un răspuns pentru Windows 11 și macOS. Huawei lansează sistemul de operare HarmonyOS pentru PC: ce știe să facă
Huawei accelereaza procesul de desprindere de ecosistemele tehnologice vestice și face un pas major in aceasta direcție: ...
-
Alchimie modernă: Aur din plumb, în inima acceleratorului CERN. In curand metalul pretios va deveni la fel de banal precum otelul
Timp de secole, alchimiștii au visat sa transforme plumbul, un metal banal și ieftin, in prețiosul aur. O legenda, un mi ...
-
TOP 5 greșeli de evitat când joci la cazinouri online
Jocurile de noroc la cazinourile online pot reprezenta o modalitate accesibila de distracție. Însa, fara o abordar ...
-
Halucinațiile AI devin din ce în ce mai grave. Și nu, nu vor dispărea prea curând
Deși OpenAI, Google și alți giganți tehnologici au lansat in ultimele luni actualizari menite sa imbunatațeasca capacita ...
-
Scandalul achiziției de vaccinuri - Ursula von der Leyen poate suferi "o rușine majoră" în problema SMS-urilor ascunse
Moștenirea Ursulei von der Leyen in calitate de președinte al Comisiei Europene se va confrunta cu o provocare uriașa sa ...
-
Blocaj la CNPP: Taloanele de pensie pentru luna mai lipsesc din conturi; e panică printre vârstnici
Pensionarii din Romania care iși verifica lunar talonul de pensie electronic in contul online de pe portalul CNPP au con ...
-
Descoperire epocală: Primele două imagini ale planetei X. Ea se ascunde pe o orbită extrem de alungită în jurul Soarelui. Sumerienii o numeau Nibiru
Experții spun ca un obiect misterios care tocmai a fost observat in doua studii in infraroșu ale cerului este cea mai pu ...
-
Paradoxul remarcat de un psiholog: de ce George Simion e văzut ca un lider mai atractiv decât Nicușor Dan?
Psihologul Mihai Copaceanu a analizat profilul celor doi finaliști la prezidențiale, George Simion și Nicușor Dan, și ex ...
-
Olanda a folosit anchetatori sub acoperire pentru a afla dacă tezaurul dacic furat a fost sau nu topit. Aceștia s-au dat drept colecționari
Anchetatorii sub acoperire din Olanda s-au dat drept colectionari pentru a afla unde se afla tezaurul dacic care a fost ...
-
Avertismentul lansat în 2014 de Stephen Hawking despre „singularitate" e mai de actualitate ca oricând
Stephen Hawking, unul dintre cei mai cunoscuți fizicieni ai ultimului secol, a exprimat in 2014 ingrijorari sumbre cu pr ...
-
Serghei Mizil sare la gâtul lui Traian Băsescu: "Ura dintre români a apărut din cauza lui! L-au scos acum de la naftalină!"
Serghei Mizil a facut acuzații referitoare la implicarea lui Traian Basescu in politica actuala și la susținerea acestui ...
-
Un student uimește lumea: a descoperit un lichid care sfidează legile fizicii
Uneori, știința avanseaza cu ajutorul unei scantei de geniu. Alteori, se intampla din intamplare, cum ar fi cazul unui s ...
-
COVID-19: Au avut chinezii dreptate? De unde a pornit virusul. Studiul care zguduie tot ceea ce se credea inițial
Cercetatori din Statele Unite susțin ca au identificat momentul și locul in care COVID-19 ar fi aparut pentru prima data ...
-
Spania limitează drastic circulația banilor cash - Amenzi de până la 150.000 de euro
Spania a introdus noi masuri prin care persoanele fizice trebuie sa notifice autoritațile fiscale naționale inainte de a ...
-
Apropiați ai presedintelui SUA: Papa Leon este anti Trump și „o marionetă marxistă"
Fostul asociat al președintelui Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, Steve Bannon, l-a evaluat astazi pe noul șef ...
-
Falsul polițist care a păzit urnele la alegerile locale din Ploiești. Până și mama lui l-a crezut
Noi detalii din dosarul barbatului cu opt clase și o condamnare, care, ani la rand, s-a dat drept ofițer in cadrul struc ...
-
Fiul de 2 ani al lui Ionel Ganea, în stare gravă. Fostul fotbalist a intrat într-o maşină oprită pe carosabil. Copilul ar fi fost pe scaunul din faţă, neasigurat
Ionel Ganea a fost implicat intr-un grav accident intre Hurez si Fagaras, vineri, cand a intrat intr-o masina oprita pe ...
-
Bomba despre originea COVID-19. Studiul exploziv care zdruncină teoria Chinei și rescrie începutul pandemiei
Cercetatori americani susțin ca au identificat momentul și locul in care COVID-19 ar fi aparut pentru prima data - și, s ...
-
Locuitorii unui oraș turc au avut halucinaţii câteva zile după ce poliția a ars în centrul orașului 20 de tone de canabis
Politia din Lice, sud-estul Turciei, a ars 20 de tone de canabis confiscate de catre autoritati de-a lungul anului 2024, ...
-
Cel mai mare „dogfight" din istoria recentă a aviației? 125 de avioane militare din India și Pakistan s-ar fi duelat timp de o oră / Ce pierderi ar fi suferit cele două puteri nucleare
Un numar de 125 de avioane militare din India și Pakistan s-au confruntat in conflictul izbucnit recent intre cele doua ...
-
Valurile de căldură record din 2023 și 2024 ar putea fi doar o variabilitate naturală, nu un semn al încălzirii globale
În ultimii doi ani, planeta a doborat recorduri ingrijoratoare de temperatura, iar caldura extrema din 2023 și 202 ...
-
Veste uriașă despre boala Alzheimer, considerată timp de decenii o cale fără întoarcere
Timp de decenii, boala Alzheimer a fost considerata o cale fara intoarcere, un declin lent, dar inevitabil al memoriei ș ...
-
Celebră instructoare de Pillates, ucisă cu otravă de soacră și soțul infidel după ce a descoperit aventura acestuia
O tragedie șocanta a avut loc intr-o familie, cand Larissa, instructor de Pilates in varsta de de 37 de ani a murit intr ...
-
Noul Papă și-a presimțit alegerea. De ce nu l-a ascultat pe fratele său care i-a spus să nu ia numele "Leon"
Papa Leon al XIV-lea și-ar fi presimțit alegerea chiar cu o seara inainte de inceperea conclavului, dar nu a ascultat sf ...
-
Teoriile conspirației modelează politica actuală: Oamenii inteligenți sunt victime sigure ale industriei mașinațiunilor oculte
În lumea in care informațiile circula rapid și fara filtru, teoriile conspiraționiste au ajuns sa fie un fenomen t ...
-
Americanul Robert Francis Prevost este noul Papă. El va urca pe Scaunul Sfântului Petru sub numele de Leon al XIV-lea
Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales al 267-lea Papa al Bisericii Catolice, primul american ales Papa ...
-
Administrația Trump presează mai multe guverne să aprobe accesul companiei SpaceX în schimbul bunăvoinței comerciale
Starlink, rețeaua de internet prin satelit a companiei SpaceX, fondata de Elon Musk, a devenit in ultimii ani nu doar o ...
-
Donald Trump pregătește Republica Moldova pentru a deporta aici imgiranții ilegali din SUA
Mascatii din brigada speciala „Fulger" a politiei din Republica Moldova au primit miercuri echipamente in valoare ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu