O gaură neagră în miniatură s-ar putea ascunde în sufrageria ta și sa nu ai habar VIDEO
Postat la: 20.02.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

Ideea ar putea suna a science fiction, dar oamenii de știință au propus că găurile negre mici și vechi - cunoscute sub numele de găuri negre primordiale (PBH) - ar putea fi mai aproape decât credem, posibil chiar trecând prin obiectele de zi cu zi din jurul nostru.
Spre deosebire de găurile negre gigantice formate în urma prăbușirii stelelor, aceste entități minuscule sunt aproape imposibil de detectat, însă ar putea deține cheia înțelegerii materiei întunecate, substanța misterioasă care constituie cea mai mare parte a masei universului. Cercetări recente sugerează că acestea ar putea lăsa urme subtile, microscopice, în materialele de pe Pământ - poate chiar în pereții casei dumneavoastră. Ar putea aceste găuri negre minuscule să treacă neobservate prin lumea noastră? Și ce înseamnă prezența lor pentru înțelegerea noastră a cosmosului?
Ce sunt găurile negre primordiale?
Găurile negre primordiale (PBH) sunt găuri negre teoretice care au apărut în universul timpuriu, la scurt timp după Big Bang. Spre deosebire de găurile negre formate din colapsul gravitațional al stelelor masive, se crede că PBH-urile s-au format din fluctuații de densitate ridicată în momentele inițiale ale universului. Aceste fluctuații ar fi putut conduce la regiuni suficient de dense pentru a suferi colaps gravitațional, rezultând găuri negre cu mase cuprinse între 10⁸ kilograme și mii de mase solare.
Conceptul de PBH-uri a fost propus pentru prima dată în urmă cu peste 50 de ani și de atunci a făcut obiectul unor cercetări ample. Acestea sunt considerate non-barionice, ceea ce înseamnă că nu sunt compuse din materie atomică standard, ceea ce le face candidați plauzibili pentru materia întunecată - substanța misterioasă care constituie aproximativ 85% din masa totală a universului.
Unul dintre aspectele intrigante ale PBH-urilor este potențialul lor de a oferi informații despre universul timpuriu și fizica energiilor înalte. Deoarece acestea s-ar fi putut forma în perioada de început a universului, studierea lor ar putea oferi indicii cu privire la condițiile din acea perioadă. În plus, PBH-urile ar putea servi drept sonde unice pentru fenomene precum dimensiunile suplimentare și gravitația cuantică.
În ciuda semnificației lor teoretice, dovezile observaționale directe pentru PBH rămân evazive. Detectarea lor reprezintă o provocare din cauza dimensiunilor lor mici și a faptului că multe s-ar fi evaporat în timp din cauza radiației Hawking - un proces prin care găurile negre își pierd masa și energia. Cu toate acestea, PBH-urile cu mase inițiale mai mari de 10¹¹ kilograme ar fi putut supraviețui până în zilele noastre, ceea ce face ca căutarea lor să fie un efort continuu în astrofizică.
Cum interacționează PBH-urile cu mediul înconjurător
Găurile negre primordiale (PBH), deși minuscule în comparație cu omologii lor stelare, posedă forțe gravitaționale imense care le permit să interacționeze în mod unic cu mediul lor. Studii teoretice recente au explorat modul în care aceste interacțiuni s-ar putea manifesta, atât la scară cosmică, cât și în cadrul materialelor cotidiene de pe Pământ.
O ipoteză interesantă sugerează că PBH-urile care se mișcă rapid ar putea trece prin obiecte solide, lăsând în urmă tuneluri microscopice. De exemplu, un PBH cu o masă de aproximativ 10²² grame ar crea un tunel cu un diametru de aproximativ 0,1 microni - imperceptibil cu ochiul liber, dar detectabil cu ajutorul microscopiei avansate. După cum remarcă fizicianul Dejan Stojkovic, „o gaură neagră primordială care se mișcă rapid și trece prin materie solidă ar lăsa în urmă o carte de vizită distinctivă: un tunel remarcabil de drept, extrem de îngust".
La o scară mai mare, PBH-urile ar putea interacționa cu corpurile cerești în moduri profunde. Dacă un PBH ar trece printr-o planetă sau o lună cu un miez lichid, atracția sa gravitațională i-ar putea permite să rămână temporar blocat, consumând în timp materie din miez. Acest proces ar putea goli interiorul, lăsând corpul ceresc ca o simplă cochilie. Stojkovic explică: „Dacă obiectul are un miez central lichid, atunci un PBH capturat poate absorbi miezul lichid, a cărui densitate este mai mare decât densitatea stratului solid exterior".
Deși probabilitatea ca un PBH să treacă prin Pământ este extrem de scăzută, această posibilitate i-a determinat pe oamenii de știință să ia în considerare căutarea acestor tuneluri microscopice în materiale vechi. Formațiunile geologice vechi sau structurile create de om ar putea, în teorie, să poarte cicatricile subtile ale trecerii unui PBH. Stojkovic sugerează că examinarea unor astfel de materiale ar putea dezvălui aceste urme evazive: „Examinarea materialelor vechi pentru a găsi tuneluri microscopice ar trebui să reprezinte doar o mică fracțiune din costul construirii unui detector astrofizic dedicat".
Studii și dovezi științifice până în prezent
Căutarea de a detecta găurile negre primordiale (PBH) a determinat oamenii de știință să exploreze diverse metode indirecte, având în vedere provocările legate de observarea directă a acestor obiecte evazive. Studii teoretice recente au propus abordări inovatoare pentru identificarea potențialelor dovezi ale PBH-urilor, atât în structurile cosmice, cât și în materialele terestre.
Observațiile Microlensing
Microlensing-ul presupune observarea curbării luminii de la stele îndepărtate cauzată de trecerea unor obiecte masive între stea și observator. Acest fenomen poate dezvălui prezența unor obiecte compacte precum PBH-urile. Un studiu intitulat „Observational Evidence for Primordial Black Holes: A Positivist Perspective" sugerează că observațiile de microlensing ale stelelor și quasarilor indică faptul că PBH-urile cu mase de aproximativ o masă solară ar putea constitui o parte semnificativă a materiei întunecate din halourile galactice.
Detectarea undelor gravitaționale
Detectarea undelor gravitaționale din fuziunile găurilor negre de către observatoare precum LIGO și Virgo a deschis noi căi pentru identificarea PBH-urilor. Unele fuziuni observate implică găuri negre cu mase care sfidează modelele convenționale de evoluție stelară, determinând cercetătorii să ia în considerare PBH-urile ca potențiali candidați. Același studiu notează că aceste observații ar putea fi explicate prin PBH-uri, în special cele cu o funcție de masă extinsă.
Dovada terestră: Tuneluri microscopice
Pe Pământ, oamenii de știință au propus căutarea de tuneluri microscopice în materiale antice ca dovezi potențiale ale trecerii PBH-urilor prin materia solidă. Fizicianul Dejan Stojkovic sugerează că examinarea materialelor vechi pentru astfel de tuneluri ar putea fi o metodă rentabilă de căutare a urmelor PBH: „Examinarea materialelor vechi pentru a găsi tuneluri microscopice ar trebui să reprezinte doar o mică fracțiune din costul construirii unui detector astrofizic dedicat".
Imaginea de ansamblu: De ce sunt importante PBH-urile
Găurile negre primordiale (PBH) sunt mai mult decât simple curiozități teoretice; ele au implicații semnificative pentru înțelegerea noastră a misterelor fundamentale ale universului, în special în ceea ce privește materia întunecată și formarea structurilor cosmice.
PBH-urile ca și candidați pentru materia întunecată
Materia întunecată constituie aproximativ 85% din masa totală a universului, însă natura sa rămâne necunoscută. PBH-urile, formate în universul timpuriu, sunt considerate candidați plauzibili pentru această componentă misterioasă. Natura lor non-barionică și stabilitatea le fac candidați potriviți. După cum se menționează într-o analiză a găurilor negre primordiale, „găurile negre primordiale sunt non-barionice și, ca atare, sunt candidați plauzibili pentru materia neagră".
Însămânțarea găurilor negre supermasive
Existența găurilor negre supermasive în centrul galaxiilor, inclusiv al Căii noastre Lactee, ridică întrebări cu privire la formarea lor rapidă în universul timpuriu. PBH-urile ar putea servi drept „semințe" inițiale, accelerând creșterea acestor entități colosale. Observațiile recente ale telescopului spațial James Webb au dezvăluit existența găurilor negre supermasive mai devreme decât se credea posibil, ceea ce sugerează că „găurile negre primordiale ar fi putut juca un rol în însămânțarea acestor găuri negre supermasive timpurii".
Implicații pentru cosmologie și fizica particulelor
Studiul PBH-urilor oferă informații despre procesele de înaltă energie care au avut loc la fracțiuni de secundă după Big Bang. Existența și proprietățile lor ar putea furniza dovezi pentru fizica dincolo de Modelul Standard, aruncând lumină asupra condițiilor universului timpuriu. După cum se subliniază într-o recenzie, „studiul găurilor negre este de maxim interes, deoarece acestea pot constitui portaluri către o nouă fizică și către gravitația cuantică".
Provocări și cercetări în curs
În ciuda semnificației lor teoretice, detectarea PBH-urilor rămâne o provocare. Diferite strategii de observare, inclusiv detectarea undelor gravitaționale și studiile de microlențiere, sunt utilizate pentru a căuta aceste obiecte evazive. Descoperirea potențială a PBH-urilor nu numai că ar confirma existența lor, dar ar revoluționa și înțelegerea noastră asupra materiei întunecate și a universului timpuriu.
Misterele cosmice din jurul nostru
Găurile negre primordiale, mici rămășițe din zorii universului, ar putea conține răspunsuri la unele dintre cele mai profunde întrebări ale cosmologiei. De la rolul lor potențial ca materie întunecată la capacitatea lor de a goli corpuri cerești, aceste entități evazive ne provoacă înțelegerea cosmosului și ne deschid porțile către noi posibilități.
Deși dovezile existenței lor rămân evazive, urmărirea PBH-urilor exemplifică ingeniozitatea explorării științifice. Fie prin tuneluri microscopice pe Pământ sau prin perturbări gravitaționale în spațiu, fiecare indiciu ne aduce mai aproape de dezlegarea secretelor lor. După cum a spus pe bună dreptate fizicianul Dejan Stojkovic, „Cel mai dificil lucru de văzut este ceea ce se află chiar în fața nasului tău".
Studiul găurilor negre primordiale nu numai că ne extinde cunoștințele despre trecutul universului, dar inspiră și generațiile viitoare să exploreze limitele științei. Într-un cosmos plin de mistere, PBH-urile ne reamintesc că și cele mai mici entități pot avea cele mai profunde efecte, îndemnându-ne să gândim dincolo de modelele convenționale și să îmbrățișăm necunoscutul.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Guvernantii din România au aruncat in aer facturile la energie. Bulgaria însă a găsit o soluție inteligentă care salvează populația
Ridicarea plafonarii la energia electrica va produce o explozie in facturile romanilor, dar situația sta mult diferit in ...
-
Ce alte civilizatii au fost inainte?! O piramidă de 25.000 de ani pune sub semnul întrebării tot ce știm despre istoria umanitatii
O descoperire arheologica remarcabila din Indonezia amenința sa zguduie din temelii ințelegerea noastra asupra inceputur ...
-
Bolojan schimba regulile la sănătate: Nu mai sunt asiguraţi soţ/soţie/părinţi fără venituri, persoane cu indemnizaţie creştere copil, personal monahal, şomaj
Un numar mare de persoane exceptate pana in prezent de la plata contributiei de 10% pentru sistemul public de sanatate ( ...
-
Austeritatea Regimului BoloDan schimba destinatiile turistice ale românilor. Unde călătoresc și ce sume scot din buzunar
Romanii care au apucat sa faca rezervari inca de iarna trecuta au ales vacanțe mai lungi, in destinații exotice, minuțio ...
-
Fostul prim-adjunct SRI Florian Coldea a fost trimis în judecată de DNA, alături de Dumitru Dumbravă
Fostul adjunct SRI Florian Coldea și fostul șef al direcției juridice din SRI Dumitru Dumbrava, asociatul sau intr-o com ...
-
Ce avere are Ion Sterian - capo dei capi Transgaz cu cinci secretare, nouă consilieri și șapte șoferi
Ion Sterian este șeful Transgaz și are un cabinet extins, format din cinci secretare, noua consilieri și șapte șoferi, u ...
-
Foștii premieri ai României pot fi judecați pentru dezastrul bugetar în care au lăsat țara: "Există o lege a responsabilității guvernamentale"
Dupa patru ani in care in fruntea Guvernului Romaniei s-au aflat doi premieri ai PNL și unul de la PSD, țara noastra a a ...
-
Comunitatea științifică nu înțelege ce se întâmplă cu Pământul: unele zile din iulie și august vor fi mai scurte în acest an
Deși, in mod obișnuit, rotația Pamantului incetinește treptat, specialiștii anunța ca in lunile iulie și august din aces ...
-
Pe ce criterii să te bazezi când decizi să faci upgrade la un telefon nou?
Alegerea momentului potrivit pentru a face upgrade la un telefon nou poate fi dificila, avand in vedere varietatea mare ...
-
Astronomii sunt în alertă: au detectat un obiect misterios care pare să vină cu o viteză uriașă din afara Sistemului Solar
Un obiect care pare sa vina din afara Sistemului Solar a fost reperat gonind catre Soare, caz in care, daca provenienta ...
-
Cunoscutul economist Mircea Coșea critică măsurile de austeritate ale Guvernului Bolojan: "Sunt grosolane, absurde și lipsite de logică"
Profesorul universitar Mircea Coșea, fost ministru de stat, critica ideile lansate de guvernul Bolojan in scopul reducer ...
-
Călin Georgescu, trimis în judecată - Câți ani de închisoare riscă, dacă va fi găsit vinovat
Calin Georgescu a fost trimis in judecata de Parchetul de pe langa Înalta Curte de Casație și Justiție sub acuzați ...
-
Guvernul bolojanilor nu dă un ban pe Nicușor Dan: Primul efect după creșterea TVA. Premierul demagog: "Nu putem ascunde asta!"
Premierul Ilie Bolojan a anunțat creșterea TVA! Primul efect? Prețurile la unele produse alimentare o sa creasca - și re ...
-
Aerul din casa ta ar putea fi mai toxic decât cel de afară. Și nimeni nu-ți spune asta
O solutie? Folosește o izolatie noua pentru pod sau mansarda Știai ca, potrivit unui studiu internațional, aerul din int ...
-
Autostrăzi pentru tancuri și transportoare blindate: Armata construiește infrastructură de război în România pentru a descuraja Rusia să pătrundă-n spațiul NATO
Romania intra in noua strategie NATO de mobilitate militara și va construi autostrazi speciale, dedicate transportului r ...
-
Ce au inteles vameșii de la Sculeni din "Mânăria Bolojan": se răzbună pe oamenii de la frontiere pentru că le-a diminuat Guvernul sporurile
Angajații vamii Sculeni au inceput sa efectueze controale mai stricte asupra tuturor mijloacelor de transport ce trec fr ...
-
Noul președinte ANAF va fi Adrian Nicuşor Nica, actualul șef al Corpului de control al premierului
Noul președinte ANAF va fi Adrian Nicusor Nica, actualul șef al Corpului de control al premierului. El o va inlocui pe N ...
-
Breșă uriașă de securitate: Hackerii din Iran au pus mâna pe mesajele consilierilor lui Donald Trump
Hackerii avertizeaza ca ar putea incerca sa vanda e-mailuri de la consilierii președintelui american Donald Trump. Ameri ...
-
Super puterea mondială care a acaparat soarele. A instalat într-o lună panouri fotovoltaice cât toată Europa într-un an
China a stabilit un nou record mondial in domeniul energiei solare. A instalat 93 de gigawați de capacitate fotovoltaica ...
-
Exodul creierelor pe contrasens: Opt cercetători americani au devenit primii „refugiați științifici" în Europa
Mareția Americii a fost construita in timp și una dintre pietrele de temelie a fost atragerea celor mai stralucite minți ...
-
Zeci de mii de decese in perioada următoare: Europa se pregătește pentru cel mai mare val mare de morți din cauza caniculei. In total, sute de mii de persoane
Zeci de mii de persoane ar putea muri intre 30 iunie și 30 august din cauza valului de caldura extrem care lovește ...
-
Vlad Țepeș nu e inmormantat la Snagov, ci la Milano. A fost descifrată misterioasa inscripție de pe mormântul lui Dracula
Timp de zece ani unii cercetatori au emis ipoteza ca ramașițele prințului Vlad - care a trait intre 1431 și 1477, cunosc ...
-
Provocarea criminală care a trecut "pe sub radar" pe TikTok: Băiat de 12 ani mort după ce a acceptat "jocul cu eșarfa"
Un baiat de 12 ani și-a pierdut viața dupa ce a incercat o provocare virala periculoasa de pe rețelele sociale. Deși par ...
-
Medicul lui Netanyahu numit consilier de premierul Bolojan: "Sunt român și voi fi patriot până la finalul vieții!"
Dr. Herman Berkovits, medicul personal al prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, a fost numit consilier onorific ...
-
Ghid Practic pentru camparea cu vehicule în România: Aventură pe patru roți
Romania, cu peisajele sale diverse și drumurile pitorești, reprezinta un paradis neexplorat pentru iubitorii de camping. ...
-
Kovesi intră tare în licitațiile organizate în România: anchetă de amploare, cu o fraudă de 100 de milioane de euro
Parchetul European (EPPO) din București a sesizat Tribunalul București, punand sub acuzare trei persoane - inclusiv unul ...
-
„Trumponomics": Economia mondială e în pragul unei schimbări epocale. Avertismentul analiștilor
Într-o lume economica din ce in ce mai fragmentata și tensionata, instituțiile financiare globale incep sa bata cu ...
-
Oamenii de știință avertizează că universul are un „buton de autodistrugere" care ar putea elimina viața într-o clipă
De-a lungul deceniilor, cosmologia a propus scenarii tot mai imaginative pentru modul in care s-ar putea sfarși universu ...
-
Adevărata dietă alimentară optimă pentru inimă. Studiul amplu pe 30 de ani care oferă claritate într-o dezbatere medicală veche
Un studiu amplu, desfașurat pe parcursul a trei decenii și avand aproape 200.000 de participanți, ofera claritate intr-o ...
-
Motivul incredibil pentru care un fost consilier local și-a bătut soția până a omorât-o. A declarat polițiștilor că a fost ucisă de un hoț care a intrat în casă
Un fost consilier local intr-un sat din județul Braila, și-a ucis in bataie soția din cauza ca nu muncea suficient. Barb ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu