Principalele avantaje si dezavantaje ale VPS-urilor
Postat la: 30.09.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Va ganditi sa lansati un nou website sau sa migrati site-ul web actual la o noua gazda? Cautati o solutie pentru a configura un desktop la distanta? Exista multe utilizari pentru un serviciu de gazduire web, iar un Server Virtual Privat (VPS) poate fi cea mai buna alegere pentru multe situatii. Tineti cont ca exista numeroase companii de gazduire web care ofera diverse tipuri de servicii de gazduire, fiecare cu dezavantajele si avantajele lor. Pentru a va face alegerea mai usoara, va prezentam in continuare cele mai importante avantaje si dezavantaje ale VPS-urilor.
Un VPS este probabil cel mai comun tip de gazduire pentru site-uri web de dimensiuni medii.
Ce este un VPS si cum functioneaza?
Un Server Virtual Privat, numit in mod obisnuit VPS, este mai mult sau mai putin ceea ce sugereaza numele sau: nu este un server real, ci un server virtual care actioneaza si functioneaza ca unul real. In plus, este privat, in sensul ca nu il partajati cu alti clienti sau utilizatori. Aceasta caracteristica este semnificativa in special in comparatie cu un alt tip comun de gazduire pentru site-uri web si companii mici - care este gazduirea partajata.
Un server dedicat este un computer puternic, specializat, si este adesea mai mult decat ceea ce au nevoie de fapt majoritatea site-urilor web si companiilor de pe Internet. In general, un server dedicat necesita un administrator de server sau mai degraba o echipa de administratori care sa se ocupe de intretinerea sa. Cele mai multe site-uri web si companii nu isi permit un server dedicat si nici nu au nevoie de unul. In consecinta, apare nevoia unei solutii de gazduire mai mici si mai simple.
Aici apare in scena VPS-ul. Un furnizor de gazduire web poate partitiona un server dedicat in mai multe masini virtuale mai mici asemanatoare unui server, numite VPS-uri, folosind un software de virtualizare precum KVM. Furnizorul de gazduire ofera clientilor aceste masini virtuale individuale spre inchiriere - aceasta este gazduirea VPS.
VPS vs. gazduire shared
VPS-ul poate parea foarte asemanator cu gazduirea partajata dar exista mai multe diferente importante. In cazul gazduirii partajate (sau shared) un server este „partajat" intre mai multi utilizatori, ceea ce inseamna ca toti au acces la propriul cont de utilizator pe acelasi server si pot folosi resursele care le sunt alocate. Resursele nu sunt insa garantate ci sunt folosite in comun si in anumite situatii pot aparea disfunctionalitati in functionarea serviciului ca urmare a utilizarii abuzive a resurselor de catre alti utilizatori.
Principalele avantaje ale VPS-urilor
1. Resurse garantate
Desi gazduirea VPS pare asemanatoare gazduirii partajate, exista o diferenta-cheie. Desi gazduirea partajata este ieftina, faptul ca resursele sunt partajate intre clientii de pe server o face nerecomandata in multe scopuri.
Cu toate acestea, spre deosebire de un server partajat, fiecarei masini VPS ii sunt alocate propriile resurse dedicate, care nu sunt partajate cu nimeni. Cu alte cuvinte, aveti propria "felie" dintr-un server dedicat, cu propriile resurse alocate, pe care le puteti utiliza doar dvs. Acest lucru inseamna ca puteti fi intotdeauna sigur ca aveti resursele din planul dvs. de gazduire disponibile.
2. Performanta stabila si fiabila
Resursele garantate sunt critice pentru o performanta fiabila. In cazul gazduirii partajate, atunci cand un utilizator sau un client utilizeaza prea multe resurse de sistem, aceasta situatie afecteaza pe toti utilizatorii care utilizeaza acelasi server. Puterea de procesare, memoria, latimea de banda si fiecare resursa utilizata pot fluctua si pot afecta grav performantele platformei de gazduire.
Acesta este motivul pentru care resursele dedicate ale unui VPS sunt o caracteristica cheie care asigura performanta si fiabilitate - faptul ca aveti propriile resurse alocate va asigura o functionare stabila.
3. VPS-uri gestionate sau fara administrare
Exista doua tipuri principale de VPS-uri: VPS-uri cu administrare inclusa si VPS-uri neadministrate.
Pentru cei care nu au prea multe cunostinte tehnice sau nu doresc sa aia de-a face cu rularea unui server, unii furnizori de gazduire ofera VPS cu administrare inclusa. In acest caz, nu veti avea responsabilitati privind administrarea serverului dvs.
Pe de alta parte, exista servere VPS cu acces root, neadministrate, care va ofera mai mult control asupra masinii si a ceea ce doriti sa faceti. Operatiuni de intretinere precum reboot, reinstalarea sistemului de operare sau accesul prin consola vor garanta controlul complet asupra serverului dvs., la orice ora.
4. Mai multa securitate
Dupa cum spuneam, pe un server partajat toate resursele sunt partajate. Aceasta poate deveni un risc major deoarece lasa loc pentru exploatarea erorilor si a vulnerabilitatilor de catre hackeri, pentru a accesa si modifica datele altor utilizatori care folosesc acelasi server.
Dimpotriva, pe un server VPS stocarea este privata. Niciun alt client care foloseste un VPS pe acelasi server fizic nu poate vedea sau modifica orice date de pe alte masini VPS. Acest lucru face ca VPS sa fie mult mai sigur decat gazduirea partajata.
5. Scalabilitatea resurselor
Ori de cate ori aveti nevoie sa mariti resursele alocate serverului dvs., cum ar fi memoria, procesorul, stocarea sau orice altceva, puteti pur si simplu sa va actualizati planul VPS la furnizorul dvs. de gazduire VPS ales.
In mod normal, ajustarea resurselor nu dureaza mai mult de cateva minute in panoul de gestionare a VPS. Este ceva ce nu puteti face daca sunteti pe un plan de gazduire partajata. Iar daca ati utilizat un server dedicat, ar trebui sa migrati la un server mai "mare" sau sa adaugati servere suplimentare.
6. Mai ieftin decat gazduirea dedicata
Deoarece serverul este impartit in mai multe servere VPS care functioneaza independent, un VPS este mult mai ieftin decat un server complet (dedicat).
In functie de specificatiile de care aveti nevoie si de functia principala dorita pentru VPS, exista multe optiuni de servere VPS administrate dar si fara administrare, disponibile intr-o o gama larga de preturi.
7. Acces complet
Atunci cand optati pentru un VPS fara administrare, obtineti acces root complet la serverul VPS. Aceasta inseamna ca veti putea sa gestionati VPS-ul asa cum doriti, sa stocati date sau fisiere sau sa rulati diferite servicii pe acesta. Puteti schimba sistemul de operare si aveti un control complet asupra configuratiei software a serverului dvs.
8. Diversitate
Numeroasele avantaje ale VPS-urilor includ si faptul ca exista servicii VPS specializate, pentru diverse cazuri uzuale de utilizare. De exemplu, exista servere VPS Linux, servere VPS Windows, servere VPS WordPress, servere VPS pentru rularea de jocuri, etc. Puteti alege dintre toate aceste tipuri de VPS pe cel care se potriveste cel mai bine necesitatilor dvs.
Dezavantajele VPS-urilor
Desi dezavantajele nu sunt numeroase, pentru unele persoane pot fi importante. Principalele dezavantaje includ:
1. Mai costisitor decat gazduirea partajata
Un VPS are resurse dedicate, astfel incat pot fi create mai putine masini VPS intr-un singur server decat conturile de gazduire partajata. Aceasta inseamna ca un VPS va costa putin mai mult. Totusi, preturile raman suficient de mici si accesibile pentru majoritatea intreprinderilor mici si mijlocii.
2. Necesita anumite cunostinte tehnice
Veti avea nevoie de unele cunostinte fundamentale despre rularea si intretinerea unui server, despre configurarea si rularea sistemului de operare si a software-ului. Desigur, cu un VPS gestionat nu veti avea batai de cap.
Concluzie
Toate avantajele cu care vine la pachet un VPS si pe care le-am enumerat mai sus il fac din start o solutie rentabila si fiabila pentru companiile mici si mijlocii. Utilizati toate aceste avantaje in folosul afacerii dvs. Un VPS este mai flexibil decat o solutie de gazduire partajata si ofera mai multe optiuni si control.
Pe termen lung, daca va asteptati ca site-ul dvs. sa fie popular, poate fi o idee buna sa incepeti cu un VPS. In timp il puteti scala incet, dupa cum este necesar, inainte de a decide in cele din urma daca doriti sau nu sa faceti saltul catre un server dedicat.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Încă cap mafiot a fost prins de polițiștii din Italia după aproape 20 de ani de la un omor. Făcea pe bucătarul de pizza
Un bărbat din Italia, condamnat pentru omor şi considerat a face parte dintr-una din cele mai puternice organizaţii mafiote din ţară, a fost prins şi arestat după ce a petrecut 16 ani ca fugar. El a fost descoperit după ce a lucrat ca bucătar de pizza, scrie The Guardian.
-
Fermierii din România dau alerta: românii mănâncă cereale modificate genetic, aduse din Ucraina
Un fermier afirmă că din Ucraina au tranzitat România nouă tone de cereale şi mare parte dintre acestea a rămas în ţara noastră. El a menţionat că este un exces de cereale care a dus la scăderea preţului cu 30%, precizând că în aceste condiţii mai mulţi fermieri riscă falimentul.
-
Un milion de dolari găsiți la percheziții în canapeaua fostului ministru adjunct al Apărării din Ucraina
Publicația ucraineană Pravda dezvăluie o înregistrare video de la perchezițiile din luna august a inculpatului în ancheta privind fraudele în achiziții la Ministerul Apărării, fostul ministru adjunct al Apărării Oleksandr Mironiuk, în canapeaua căruia a fost găsit aproape un milion de dolari.
-
Un jurnalist ucrainean care luptă în tranșee desființează propaganda de la Kiev, care prevede o victorie rapidă în fața Moscovei: „Vânzători de povești ieftine"
Societatea ucraineană riscă să devină victima unor promisiuni populiste privind o victorie rapidă și definitivă asupra Rusiei, însă războiul pare a fi „o ploaie îndelungată", o nouă normalitate, una foarte dură, scrie din tranșee Pavlo Kazarin, un cunoscut jurnalist, originar din Crimeea, înrolat în armată în primăvara anului trecut.
-
Fermierii polonezi au blocat punctele de control la granița cu Ucraina din cauza cerealelor modificate genetic care au inundat țara, la fel ca și în România
Fermierii polonezi au blocat punctele de control la granița cu Ucraina, protestând împotriva importului de cereale, potrivit lui Tygodnik Zamojski.
-
Raportul Transparency International indică faptul că pandemia a fost furtuna perfectă pentru corupție în lume
Transparency International a dat publicităţii clasamentul IPC (Indicele de Percepție al Corupției) referitor la anul 2022. Media globală a stagnat la 43 de puncte pentru al 11-lea an consecutiv - indicele variază de la 0, pentru cel mai corupt scenariu, la 100 pentru cel mai integru.
-
Povestea de două milioane de dolari aranjată de șeful Romarm in Pandemie
Exact în ziua în care românii aflau, de la televizor, de la președintele Klaus Iohannis că România intră în stare de urgență din cauza COVID-19, din birourile Ministerului Economiei condus de Virgil Popescu șeful Consiliului de Administrație al Romarm căuta o hală în care să se instaleze echipamente pentru producția de măști.
-
Șpaga generalizată din sistemul de sănătate, o tradiție din timpul comunismului
Potrivit ultimului Eurobarometru, 18% dintre români au afirmat că au dat șpagă pentru intervențiile din spitale. Un caz recent în care un medic a fost arestat pentru luare de mită readuce în actualitate problema.
-
Medicii vor da curând verdictul: Joe Biden îşi finalizează evaluarea de sănătate, în drumul său către o posibilă candidatură în 2024
Casa Albă a făcut cunoscut miercuri că Joe Biden, 80 de ani, îşi va finaliza controlul de sănătate pe 16 februarie, cu atât mai aşteptat, cu cât preşedintele american intenţionează să candideze din nou în 2024, transmite AFP.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Casele trebuie să devină „Green": UE ne va obliga să ne renovăm casele. În Italia costul renovării unui apartament potrivit normelor va fi de 100.000 euro
- 2.UE vrea să interzică și gătitul pe motiv de incalzire globală: aragazul din bucătărie poluează mult peste normele acceptate!
- 3.Ilie Şerbănescu si Ion Cristoiu: Războiul NATO vs. Rusia se va purta în România!
- 4.Procesul global "Nurnberg 2" pentru crime împotriva umanității în Pandemie a început la Curtea Superioară de Justiție a Canadei
- 5.Detaliile mai puțin știute ale comorii uriașe a lui Burebista descoperită la Hunedoara într-un sat din Ținutul pădurenilor
- 6.UE îi leagă pe bebeluși de cipuri încă de la naștere motivând că astfel să poată circula ușor prin Europa. Guvernul Ciucă s-a supus necondiționat!
- 7.În România a fost omologată mașina care merge cu apă. Cât km poti merge cu 1L de H2O VIDEO
- 8.Noile contoare ce vor fi obligatorii în UE: opresc automat curentul dacă consumi mai mult!
- 9.Regizorul Nikita Mihalkov adresează Uniunii Europene o scrisoare deschisă în care acuză ipocrizia occidentală în conflictul ruso-ucrainean
- 10.Un profesor de sociologie explică detaliul terifiant din rezultatele recensământului: este înfricoșător pentru destinele țării
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu