Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Aranjament mafiot la Palatul Victoria pentru sifonarea banilor publici din turism

Postat la: 18.06.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Trei ministrii ai cabinetului Ponta, trei secretari de stat si un fost ministru au fost prostiti in sediul Guvernului de catre un reprezentant al oamenilor de afaceri din turism ca sa sustina un smen de proporti finantat din bani publici si fonduri europene.

Mai mult, ministrul economiei Mihai Tudose a pregatit o hotarare de govern prin care, practic, distruge Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT), ceea ce insemna ca toate eforturile Guvernului si ale premierului Victor Ponta de revigorarea a turismului romanesc se duc pe apa sambetei. Numai accidentul nefericit al premierului a facut ca planul diabolic al ministrului Mihai Tudose de subminare sistematica a turismului sa nu fie pus in aplicare, ieri, la sedinta de guvern, care a fost amanata de vicepremierul Gabriel Oprea.

Mirela Matichescu: "Înfiinţarea institutului este variantă bună pentru promovarea imaginii României în străinătate"

ZIUAnews a semnalat de mai multe ori ca toate demersurile Guvernului si ale premierului Victor Ponta de a revigora turismul romanesc sunt sabotate chiar de catre reprezentanti marcanti ai PSD. Un ultim exemplu de sabotare controlata a turismului a fost indepartarea prin "promovarea" a presedintelui ANT, Simona Man, numita ulterior secretar de stat la Ministerul Agriculturii, cea care s-a opus aranjamentul diabolic de desfiintare a ANT prin infiintarea Oficiului Roman de Turism. Elocvent in acest sens este faptul ca, de aproape doua luni de zile, ministrul Economiei-Mihai Tudose se opune numirii unui nou presedinte al ANT, preferand sa o foloseaca ca interimar la sefia autoritatii pe Mirela Matichescu, protejata fostului primar al Constantei- Radu Mazare.

Beneficiind de aceasta conjuctura, ministrul economiei, comertului si turismului- Mihai Tudose a pregatit un proiect de hotarare de guvern pentru infiintarea Institutului Roman de Comert Exterior (IRCE). Scopul acestui institute este de a asigura "realizarea demersurilor legate de promovarea obiectivelor economice ale Romaniei in strainatate" si de organiza si coordona "expansiunea economica si comerciala externa pe pietele de interes". Potrivit proiectului initiat de Mihai Tudose, noul institut va avea 173 de posturi, din care 83 pentru reteaua externa, finantate integral de la bugetul de stat. Initial, in OUG nr. 86 din 17 decembrie 2014, se prevedea 120 de posturi pentru IRCE, dar in proiectul care trebuie aprobat de Guvern numarul posturilor s-a marit la 173.

Dar cum angajarile la ora actuala sunt cam blocate, pentru a infiinta institutul s-a recurs la smecherie golaneasca de redristrubire a posturilor. Astfel, vicepresedinta ANT, Mirela Matichescu a semnat proiectul de infiintare a institutului prin care este de acord ca 46 de posturi de la ANT sa treaca IRCE. Practic, Mirela Matichescu cedeaza catre institut tot personalul ANT care se ocupa de promovarea turismului romanesc, inclusiv posturile de la cele noua reprezentante de promovare şi informare turistică în străinătate ale Romaniei.

"Din punctul meu de vedere, infiintarea Institutului Roman de Comert Exterior este varianta buna pentru promovarea imaginii Romaniei in strainatate", a declarat Mirela Matichescu pentru ZIUAnews. Adica, ea este de acord cu dezmembrarea ANT si transformarea acesteia intr-o anexa a Ministerului Economiei. Potrivit informatiilor detinute de ZIUAnews, pentru ca a fost de acord cu proiectul de infiintare a IRCE si automat de dezmembrare a ANT si desfinatre a birourilor de turism din strainatate, Mirelei Matichescu i s-a promis de catre ministrul Mihai Tudose ca va fi vicepresedintele nou infintatul Institut Roman de Comert Exterior.

Tudose îl sabotează direct pe Ponta: "Trecerea reprezentanţelor de promovare turistică din străinătate în cadrul institutului are ca scop eficientizarea exportului de servicii turistice"

Ministrul Economiei, Comertului si Turismului condus de catre Mihai Tudose recunoaste indirect ca desfiinteaza birourile de turism din strainatate, dar in acelasi timp demonstreaza ca habar nu are de ceeea ce insemna promovarea turismului romanesc. intr-un raspuns scris catre ZIUAnews, Mihai Tudose precizeaza ca "Trecerea reprezentanţelor de promovare turistică din străinătate în cadrul Institutului Român de Comerț Exterior are ca scop eficientizarea exportului de bunuri și servicii românești, atât servicii turistice, cât și bunuri de consum, ele putându-se promova reciproc".

Practic, prin acest raspuns ministrul Mihai Tudose isi bate joc de toate eforturile premierului Victor Ponta de a incuraja si dezvolta turismului romanesc, adica de masurile benenfice luate de acesta pentru acest sector economic cum ar fi reducerea cotei de TVA la 9 % la cazare si toate tipurile de servicii turistice, introducerea voucherelor de vacanta si CAS redus. Ministrul Mihai Tudose sustine "eficientizarea exportului de servicii turistice", adica sa mearga romanii sa-si petreaca vacantele in strainatate, ori reprezentantele de promovare turistica au fost infiintare pentru a atrage cat mai multi straini in Romania. Astfel, Mihai Tudose se opune dezvoltarii turismului romanesc si incurajeaza romanii sa mearga in vacanta peste hotare.

Oare, in cele patru mandate de parlamentar nu a invatat ca exportul, indiferent de ce orice natua ar fi el, inseamna sa vinzi ceva peste hotarele tarii. Inainte de a emite aceasta elucrubratie, ministrul Economiei putea sa consulte DEX-ul unde precizeza, negru pe alb, ce inseamna export: "vânzare de bunuri materiale și servicii către persoanele fizice și juridice dintr-o altă țară" sau "operație cu caracter comercial prin care o parte din mărfurile produse, prelucrate, completate sau reparate într-o țară se vând pe piața altor țări". Ori, Victor Ponta a luat aceste masuri de revigoare a turismului pentru a atrage cat mai multi straini in tara noastra si nu ca sa-i incurajeze sa-si petreaca vacanatele in strainatate.

Planul diabolic de dezmembrare a Autorităţii Naţionale pentru Turism

DOCUMENT AICI

Demersurile ministrului Mihai Tudose de dezmenbrare a ANT si totodata de desfiintare a celor noua noua reprezentante de promovare şi informare turistică în străinătate ale Romaniei au premeditate printr-un demers de tip mafiot regizat chiar in sediul Guvernului. Aranjamentul pe care facuse demersuri in sediul Guvernului fostul presedinte al Consiliului Judetean Mehedinti- Adrian Duicu este o joaca de copii pe langa planul diabolic de subtilizarea a banilor publici prin intermediul unui ONG, regizat luna trecuta, de mai multi demnitari din cabinetul Victor Ponta chiar in sediul Guvernului.

Pe data de 20 mai 2015, la Palatul Victoria a avut loc o intalnire intre patru reprezentanti ai ONG-ului denumit Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) si mai multi membrii ai cabinetului Ponta. De fapt, intre guvernul condus de Victor Ponta si Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei este un acord scris de colaborare (vezi documentul in facsimil) . Intalnirea a fost solicitata de catre Dragos Anastasiu, patronul unei agentii de turism, fost presedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, in scopul de a gasi "modalitati de finantare pentru noua Autoritate Natioanala pentru Turism (ANT)".

Din partea ONG-ului au participat alaturi de Dragos Anastasiu, Calin Ile, Razvan Parjol si Javier Garcia del Vale. Insa, din partea Guvernului participarea a fost destul de numeroasa: ministrii Mihai Tudose- Ministerul Economiei, Comertului si Turismului, Eugen Teodorovici- Ministerul Finantelor Publice, Robert Cazanciuc- Ministerul Justitiei, secretarii de stat: Liviu Stanciu- Ministerul Justitiei si Alexandru Nastase- Guvern, vicepresedintele ANT-Mirela Matichescu, fostul ministru pe IMM-uri- Florin Jianu si consilierul premierului Flavia Turturescu. Practic, prin aceasta intalnire Dragos Anastasiu a dorit sa desfiinteze ANT si sa directioneze banii publici catre un ONG controlat de el.

ZIUAnews va prezenta, in exclusivitate, procesul verbal al acestei intalniri cu discutiile aferente.

"Dragoş Anastasiu a menţionat şi ideea de dezmembrare a ANT"

* "Dl Anastasiu a inceput subliniind ca scopul principal al intalnirii este de a evalua cum s-ar putea finanta un ONG public-privat de la bugetul de stat. O solutie ar fi prin reintroducerea impozitului pe oras si prin directionarea unei parti din banii catre ORT (nr. Oficiul Roman de Turism (ORT) este noua entitatea gandita de Dragos Anastasiu care sa se ocupe de promovarea turismului romanesc, care sa fie privata, dar finantata de la bugetul de stat). Acesta a mentionat si ideea de dezmembrare a ANT in modul urmator: mutarea departamentelor de dezvoltare si de control in cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Turismului si pastararea partii de promovare in acest nou ONG public/privat numit ONT".

Mihai Tudose: "Ar fi mai bine să se aducă factorul "privat" în ANT existent "

* "Ministrul Tudose a sprijinit conceptual TF de ORT, dar, de asemenea, mentionat ca traseul de bani de la stat catre acest ONG ar fi dificil. Acesta a sugerat ca pe termen scurt ar fi mai bine sa se aduca factorul "privat" in ANT existent".

Eugen Teodorovici: " Ministerul poate fi parte a unui ONG dacă este declarat de utilitate publică"

* "Ministrul Teodorovici a mentionat ca Ministerul competent poate fi intra-adevar o parte a unui ONG daca un astfel de ONG este declarat unul de utilitate publica (cum sunt federatiile sportive). Insa , Legea prevede ca un astfel de ONG trebuie sa aiba cel putin 3 ani de experienta pentru a primi bani de la stat prin hotarare de guvern".

* "Dl. Jianu a propus sa se constituie ORT prin hotarare de govern si, de asemenea, a sugerat ca poate fi finantat prin fonduri europene prin procedura de ne-competitiva.

Robert Cazanciuc "a sugerat implicarea unui actor internaţional, cum ar fi Banca Mondială sau IMF ca să dea predictibilitate unui astfel de ONG"

* "Ministrul Cazanciuc a raspuns ca, daca este constituit prin hotarare de guvern, acest ONG poate da nastere la valuri mari in domeniul turismului, radicand suspiciunea ca banii publici ar putea fi utilizati in moduri incorecte. In plus, in cazul in care 5% din industrie nu este de acord este suficient pentru a provoca un scandal. El a recomandat, de asemenea, ca CDR sa se gandeasca la toate restrictiile care ar putea aparea in cazul in care banii provin de stat (a dat exemplul unor ONG-uri care au renuntat la statutul de utilitate publica din cauza procedurilor birocratice).

* "Dl Nastase a confirmat ca nu se poate constitui ORT prin intermediul unui PPP. Legea nu ofera cadrul juridic".

* "Ministrul Teodorovici a mentionat ca taxa de oras a fost scoasa din Codul Fiscal si chiar daca se reuseste sa fie reintrodusa aceasta merge catre autoritatile locale".

* "Ministrul Cazanciu a sugerat sa se revizuiasca studiul facut de EY si sa se revina in termen de doua saptamani cu o analiza mai buna, mai solida cu privire la masurile care ar putea fi luate din punct de vedere legislative in vederea constituirii finantarii si a face profitabil un astfel de ONG. El a sugerat, de asemenea, ca implicarea unui actor international, cum ar fi Banca Mondiala sau IMF ar arata mai bine si da predictibilitate unui astfel de ONG."

Tăcerea suspectă a FPTR

In orice stat democratic din lume, un asemenea demers al unor demnitari ar fi condus automat la demisia acestora, si chiar a premierului. Este surprinzator ca Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) condusa de catre Mohamad Murad este la curent cu demersurile ministrului Mihai Tudose si ale vicepresedintelui Mirela Matichescu, dar au adoptat politica strutului.

Poate si din cauza faptului ca peste zece zile vor avea loc alegeri la FPTR si nu se doreste tulburarea apelor ca sa nu se strice jocurile pentru alegerea noii conduceri a patronatului din turismul romanesc. O solutie pentru salvarea turismului romanesc ar fi trecerea ANT in subordinea Guvernului, poate chiar direct sub conducerea vicepremierului Gabriel Oprea.

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE