Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Gabriel Oprea şi Mihai Tudose mai tari decât Ceauşescu: Au desfiinţat birourile de turism din străinătate

Postat la: 01.07.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

ZIUAnews a semnalat inca de luna trecuta ca ministrul Economiei, Comertului si Turismului, Mihai Tudose, vrea sa desfiinteze reprezentantele de promovare turistica din strainatate care functioneaza inca de pe vremea lui Nicolae Ceausesc. Practic, prin aceasta manevra, Mihai Tudose punea cruce promovarii turistice a Romaniei si, astfel, tara noastra nu va mai conta ca destinatie turistica pe piata internationala.

Imediat, ministrul Mihai Tudose si vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT) Mirela Matichescu au sarit ca arsi, sustinand ca nu se intampla asa ceva. Insa, ieri, profitand de faptul ca premierul Victor Ponta este in concediu medical, Mihai Tudose a promovat in sedinta de Guvern condusa de Gabriel Oprea o Ordonanta de Urgenta prin care birourile de turism din straintate trec la nou infiintatul Institutul Roman de Comert Exterior (IRCE) care are „ca scop sustinerea si promovarea exporturilor". Adica, cei de la birourile de turism din strainate se vor ocupa de acum inainte de a promova exportul de turisti romani peste hotare si nu ca sa atraga turisti straini in Romania ca pana acum.

Ordonanţă cu dedicaţie

Astfel, premierul interimar Gabriel Oprea e semnat, ieri, Ordonanta de Urgenta nr 29/2015 prin care „Se infiinteaza Institutul Roman de Comert Exterior ca organ al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, in subordinea Ministerului Economiei, Comertului si Turismului, prin preluarea activitatii si personalului din domeniul promovarii exporturilor de la Departamentul de comert exterior si relatii internationale din cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Turismului si a activitatii si structurilor de specialitate aferente reprezentantelor de promovare turistica din strainatate de la Autoritatea Nationala pentru Turism".

Nou institut „are ca scop sustinerea si promovarea exporturilor". In plus, in ordonanta se mentioneaza ca IRCE are atributii privind „colaborarea cu Autoritatea Nationala pentru Turism in vederea realizarii activitatii de promovare turistica si a exportului pe pietele internationale, prin reprezentantele de promovare turistica din strainatate preluate de la aceasta". Adica, IRCE si ANT se vor implica in „activitatii de promovare turistica si a exportului pe pietele internationale, prin reprezentantele de promovare turistica din strainatate". „Prin crearea acestui institut se creaza posturi caldute in strainatate pentru camarila politica si prietenii celor aflati la butoanele puterii", a declarat pentru ZIUAnews un fost ministru al economiei.

Tudose una spune, alta face

Practic, prin aceasta ordonanta, Mihai Tudose recunoaste indirect ca desfiinteaza birourile de turism din strainatate, dar in acelasi timp demonstreaza ca habar nu are de ceeea ce insemna promovarea turismului romanesc. Intr-un raspuns scris catre ZIUAnews, Mihai Tudose precizeaza ca "Trecerea reprezentanţelor de promovare turistică din străinătate în cadrul Institutului Român de Comerț Exterior are ca scop eficientizarea exportului de bunuri și servicii românești, atât servicii turistice, cât și bunuri de consum, ele putându-se promova reciproc".

Ca atare, Mihai Tudose sustine "eficientizarea exportului de servicii turistice", adica sa mearga romanii sa-si petreaca vacantele in strainatate, ori reprezentantele de promovare turistica au fost infiintare pentru a atrage cat mai multi straini in Romania. Astfel, Mihai Tudose se opune dezvoltarii turismului romanesc si incurajeaza romanii sa mearga in vacanta peste hotare. Oare, de cand este parlamentar, Mihai Tudose nu a invatat ca exportul, indiferent de ce orice natua ar fi el, inseamna sa vinzi ceva peste hotarele tarii. Inainte de a emite aceasta elucrubratie, ministrul Economiei putea sa consulte DEX-ul unde precizeza, negru pe alb, ce inseamna export: "vânzare de bunuri materiale și servicii către persoanele fizice și juridice dintr-o altă țară" sau "operație cu caracter comercial prin care o parte din mărfurile produse, prelucrate, completate sau reparate într-o țară se vând pe piața altor țări".

Metoda Matichescu: Redeschidere prin preluare

In demersul sau de a desfiinta reprezentantele de promovare turistica din strainatate, Mihai Tudose a fost sustinut de catre vicepresedintele ANT, Mirela Matichescu, care uita de la o zi la ala ce spune. In urma cu cateva luni sustine ca „Autoritatea Nationala pentru Turism si-a propus ca in urmatorii ani sa redeschida reprezentanţele de promovare şi informare turistica inchise de guvernarea anterioara". Dar, acum doua saptamani declara pentru ZIUAnews ca "Din punctul meu de vedere, infiintarea Institutului Roman de Comert Exterior este varianta buna pentru promovarea imaginii Romaniei in strainatate". Cand a spus adevarul?

Posturi fără numar, dar greu de bugetat

Potrivit OUG 29/ 2015, „numarul total de posturi pentru constituirea IRCE este de 60", insa in initial proiectul lui Mihai Tudose, prevedea ca noul institut va avea 173 de posturi, din care 83 pentru reteaua externa, finantate integral de la bugetul de stat. Insa, in OUG nr. 86 din 17 decembrie 2014, se prevedea 120 de posturi pentru IRCE, dar in proiectul ajuns la Guvern se mentiona ca numarul posturilor s-a marit la 173, dar ieri a numarul total de posturi pentru IRCE s-a redus la 60. Vicepresedinta ANT, Mirela Matichescu a semnat proiectul de infiintare a institutului prin care este de acord ca 46 de posturi de la ANT sa treaca IRCE. Practic, Mirela Matichescu cedeaza catre institut tot personalul ANT care se ocupa de promovarea turismului romanesc, inclusiv posturile de la cele noua reprezentante de promovare şi informare turistică în străinătate ale Romaniei.

Groparii promovării turismului românesc în străinătate

La ora actuală, România, prin intermediul ANT are nouă reprezentanţe de promovare şi informare turistică în străinătate, denumite şi birouri naţionale de turism. Acestea se află la Viena, Paris, Berlin, Roma, Madrid, Varşovia, Moscova, Londra şi New York. Însă, în prezent, activitatea acestora este redusă cu mult sub pragul de avarie din cauza lipsei banilor şi a slabei implicări a Ministerului Economiei, Comertului si Turismului, unde funcţionează ANT.

Dezastrul de la birourile de turism a început cu ministrul Elena Udrea, a fost continuat de Maria Grapini si Florin Jianu si acum Mihai Tudose care a finalizeaza „opera" de ingropare definitiva a promovarii turistice externe a Romaniei, ajutat de Mirela Matichescu. Trebuie precizat ca Romania a avut inca de pe timpul lui Nicolae Ceausescu reprezentanţe de promovare şi informare turistică in toate amrile capitale ale lumii si toate statele membre CAER. Cel mai vechi birou de turism al Romaniei din strainatate a fost cel de la Tel Aviv- Israel care a fost infiintat in 1960 si desfiiinta de Elena Udrea in 2010.

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE