Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Moralitatea șpăgii haletelor albe

Postat la: 25.08.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Se zice că-n viață să n-ai nevoie de medici și avocați. La noi sunt mulți medici buni și foarte buni, câțiva fiindu-mi prieteni. La fel și avocați. Halatele albe vor așa: salarii ca-n Occident, șpaga să nu fie impozitată, breasla să fie recunoscută ca profesie de top în societate și cu onoruri dacă se poate. De asemenea, medicii să se poată forma în țară pe banii contribuabilului și să poată pleca oricând „dincolo", după bunul plac, că de-aia e democrație. Păi, ceva nu prea merge...

Nu vrem să-i defăimăm pe cei care ne supraveghează bolile și ne pun pe picioare, fiindcă am fi ipocriți dacă am proceda așa. Dar nici să-i considerăm Dumnezeii României n-ar fi corect, ignorând militarii care mor în teatrele de război, ca tribut adus integrării noastre europene, lăsându-i la o parte pe profesorii care ne educă, pe polițaii care cad în lupta cu infracționalitatea, pe inginerii și constructorii care ne ridică tot felul de edificii și locuințe, pe agricultorii care ne dau de mâncare, pe popii care se îngrijesc de cele sfinte în numele nostru și lista poate continua îndelung. Cu toate acestea, ne încearcă unele nedumeriri esențiale cu privire la pretențiile salariale ale medicilor, peste care nu putem trece în pași de dans.

Ce ne facem cu doctorii care nu numai că n-au vocație pentru această profesie, dar mai comit și gafe impardonabile care, dacă nu-i omoară pe pacienți, îi pot distruge pe viață? Sigur, poate că sunt doar excepții, dar acestea nu cumva confirmă regula că nu toate halatele albe sunt destoinice? Și vin cu un singur exemplu. Acum vreo cincisprezece ani m-am dus cu fiica mea, care era cam racită, la policlinica ziariștilor din București. O duduie superbă a consultat-o puțin - cum aș fi putut proceda și eu la mine acasă, cu termometrul și stetoscopul -, după care ne-a prescris un pomelnic de medicamente. Am întrebat-o:

- Și se va vindeca?
- Păi, eu de unde să știu? a fost răspunsul halucinant, dar amuzat, al presupusei doctorițe.
- Și eu ce fac dacă nu se vindecă?
- Veniți din nou la consult, după o săptămână.
- De ce?
- Ca să-i prescriu alte medicamente...
- Adică, faceți experimente la hapuri pe copilul meu?... am întrebat-o și nedumerit, și indignat, deopotrivă.

Am ieșit din cabinet, abținându-mă cu greu să n-o dau dracului, ducându-mă la alt medic mai pregătit, pe care-l cunoșteam și aveam oarecare încredere-n el.
De unde și întrebarea, de ce e musai ca toți medicii români să aibă salarii occidentale, chiar și aceia care ajung să fie acuzați (dacă nu chiar condamanați penal) pentru malpraxis? N-ar trebui instituit un criteriu salarial în funcție de competență, de performanțe?

Nimeni nu poate pune la îndoială faptul că medicii au salarii mici. Asta e o treabă unanim recunoscută, și de cei care le dau, și de cei care nu le dau șpagă, că n-au unde unde. Dar cum se face că toți doctorii reușesc să dețină - din prea puținul lor salariu -, după câțiva ani de activitate, locuințe luxoase, case de vacanță, automobile cu ștaif, mobile și bijuterii extrem de scumpe și traiuri îmbelșugate? Dacă cineva îmi poate răspunde, în limite legale, la această dilemă, dau cu pălăria de pământ, pe onoarea mea! Ah, că stagiarii și rezidenții n-o duc prea bine la început, asta-i altă problemă.

Dar în ce profesie începătorii în ale meseriei se lăfăie în bani, înainte de a-și dovedi competențele profesionale și... succesurile-n activitate? Așa că respectivii ar trebui să mai aștepte o vreme și să învețe în permanență, până când profesorii lor vor mai ieși la pensie, ca să le ia locul. Că, ce, vor să fie bogați și îndestulați la 30 de ani? Păi, unde s-a mai văzut așa ceva în România, exceptând bunăoară miniștri, anumiți politicieni și interlopii, care riscă pedepse penale?

Ar fi mare păcat să fiu înțeles greșit. Nu cu medicii aș avea ceva - și aici mă refer la cei care-și cunosc meseria și-o practică în spiritul hipocratic -, ci cu pretențiile neobrăzate ale unora dintre aceștia, îndeosebi șmecheri sindicaliști care din asta trăiesc și se îndestulează peste poate. Că de ce-ar fi doctorii mai presus decât alte categorii profesionale? Doar pentru că poartă halat alb și un stetoscop de gât (pe care doar unii știu să-l folosească), pentru că-și pot găsi de lucru afară, unde să învețe de fapt meseria, ori nu sunt decât arareori culpabili când trimit un pacient la groapă sau îl nenorocesc pe viață, de cele mai multe ori fără a da socoteală? Cu scuzele de rigoare, aici vorbim despre medici și... medici.

Iar aceștia nu pot fi băgați în aceeași oală. Adică, și stagiarii, și rezidenții, să aibă veniturile profesorilor lor din salarii și șpăgi grase, după câțiva ani de activitate. Că, dacă-ar fi așa, militarii și polițaii care ne păzesc, ar trebui să câștige de zece ori mai mult decât medicii. Iar profesorii care ne formează pentru viitor - de cel puțin opt ori. Ca să nu mai vorbim despre gunoierii care, dacă nu ne-ar ridica deșeurile, am muri. Sau despre petroliștii care, dacă nu ne-ar da căldură și carburant, am ajunge în epoca de piatră. Și lista poate continua la nesfârșit.

Cei drept, cu toții merităm bani mai mulți, inclusiv poeții, scriitorii, gânditorii, filosofii și cercetătorii, de care în ultima vreme se pare că nu mai este nevoie, dar întrebarea care se pune este esențială și singulară: de unde atâția bani? Și-atunci, pentru halatele albe, nu tot șpaga medicală - bat-o norocu' - este mai sfântă? De unde mă și întreb, cu mare nedumerire: ce-o fi fost în capul doctorilor când au tulburat apele, așa, ca să se afle-n treabă, de vreme ce habar n-au cât costă o pâine ori o călătorie cu transportul orășenesc în comun?

Cu scuzele de rigoare, ca și până acum, voi încheia parafrazând un citat - riscând oprobiul public - din Vladimir Putin, cu privire la drepturile minorităților (sau a unor anumite categorii profesionale, în cazul nostru): „În Rusia trăiește poporul rus. Cei ce nu vor să respecte legile acestei țări sunt invitați s-o părăsească, pentru că nu țara are nevoie de ei, ci ei au nevoie de țară. În Rusia trăiesc doar ruși."

Dan Coste

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE