Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Cu cât se vând organele oamenilor pe piața neagră. Soluția disperată a pacienților înscriși pe liste interminabile de transplant

Postat la: 06.08.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Oricât de macabru ar părea, piața neagră a organelor funcționează în ciuda faptului că oamenii riscă închisoarea și complicații medicale grave. Listele de așteptare pentru transplanturi sunt foarte lungi, iar traficanții de persoane profită de disperarea pacienților.

În Statele Unite ale Americii, 20 de oameni mor zilnic în așteptarea unui organ. Din păcate, mulți oameni simt că piața neagră a organelor este ultima lor șansă. De altfel, Iranul este singura țară unde comerțul cu organe umane este legal, potrivit ranker.com. Prețurile la care se vând organele pe piața neagră ar putea să vă surprindă. În timp ce unele costă enorm, altele se vând mai ieftin decât v-ați închipui. Totul este disponibil, de la inimă și ficat, la păr și piele.

Cu cât se vând organele pe piața neagră

Rinichi - 200.000 $

Rinichii sunt de departe cel mai căutat organ de pe piața neagră. Prin urmare, nu este surprinzător că sunt și unul dintre cele mai scumpe. La aproximativ 200.000 de dolari, majoritatea persoanelor care au nevoie de un transplant de rinichi din cauza unor probleme medicale, cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul, nu își vor putea permite. Din păcate, puțini pacienți pe lista de așteptare pentru rinichi din SUA vor avea oportunitatea legală de a-și salva viața. În 2013, în SUA au fost efectuate doar 16.896 de transplanturi de rinichi, în timp ce peste 100.000 de persoane erau pe lista de așteptare pentru operație.

Ficat - 157.000 $

Bolile hepatice, ciroza și carcinomul sunt în creștere în SUA, ceea ce face ca tot mai mulți oameni să necesite transplanturi. Începând cu anul 2015, aproximativ 30.000 de americani mor anual din cauza bolilor hepatice cronice. Așteptarea unui transplant durează adesea prea mult timp, iar costul acestei intervenții chirurgicale este, de asemenea, foarte ridicat pentru mulți pacienți. Astfel că oamenii ajung să apeleze la piața neagră, de unde pot cumpăra un ficat pentru circa 157.000 de dolari.

Inimă - 119.000 $

Donațiile legale de inimă necesită 997.700 de dolari, ceea ce reprezintă o parte majoră din taxa estimată la 1,4 milioane de dolari asociată cu operația de transplant de inimă. Majoritatea oamenilor nu au la dispoziție peste un milion de dolari pentru a-și salva viața, iar piața neagră face procesul mult mai accesibil. O inimă obținută ilegal poate fi cumpărată cu aproximativ 119.000 de dolari.

Cornee - 30.000 $

Leziunile corneei pot duce la orbire, așa că nu este de mirare că această parte a corpului este valoroasă. Legal sau ilegal, este cel mai frecvent țesut transplantat. Se spune că corneele valorează 30.000 de dolari prin piața neagră și provin de obicei de la cadavre.

Ovule - 5.000-50.000 $

Legislația SUA permite vânzarea și cumpărarea ovulelor, dar acestea se găsesc și pe piața neagră internațională, victimele fiind femeile tinere. În 2019 o studentă chineză și-a vândut ovulele unei agenții ilegale de fertilitate deoarece trebuia să ramburseze o datorie de 9.000 de dolari. Între timp, donatorii legali pot fi compensați cu sume cuprinse între 5.000 și 35.000 de dolari sau chiar până la 50.000 de dolari prin agenții speciale de donații, potrivit unor surse. Taxa depinde de mai mulți factori: sănătate, aspect fizic, etnie, educație și nivel de inteligență. Procesul este însă dureros și riscant.

Oase și ligamente - 2.000 $

Pare greu de crezut, dar chiar și oasele și ligamentele sunt de vânzare pe piața neagră. Oasele și ligamentele sunt de obicei furate de la cadavre. Un cadavru întreg costă aproximativ 5.000 de dolari, așa că prețul unui os diferă în funcție de caz.

Arteră coronară - 1.525 $

Boala cardiacă este una dintre cele mai frecvente afecțiuni pe care le poate dezvolta o persoană. Există numeroase intervenții chirurgicale utilizate pentru a remedia această problemă, de la bypass la transplant de inimă. Deși transplanturile de artere coronare nu au loc, există încă o anumită cerere pentru această parte particulară a corpului. De fapt, vânzarea acestei artere poate aduce în medie 1.525 de dolari.

Intestinul subțire - 2.519 $

Transplantul de intestin subțire este o intervenție chirurgicală rară și complicată, dar este cea mai bună opțiune de supraviețuire în unele cazuri. Această procedură este de obicei oferită persoanelor cărora li s-a îndepărtat o mare parte din intestinul subțire sau care suferă de insuficiență intestinală. Ca și în cazul oricărui alt organ sau parte a corpului uman, este posibil să vinzi și să cumperi un intestin subțire pe piața neagră. Valoarea estimată este de 2.519 dolari. Pentru comparație, obținerea unui intestin nou prin mijloace legale va costa până la 1,1 milioane de dolari, deși această sumă acoperă și costul operației.

Craniu cu dinți - 1.200 $

Deși nu se vinde pe piața neagră pentru transplant, există cerere, fie că este vorba despre cercetători din lumea medicală, fie de oameni care colecționează părți umane din alte motive. Un craniu uman care are toți dinții costă circa 1.200 de dolari.

Scalp - 600 $

În 2015, chirurgii din Houston au efectuat primul transplant de scalp din lume. Acest lucru ar putea duce în cele din urmă la rezolvarea mai multor probleme, inclusiv chelia, deși transplantul a fost efectuat pentru un bărbat care și-a pierdut scalpul din cauza unei forme rare de cancer. În prezent, un scalp valorează puțin peste 600 de dolari, ceea ce îl face una dintre cele mai accesibile părți ale corpului disponibile.

Sânge - 337 $/litru

Chiar dacă majoritatea oamenilor sunt eligibili să doneze sânge, există în continuare o lipsă acută. Prin urmare, recoltarea ilegală a sângelui a devenit o practică surprinzător de comună. Valoarea medie a sângelui pe piața neagră este de 337 de dolari/litru.

Piele - 10 $/cm

Într-un an, un milion de americani suferă de o arsură gravă a pielii. Aproximativ jumătate sunt suficient de severe pentru a necesita spitalizare și o grefă de piele. Grefele de piele sunt adesea luate din alte părți ale corpului pacientului, dar uneori pielea poate fi recoltată de la donatorii de organe decedați. Pielea se găsește și pe piața neagră pentru circa 10 dolari centimetrul.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE