Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Udrea nu se atinge de mâncarea penitenciarului Târgșor. Mai multe deținute ar avea bube pe corp după ce au mâncat de la cantină!

Postat la: 02.08.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

La penitenciarul de femei Târgșor, unde este în prezent încarcerată fostul ministru Elena Udrea pentru condamnarea definitivă din mega-dosarul Gala Bute, se derulează o situație medicală, în contextul în care mai multe deținute ar acuza apariția unor bube pe corp urmare consumării produselor alimentare de la cantina penitenciarului.

Sursele interne afirmă că ar fi vorba de un număr mare de deținute și că toată situația ar fi generată de către consumul unor mâncăruri gătite în care ar fi fost puse legume alterate. Unele dintre femei s-ar fi prezentat la infirmerie pentru tratament după ce bubele acestora de pe corp ar fi erupt. Acestea ar fi fost pansate de către medicii unității de penitenciar. Aceleași surse susțin că în urmă cu patru ani la Târgșor ar mai fi fost o situație de genul acesta când unitatea ar fi primit „brânză alterată".

Elena Udrea nu ar fi fost afectată de situația actuală, unul dintre motive fiind acela că fostul demnitar nu ar consuma nimic din ce se servește de la cantina unității. Potrivit surselor citate Elena Udrea ar primi des pachete cu mâncare și iese des la magazin astfel că își poate asigura fără probleme consumația.

„S-a păstrat reglementarea din pandemia de Covid-19 in sensul ca nu se servește masa la cantina, ci in camere. Este o problema pentru ca sunt camere cu 16 persoane deci va Imaginați ca nu pot mânca toți la aceeași masa deodată.

2. Doamna Udrea mănâncă de obicei mâncarea din penitenciar. Nu a avut o problema medicală cu aceasta si nici nu cunoaște dacă au avut alte condamnate o problema ca cea descrisă de Dvs.

3. Problema este mai degrabă ca orice se cumpără de la magazin sau se aduce la vizita de acasă si necesita o conservare la temperaturi scăzute se strica in scurt timp deoarece nu exista frigidere.

De ex, laptele se cumpără de la magazin, dar a doua si este stricat si nu ți se permite, conform regulamentului, sa te duci sa îți cumperi altul zilnic", a explicat pentru stiripesurse.ro unul dintre avocații familiei fostului demnitar.

Surse din interiorul Penitenciarului Târgșor afirmau recent, în exclusivitate pentru STIRIPESURSE, că în cursul săptămânii trecute, Elena Udrea ar fi petrecut timp la camera denumită generic `Mama ;i copilul`, cameră folosită expres de deținutele care fi au născut recent fie la întâlnirile celor care au copii, cu aceștia.

Astfel, susțin sursele invocate, se pare că fetița fostului ministru ar fi fost adusă la penitenciarul de femei Târgșor pentru a-și vedea mama, aceasta fiind prima întâlnire de acest fel.

Referitor la acest aspect ultimele referiri ale fostului ministru și familiei acestuia în spațiul mass-media și cel public au fost acelea că fetiței i s-a spus că mama sa este plecată din țară, astfel încât asupra minorei să nu fie creată presiune psihologică.

Aceleași surse mai afirmă că Elena Udrea ar fi populară la penitenciar, schimbă mereu impresii cu deținutele din curte în momentul în care este dusă la magazin.

Cu toate acestea atrag atenția sursele precizate, Elena Udrea ar fi scoasă la magazin de câte două ori în decursul unei săptămâni calendaristice, în vreme ce pentru restul deținutelor se menține regula de o ieșire pe săptămână. Sursele STIRIPESURSE reliefează astfel tratamentul preferențial aplicat de conducerea penitenciarului față de fostul ministru.

Este de amintit că în perioada în care Elena Udrea a fost încarcerată în Bulgaria, în timpul aparițiilor în instanțele vecine aceasta afirma cu tărie că mediul penitenciar românesc este unul nefast și neconform cu normele UE, acestea fiind motivele sale de a solicita eliberarea din arestul provizoriu în vederea extrădării.

Un reprezentant al apărării fostului ministru a fost contactat pentru a oferi confirmări și detalii cu privire la informațiile surselor publicației.

"Confirm că doamna Udrea a putut să își vadă copilul după 3 luni și jumătate în camera special amenajată la Penitenciarul de Femei Târgșor în acest scop.

A fost avut în considerare interesul superior al copilului și numeroasele studii care arată cât de importantă este menținerea legăturii copilului cu părintele care este în executarea unei pedepse privative de libertate.

Pana săptămâna trecută, având in vedere ca nu i se permitea decât ca vizita copilului sa aibă loc cu dispozitivul de separare, nu s-a putut organiza aceasta deoarece nu poți sa ii explici unui copil de ce nu își poate îmbrățișa mama", a explicat pentru STIRIPSURSE avocata familiei.

Dispozitivele de separare sunt reprezentate de încăperi cu trei laturi din termopan sau alte materiale ușoare, cu geamuri, care au menirea de a asigura distanța și intermedierea de către geamuri a contactului, create in camera în care sunt amplasate.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis ca Elena Udrea, fost ministru al Turismului, să rămână după gratii pe durata judecării recursului în casație cerut de avocații ei.

Prin această cale extraordinară de atac, Elena Udrea cere eliberarea din închisoare, ea fiind condamnată la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute". Elena Udrea a ajuns în 16 iunie, în România, la câteva zile după ce autoritățile bulgare au decis extrădarea sa.

Citește și: Avocatul Poporului a trimis un control de amploare la penitenciarul unde e închisă Elena Udrea

Elena Udrea s-a aflat în custodia autorităților bulgare, după ce fostul ministru a fost prins în 7 aprilie, la granița dintre Bulgaria și Grecia. Udrea a plecat din România în ziua când a fost condamnată în dosarul „Gala Bute". Fostul ministru se află în prezent în Penitenciarul Târgșor.

Fostul ministru PDL Elena Udrea, a fost încarcerat în penitenciarul Târgșorul Nou, în luna iunie, după ce a fost predată la PTF Giurgiu de omologii Bulgari, după decizia definitivă a Curții de Apel Sofia de extrădarea a persoanei condamnate definitiv în dosarul de mare corupție Gala Bute.

Surse din interiorul locului de deținere transmit, în exclusivitate pentru STIRIPESURSE, că în prezent fostul demnitar ar sta singur în Celula numărul 9 a unității, dar că șederea sa aici este una temporară, pe durata carantinei și acomodării.

Aceleași surse afirmă că atenția față de persoana fostului ministru ar fi una sporită, în sensul că Elena Udrea ar fi scoasă cu prioritate la magazin, că ar avea pază permanentă la geamul celulei, „pentru a nu fi deranjată de celelalte deținute" și că paza în cazul acesteia ar fi făcută „numai de șefi", mai precis de eșaloanele superioare ale gardienilor simpli.

Anterior, aceleași surse transmiteau că încă din perioada procedurilor de extrădare din Bulgaria direcțiunea penitenciarului ar fi făcut demersuri pentru pregătirea expresă a condițiilor de încarcerare pentru Elena Udrea.

Recent, reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) au explicat şi care sunt condiţiile în care fostul ministru va executa pedeapsa. Astfel, la Penitenciarul de femei Ploieşti - Târgşorul Nou, ea se va afla, timp de 21 de zile, în carantină într-o cameră ce îi va asigura un spaţiu minimum de 4 metri pătraţi.

"În perioada de carantinare-observare, se studiază comportamentul şi personalitatea Elenei Udrea, se efectuează examene medicale, se desfăşoară activităţi de educaţie sanitară şi se evaluează nevoile educaţionale, psihologice şi sociale, în scopul stabilirii ariilor de intervenţie şi asistenţă. La finalizarea acestei perioade, Elenei Udrea i se stabileşte Planul individualizat de evaluare şi intervenţie educativă şi terapeutică prin care se precizează activităţile şi programele în care fostul politician urmează a fi inclus pe perioada deţinerii", au transmis sindicaliştii.

Ulterior, având în vedere domiciliul, ea va continua executarea pedepsei în acelaşi penitenciar, în regim ce ar putea fi închis sau semideschis.

"Suplimentar stabilirii regimului de executare, Comisia (din penitenciar - n.r.) va lua în calcul statutul Elenei Udrea de persoană care necesită protecţie, fapt ce va presupune cazarea individuală sau împreună cu deţinute compatibile pe criterii de educaţie, profesie sau funcţie avută anterior arestării. Totodată, statutul de persoană care necesită protecţie presupune participarea la toate activităţile din penitenciar (inclusiv munca - dacă fostul politician optează pentru această posibilitate) cu asigurarea gradului necesar de protecţie, atât din punct de vedere al demnităţii umane, cât şi al siguranţei proprii", au arătat aceştia.

Conform sursei citate, în penitenciarul din judeţul Prahova fenomenul supraaglomerării "nu este atât de accentuat" ca în unităţile penitenciare destinate bărbaţilor.

"Din punct de vedere al spaţiului asigurat Elenei Udrea, garantăm opiniei publice că va fi optim pentru respectarea unui spaţiu minim individual de 4 mp pe toată perioada executării pedepsei de către fostul ministru. Camerele de deţinere asigură fiecărei persoane pat individual, sunt dotate cu mobilier specific, instalaţii de încălzire şi utilităţi igienico-sanitare, astfel încât fiecare persoană deţinută să aibă acces permanent la apă potabilă şi zilnic la apă caldă, acces nerestricţionat şi permanent la grupurile şi instalaţiile sanitare pentru satisfacerea nevoilor fiziologice şi a celorlalte nevoi specifice genului, ori de câte ori este necesar, în condiţii de igienă şi intimitate. Spaţiile de deţinere sunt amenajate, astfel încât să permită iluminatul natural şi artificial, precum şi aerisirea optimă a acestora. În fiecare cameră sunt montate mese pentru servirea hranei, rafturi pentru depozitarea produselor, cuiere şi bănci, iar în baie rafturi pentru păstrarea încălţămintei. Celelalte bunuri de folosinţă îndelungată sunt păstrate la magazia penitenciarului unde deţinutele au acces conform programului stabilit", a mai transmis FSANP.

Oficialii sindicatului au explicat, de asemenea, că grupurile sanitare din închisoarea de la Târgşor sunt dotate cu chiuvetă, duş, oglindă, etajeră şi vas WC, compartimentate astfel încât să asigure intimitatea persoanelor custodiate. Cabinele de toaletă sunt despărţite de grupul sanitar prin intermediul uşilor PVC, având asigurată ventilaţie naturală printr-o fereastră. De asemenea, accesul la apă potabilă este asigurat permanent, prin racordarea Penitenciarului Ploieşti-Târgşorul Nou la o sursă autorizată proprie, iar calitatea apei este certificată periodic prin buletine de analiză, scopul fiind acela ca valorile să corespundă normelor în vigoare.

Apa caldă este distribuită în cadrul tuturor secţiilor de deţinere, zilnic, în intervalul orar stabilit prin programul aprobat de directorul locului de deţinere.

"Elena Udrea va avea puse la dispoziţie articole de cazarmament (saltea, lenjerie de pat, pătură şi pernă), conform normativului existent şi valabil pentru toate persoanele condamnate din sistem. Elenei Udrea i se va asigura zilnic plimbarea în aer liber timp de minimum două ore, în curţi de plimbare amenajate. Dacă fostul politician nu va opta să presteze muncă ori să participe la alte activităţi în afara camerei, perioada minimă de plimbare în aer liber va fi de 3 ore, indiferent de regimul de executare. Hrana Elenei Udrea se va realiza în baza unui meniu diversificat pentru fiecare normă de hrană, cu menţionarea normelor asigurate la mic dejun, prânz şi cină. Meniurile sunt avizate de către medicul şef, acestea fiind afişate, zilnic, în cadrul fiecărei secţii de deţinere. Asigurarea menţinerii legăturii cu mediul de suport este realizată prin intermediul vizitelor, comunicărilor on-line si prin apeluri telefonice efectuate prin intermediul telefoanelor amplasate în interiorul camerei. Mai mult, Elena Udrea va beneficia de televizor amplasat în camera de deţinere, precum şi de publicaţii, emisiuni radiofonice şi televizate", au mai arătat sindicatele din penitenciare.

Potrivit acestora, fostul ministru are garantat dreptul la asistenţă medicală, tratament şi îngrijiri "fără discriminare în ceea ce priveşte situaţia ei juridică sau regimul de executare", aceste drepturi fiind asigurate cu personal calificat, în mod gratuit, potrivit legii, la cerere sau ori de câte ori este necesar.

"Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) consideră că Elena Udrea va beneficia, în închisoare, de condiţii mult mai bune decât beneficiază bătrânii din azile, copii din orfelinate şi bolnavii din spitalele din reţeaua Ministerului Sănătăţii, categorii sociale care decontează, în prezent, milioanele de euro furate de fostul politician", se mai arată în comunicatul FSANP.

Udrea a fost condamnată definitiv pentru fapte de corupţie în iunie 2018, când se afla în Costa Rica. Recursul său în anulare a fost respins în 7 aprilie, iar în prezent se află în curs o altă cale de atac extraordinară împotriva sentinţei. La aceeaşi dată, autorităţile române au emis pe numele ei un mandat de arestare, reaminteşte un comunicat al CEDO. Udrea a fost arestată în aceeaşi zi în Bulgaria, în timp ce încerca să ajungă în Grecia, a mai reţinut instanţa de la Strasbourg.

Mandatul european a fost confirmat de justiţia bulgară, iar ca urmare Udrea a sesizat marţi CEDO, solicitând suspendarea de urgenţă a executării mandatului european de către autorităţile din Bulgaria. Ea a cerut totodată să nu fie extrădată în România.

Udrea a invocat în sprijinul cererii sale mai multe articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, arătând în special că urmează să fie închisă în condiţii necorespunzătoare, din cauza supraaglomerării penitenciarelor din România. Ea a afirmat şi că a primit ameninţări cu moartea în timp ce se afla în arest preventiv. De asemenea, a susţinut că a fost condamnată de o instanţă constituită nelegal, care nu a fost independentă şi imparţială, a mai reţinut CEDO.

Argumentele ei nu i-au convins pe magistraţii europeni, care "au decis să respingă aplicarea măsurii provizorii", a comunicat CEDO, fără a-şi motiva decizia.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA

 • Rareș Bogdan acuză că gazul extras din Marea Neagră merge la export!

  Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a declarat că este profund mâhnit că acest gaz care se extrage de la Blaxi Oil and Gaz, primul gaz din platforma continentală, deja a fost contractat de grupul Engie pe trei ani de ani, ceea ce este o chestiune care contravine legii în România, el explicând că există o lege extrem de clară, iar prioritatea o are statul român, şi doar dacă statul român refuză gazul respectiv atunci se intră pe piaţa internaţională.

 • Smartphoneurile s-ar putea să nu funcționeze la iarnă!

  Ceea ce părea odinioară de neimaginat ar putea să se întâmple la iarnă, când telefoanele mobile ar putea să nu mai funcţioneze dacă raţionalizarea energiei va scoate din funcţiune o mare parte a reţelelor mobile din regiune, transmite Reuters.

 • Deciziile Sfântului Sinod după cazul preotului Visarion Alexa: Se schimbă modul în care se face Taina Spovedaniei!

  În Aula Magna „Teoctist Patriarhul" din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Astfel, după apariția cazului preotului Visarion Alexa, acuzat de agresiune sexuală, ierarhii Bisericii Ortodoxe Române au decis să facă o serie de schimbări pentru Taina Spovedaniei.

 • Reacția Moscovei după ce șeful ONU a condamnat decizia lui Putin de anexare a regiunilor ucrainene

  Rusia a răspuns joi criticilor secretarului general al ONU, Antonio Guterres, cu privire la anexarea la Rusia a patru regiuni ucrainene ocupate - Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie.

 • George Simion a fost săltat de poliție la 3 dimineața din Piața Victoriei!

  Un scandal de proporții a avut loc, joi noapte, în București. Cei de la AUR aveau protestatari și autocarul de protest în Piața Victoriei, iar jandarmii și polițiștii au venit să-i îndepărteze.

 • Negociere traseism politic: Cum l-a răsplătit PNL pe deputatul care s-a întors din partidul lui Orban

  Biroul Politic Judeţean al PNL Dolj a decis, joi, validarea adeziunii deputatului Nicolae Giugea, care s-a reîntors în partid, şi numirea acestuia în funcţia de preşedinte al organizaţiei municipale Craiova a PNL, potrivit Agerpres.

 • Cum alegi o firmă de construcții potrivită?

  Pe piață sunt disponibile multe firme de construcții care își oferă serviciile pentru lucrări de finisaje. Cu toate acestea, se întâmplă ca fiabilitatea declarată a companiei să nu fie confirmată în practică. Drept urmare, vei pierde bani și nervi din cauza lipsei de profesionalism a antreprenorilor. Când cauți o echipă bună de construcții, nu o alege pe prima ce îți apare în cale. Respectă recomandările de mai jos, care te vor ajuta să o alegi pe cea mai bună!

 • Cistita: ce este, care sunt cauzele, remediile naturale și alimentele de evitat

  Cistita este o afecțiune frecventă, caracterizată prin durere la urinare, stare generală de rău, febră, eliminare frecventă a cantităților mici de urină cu senzația de golire incompletă a vezicii. Cistita creează un mare disconfort, iar din acest motiv, este important să găsești cea mai eficientă terapie sau remediu naturist pentru a o combate simplu și cât se poate de rapid.

 • Principalele avantaje si dezavantaje ale VPS-urilor

  Va ganditi sa lansati un nou website sau sa migrati site-ul web actual la o noua gazda? Cautati o solutie pentru a configura un desktop la distanta? Exista multe utilizari pentru un serviciu de gazduire web, iar un Server Virtual Privat (VPS) poate fi cea mai buna alegere pentru multe situatii. Tineti cont ca exista numeroase companii de gazduire web care ofera diverse tipuri de servicii de gazduire, fiecare cu dezavantajele si avantajele lor. Pentru a va face alegerea mai usoara, va prezentam in continuare cele mai importante avantaje si dezavantaje ale VPS-urilor.DIN CATEGORIE

 • TOP CITITE
 • TOP COMENTATE