Ciudățenie juridică: legea drepturilor foștilor președinți anulează teza imunității prezidențiale totale
Postat la: 27.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Lui Traian Băsescu i s-a admis în instanță în august cererea de sesizare a CCR în legătură cu neconstituționalitatea Legii 406/2001, cea privind drepturile foștilor președinți, el contestînd introducerea faptelor de poliție politică alături de cele care pot anula respectivele drepturi. Poate nu ar fi stricat ca fostul președinte să fi remarcat și sesizat și altă ciudățenie a respectivei legi, care aruncă în aer teza imunității prezidențiale totale pe durata mandatelor.
În 2014, o plîngere penală a Gabrielei Firea împotriva președintelui de atunci, Traian Băsescu, a fost respinsă de justiție întrucât ar fi existat un impediment legal temporar pentru punerea în mişcare a acţiunii penale: imunitatea Preşedintelui României. Disputa a ajuns la Curtea Constituțională care, prin decizia 678/2014 a consfințit imunitatea totală a președintelui României, în mod diferit de cea a parlamentarilor.
"Preşedintele este răspunzător, potrivit dispoziţiilor constituţionale şi legale, sub rezerva suspendării pe perioada deţinerii mandatului a tuturor procedurilor de cercetare penală, ca efect al inviolabilităţii mandatului de Preşedinte al României.30" se arăta în decizia CCR.
Curtea reţine că Preşedintele României, în exercitarea atribuţiilor sale, se bucură de imunitate [art. 84 alin. (2) din Constituţie], sub cele două aspecte ale acesteia: iresponsabilitatea pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, şi inviolabilitatea, cu limita prevăzută de art. 96 din Constituţie - punerea sub acuzare pentru fapte de înaltă trădare. În virtutea inviolabilităţii de care se bucură mandatul prezidenţial, pe perioada exercitării acestuia, Preşedintele nu poate fi supus niciunei proceduri judiciare penale, cu excepţia situaţiei prevăzute de art. 96 din Constituţie" era verdictul final.
Altfel spus, cu excepția înaltei trădări, nicio altă infracțiune penală comisă de președinți nu poate fi anchetată pe durata mandatelor, ci doar după expirarea acestora.
Numai că legea nr. 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de șef al statului român are o prevedere care intră în contradicție vehementă cu verdictul judecătorilor CCR.
Potrivit art.1, alin (3) "Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de șef al statului român ca urmare a săvârșirii unei infracțiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcție prin referendum și nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia".
Băsescu nu e de acord - și e probabil că CCR îi va da dreptate - ca el să fie lipsit de drepturi de o lege modificată special pentru el după ce a primit calitatea de turnător.
Dar ce ne facem cu prevederea anterioară "Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de șef al statului român ca urmare a săvârșirii unei infracțiuni pentru care a fost condamnată definitiv"? Pentru că ea transmite în clar că președintele poate fi anchetat, judecat și condamnat în timpul mandatului, altfel cum i-ar putea înceta mandatul? Ori judecătorii CCR au greșit în decizia din 2014, ori legea 406 e neconstituțională și sub aspectul imunității prezidențiale, o chestiune care, credem noi, ar trebui clarificată neîntîrziat.
Bogdan Tiberiu Iacob
ULTIMA ORA
-
Boris Johnson dezvăluie cauza morții Reginei Elisabeta a II-a
Fostul premier britanic Boris Johnson a dezvăluit în premieră cauza morții Reginei Elisabeta a II-a: cancer osos. Publicația tabloidă Daily Mail a făcut cunoscut amănuntul, anunțând că va publica în serial memoriile fostului premier. Acesta a încălcat, cu bună știință, cutuma regală care spune că despre bolile suveranilor nu se comentează public.
-
Modificări în Codul Rutier care au intrat în vigoare de la 1 octombrie. Permisul va fi suspendat pentru abateri considerate până acum minore
De la începutul lunii octombrie, o serie de reglementări din Codul Rutier s-au înăsprit și pot duce chiar la suspendarea dreptului de a conduce.
-
Triunghiul amoros care a cutremurat Formula 1: Doi piloți și o influenceriță sunt implicați în scandalul momentului
Rivali pe pistă în timpul sezonului de Formula 1, englezul Oliver Bearman şi argentinianul Franco Colapinto sunt rivali şi în viaţa privată. Cei doi tineri piloţi ar fi avut o relaţie cu aceeaşi femeie, o studentă la drept, dar şi cu activităţi de influencer.
-
Clanul rus din spatele imperiului de criminalitate informatică „Evil Corp" protejat de FSB. Desfășoară atacuri cibernetice distructive în întreaga lume
Departamentul Trezoreriei SUA a anunțat sancțiuni, marți, 1 octombrie împotriva a șapte persoane și două entități asociate cu Evil Corp, un grup de criminalitate informatică cu sediul în Rusia.
-
Descoperirea care îngrozește oamenii: Alimentele care vă "mănâncă" metabolismul din organism, în tăcere
Un nou studiu efectuat de către o echipă de cercetători de la Universitatea din Bonn, Germania, și Agenția de Cercetare a Cancerului din Lyon, Franța, a făcut o descoperire îngrozitoare pentru sănătate. Experții au constatat că alimentele ultraprocesate vă "mănâncă" și vă modifică metabolismul în tăcere, ducând la boli cardiovasculare, afecțiuni cronice și cancer.
-
Procurorii au întocmit un dosar de 165 de pagini cu dovezi despre încercarea lui Donald Trump de a anula alegerile pe care le-a pierdut
Procurorii americani afirmă că Donald Trump a acționat dincolo de atribuțiile sale prezidențiale atunci când a exercitat presiuni asupra unor oficiali de stat și asupra vicepreședintelui de atunci, Mike Pence, în încercarea de a inversa înfrângerea sa în alegerile din 2020, conform unui dosar judiciar făcut public miercuri.
-
Climatologul care a demontat povestea "ciclonului Asley" avertizează că România ar putea fi lovită totuși de un ciclon autentic
În ultimele zile, vremea din România a suferit schimbări semnificative, aducând un nou episod de precipitații. Conform declarației Conf. dr. Lucian Sfîcă, "se întâmplă mereu în atmosferă, pentru o regiune sau alta, ca odată intrați într-o perioadă ploioasă să rămânem blocați în ea, de parcă ploile aduc alte ploi, la fel cum seceta odată instalată pare să alunge ploile și astfel să se intensifice."
-
Ceva nu se leagă: Liderul Hezbollah fusese de acord cu încetarea focului, dar israelienii l-au asasinat la câteva zile distanță
Ministrul de externe al Libanului, Abdallah Bou Habib, a declarat pentru CNN că liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost de acord cu o încetare a focului de 21 de zile, cu doar câteva zile înainte de a fi asasinat de Israel.
-
Robot care va putea rezolva marile enigme ale omenirii este deja in faza de proiect
Inteligenţa artificială (AI), cu ajutorul generatoarelor de imagini şi al agenţilor conversaţionali, îi pune la încercare pe artişti şi scriitori, însă oamenii de ştiinţă cred că aceasta ar putea, de asemenea, să revoluţioneze cercetarea şi chiar să ocupe un loc proeminent în lucrările laureaţilor premiului Nobel.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Americanii îl trimit acasă pe KWI și-i pun în offside camarila!
- 2.Crima împotriva păcii a fost (aproape) perfectă!
- 3.Falsificarea Istoriei nu aduce decât vrajbă între români și evrei! O replică la declarația lui Zubin Metha
- 4.De ce are nevoie Iohannis de imunitate ca de aer
- 5.Virgil Popescu a furat de a rupt
- 6.În apărarea Babilonului: Levantul n-a cucerit niciodată Persia!
- 7.De la cartierul-dormitor la orasele de 15 minute
- 8.Elefantul din covrigăria lui Marcel Ciolacu
- 9.Ziua în care liberalii pleacă de la măcelărie
- 10.Suveranismul se transformă sub ochii noștri în noul ciolanism
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu