De ce nu are planeta încredere în Rusia
Postat la: 24.06.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Este o întrebare la care până la urmă trebuie dat un răspuns. Tranșant. Și poate momentul cel mai potrivit este chiar acum. După ce summitul virtual BRICS, inițiat de Moscova tocmai pentru a crea o aparență contrară realității pe care încerc să o supun astăzi dezbaterii, și-a epuizat resursele. Neîncrederea în Moscova este generată de politica ei duplicitară, concretizată între altele în inițierea așa-numitelor conflicte înghețate. Practic, Federația Rusă se pune rău, rând pe rând, cu toți vecinii.
Summitul virtual BRICS, la care au participat China, India, Brazilia, Africa de Sud și, desigur, Federația Rusă, este o creație plăsmuită în laboratoarele de la Kremlin și care oficial își propune crearea unei noi piețe de cooperare, diferită de piețele coordonate de la Washington. Deci o alternativă în planul economiei globale, o tentativă, în esența ei justificată, de revenire la bipolarism și, implicit, un vector semnificativ de politică externă comună, deci o mutare importantă în plan geopolitic. Acesta este proiectul. În realitate, BRICS este până una alta un mare fâs. Nu s-a reușit crearea unei piețe economice alternative și cu adevărat semnificative. În prezent, toate statele BRICS, într-o măsură mai mică sau mai mare, colaborează mai intens cu Statele Unite, cu Uniunea Europeană și cu organizațiile economice create de aceste entități, decât cu Federația Rusă. Dar cine știe? Poate că, în viitor, se va ajunge la totuși la bipolarism. Ceea ce însă nu s-ar putea întâmpla, până când Rusia nu-și va recâștiga demnitatea pierdută. Iar demnitatea nu constă în agitarea armelor, în declanșarea de războaie, în manifestarea agresivității. Ci în adoptarea și implementarea unor soluți viabile de cooperare.
Dar până să ajungă acolo, Kremlinul ar trebui să renunțe la o componentă esențială a doctrinei sale militare și politice. La generarea și menținerea așa-numitelor conflicte înghețate. Conflictele înghețate sunt născute în urma unor confruntări militare generate de Federația Rusă, soluționate aparent printr-un armistițiu, dar care nu are decât valoare temporară. Oricând, un conflict înghețat poate fi dezghețat printr-o simplă apăsare pe buton de la Kremlin, astfel încât Moscova să poată întreține la punctul de fierbere războaiele hibride pe care le-a generat și pe care le-a integrat doctrinei sale politice și militare.
Și ce avem în jurul Federației Ruse? Să facem o enumerare succintă. Un conflict înghețat în Nagorno Karabah, prin care Moscova ține în șah Armenia și Azerbaidjan. Un alt conflict înghețat, prin care a fost creată o nouă entitate statală, tot nerecunoscută internațional, în Transnistria. Conflictele înghețate până de curând, azi dezghețate, din Ucraina, prin care Federația Rusă încearcă să își adjudece definitiv nu numai Peninsula Crimeea, nu numai Dombasul, cu Donețk și Lugansk, nu numai Insula Șerpilor, ci și întreaga coastă a Mării Negre, iar dacă se poate, inclusiv Odesa și spațiul terestru până la Sulina. În Cecenia, dacă ne amintim, sub conducerea lui Vladimir Putin, Federația Rusă a făcut prăpăd. Un prăpăd similar cu cel provocat acum în Ucraina, dar pe care democrațiile occidentale s-au făcut că nu-l văd, întrucât Vladimir Putin a inițiat la timpul respectiv o mare jonglerie. S-a alăturat declarativ luptei împotriva terorismului și le-a pus pecetea de teroriști luptătorilor ceceni pentru libertate. Iar acum, chiar dacă vedem batalioane cecene luptând alături de Federația Rusă împotriva ucrainenilor, ar fi bine să nu ne lăsăm înșelați. Cecenii nu îi iubesc pe ruși. Și nu au încredere în promisiunile Kremlinului.
Mergând mai departe în istorie, putem observa cu ușurință că între Rusia și China, care aparent s-ar afla într-un parteneriat economic și chiar politic, există un diferend de amploare nerezolvat. Tot teritorial. În continuare, China susține că un vast teritoriu care îi aparține a fost confiscat de ruși. E vorba de Manciuria. Federația Rusă se află într-un diferend, tot de natură teritorială, e vorba de Insulele Kurile, și cu Japonia. Și nu am deloc pretenția că am epuizat toate exemplele. Teritoriile României au fost practic pe parcursul întregii istorii cotropite de ruși. Culmea este că rușii au ocupat de mai multe ori Țările Române, în calitate de aliați, și nu au plecat decât cu greu și după mult timp, decât în calitate de adversari. De fiecare dată, angajamentele Moscovei nu au fost onorate. Fie că au fost scrise, fie că au fost verbale.
În consecință, Rusia de azi, Noua Rusie, cum i se mai spune, poate să aibă aliați temporari, poate să întrețină parteneriate cu alte state, dar nu prea poate să aibă prieteni. Desigur, sunt nenumărați politologi care, într-o logică machiavelică, afirmă că relațiile între state nu se bazează pe prietenie, ci doar pe interese. E posibil. Numai că interesele pe termen lung nu pot fi susținute în afara respectării cuvântului dat. Ori respectarea cuvântului dat este premiza unui raport de încredere.
Doar prin forță militară, doar prin combinații pe tabla de șah politică, doar prin aranjamente geopolitice, dar în absența credibilității, Federația Rusă nu poate niciodată redeveni o putere globală. O alternativă la globalismul promovat de Statele Unite. Iar primul pas pentru redobândirea încrederii, dacă acest lucru mai este posibil într-un viitor apropiat, este schimbarea acelor conducători care s-au dovedit a fi duplicitari, mincinoși și perverși.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Dezvăluiri din dosarul Revoluției: Într-o singură noapte un singur regiment a executat aproape o jumătate de milion de focuri!
În timpul luptelor duse în decembrie 1989 în zona Otopeni între diferite detaşamente militare cărora li se comunicase că luptă cu "teroriştii" un singur regiment a executat aproape o jumătate de milion de trageri într-o singură noapte, se arată în rechizitoriul dosarului Revoluţiei.
-
Concluziile terifiante ale unui studiu: Peste 5 miliarde de oameni ar muri în timpul unui război nuclear între Rusia și SUA
Peste 5 miliarde de oameni ar muri de foame într-un război nuclear pe scară largă între SUA și Rusia, potrivit unui studiu global realizat de cercetătorii de la Universitatea Rutgers din New Jersey.
- Newsweek: "Pe americani îi enervează cumplit ședințele foto ale lui Zelenski!"
-
Trump susține că SUA este în pragul unui război civil: "Există o furie enormă! Națiunea, într-o situație foarte periculoasă!"
Fostul preşedinte american Donald Trump a pledat, luni, pentru acţiuni de reducere a tensiunilor, în contextul ameninţărilor la adresa autorităţilor federale după percheziţia efectuată în reşedinţa sa, dar a criticat operaţiunea Departamentului Justiţiei şi Biroului Federal de Investigaţii (FBI).
-
Marcel Ciolacu face acuzații grave: "Pe piața energiei e speculă. Sunt niște lucruri bizare!"
Liderul PSD Marcel Ciolacu spune că pe piața energiei se desfășoară o adevărată speculă. Prețurile de vânzare au crescut în mod nejustificat, iar cei care au cumpărat energia de la producători și acum o tranzacționează la prețuri de peste zece ori mai mari nu sunt impozitați în niciun fel.
-
Reguli doar pentru fraieri: Bancherii din Occident se aruncă-n în brațe Rusiei - Wall Street relansează tranzacțiile cu obligațiuni rusești!
Mai multe bănci importante de pe Wall Street au început să se ofere să faciliteze tranzacțiile cu obligațiuni rusești în ultimele zile, potrivit unor documente bancare consultate de Reuters, oferind investitorilor o nouă șansă de a se debarasa de active considerate toxice în Occident.
-
Cum a ajuns CIA să fie dată în judecată de un grup de jurnalişti
Un grup de jurnalişti şi avocaţi au dat în judecată Agenţia Centrală de Informaţii din SUA (CIA) şi pe fostul ei director Mike Pompeo sub acuzaţia că aceştia i-au spionat atunci când jurnaliştii l-au vizitat pe fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, în perioada în care acesta era refugiat în sediul ambasadei Ecuadorului la Londra.
-
Cotațiile spot de gaze din Europa au sărit la 2350 de dolari/mia de metri cubi
Costul celui mai apropiat (septembrie) futures TTF pe bursa ICE Futures luni seara a crescut brusc, ajungând la 2350 dolari pe mia de metri cubi.
-
Conferința Națională AGROSTAR 2022
În ziua de 11 Angust 2022 a avut loc la Hotel PALACE din Sinaia Conferința Națională a FEDERAȚIEI NAȚIONALE A SINDICATELOR DIN AGRICULTURĂ, TUTUN, DOMENII ȘI SERVICII CONEXE - AGROSTAR.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.România aflată sub presiunea noii civilizații EuroAsiatice!
- 2.Tun german pe banii românilor
- 3.TAROM: Ce am fost și unde ne-ați adus, hoților!
- 4.Un politician le-a explicat în sfârșit românilor ce se întâmplă-n lume!
- 5.Prăbuşirea noului Reich german?
- 6.Armata de umbre a lui Zelenski
- 7.Închisoarea din mașină!
- 8.Debandadă în Europa
- 9."Un fleac! Ne-au ciuruit!"
- 10.Litoralul românesc e în derivă!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu