Eu sper că nu este adevărat că multinaţionalele se înţeleg între ele
Postat la: 08.02.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Eu sper că nu este adevărat că multinaţionalele se înţeleg între ele să nu se concureze pe piaţa muncii pentru a atrage angajaţi, sau să nu crească salariile dincolo de un anumit procent. Dacă însă este adevărat, companiile nu ar trebui să se mai plângă că nu mai găsesc angajaţi.
Pe 31 ianuarie 2022 Consiliul Concurenţei a anunţat oficial că a declanşat o investigaţie în rândul unor companii din industria automotive, care s-ar fi înţeles între ele pentru a-şi împărţi piaţa forţei de muncă calificată şi să nu se concureze între ele.
Practicile, numite "No-Poach", prin care companiile se înţeleg să nu contacteze, recruteze şi/sau angajeze persoane care lucrează şi/sau care au lucrat la vreuna dintre firmele implicate, elimită concurenţa reală între companii pentru atragerea angajaţilor creând bariere artificiale pe piaţă, scăzând mobilitata forţei de muncă, chiar ţinând-o captivă, menţionează Consiliul Concurenţei.
"Practic, aceste acorduri au drept consecinţă menţinerea nivelului salarial pentru respectivele specializări la un nivel artificial, inferior celui real."
Consiliul Concurenţei precizează că această investigaţie a fost declanşată şi ca urmare a informaţiilor primite pe platforma avertizorilor de concurenţă.
În acest caz, cea mai cunoscută companie investigată este Renault Technologie Roumanie SRL.
Eu sper că această înţelegere să nu fie adevărată.
Anunţul făcut de Consiliul Concurenţei mi-a adus aminte de un comenariu făcut acum câţiva ani de un cititor al ZF, inginer din Sibiu, care îmi semnala faptul că pe piaţa din Sibiu nu puteai găsi o ofertă mai bună de la concurenţă dacă ai fi vrut să pleci din propria companie. Deşi erau anunţuri de angajare peste tot, iar companiile arătau că au nevoie de angajaţi, în realitate, când primeai oferta, ea aproape că nu diferea de ceea ce aveai. Asta în cazul în care primeai o ofertă, pentru că de cele mai multe ori nu mai erai contactat după prima discuţie. Teoretic puteai să te muţi, practic nu. Pentru că firma concurentă nu vrea să te angajeze sau se înţelesese cu angajatorul iniţial să nu se bată pe oameni şi să nu-şi fure angajaţii.
Acum două săptămâni, la o conferinţă pe tema industriei din România, în panelul de discuţii legat de forţa de muncă, Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Politehnice din Bucureşti, spunea că "toată lumea vorbeşte că ne-au plecat 20.000 de medici, dar nu se vorbeşte despre faptul că au plecat 200.000 de ingineri".
Foarte mulţi români, între 4-5 milioane, au plecat din România în Occident din 1990 încoace pentru a-şi găsi un trai mai bun, un job, un salariu, o şcoală, un spital, un respect al administraţiei publice mai mare decât cel primit în ţară.
Dar printre ei au fost şi români care au plecat în afară pentru că nu au primit o ofertă de job mai bună pentru a rămâne în ţară. Bineînţeles că nu contează numai salariul, dar salariul ajunge să fie până la urmă cel mai important criteriu.
Nu ştiu cum reacţionează aceşti români când află că firmele s-ar fi înţeles să nu se concureze între ele pentru angajaţi şi să nu ofere salarii mai mari.
Piaţa muncii din România a ajuns principala problemă pentru companii din cauza secării bazinului. Au plecat prea mulţi români, iar cei care sunt disponibili în ţară - cam 2 milioane - nu au niciun motiv să se trezească dimineaţă să vină la muncă. Mulţi sunt din mediul rural, iar cei din mediul urban fac bani gri, negri etc.
Conform eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România, anul 2022 a debutat la o intensitate record pentru piaţa de recrutare: în ianuarie au fost publicate peste 37.000 de joburi pe eJobs, în creştere cu 61% faţă de ianuarie 2021. De asemenea, se înregistrează o creştere de 29% a ofertei de joburi şi faţă de ianuarie 2020, perioadă încă pre-pandemică şi extrem de efervescentă pentru piaţa muncii. Domeniile care au scos la bătaie cele mai multe locuri de muncă în ianuarie 2022 au fost retail, prestări servicii, transport/logistică, producţie, call-center, BPO şi IT&C, menţionează eJobs.
În Bucureşti este mai greu să controlezi piaţa muncii având în vedere oferta şi cererea, numărul mai mare de companii. Dar în provincie - şi aici nu mă refer la Cluj, Timişoara, chiar Iaşi -, unde nu există investiţii, investitori, companii, ofertele de muncă nu sunt atât de generoase, iar piaţa este diferită şi poate fi controlată mai uşor, mai ales dacă sunt unici angajatori. Plus că acolo, în aceste judeţe, în jumătate din România, statul este principalul angajator şi atunci când apar joburi în companiile private, mai ales cele străine, este bătaie.
Spre exemplu, eJobs a dat publicităţii un studiu legat de piaţa de retail, acolo unde fluctuaţia de personal şi cererea sunt destul de ridicate. Dacă în Bucureşti salariul mediu în retail este de 3.500 de lei net, în Cluj - 3.000 de lei net, Timişoara - 3.000 de lei net, Oradea - 3.000 de lei net, Iaşi - 3.000 de lei net, în Călăraşi salariul mediu net din retail este de 1.996 de lei, în Drobeta-Turnu Severin 1.750 de lei, Paşcani - 1.700 de lei, Vălenii de Munte 1.700 de lei, Petroşani 1.700 de lei.
De peste doi ani de zile, ZF publică în fiecare zi Un salariu pe zi pe baza datelor furnizate de BestJobs, eJobs, undelucrăm.ro, platforme de recrutare online.
La ce criză este pe piaţa muncii, după cum spun companiile, salariile nete ar trebui să fie mult mai mari, în special pentru poziţiile superioare.
Conform raportului pe 2021 al eJobs, în studiul lor legat de salariile nete, Slario - un comparator ce conţine peste 340.000 de date salariale -, dispersia salarială din România nu este chiar încurajatoare: 12,2% au salarii sub 2.000 de lei net, 28,4% au un salariu cuprins între 2.001-3.000 de lei net, 21,6% au un salariu cuprins între 3.001-4.000 de lei net, 26,1% au un salariu cuprins între 4.001-7.000 de lei net, 7,9% au între 7.001-10.000 de lei net, iar 3,8% dintre cei care şi-au introdus salariul au peste 10.000 de lei net pe lună.
Deci 50% dintre salarii sunt cuprinse între 2.001-.4.000 de lei.
De foarte multe ori multinaţionalele protestează atunci când guvernul majorează salariul minim pe economie, susţinând că firmele şi piaţa ar trebui să decidă care este nivelul salarial.
Dar ce te faci atunci când firmele se înţeleg între ele să nu accepte angajaţi de la concurenţă sau să nu crească salariile peste un anumit nivel?
Ani de zile, economiştii de la noi au susţinut că economia nu poate plăti salarii mai mari pentru că nivelul de productivitate, de pregătire a angajaţilor nu justifică acest lucru şi s-ar distruge locuri de muncă. Iar această afirmaţie era împinsă în faţă de către companii, de către multinaţionale.
Din 2012 încoace salariul minim a crescut cu 150%, iar salariul mediu cu 100%, ceea ce a dus la o creştere în euro substanţială şi nu s-au distrus locuri de muncă, ci dimpotrivă, au fost create în plus 700.000 de locuri de muncă, de la 4,3 milioane la aproape 5 milioane, pe fondul unei dublări a PIB-ului de la 120 de miliarde de euro la 240 de miliarde de euro.
Dacă ne uităm la rezultatele economice şi la nivel general, şi la nivelul companiilor, România a înregistrat creşteri de productivitate care într-adevăr au fost acoperite şi prin creşteri salariale.
Până la urmă, nimeni nu ştie care este un salariu corect, această noţiune nici nu ar trebui să existe. Dar companiile nu ar trebui să se mai plângă că piaţa muncii este grea, că este critică dacă în spatele acestor afirmaţii se găsesc înţelegeri anticoncurenţiale, mai ales dacă sunt confirmate de către Consiliul Concurenţei.
Cristian Hostiuc
-
Nicușor Dan a salvat țara încă două săptămâni
Rezultatul lui Georgescu de 22,94% din primul tur al alegerilor din 2024 a fost dublat de efectul de 40,69% al lui Simio ...
-
La rece, despre alegerile de ieri
Cel mai important: 1. Am avut alegeri libere și corecte, fara incidente majore, cu o prezența mai mare la vot, datorita ...
-
Atenție maximă: un Flutur pe BEC!
Oficiali ai Administrației Trump și Ambasada SUA la București au avertizat asupra consecințelor draconice ale unei noi v ...
-
Agenții Rusiei din structurile statului dau vina pe ruși pentru problemele statului
Autoritatea pentru Reglementare in Comunicatii (ANCOM) pretinde ca a identificat o rețea de site-uri clonate, care imita ...
-
Adevărul! De ce SUA a sancționat regimul hibrid
Șah-Mat! Chiar in prima zi de desfașurare a scrutinului prezidențial din Romania Guvernul SUA a aplicat o sancțiune necr ...
-
Din nou votez răul cel mai mic!
Noi traim intr-o societate capitalista care este bazata pe producere de profit pe toate planurile : de la populație la c ...
-
Păcală președinte!
Nu poți sa nu te rogi pentru odihna unui papa care spune in cuvinte simple atatea advaruri cutremuratoare: "Viața aceast ...
-
Uluitoarea ascensiune a lătrăului național ViVi Ponta
"Carlanul" lui Iliescu, "Pisicuțul" lui Basescu și "Naparca" lui CT Popescu iși incearca a doua oara norocul la funcția ...
-
A venit nucleara: ambasada SUA sugerează că alegerile nu vor fi recunoscute
Cu doar 4 zile inainte sa inceapa votul pentru alegerile prezidențiale, ambasada SUA la București transmite un mesaj car ...
-
Apa vie din fântâna lui Petre-a Pădurii
Ziua, Someșul Cald vuia sub noi printre stancariile albe ale defileului deasupra caruia ne-am amenajat corturile, nopțil ...
-
Donald Trump Junior, scopul și durata vizitei
La 5 luni dupa anularea turului 2, prin decizia samavolnica și ilegala a CCR, ajunge finalmente in Romania un reprezenta ...
-
Jumulitorii de "lebede negre" au intrat in scena
Pe ultima suta de metri a campaniei electorale s-a dat startul la evenimente care sa schimbe radical tabloul. Ceea ce s- ...
-
Hotărârea care a provocat, în același timp, extaz și decredibilizare
Prin hotararea pe care a pronunțat-o ieri, judecatorul Alexandru Vasile, nu doar ca a adus un afront intregului sistem j ...
-
Sfidarea Papei Francisc de către primarul Bolojan
Interimarul number one al Romaniei este de o ipocrizie fara margini. Luni, a doua zi de Paște, la inceputul discu ...
-
Lebăda neagră judiciară servită nouă ieri de Curtea de apel Ploiești
S-a produs un eveniment judiciar marcant, de tip lebada neagra. Un judecator de la Curtea de apel Ploiești a dat o senti ...
-
Geopolitica papalității și alegerea noului Papă. Va câștiga omul lui Trump sau se va impune din nou Putin?
Ca sa incepem discuția despre papalitate, trebuie sa menționam episodul din 1935, cand, la o intalnire intre ministrul d ...
-
Înțeleg că Nicușor Dan intră la pușcărie dacă nu ajunge președinte
Este scenariul care incepe sa se prefigureze in urma dezvaluirilor din ziarul Cetațeanul și de pe canalul youtube Stakeb ...
-
Mărturisesc că eu sunt cel ce l-a pețit pe Iohannis pentru PNL în 2009, nu Antonescu, și nici Hellvig
Ieri, Victor Ponta a reluat tema Iohannis, simțind ca nesimțirea fostului președinte din noaptea de Înviere, cand ...
-
Prostimea intelectuală "față cu reacțiunea"
Ca sa vedeți cine sunt cei care ar vrea sa ne oblige sa gandim ca ei și daca cumva indraznim sa avem pareri proprii, ne ...
-
Paradă de bolopatriotism la Oradea
Interimarul prezidențial Ilie Bolojan se da astazi in stamba in orașul pe care l-a pastorit ca primar ...
-
Veșnicul trădător ViVi Ponta
Saptamana mare și luminata ne readuce aminte și de tradarea lui Isus Hristos de catre Iuda Iscarioteanul pentru 30 ...
-
Deci, pe cine executăm pe stadioane?
E mare indignare in țara ca a murit inca un narcoman notoriu, Rareș Ion, 20 de ani. S-a mers pana acolo incat un candida ...
-
Aceste vorbe din 1935 sînt ale lui Petre Tuțea, pe cînd avea 33 de ani
Statul roman actual nu apara bogatiile tarii si nu garanteaza munca natiunii. Nu, pentru ca nu e statul national al Roma ...
-
Rușii vor ajunge la gurile Dunării din cauza lui Iohannis și a lui Dragnea
A ieșit pe tv generalul Gheorghița Vlad, șeful Statului Major al Apararii, sa bage groaza in romanime de Paști, ca ajung ...
-
S-o lămurim: de fapt e vorba despre Nicușor Dan!
Antonescu a fost olimpic la istorie, ca a avut noroc de tata responsabil care a stat cu ochiul pe el, si cam atit. A ter ...
-
Umbra lui Trump pe malurile Prutului
SUA pare sa fi taiat Republica Moldova de pe lista prietenilor. Administrația Trump a impus Republicii Moldova taxe vama ...
-
Nu misoginism, dar ce feminism?!...
Traim intr-o lume in care femeile au fost convinse ca a fi „libere" inseamna sa se expuna, sa concureze cu barbați ...
-
Peşchir e la beci, în timp ce Ciolacu...
M-am abtinut in ultimele 2-3 luni sa comentez orice ar fi legat cumva de povestea Georgescu din simplul fapt ca spiritel ...
-
La muncă, lipitori din justiție, nu la întins mâna!
Aratați-mi și mie un magistrat care sa presteze din vocație activitatea de procuror sau judecator, așa cum i se poate in ...
-
Șefii de servicii secrete implicați în puciul de Moș Nicolae (III)
Directorul SPP, generalul Lucian Pahonțu, alintat Nea Lucica, a realizat prin Elena Valerica Lasconi un caz școala de d ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu