Sfidarea Completului negru a depășit limita legalității
Postat la: 19.03.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
La data de 17.12.2020, Completul negru din care a făcut parte și Florentina Dragomir a pronunțat, pe cât de celebra, pe atât de discutabila decizie în Dosarul Ferma Băneasa, dosar în care au fost condamnați, printre alții, jurnalistul Dan Andronic, omul de afaceri Remus Truică și colegii avocați Robert Roșu și Corina Teodora Dicu.
Spre „norocul" lor, avocata Corina Teodora Dicu și jurnalistul Dan Andronic „au beneficiat" de „clemența" celor care aveau misiunea legală de a „face dreptate", motiv pentru care nu au fost trimiși în penitenciar pentru a-și executa pedeapsa, primind câte o pedeapsă cu suspendarea executării acesteia. Nu poate fi omis faptul că, deși negru, completul a fost nelegal constituit din două motive, fiecare dintre aceste motive fiind el însuși apt să atragă nulitatea absolută a deciziei pronunțate:
1. Doamna Florentina Dragomir nu poate exercita funcția de judecător din cauza faptului că nu a depus jurământul imperativ prevăzut de către art. 34 din Legea nr. 303/2004, după numirea în funcția de judecător, prin Decret Prezidențial.
2. Cu prilejul repartizării dosarului la Înalta Curte de Casație și Justiție s-a încălcat principiul repartizării aleatorii.
Deși nici unul dintre motivele anterior menționate nu are vreo legătură cu motivarea deciziei de condamnare a celebrului complet nelegal constituit, motivarea este așteptată cu un real interes având în vedere faptul că, la data de 25 martie 2021, este stabilit termenul la care ar trebui să se discute admisibilitatea în principiu a noii contestații în anulare formulate de către majoritatea persoanelor condamnate în acest dosar.
Este știut faptul că, la data de 02.02.2021, Înalta Curte de Casație și Justiție i-a dat o palmă atât de zdravănă Zeiței Themis, încât i-a dezechilibrat grav balanța. Soluția pronunțată la data de 02.02.2021 de Înalta Curte de Casație și Justiție, nu doar că a adus o premieră nefericită prin faptul că, o instanță de judecată a modificat Codul de Procedură Penală, pe loc, la solicitarea procurorului de ședință, dar relevă și necesitatea obiectivă de modificare a dispozițiilor codului anterior menționat, în sensul că o persoană să nu mai intre în executarea pedepsei decât după redactarea deciziei în apel și a scurgerii termenului de 30 de zile în care ar putea formula, de exemplu, o contestație în anulare.
Această modificare legislativă se impune cu necesitate din cauza faptului că, chiar și în dosarele mult mediatizate, judecătorii sfidează mult prea des dispozițiile legale incidente motivând deciziile prin care au dispus suprimarea libertății unor persoane chiar și la un an după momentul pronunțării deciziei. Deși prin Adresa nr. 3486, emisă la data de 15.01.2021, Președintele Secției Penale a Înaltei Curți de Casație și Justiție i-a comunicat colegului ROBERT ROȘU, la sediul S.C.A. Țuca, Zbârcea și Asociații faptul că Decizia Penală nr. 382/A/17.12.2020 va fi motivată până la data de 17.02.2021, deoarece termenul de redactare al deciziei a fost prelungit cu încă 30 de zile, în temeiul art. 16 alin. 3 din Legea nr. 304/2004, acest lucru nu s-a întâmplat nici după scurgerea a încă 30 de zile, fapt care este nu doar inadmisibil, din punct de vedere moral, dar este și nelegal.
În situația nedorită în care Completul negru nu-și va motiva controversata decizie nici până la data de 25.03.2021, dată la care este stabilit primul termen în cel de-al doilea dosar având ca obiect contestația în anulare, se naște cel puțin o întrebare legitimă : Cât de mult și cu ce consecințe poate fi depășită limita legalității și a normalității de către un complet, chiar și nelegal constituit, al Înaltei Curți de Casație și Justiție ?
Av. Constantin Florin Durgheu
ULTIMA ORA
-
Cui i-a lăsat averea prinţul Philip. Ducele de Edinburgh a strâns în timpul vieţii aproximativ 25 de milioane de euro
Prinţul Philip, care şi-a dedicat viaţa reginei Elisabeta a II-a, acţiunilor caritabile şi misiunilor din cadrul Commonwealth, nu avea în conturi mai mult de 25 de milioane de euro, avere acumulată timp de peste şapte decenii.
-
Un dinozaur diplodocus cât un bloc cu patru etaje a apărut în pădurea de la Râşnov
Dino Parc Râşnov bate un nou record: cel mai mare parc cu dinozauri şi un muzeu în aer liber din Europa de Sud-Est are, de acum, şi cel mai înalt dinozaur.
-
Ca sa nu intre Şoşoacă peste ei, membrii Comisiei Juridice s-au încuiat în sală!
Comisia Juridică a Senatului s-a reunit, miercuri, iar membrii au decis să solicite Agenţiei Naţionale de Medicamente şi Dispozitive Medicale, precum şi unei structuri din cadrul MApN să verifice dacă masca de plastic a senatoarei Diana Şoşoacă este conformă cu normele sanitare de protecţie împotriva COVID-19.
-
Bătălia pentru sănătate: Costache sau Cîrstoiu? Unul e scos din joc de dosarul de la DNA si de Orban desi e dorit de Iohannis
Demiterea lui Vlad Voiculescu a dus la mari tensiuni în coaliția de guvernare. Prin prestația dezastruoasă a ministrului pluserist, "USR-PLUS s-a lins pe bot de vreo altă nominalizare," susțin sursele din Palatul Victoria.
-
Ciolacu îl acuză pe Iohannis că "doarme neîntors": "Dar pentru ţară ce faceţi incompetenţilor?"
Marcel Ciolacu îl numeşte pe Klaus Iohannis „artizanul" crizei politice declanşate în urma revocării lui Vlad Voiculescu, acuzând că nu se implică pentru a remedia situaţia. Liderul PSD îi numeşte pe cei aflaţi la cârma ţării „incompetenţi", acuzând, printre altele, că astăzi au murit încă 195 de oameni.
-
Băieţel de şase ani supus la perversiuni sexuale de iubitul mamei sale
Un bărbat dintr-o cumună din zona de munte a judeţului Suceava a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, pentru comiterea infracţiunilor de viol în formă continuată şi rele tratamente aplicate minorului.
-
BNR anunţă noi reguli pentru criptomonede: "Sunt extrem de volatile şi riscante!"
BNR atrage atenţia că monedele virtuale continuă să reprezinte active speculative foarte volatile şi extrem de riscante, cu un potenţial ridicat de a genera pierderi financiare la nivelul investitorilor.
-
PSD: Preşedintele Klaus Iohannis trebuie să iasă din letargie şi să rezolve criza politică majoră din "Guvernul Său"
PSD îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să iasă din letargia în care se află de mai multe săptămâni şi să intervină public pentru rezolvarea crizei politice majore din „Guvernul Său", arată un comunicat de presă al partidului. Principala prerogativă constituţională a şefului statului este de a media între puterile statului şi între partidele politice pentru asigurarea stabilităţii ţării, amintesc social-democraţii.
-
Traian Băsescu are "boală" pe Raed Arafat de zece ani: "Dacă eram premier îi zburam și pe el dar și pe Dan Barna!"
Traian Băsescu consideră că noua criză politică, care se suprapune peste cea sanitară și cea economică, a fost cauzată de lipsa de autoritate a premierului Florin Cîțu. Fostul președinte este de părere că și Dan Barna trebuia demis din guvern, nu doar Vlad Voiculescu, alături de Raed Arafat.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Mai avem vreun viitor? Cum arată viitorul?
- 2.Astia sunt in stare sa-i faca dosar penal Flaviei Grosan pentru omor din culpă!
- 3.Moartea Cornelei Catanga: Învățătură de minte. Profeți mincinoși. O tragedie.
- 4.O lume cu fundu-n sus
- 5.Obraznicia hingherilor
- 6.Sfidarea Completului negru a depășit limita legalității
- 7.Decizia de ieri în Dosarul "Ferma Băneasa" e un pas spre recredibilizarea Instanței Supreme
- 8.Ne-au încălecat!
- 9.Situația poate scăpa de sub control azi-mîine
- 10.Cum se vinde pe șest Transilvania
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu