Argumente pro și contra: Poate China să medieze cu adevărat o pace între Rusia și Ucraina?
Postat la: 05.08.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Nici Ucraina, nici Rusia nu sunt pregătite să cedeze teritorii, și pare să fie puțin teren comun pentru ca dialogul să înceapă. Ca rezultat, inițiativele chineze, arabe, occidentale și africane par în prezent ineficiente. Cu toate acestea, în cele din urmă, vor trebui să aibă loc discuții reale, spun analiștii.
Și atunci când părțile vor fi pregătite să negocieze, influența Chinei și Arabiei Saudite asupra Rusiei și neutralitatea relativă a Africii ar putea să le plaseze într-o poziție bună pentru a media între cele două părți beligerante.
China a anunţat vineri că va trimite un oficial de rang înalt în Arabia Saudită pentru discuţiile pe care le găzduieşte în acest weekend pe tema războiului din Ucraina, dar de la care Rusia a fost exclusă. Anunţul Beijingului este o adevărată reușită diplomatică pentru Ucraina, Occident şi gazdele saudite, notează Reuters.
Argumente PRO:
1. Relațiile bune cu ambele părți: China menține relații diplomatice bune atât cu Rusia, cât și cu Ucraina, ceea ce îi conferă o poziție de neutralitate aparentă și credibilă în medierea conflictului.
2. Influența economică și politică: China are o influență semnificativă în regiune și la nivel global, ceea ce i-ar putea oferi o anumită capacitate de a influența ambele părți să accepte negocieri de pace.
3. Experiența anterioară: China a jucat un rol în medierea altor conflicte, cum ar fi cel dintre Arabia Saudită și Iran, ceea ce ar putea sugera că are abilitățile necesare pentru a facilita discuțiile dintre Rusia și Ucraina.
Argumente CONTRA:
1. Interese divergente: Interesele Chinei în regiune pot diferi de ceea ce ar fi benefic pentru Ucraina și Rusia. China ar putea avea obiective economice sau politice care ar putea influența direcția medierii.
2. Complexitatea conflictului: Conflictul dintre Rusia și Ucraina este extrem de complex, cu istorie profundă și chestiuni geopolitice sensibile. China ar putea să nu aibă înțelegerea profundă necesară pentru a facilita o rezolvare eficientă.
3. Neutratitatea contestată: Unele țări și actori internaționali ar putea să pună sub semnul întrebării neutralitatea Chinei, percepută adesea ca aliat al Rusiei. Aceasta ar putea afecta credibilitatea sa în rolul de mediator.
Dacă distanța față de conflict este cartea câștigătoare pe care națiunile africane sau Arabia Saudită o pot aduce la negocieri, China oferă o promisiune diferită pentru cei care încearcă să-l convingă pe Putin să pună capăt războiului, potrivit Al Jazeera.
Este cel mai mare aliat și partener economic al vecinului său nordic, susținând economia acestuia printr-o creștere semnificativă a achizițiilor de petrol și alte schimburi comerciale și oferind Moscovei acoperire politică în platforme internaționale precum Consiliul de Securitate al ONU.
Experiența Chinei în astfel de negocieri
După luni de presiune din partea națiunilor europene să folosească această influență pentru a-l determina pe Putin să își retragă trupele din Ucraina, China a dezvăluit un plan de pace în martie.
Ucraina și Rusia au redactat o primă versiune a unui plan de pace ce include 15 puncte, printre care încetarea focului și retragerea trupelor rusești dacă Kievul își declară neutralitatea și acceptă o limită asupra forțelor sale armate, scrie Financial Times.
Înțelegerea propusă, pe care negociatorii ucraineni și ruși au discutat-o pe larg luni, ar stipula ca Ucraina să renunțe la ambițiile sale de a adera la NATO și să promită că nu va găzdui baze militare sau armament în schimbul protecției din partea unor aliați precum Statele Unite, Marea Britanie sau Turcia, potrivit surselor FT.
Aceasta a venit după o remediere spectaculoasă în relațiile dintre Arabia Saudită și Iran, mediată de China, subliniind apetitul crescând al Beijingului pentru un rol principal în rezolvarea conflictelor globale.
China s-a oferit, de asemenea, să medieze între Israel - un important partener comercial al Beijingului - și Palestina, găzduindu-l chiar președintele palestinian Mahmoud Abbas în iunie.
Dar spre deosebire de aceste eforturi, planul său de pace pentru războiul din Ucraina este larg, vag și deschis la interpretare, solicitând Rusiei și Ucrainei să renunțe la „mentalitatea războiului rece", să înceteze ostilitățile și să reia negocierile de pace.
China câștigă mai mult din război, decât din pace
Puncte rezonabile, poate, dar argumente cu greu convingătoare pentru două țări blocate în mijlocul unui război devastator să-și lase armele jos. Lucru care nu surprinde, potrivit unor analiști.
Celelalte inițiative de pace pe care Beijingul le-a promovat au fost în mare parte în conflictele vechi, în care pacea îi permite Chinei să-și protejeze propriile interese, potrivit lui Niva Yau, cercetător asociat al Consiliului Atlantic pentru Hubul Chinei Globale.
Arabia Saudită și Iran, de exemplu, sunt ambii parteneri cheie pentru China, iar relațiile mai bune dintre ei reduc riscurile pentru investițiile chineze în oricare dintre aceste națiuni.
Cu toate acestea, în războiul din Ucraina, Yau a spus că China câștigă nu din pace, ci dintr-un „război prelungit" care epuizează resursele Occidentului și ajută la intensificarea comerțului bilateral profitabil cu o Rusie vulnerabilă și izolată.
China ar putea profita militar atacând Taiwanul
Dar China, a spus ea, nu este răspunsul în acest caz. Un război lung, a argumentat ea, ajută China „să distragă lumea" și să „normalizeze neutralitatea în fața conflictului".
Acest lucru, a spus ea, ar permite în cele din urmă aventurile militare pe care China ar putea dori să le inițieze în viitor, inclusiv o posibilă mișcare în Taiwan, pe care Beijingul îl consideră teritoriu chinez.
Cu toate acestea, nu este în interesul Chinei să vadă Rusia slăbită dincolo de un anumit punct. Și dacă reversurile militare, economice și geopolitice încep să se acumuleze pentru Rusia și să o împingă la marginea unui colaps, restul lumii știe că doar o țară poate să-l convingă pe Putin să accepte un acord înainte să fie prea târziu: China.
Ce crede Ucraina?
La fel ca în cazul Africii, Ucraina nu consideră că China este neutră în conflict. A rămas diplomatică și a menținut canale de comunicare atât cu China, cât și cu liderii africani de când delegațiile lor au vizitat Kievul, dar a respins efectiv planurile lor de pace pentru moment.
Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, s-a întâlnit cu Li Hui, reprezentant special al Chinei pentru afaceri eurasiatice și fost ambasador în Rusia, în mai și a subliniat că Ucraina nu acceptă nicio propunere care ar implica pierderea teritoriilor sau înghețarea conflictului.
Kievul a respins, de asemenea, și alte sugestii din Sudul Global, inclusiv sugestia președintelui brazilian Luiz Inácio Lula da Silva de a crea un 'club al păcii' care să includă India, Indonezia, China și alte țări din America Latină ca membri potențiali.
Mai mult, Kuleba a respins de la tribuna ONU apelurile la o „pace abstractă" din partea unor ţări şi comentatori, declarând că, în realitate, ceea ce se cere în acest caz este de a permite Rusiei să se impună în ţara sa
„Auzim mereu apeluri la o pace abstractă, dar cele mai multe dintre ele nu vizează cu adevărat pacea, ci altceva", a declarat Kuleba într-un discurs în cadrul Adunării Generale a ONU, reunită pentru a discuta situaţia din Ucraina.
Potrivit ministrului, atunci când cineva cere Kievului să se aşeze la masa negocierilor şi să pună capăt războiului, „ceea ce spune de fapt este că Rusiei ar trebui să i se permită să păstreze pământul pe care l-a furat şi să continue să ucidă, să tortureze, să violeze şi să intimideze oamenii din teritoriile ocupate".
Ucraina are propriul său plan de pace, pe care l-a promovat în întâlniri internaționale de înalt nivel, inclusiv în cea cu părțile africane și chineze, și care insistă asupra recuceririi complete a teritoriilor ocupate de Rusia în prezent.
În concluzie, deși China ar putea teoretic să joace un rol de mediator în conflictul dintre Rusia și Ucraina, există numeroase provocări și variabile care ar putea afecta eficacitatea sa în această calitate. Medierea într-un astfel de conflict este o sarcină complexă și sensibilă, care necesită nu numai influență diplomatică, dar și o înțelegere profundă a contextului și a intereselor părților implicate.
China a anunţat vineri că va trimite un oficial de rang înalt în Arabia Saudită pentru discuţiile pe care le găzduieşte în acest weekend pe tema războiului din Ucraina, dar de la care Rusia a fost exclusă. Anunţul Beijingului este o adevărată reușită diplomatică pentru Ucraina, Occident şi gazdele saudite, notează Reuters.
Diplomaţii ucraineni şi occidentali speră că reuniunea de la Jeddah - la care participă consilieri de securitate naţională şi alţi oficiali cu rang înalt din circa 40 de ţări - va conveni asupra principiilor-cheie pentru un viitor acord de pace care să pună capăt războiului Rusiei în Ucraina.
Trimisul special chinez pentru afaceri eurasiatice Li Hui va merge la Jeddah pentru discuţii, a anunţat vineri Ministerul chinez de Externe. "China este dispusă să colaboreze cu comunitatea internaţională pentru a continua să joace un rol constructiv în promovarea unei soluţii politice la criza din Ucraina", a declarat Wang Wenbin, purtător de cuvânt al MAE chinez, într-un comunicat.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că speră ca iniţiativa să conducă la un "summit pentru pace", care să aibă loc în această toamnă şi la care să participe lideri din întreaga lume, pentru a aproba principiile bazate pe propria sa formulă de pace, în 10 puncte, care presupune retragerea trupelor ruse şi recăpătarea tuturor teritoriilor ucrainene ocupate.
Planul lui Zelenski, care pleacă de la principiul respectării integrităţii teritoriale a Ucrainei, un principiu pe care şi Beijingul declară că îl susţine ferm, este însă o anatemă pentru Moscova, care afirmă că a anexat pentru totdeauna teritoriile ucrainene ocupate.
Kremlinul și-a exprimat luni nevoia de a cunoaște obiectivele care stau la baza viitoarelor discuții care se pare că vor avea loc în Arabia Saudită cu privire la războiul actual din Ucraina.
Ca răspuns la raportul WSJ, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat: „Desigur, Rusia va monitoriza îndeaproape această întâlnire. Trebuie să înțelegem obiectivele stabilite și subiectele de discuție. Orice încercare de a avansa o rezoluție pașnică merită o considerație pozitivă", relatează Alarabiya News.
Cu toate acestea, Peskov a reiterat, de asemenea, poziția Moscovei potrivit căreia, în prezent, nu percepe nicio bază validă pentru a se angaja în discuții de pace cu Kievul.
surse: Al Jazeera, Reuters, Financial Times, WSJ, AFP, HotNews.ro
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Flota "fantomă" a Rusiei, Iranului și Coreei de Nord gestionată pentru a evita sancțiunile UE: Circa 900 de nave implicate
"Flota fantoma" utilizata de Rusia, dar si de Iran si Coreea de Nord, pentru a transporta petrol ocolind sanctiunile ar ...
-
China a creat prima armă energetică: Poate provoca un blackout la nivel global care generează distrugeri la nivel cibernetic
China iși continua campania de intimidare strategica și psihologica printr-un nou episod: o animație difuzata de televiz ...
-
Se bat pe viață și pe moarte. Trump cere DOGE să taie fondurile guvernamentale pentru Musk: „Elon ar trebui să-și închidă prăvălia și să se întoarcă în Africa de Sud"
Președintele american Donald Trump a sugerat marți, 1 iulie, ca departamentul pentru eficiența guvernamentala (DOGE), ca ...
-
Cum ar putea Donald Trump să devină Dictatorul SUA cu puteri depline la fel ca Xi Jinping sau Vladimir Putin
Majoritațile republicane din Congres și conservatorii de la Curtea Suprema cedeaza puterea in loc sa o protejeze, oferin ...
-
Pfizergate în curtea Ursulei von der Leyen: Gheorghe Piperea a depus moțiunea care va inflama scandalul la Bruxelles
O moțiune de cenzura impotriva Comisiei Europene, condusa de Ursula von der Leyen, a fost depusa oficial joi la Președin ...
-
Acum li s-a pus pata pe Liban: Israelul lovește puternic regimul de la Beirut. Trei oameni au murit iar Tel Aviv-ul vorbește despre eliminarea unor ținte importante
Trei persoane au fost ucise, sambata, in sudul Libanului in doua lovituri efectuate de drone israeliene, a anuntat Minis ...
-
România, „teren de testare pentru o nouă strategie" a Rusiei. Semnalul de alarmă tras de președinta Georgiei
Președinta Georgiei considera ca tacerea in fața amenintarilor rusesti slabeste increderea in UE. Într-un interviu ...
-
Ce se întâmplă cu Meloni? Grimasele premierului Italiei au devenit virale: Consum de droguri sau "spionaj mental"!
Giorgia Meloni este, mai nou, in centrul unui val de speculații dupa un interviu in care a afișat grimase necontr ...
-
MAGA se transferă în MEGA: Revoluția lui Trump sosește în Europa. "Actuala ordine e dezordinea viitorului!"
În numai șase luni, SUA au trecut de la promovarea democrației liberale și liberului schimb la promovarea iliberal ...
-
Nicușor Dan n-a priceput nimic de la Regele Spaniei: Nu vom cheltui mai mult de 2,1% din PIB pentru NATO. România in criză economică e gata de 5%
Spania ii da peste bot lui Trump: "Nu vom cheltui mai mult de 2,1% din PIB pentru NATO. Romania in criza economica e gat ...
-
Deutsche Welle: România nu a obținut nimic la summitul NATO. Nimic din ceea ce ar putea descuraja Rusia în Estul Europei
Situația problematica de la Marea Neagra, atacurile cibernetice și amenințarile hibride care au afectat nu doar Romania, ...
-
Planul bugetar al lui Donald Trump transferă bogăţia de la tineri către vârstnici și crește datoria publică, susțin analiștii din SUA
Noua propunere bugetara a presedintelui Donald Trump, care include reduceri masive de taxe, ar duce in mod efectiv la un ...
-
Are Teheranul un alt sit de îmbogățire ascuns sub "Muntele Târnăcopului", o locație "sigură și invulnerabilă"?
Un al patrulea sit de imbogațire a uraniului, care nu mai este atat de secret, dar este „invulnerabil" conform Ira ...
-
Se formează o nouă ordine mondială: Rețeaua paralelă care pune în plan secund rolul Occidentului
China iși consolideaza poziția de lider in Sudul Global, grupul economiilor emergente din Asia, Africa și America Latina ...
-
Scenariu: cum ar arăta un război nuclear între Europa și Rusia? Lista țărilor din 'bătrânul continent' care au arme nucleare
SIPRI semnaleaza ca creșterea armamentului este deosebit de puternica in Europa, din cauza amenințarii tot mai mari din ...
-
Război total între administrația Trump și serviciile de informații ale SUA, pe tema loviturilor asupra bazelor nucleare ale Iranului
Reacțiile din partea administrației Trump continua, trimisul special al lui Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkof ...
-
Donald Trump nu prea mai dă doi bani pe angajamentul ferm al SUA față de Articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic
În drum spre summitul anual al liderilor NATO, ce se desfașoara la Haga, președintele american Donald Trump a evit ...
-
După ce a aruncat cu bani ca sa intretina războiul din Ucraina, Comisia Europeană vrea să împrumute 70 de miliarde euro pentru a finanța mai multe programe de anvergură
Comisia Europeana si-a anuntat intentia de a emite obligatiuni UE in valoare de pana la 70 de miliarde euro in a doua ju ...
-
Donald Trump a mers de urgență în Situation Room: Iranul s-a coordonat cu Qatarul pentru loviturile împotriva SUA
Iranienii au atacat baze americane din Orientul Mijlociu, inclusiv uriașa baza aeriana al Udeid din Qatar. Președintele ...
-
Deși face același lucru prin Palantir, SUA acuză DeepSeek că susține armata chineză și încalcă restricțiile privind cipurile AI
DeepSeek, deja faimoasa companie chineza de inteligența artificiala, este suspectata ca sprijina armata și serviciile de ...
-
Explodează pretul petrolului. Parlamentul iranian a aprobat închiderea Strâmtorii Ormuz pe unde trece 20% din tot petrolul mondial
Parlamentul iranian a aprobat inchiderea Stramtorii Ormuz, un punct vital de tranzit al petrolului situat in largul coas ...
-
Rusia își crește capabilitățile militare în regiunea Arctica, sub pretextul unor cercetări științifice
Rusia accelereaza construirea unei infrastructuri militare solide in regiunea Arctica, ascunzandu-și ambițiile strategic ...
-
Șeful diplomației iraniene zboară luni la Moscova. Întâlnire de urgență cu Putin, după atacurile americane
Abbas Araghchi, ministrul de Externe al Iranului, a declarat duminica, 22 iunie, in cadrul unei conferinte de presa la I ...
-
Lovituri americane asupra obiectivelor nucleare ale Iranului - Nivelul de radioactivitate raportat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică
Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a anuntat duminica dimineata ca nu a fost raportata nicio crestere ...
-
Current Affairs: Stați, de ce Israelului i se permite să dețină arme nucleare?!
Potrivit liderilor noștri aleși, ar trebui sa fim foarte speriați de posibilitatea ca Iranul sa obțina o bomba nucleara. ...
-
AIEA avertizează că un atac israelian asupra centralei Bushehr din Iran va provoca o „Apocalipsă nucleară"
Șeful agenției de supraveghere nucleara a ONU, Rafael Mariano Grossi, a avertizat vineri Consiliul de Securitate al ONU ...
-
Operațiunea Ajax: Occidentul era preocupat mai mult de petrol decât de democrația din Iran. Cum s-a pus la cale o lovitură de stat
Autor:Antoine Marcival Pentru orice persoana cu mintea intreaga, nebunia entitații sioniste genocidare și supremaciste i ...
-
Vladimir Putin: "O nouă ordine mondială apare în mod natural. Rusia și China doar o formalizează"
"Rusia și China nu formeaza o noua ordine mondiala, doar o formalizam", a spus Vladimir Putin, respingand declarația mod ...
-
Războiul aerian inutil al Israelului: Atacurile de precizie nu vor distruge programul nuclear al Iranului
În ultima saptamana, Israelul s-a angajat intr-o campanie aeriana prelungita in Iran pentru a realiza ceva ce nici ...
-
Adio, MAGA! Fostul strateg al lui Trump: Putem avea de a face cu un nou Irak. America nu va mai fi pe primul loc!
Steve Bannon, fostul strateg al lui Donald Trump, ii da un avertisment liderului de la Casa Alba. Expertul afirma ca mut ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu