Cât poate rezista Ucraina: Ce spun expertii despre fronturile deschise de ruși și forța militară care le poate alimenta
Postat la: 04.03.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Experții militari spun că Rusia nu se aștepta la rezistența arătată de armata Ucrainei și de civili. Cu o forță armată de zece ori mai mică numeric și cu un președinte de țară vânat, Ucraina rezistă eroic unui atac susținut și ar putea prelungi chiar și cu câțiva ani ajungerea la un deznodământ. Diferența de potențial a celor două state aflate în conflict a fost evidentă de la început.
„Un uriaș politic, economic, militar, cum este Rusia, atacă un stat mult mai mic, cum este Ucraina. Vorbim de suprafață, de economia ucraineană, de populație. Iar militar, diferența este uriașă", a declarat pentru Europa Liberă colonelul în rezervă Sandu Valentin Mateiu, analist militar. Numărul de rezerviști ai Ucrainei este egal cu întreaga armată rusă aflată acum sub arme. „La capitolul cheltuieli militare, Ucraina este de zece ori sub Rusia, raportul care este între Ucraina și Rusia este raportul dintre Rusia și Statele Unite. Avem o disproporție foarte mare, dar asta este doar pe hârtie", mai arată acesta.
Datele disponibile înaintea invaziei, în luna ianuarie 2022, arată diferențele majore dintre cele două țări. Acesta este și motivul pentru care Rusia și-a propus un blitzkrieg de câteva zile, care ar fi vizat schimbarea clasei politice, nu ocuparea țării. O demonstrează, în primul rând, forțele pe care le-a adus Rusia pentru invadarea Ucrainei. „Rusia a dislocat forțele sale convenționale, inițial, aproape 200.000 de soldați, cam 100 de batalioane orientate fiecare către o anumită misiune- task. Acum știm că acest blitzkrieg era nerealist", a declarat strategul militar Sandu Valentin Mateiu.
„Au mizat că vor crea un sentiment de panică, de neîncredere în forțele proprii ucrainene. Au crezut că se va întâmpla ca în 2014, când armata ucraineană nu a avut momente de reacție și, mai mult de atât, a avut și momente de lașitate, de trădare", completează generalul Virgil Bălăceanu, fost comandant al brigăzii multinaționale din sud-estul Europei. Putin nu a dorit o intervenție în forță pentru invadarea Ucrainei pentru că s-ar fi bazat pe datele și situația din 2014. „Erau argumente că armata ucraineană este mică. În 2014, nici nu a luptat, abia după ce rușii au încercat să cucerească Dombasul, abia atunci au reacționat", arată colonelul Mateiu.
Acțiunea punctuală care era menită să ducă la schimbarea regimului politic e demonstrată și de componența forțelor trimise în Ucraina. „De data aceasta au folosit și militari în termen și militari profesioniști. Spre deosebire de Crimeea, unde au folosit numai militari profesioniști", precizează generalul Bălăceanu. Una dintre principalele schimbări față de 2014 este hotărârea și disponibilitatea ucrainenilor de a-și apăra țara. În acest moment, armata rusă înaintează în Ucraina din patru direcții.
Cel mai mare avans este pe frontul din sud unde, cu ajutorul cecenilor, încearcă să lege frontul din Crimeea cu cel din cele două republici separatiste - Donbas și Luhansk. Deși rușii au avansat și au câștigat câteva orașe mici, nu pot face joncțiunea pentru că se lovesc de o rezistența acerbă la Mariupol a trupelor speciale ucrainene, Azov. „Rezistența de la Mariupol este importantă pentru că face legătura dintre Crimeea și regiunile separatiste. În plus, atâta vreme cât Mariupol rezistă, nu se vor putea dezvolta fronturi spre nord", explică analistul militar Sandu Valentin Mateiu.
Un alt front este dinspre nord-est, tot din Rusia, de unde armata lui Vladimir Putin dorește să ajungă la al doilea oraș ucrainean ca mărime - Harkov. Și acesta a rezistat până acum. Al treilea front de atac a plecat dinspre Belarus și are în vedere cucerirea Kievului. Rușii s-au lovit și aici de o rezistență puternică ucraineană. Cel mai mic front este dinspre republicile separatiste, Donbas și Luhansk. Experții militari spun că ajutorul dat Rusiei din cele două republici este însă mic și ar consta mai mult în strategi, decât în forță umană.
„Datele de până acum sunt negative, rușii încep să obțină supremație aeriană", precizează strategul militar. Situația este însă fluidă. Dacă reușesc să încetinească ofensiva Rusiei pe direcțiile principale. „De exemplu, ofensiva care merge spre Odesa. Inițial s-a plecat spre două direcții: spre Vest, spre Odesa și ucrainenii au vrut să-i oprească pe Nipru. Și spre est, spre Mariupol, să facă legătura cu regiunea separatistă. A mai fost o direcție, pe lângă Nipru spre Zaporonije, dar s-a diminuat. Se pare că acea coloană care se ducea spre centrala nucleară ar fi fost oprită", arată colonelul Mateiu.
„Dacă Kievul rezistă, afectează nu doar obiectivul militar, ci și obiectivul politic", arată Sandu Mateiu. Specialiștii militari sunt de părere că invadarea Ucrainei în totalitate este imposibilă, în ciuda unei armate numeroase pe care Vladimir Putin ar putea să o mobilizeze. Aceasta ar însemna trecerea în scenariul unui război de uzură, care i-ar fi defavorabil. „Primul Război Mondial este exemplul clasic de uzură. Strategii militari germani la Verdun au gândit că o să moară un milion de la noi și tot atât de la ei, și nu mai au de unde aduce alții. Armatele ne-occidentale, inclusiv armata rusă, luptă în acest stil", precizează colonelul în rezervă Mateiu.
Numită și „Abatorul" deoarece numărul de morți, răniți și dispăruți s-a ridicat la 700.000 de persoane, bătălia de la Verdun a fost câștigată de francezi. Chiar Rusia a folosit această metodă în Bătălia de la Stalingrad. „A trimis zeci de milioane de soldați când a oprit ofensiva nemților și a mers cu ea până la Berlin". La Stalingrad, Uniunea Sovietică a avut un efectiv de 1,7 milioane de oameni care s-au opus unui efectiv de aproximativ un milion de militari format din germani, italieni, unguri și români. Pierderile au fost de aproximativ 1 milioane de soldați de partea sovietică și 650.000 de cealaltă parte.
Generalul Virgil Bălăceanu spune că doar armata activă a Rusiei poate fi mărită până la un milion de oameni. La aceștia s-ar mai adăuga un număr semnificativ de rezerviști. Competența militară a celor care ar putea ajunge sub arme ar fi astfel una redusă. „Au aruncat deja în luptă militari profesioniști și vor fi nevoiți, pentru suplimentarea forțelor, să folosească din nou militari în termen. Chiar și așa, gruparea de forță a Rusiei este insuficientă pentru un teritoriu ca al Ucrainei", precizează fostul comandant al brigăzii multinaționale din sud-estul Europei.
Ucraina este a doua țară europeană ca întindere, după Rusia, cu o suprafață de 603.628 kilometri pătrați. Colonelul Mateiu e de părere că, în condițiile date, Ucraina nu poate avea o victorie militară care să ducă la zdrobirea invadatorului. Aceasta pentru că nu are capacitatea umană disponibilă. Dacă ucrainenii vor reuși să oprească invazia și să transforme războiul într-unul de uzură, cu forțe de gherilă, îl vor pune pe Putin în situația lui Hitler în momentul atacării URSS, spune el.
La opt zile de la declanșarea conflictului, capitularea Kievului nu mai are nicio relevanță, sunt de părere specialiștii. „La momentul acesta, dacă domnul Zelenski pleacă sau reușesc să-l captureze, e victorie tardivă, au pierdut momentul" „Ucraina va rezista. Dacă a picat Bucureștiul în Primul Război Mondial nu înseamnă că România nu a mai existat. Guvernul și regele s-au mutat la Iași și am continuat rezistența pe Moldova în bătăliile anului 1917", completează generalul Virgil Bălăceanu.
Nici o eventuală anihilare a președintelui Volodimir Zelenski nu ar mai avea aceeași importanță în acest moment pentru că ar exista suficientă disponibilitate politică și socială pentru refacerea unei conduceri acceptate de populație. Schimbarea conducerii politice a Ucrainei cu un guvern marionetă era miza de bază a lui Vladimir Putin. Ea întârzie nesperat de mult, cred specialiștii, pentru că armata rusă nu a câștigat până acum niciun oraș important. Primul vizat era Kievul. „Este important să nu fie instalat un guvern marionetă, pregătit de Federația Rusă la Moscova și adus odată cu o eventuală cucerire a Kievului. Dar, chiar dacă vine noul guvern, tot nu dețin controlul Ucrainei dacă un e acceptat de popor", spune generalul Bălăceanu.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Si alegerile din Polonia sar în aer: Autoritățile anunță deturnarea votului prin interferențe străine
Autoritațile poloneze anunța miercuri ca au descoperit o posibila interferența straina in alegerile prezidențiale din Po ...
-
Armistițiu în războiul comercial - Primele declarații ale lui Xi Jinping
Liderul chinez Xi Jinping a atacat „harțuirea" și „hegemonismul" in primele sale remarci publice de cand a f ...
-
Alertă în nordul extrem -Rusia masează trupe la granița finlandeză
Imaginile din satelit au dezvaluit o activitate militara noua semnificativa a Rusiei in apropierea graniței de est a Fin ...
-
Administrația Trump intenționează să publice o înregistrare audio cu Biden care „va expune una dintre cele mai mari mușamalizări" din istoria țării
Administrația Trump intenționeaza sa publice o inregistrare audio nelansata anterior a interviului fostului președinte J ...
-
Președintele Bulgariei solicită un referendum privind adoptarea euro în 2026
Președintele Rumen Radev a inaintat o propunere catre Adunarea Naționala pentru organizarea unui referendum privind adop ...
-
UE amenință cu taxe suplimentare de 95 de miliarde de euro asupra exporturilor din SUA, inclusiv pentru avioanele Boeing și autoturisme
Uniunea Europeana este pregatita sa impuna taxe suplimentare de 95 de miliarde de euro (108 miliarde de dolari) asupra e ...
-
Trump ia în considerare suspendarea habeas corpus, dreptul constituțional al unei persoane de a contesta legalitatea detenţiei sale, în instanţă. Ce ar însemna asta?
Adjunctul sefului de cabinet al Casei Albe, Stephen Miller, a declarat vineri ca administratia Trump „analizeaza a ...
-
Kremlinul confirmă discuțiile cu SUA privind reluarea livrărilor rusești de gaz către Europa
Moscova și Washingtonul au discutat despre potențiala reluare a furnizarii de gaze rusești catre Europa, printre alte pr ...
-
J.D. Vance se spală pe mâini în cazul unui răboi între India și Pakistan: Nu putem controla aceste ţări
Vicepresedintele american JD Vance a declarat joi ca India si Pakistanul ar trebui sa-si reduca tensiunile, dar a adauga ...
-
Viktor Orban spune că aderarea Ucrainei la UE ar fi o "sinucidere economică"
Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeana ar echivala cu o "sinucidere economica" pentru Europa, a afirmat vineri la postul ...
-
Se transformă în război nuclear? Armata pakistaneză a lansat atacuri de-a lungul întregii frontiere de vest a Indiei. Ambele țări dețin bomba atomică
Fortele armate pakistaneze au lansat mai multe atacuri folosind rachete, drone si alte munitii de-a lungul intregii fron ...
-
Donald Trump spune că știe cine a aruncat în aer conductele principale de gaze Nord Stream si nu e vorba de Rusia
Președintele SUA, Donald Trump, a declarat ca poate spune cine a aruncat in aer conductele principale de gaze Nord Strea ...
-
Israelul a luat o decizia de a captura Gaza si de a strămuta peste 2 milioane de oameni
Cabinetul de securitate al Israelului a aprobat un plan de extindere a ofensivei militare impotriva Hamas care include " ...
-
Trump nu gandeste si vorbeste in sloganuri. O triplă înfrângere fără precedent în politica externă
Autor: Michael Brener (Consortium News) Așadar, intervenția anunțata de președintele Donald Trump pentru a rezolva confl ...
-
Întâlnire care poate schimba soarta lumii: Xi Jinping se duce în Rusia și poartă negocieri cu Vladimir Putin
Președintele chinez Xi Jinping va avea o vizita oficiala in Rusia in perioada 7-10 mai, unde va participa la celebrarea ...
-
Presa franceză dezvăluie operațiunea Rusiei în România. Kremlinul a renunțat la Șoșoacă și a trecut la sprijinul pentru Georgescu în campania electorală
Serviciile secrete romanești (SRI) acuza Kremlinul de fraudarea alegerilor prezidențiale de anul trecut. Operațiunea Rus ...
-
Donald Trump lovește în Rusia cu mâna Arabiei Saudite - Mișcarea care forțează scăderea prețului petrolului
OPEC+ a convenit o noua crestere accelerata a productiei de petrol pentru a doua luna consecutiva, anuntand sambata o ma ...
-
Serviciile secrete occidentale au dezvăluit planul lui Putin în Ucraina
Noile date analizate de oficiali americani și occidentali sugereaza ca Vladimir Putin și-ar fi mutat atenția in razboi c ...
-
Prostia la putere! Marco Rubio, noul favorit al lui Donald Trump: accedere fulminantă în structura de forță a SUA
Diplomat de frunte, sef al ajutorului extern, sef al Arhivelor Nationale si acum consilier pentru securitate nationala. ...
-
SUA și Ucraina au semnat acordul privind mineralele și înființează un fond pentru reconstrucție. Nu include garanţii de securitate împotriva Rusiei
Trezoreria SUA a anunțat ca a semnat un acord cu Ucraina privind minereurile și a fost de acord sa inființeze un fond de ...
-
Vladimir Putin face declarații grave. Mai mulți francezi ar lupta alături de forțele rusești
Vladimir Putin a declarat miercuri, in timpul unui forum la Moscova, ca in Occident exista oameni care impartasesc valor ...
-
Vladimir Putin: "Rezultatele celui de-Al Doilea Război Mondial sunt falsificate pentru a servi intereselor politice!"
Rusia se confrunta astazi cu serioase provocari in ceea ce privește „falsificarea rezultatelor" celui de-Al Doilea ...
-
Planul „Novorosia": Putin vrea neapărat să ajungă la gurile Dunării înainte de a se semna orice tratat de pace
Rusia amenința din nou ca vrea sa ajunga la Gurile Dunarii, aducand iar in discuție așa-numita „Novorosia", un ter ...
-
Noi informații despre pana de curent care a paralizat Spania și Portugalia
Electricitatea incepea sa revina treptat in Spania si Portugalia, in noaptea de luni spre marti, dupa orele lungi ale un ...
-
Un specialist în citirea pe buze dezvăluie ce i-ar fi spus Zelenski lui Trump la funeraliile Papei, în prima lor întâlnire după confruntarea din Biroul Oval
Un specialist in citirea pe buze a dezvaluit ce și-au spus Volodimir Zelenski și Donald Trump la funeraliile Papei, la p ...
-
Imaginea lui Donald Trump în SUA se prăbușește: aproximativ jumătate dintre americani, profund dezamăgiți
Multi americani nu sunt de acord cu eforturile agresive ale presedintelui Donald Trump de a-si pune rapid in aplicare ag ...
-
Donald Trump este consternat: Putin mă face să cred că nu vrea să oprească războiul. Mă tot amână!
Președintele rus Vladimir Putin nu ar trebui sa bombardeze zone civile din Ucraina, afirma, sambata, președintele SUA Do ...
-
Presa occidentală: SUA, tentate să abandoneze Ucraina în voia sorții
„Trump nu este un mediator cinstit: acționeaza ca un aliat de facto al Rusiei"; „Trump tocmai l-a sfașiat pe ...
-
Trump vrea să vândă un plan diabolic: Nimeni nu-l cumpără, pentru că are două hibe
Pentru un președinte care a promis ca va pune capat razboiului din Ucraina in decurs de o zi de la preluarea mandatului, ...
-
Revin controalele la frontierele țărilor UE: decizie fermă luată în Parlamentul European
Comisia pentru libertati civile a Parlamentului European (LIBE) a votat miercuri proiectul de introducere graduala a Sis ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu