Cea mai importantă întâlnire a liderilor Europei din 1945 încoace: Va schimba istoria Bătrânului Continent
Postat la: 06.03.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

Cei 27 de lideri ai blocului comunitar se reunesc joi la Bruxelles şi ei ştiu că întreaga arhitectură de securitate post-1945 - una care depinde de sprijinul Statelor Unite - s-ar putea prăbuşi în orice moment. Din partea României va participa președintele interimar, Ilie Bolojan.
De la revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, liderii vorbesc mult despre suveranitate şi apărare. Oficiali ai guvernelor europene au declarat pentru POLITICO că recunosc că a venit momentul să treacă de la vorbe la fapte, însă unii se tem deja că lucrurile ar putea merge îngrozitor de prost.
În timp ce preşedintele francez Emmanuel Macron a vorbit despre necesitatea unei „treziri incredibile", iar viitorul cancelar german Friedrich Merz a descris Europa ca fiind „la cinci minute de miezul nopţii" - aluzie la ceasul apocalipsei - , îngrijorarea este că evenimentele se întâmplă mai repede decât pot face faţă.
„Scenariul de coşmar este ca SUA să anunţe în curând un acord prin care să accepte majoritatea condiţiilor Rusiei şi apoi să spună Ucrainei şi Europei că n-au încotro decât să îl accepte", a declarat Malcolm Chalmers, director general adjunct la Royal United Services Institute (RUSI) din Londra.
Şi liderii europeni nu sunt speriaţi doar de Statele Unite. Se tem chiar de unii dintre ei. Deşi summitul organizat în grabă joi, la doar câteva zile după reuniunile mai puţin oficiale de la Paris şi Londra, semnalează intenţia de a găsi soluţii, diplomaţii se pregătesc deja ca un grup de lideri pro-ruşi, condus de Viktor Orbán, să deraieze totul.
Numărul de subiecte aflate în discuţie şi ameninţarea unei lipse de unitate înseamnă că acesta este un summit care are potenţialul de a porni în mai multe direcţii diferite. Liderii vor analiza modul în care pot redirecţiona rapid resursele pentru consolidarea armatelor naţionale şi, în acelaşi timp, vor încerca să demonstreze sprijinul pentru Ucraina, reafirmând, de exemplu, calea acesteia către aderarea la UE. De asemenea, vor încerca să sublinieze repulsia lor faţă de regimul lui Vladimir Putin, inclusiv, probabil, un angajament faţă de o nouă rundă de sancţiuni.
„Europa se confruntă cu un pericol clar şi prezent la o scară pe care niciunul dintre noi nu a văzut-o în viaţa noastră de adult", a scris marţi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, adresându-se liderilor UE. „Viitorul unei Ucraine libere şi suverane - al unei Europe sigure şi prospere - este în joc", a punctat ea.
La mai bine de trei ani de la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina şi la abia şase săptămâni de când Trump a devenit preşedinte, summitul de joi va încheia o săptămână de momente istorice de cealaltă parte a Atlanticului.
În timp ce Macron şi prim-ministrul britanic Keir Starmer au injectat câteva vibraţii pozitive după ce au încercat să se împrietenească cu Trump săptămâna trecută, de atunci lucrurile au degenerat masiv. O întâlnire dezastruoasă între Trump şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a avut loc vineri în Biroul Oval, a fost urmată marţi de decizia lui Trump de a întrerupe ajutorul militar acordat ţării sale devastate de război.
Finanţarea militară nu a fost în mod tradiţional o problemă a UE, dar liderii vor discuta despre modalităţile în care lucrurile pot fi făcute la nivel central. „Cheltuielile pentru apărare devin un cost fix", a declarat un diplomat european. „Am stins soarele şi acum trebuie să plătim în fiecare zi pentru încălzire... În fiecare zi trebuie să plăteşti pentru muniţie, cel puţin pentru câţiva ani, până când Trump va dispărea", a adăugat diplomatul.
Una dintre primele chestiuni pe care liderii le vor lua în considerare este un plan anunţat marţi de von der Leyen pentru a debloca până la 800 de miliarde de euro ca fonduri suplimentare pentru apărare în următorii ani. Cel mai concret, planul lui von der Leyen include ideea ca UE să împrumute 150 de miliarde de euro care vor fi împrumutate guvernelor UE pentru a finanţa echipamente paneuropene în domenii precum apărarea aeriană şi antirachetă, sisteme de artilerie, rachete, muniţie, drone şi alte necesităţi.
Comisia propune relaxarea normelor UE privind cheltuielile pentru a permite guvernelor să îşi consolideze armata. Potrivit lui von der Leyen, dacă ţărilor li se va permite să-şi crească cheltuielile de apărare echivalente cu 1,5% din produsul intern brut pe o perioadă de patru ani, asta s-ar traduce în aproximativ 650 de miliarde de euro în întregul bloc.
Deşi planificat pentru o anumită perioadă de timp, anunţul de marţi a fost conceput ca o reacţie la decizia Statelor Unite de a întrerupe ajutorul pentru Ucraina, au declarat doi oficiali UE. Banca Europeană de Investiţii a anunţat, de asemenea, că îşi propune să îşi schimbe regulile pentru a facilita finanţarea proiectelor de apărare.
Diplomaţii şi oficialii UE încă analizează detaliile propunerilor, dar în general acestea au fost descrise ca un prim pas în direcţia cea bună. „Von der Leyen încearcă să ia taurul de coarne", a declarat un ministru francez sub acoperirea anonimatului. „Dar va urma şi structura tehnocratică a UE?" se întreabă el.
De asemenea, se aşteaptă ca liderii să discute despre modul de utilizare a activelor ruseşti care au fost îngheţate de la începutul războiului din Ucraina. În timp ce profitul generat de activele în valoare de 200 de miliarde de euro este deja folosit pentru a contribui la finanţarea ajutorului pentru Ucraina, ţări precum Franţa sunt mai reticente la ideea controversată de a confisca activele însele. Oponenţii spun că acest plan se poate confrunta cu obstacole juridice şi poate provoca instabilitate financiară.
Deja se pregăteşte o bătălie cu privire la trimiterea de sprijin militar suplimentar Ucrainei. Oficialii se aşteptau la includerea în declaraţia summitului a unui plan anunţat luna trecută de şefa politicii externe a UE, Kaja Kallas, de a trimite Ucrainei cel puţin 1,5 milioane de cartuşe de artilerie în acest an, precum şi alte echipamente precum sisteme de apărare aeriană, rachete şi drone.
Cel mai recent proiect de declaraţie finală a summitului, care circula marţi seara şi a fost văzut de POLITICO, solicita miniştrilor să găsească o modalitate de a se asigura că livrările de arme merg mai departe.
Dar oficialii au declarat că Ungaria refuză să fie de acord cu aceasta. Proiectul de text subliniază că UE „va continua să ofere Ucrainei sprijin financiar regulat şi previzibil".
În 2025, UE va furniza Ucrainei 30,6 miliarde de euro, cu plăţi dintr-un mecanism al UE de sprijinire a Kievului, Facilitatea pentru Ucraina, care se aşteaptă să ajungă la 12,5 miliarde de euro, şi plăţi de aproximativ 18 miliarde de euro din împrumuturile G7 în cadrul aşa-numitei „Iniţiative Era". Iar banii viitori vor proveni probabil din planul Rearm Europe - iniţiativa Ursulei von der Leyen anunţată marţi.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
SUA și Ucraina au semnat acordul privind mineralele și înființează un fond pentru reconstrucție. Nu include garanţii de securitate împotriva Rusiei
Trezoreria SUA a anunțat ca a semnat un acord cu Ucraina privind minereurile și a fost de acord sa inființeze un fond de ...
-
Vladimir Putin face declarații grave. Mai mulți francezi ar lupta alături de forțele rusești
Vladimir Putin a declarat miercuri, in timpul unui forum la Moscova, ca in Occident exista oameni care impartasesc valor ...
-
Vladimir Putin: "Rezultatele celui de-Al Doilea Război Mondial sunt falsificate pentru a servi intereselor politice!"
Rusia se confrunta astazi cu serioase provocari in ceea ce privește „falsificarea rezultatelor" celui de-Al Doilea ...
-
Planul „Novorosia": Putin vrea neapărat să ajungă la gurile Dunării înainte de a se semna orice tratat de pace
Rusia amenința din nou ca vrea sa ajunga la Gurile Dunarii, aducand iar in discuție așa-numita „Novorosia", un ter ...
-
Noi informații despre pana de curent care a paralizat Spania și Portugalia
Electricitatea incepea sa revina treptat in Spania si Portugalia, in noaptea de luni spre marti, dupa orele lungi ale un ...
-
Un specialist în citirea pe buze dezvăluie ce i-ar fi spus Zelenski lui Trump la funeraliile Papei, în prima lor întâlnire după confruntarea din Biroul Oval
Un specialist in citirea pe buze a dezvaluit ce și-au spus Volodimir Zelenski și Donald Trump la funeraliile Papei, la p ...
-
Imaginea lui Donald Trump în SUA se prăbușește: aproximativ jumătate dintre americani, profund dezamăgiți
Multi americani nu sunt de acord cu eforturile agresive ale presedintelui Donald Trump de a-si pune rapid in aplicare ag ...
-
Donald Trump este consternat: Putin mă face să cred că nu vrea să oprească războiul. Mă tot amână!
Președintele rus Vladimir Putin nu ar trebui sa bombardeze zone civile din Ucraina, afirma, sambata, președintele SUA Do ...
-
Presa occidentală: SUA, tentate să abandoneze Ucraina în voia sorții
„Trump nu este un mediator cinstit: acționeaza ca un aliat de facto al Rusiei"; „Trump tocmai l-a sfașiat pe ...
-
Trump vrea să vândă un plan diabolic: Nimeni nu-l cumpără, pentru că are două hibe
Pentru un președinte care a promis ca va pune capat razboiului din Ucraina in decurs de o zi de la preluarea mandatului, ...
-
Revin controalele la frontierele țărilor UE: decizie fermă luată în Parlamentul European
Comisia pentru libertati civile a Parlamentului European (LIBE) a votat miercuri proiectul de introducere graduala a Sis ...
-
Discuția in amănunt dintre J.D. Vance și Papa, asa cum a apărut in presa americana: Dumnezeu nu vrea Război - Dumnezeu vrea Pace!
J.D. Vance: Sfinte Parinte, ce onoare sa va intalnesc in aceasta zi sfanta! Va aduc urari de Paște din partea Americii. ...
-
Semnal neașteptat de la Moscova: Putin propune înghețarea conflictului și stârnește reacții internaționale
Presedintele rus Vladimir Putin a propus Statelor Unite sa opreasca invazia Ucrainei si sa inghete actuala linie a front ...
-
Elon Musk este nemulțumit de „atacurile lipsite de etică" și se pregătește să părăsească administrația Trump. Oricum, mandatul său se apropie de final
Șeful Departamentului pentru Eficiența Guvernului (DOGE), Elon Musk, este pe punctul de a parasi administrația Donald Tr ...
-
Măsura anunțată de Donald Trump care provoacă o nouă prăbușire a dolarului și generează tensiuni majore în economia SUA
Dolarul american a inregistrat un nou declin luni dimineața, 21 aprilie, in tranzacțiile din Asia, dupa ce președintele ...
-
SUA primesc cea mai puternică lovitură de la instalarea lui Donald Trump: Noua ordine generează o pierdere de miliarde
În luna martie au fost cu aproape 12% mai putini vizitatori din strainatate in Statele Unite, comparativ cu aceeas ...
-
Pentru prima oară, Ursula von der Leyen spune adevărul: Occidentul așa cum îl știm noi nu mai există!
"Occidentul, așa cum il știam noi, nu mai exista", a spus Ursula von der Leyen in contextul deteriorarii rapide a relați ...
-
Cum a ajuns una dintre cele mai pașnice țări europene să se confrunte cu „copii soldați" și asasinate la comandă
Cand jurnalistul suedez Diamant Salihu vrea sa arate cat de grava a devenit problema bandelor de crima organizata din Su ...
-
Adevăratul motiv pentru care Donald Trump a suspendat tarifele comerciale e cu mult mai grav decât se crede
Piețele bursiere din SUA se aflau intr-un declin profund, afectand 62% dintre americani, cei cu expunere directa sau ind ...
-
Super-analiză geopolitică și strategică: Putin, Trump, și Xi pregătesc reconfigurarea tăcută a puterii globale
Reluarea discuțiilor dintre președintele american Donald Trump și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, se produce intr ...
-
De ce susține Rusia că vrea cele patru regiuni ucrainene: "Nu suntem preocupați de pământ". Noi precizări despre relația Moscova-Washington
Discursul ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, la Forumul Diplomatic de la Antalya a starnit agitație, dupa ce a ...
-
Trump protejeaza Chinei Big Tech in SUA: Smartphone-urile, calculatoarele şi alte produse electronice vor beneficia de o scutire de la tarifele vamale pe China
Guvernul SUA a acordat scutiri de la tarifele vamale pentru smartphone-uri, calculatoare si alte produse electronice imp ...
-
Acuzații grave la adresa lui Donald Trump: suspectat că a manipulat bursa pentru a-și îmbogăți apropiații. Se cere o anchetă serioasă
Sase senatori democrati au cerut vineri Securities and Exchange Commission (SEC), jandarmul bursier american, sa stabile ...
-
Rusia refuză să mai revină vreodată la granițele din 1991. „Niciodată și pentru nimic în lume"
Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a declarat vineri ca "pentru nimic in lume" Rusia nu se va intoarce la granițele ...
-
Deciziile la 180 de grade ale lui Trump, explicate de economiști precum Nouriel Roubini: Problema nu e deficitul comercial. Xi Jinping nu va clipi primul în fața SUA
În doar cateva zile, Donald Trump a intors lumea economica pe dos, aplicand o lovitura de grație complet lipsita d ...
-
Administratia Trump preia Canalul Panama. Americanii vor avea bază militară în apropierea canalului
Panama va permite desfasurarea de trupe americane in zonele de acces si adiacente canalului, potrivit unui acord bilater ...
-
Trump a luat-o razna si prăbuseste economia mondială: Taxe de 145% pe importurile chinezești
TTaxele vamale impuse Chinei de SUA au ajuns la 145%, a confirmat joi Casa Alba, dupa ce presedintele american Donald Tr ...
-
Rusia construiește în Crimeea ocupată primul portavion post-sovietic destinat Mării Negre si Mediteranei
Lucrarile la construcția primului portavion post-sovietic, "Ivan Rogov", sunt in plina desfașurare la șantierul naval Za ...
-
"Musk must die!": 77 de congresmeni democrați i-au cerut lui Trump să-l concedieze pe multimiliardarul de la DOGE
Un grup de democrați din Camera Reprezentanților a lansat o campanie concertata menita sa se asigure ca omul de afaceri ...
-
Business Insider: Lista câștigătorilor și a perdanților în urma războiului comercial al lui Donald Trump
Pauza de 90 de zile impusa de președintele Donald Trump in ceea ce privește tarifele drastice a fost resimțita in intrea ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu