Cum a ajuns una dintre cele mai pașnice țări europene să se confrunte cu „copii soldați" și asasinate la comandă
Postat la: 15.04.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

Când jurnalistul suedez Diamant Salihu vrea să arate cât de gravă a devenit problema bandelor de crimă organizată din Suedia, nu trebuie decât să trimită câteva capturi de ecran cu anunțuri primite pe telefon. La prima vedere, par mesaje publicitare banale, cu emoji-uri și promisiuni de bani rapizi. Dar simbolurile - pistoale, cranii, sume de ordinul zecilor de mii de euro - trădează o realitate mult mai sumbră: sunt, de fapt, anunțuri pentru asasinate la comandă.
Astfel de „reclame ale morții" circulă pe rețele de mesagerie criptate și sunt adresate direct adolescenților: „Toate tipurile de misiuni disponibile. Nu contează vârsta." Iar Suedia, țara care în ultimele decenii și-a construit imaginea unui stat model al incluziunii și al bunăstării, descoperă acum că minorii ajung să fie recrutați pentru a ucide, scrie The Telegraph.
„Avem atâția copii implicați în bande de crimă organizată, că nu mai pot fi numărați", spune Salihu, reporter de investigații pentru televiziunea publică SVT. În unele cazuri, copiii au doar 13 ani. Legea suedeză prevede că sub 15 ani nu pot fi trași la răspundere penală, iar grupările criminale exploatează această vulnerabilitate legislativă fără ezitare.
Criza este resimțită acut în întreaga societate: atentate, împușcături în orașe de provincie, explozii în cartiere rezidențiale și adolescenți care își filmează asasinatele cu telefoane mobile, la cererea celor care le plătesc. Autoritățile par uneori copleșite, iar explicațiile sunt complexe, incomode și, adesea, politizate.
În centrul acestei spirale se află întrebarea care bântuie atât opinia publică, cât și decidenții politici: cum a ajuns Suedia - cu un sistem generos de protecție socială, programe de integrare și deschidere față de migranți - să devină scena unei violențe urbane comparabile cu zonele de conflict?
Răspunsurile nu sunt simple. Dar o parte consistentă a relatărilor recente pe acest subiect - inclusiv lucrările lui Salihu - indică o combinație de segregare socială, eșecuri în integrare, radicalizare culturală și un sistem de justiție penală prea lent sau prea indulgent.
În anii '90, grupările de motocicliști - Hell's Angels sau Bandidos - reprezentau principalele organizații criminale din Suedia. Erau violente, dar previzibile. Între timp, harta criminalității s-a redesenat. Locul lor a fost luat de rețele etnice, unele cu ramificații internaționale - în special în Balcani și Orientul Mijlociu - care operează după o logică mai fluidă, mai brutală și, paradoxal, mai vizibilă decât în trecut.
Gruparea Foxtrot, condusă de Rawa Majid, un cetățean suedez de origine kurdă cunoscut sub numele de „Vulpea", este una dintre cele mai influente. Specializată în traficul de droguri, dar și în asasinate la comandă, Foxtrot a fost vizată recent de sancțiuni impuse de SUA, după ce autoritățile au descoperit presupuse legături cu Iranul și implicarea în tentative de atacuri asupra intereselor israeliene în Europa.
În Suedia, rețeaua a perfecționat un model de funcționare aproape cinic: adolescenți recrutați online, plătiți pentru a executa comenzi violente, dotați cu arme de foc și coordonați prin aplicații criptate. „Crimele sunt externalizate", spune Salihu, „iar moartea devine tranzacție".
Fenomenul nu se limitează la marile orașe. În zone urbane altădată liniștite, precum Uppsala sau Sundsvall, au fost înregistrate atacuri armate și explozii cu grenade. În multe cartiere, locuitorii evită să iasă seara, iar profesorii se tem că elevii lor - uneori și de 12-13 ani - sunt deja în contact cu mediul infracțional. Nu este vorba doar de sărăcie, ci de o ruptură între generații și între comunități.
Salihu atrage atenția că Suedia a investit enorm în programe de integrare, dar rezultatele au fost amestecate. „Nu există o singură cauză", spune el. „Unii tineri provin din familii destrămate, alții din medii aparent stabile. Unii au frați care au reușit. Dar ei aleg calea asta pentru bani, pentru statut, pentru ideea falsă de respect."
În același timp, rețelele sociale au devenit catalizator pentru această lume paralelă. Gangsterii se filmează cu arme aurite, rapperii îi glorifică, iar „gangfluencerii" - o categorie nouă de influenceri - fac educație criminală pe Instagram și TikTok. Când Salihu a fost criticat într-un live cu 20.000 de spectatori de către un fost membru al grupării Foxtrot, platforma nu a intervenit. „Cum e posibil?", întreabă el. „Cum pot aceste rețele să nu acționeze, știind că vorbim de indivizi care amenință jurnaliști, polițiști și procurori?"
În contextul presiunii crescânde din partea opiniei publice și a ascensiunii partidului naționalist Democrații Suedezi, guvernul a început să întărească legislația penală: pedepsele pentru minori au crescut, instrumentele de supraveghere au fost extinse, iar poliția a primit mai multe resurse. Însă întrebarea de fond rămâne: este suficient?
Encrochat, rețeaua de comunicații criptate folosită de infractori din întreaga Europă, a permis autorităților suedeze să prindă sute de membri ai rețelelor, dar acest succes punctual nu a schimbat dinamica generală. Rețelele se regenerează rapid, iar recrutarea începe devreme, în școli și cartiere ignorate.
Cazul Suediei este urmărit cu atenție în Europa, mai ales în țările care au promovat politici de imigrație generoase. Nu doar din motive de securitate, ci pentru că prăbușirea unui model admirat decenii întregi provoacă disconfort ideologic. Suedia a fost, pentru mulți, un ideal: un stat al bunăstării, egalitar, deschis, umanist. Astăzi, acel ideal este pus sub semnul întrebării.
„Dacă am ajuns aici în ciuda tuturor eforturilor noastre sociale, ce am greșit?", se întreabă Salihu. Iar întrebarea lui nu este adresată doar Suediei, ci întregii Europe.
Modelul suedez a fost construit pe o premisă simplă și generoasă: dacă statul oferă egalitate de șanse, acces la educație, sănătate, locuință și o rețea solidă de sprijin social, cetățenii vor răspunde cu încredere, loialitate și integrare. Realitatea ultimilor ani pune sub semnul întrebării această premisă. În cartierele unde segregarea a devenit normă, unde școlile sunt dominate de copii care nu stăpânesc limba suedeză și unde poliția ezită să patruleze, încrederea în instituții se erodează de ambele părți.
Pe de o parte, o parte a populației majoritare vede în creșterea criminalității o dovadă a eșecului multiculturalismului și susține partide anti-imigrație. Pe de altă parte, tineri din medii marginalizate simt că nu au niciun orizont, iar bandele le oferă o identitate și o ierarhie - oricât de violentă și distructivă ar fi ea.
Suedia, care cândva își asuma statutul de „superputere umanitară", descoperă acum că generozitatea nu este suficientă, dacă nu este dublată de o politică de coeziune care funcționează și pe teren, nu doar în documente.
Cazul suedez este un avertisment. Nu atât împotriva imigrației, cât împotriva naivității administrative și a lipsei de monitorizare coerentă a impactului social. Nu este suficient să primești oameni - trebuie să ai și un plan realist, pe termen lung, pentru integrare. Iar integrarea nu înseamnă doar cursuri de limbă sau acces la ajutoare sociale, ci și un efort comun de construire a unei societăți în care regulile sunt clare, respectate și împărtășite de toți, notează The Telegraph.
Totodată, statul nu poate ceda spații întregi ale autorității sale. Cartierele în care bandele de infractori impun regulile nu mai sunt doar o problemă de siguranță publică - sunt un simptom al slăbirii instituțiilor. Iar acolo unde statul se retrage, alții ocupă acel vid: rețele criminale, influenceri ai violenței, și, uneori, chiar actori geopolitici interesați de destabilizare, cum arată și recenta anchetă privind posibila colaborare între rețelele de crimă organizată și Iran.
Pentru jurnalistul Diamant Salihu, care a trăit experiența migrației și cunoaște atât provocările, cât și speranțele care o însoțesc, răspunsurile nu sunt nici simple, nici radicale. El nu blamează migrația ca fenomen, ci eșecul de a însoți acest fenomen cu politici realiste. Scrierile lui sunt, de fapt, o încercare de a aduce nu doar lumină, ci și responsabilitate într-un peisaj dominat de clivaje și polarizare.
„Dacă nu tragem acum linie și nu recunoaștem amploarea problemei, riscăm să pierdem ceva esențial din societatea noastră democratică", avertizează el. Și poate tocmai în această tensiune între idealism și realitate stă adevărata dramă suedeză. O societate care a vrut să fie exemplu moral pentru lume, dar care acum descoperă că niciun ideal nu este imun la fracturi - iar unele pot deveni letale.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Vladimir Putin: "Rezultatele celui de-Al Doilea Război Mondial sunt falsificate pentru a servi intereselor politice!"
Rusia se confrunta astazi cu serioase provocari in ceea ce privește „falsificarea rezultatelor" celui de-Al Doilea ...
-
Planul „Novorosia": Putin vrea neapărat să ajungă la gurile Dunării înainte de a se semna orice tratat de pace
Rusia amenința din nou ca vrea sa ajunga la Gurile Dunarii, aducand iar in discuție așa-numita „Novorosia", un ter ...
-
Noi informații despre pana de curent care a paralizat Spania și Portugalia
Electricitatea incepea sa revina treptat in Spania si Portugalia, in noaptea de luni spre marti, dupa orele lungi ale un ...
-
Un specialist în citirea pe buze dezvăluie ce i-ar fi spus Zelenski lui Trump la funeraliile Papei, în prima lor întâlnire după confruntarea din Biroul Oval
Un specialist in citirea pe buze a dezvaluit ce și-au spus Volodimir Zelenski și Donald Trump la funeraliile Papei, la p ...
-
Imaginea lui Donald Trump în SUA se prăbușește: aproximativ jumătate dintre americani, profund dezamăgiți
Multi americani nu sunt de acord cu eforturile agresive ale presedintelui Donald Trump de a-si pune rapid in aplicare ag ...
-
Donald Trump este consternat: Putin mă face să cred că nu vrea să oprească războiul. Mă tot amână!
Președintele rus Vladimir Putin nu ar trebui sa bombardeze zone civile din Ucraina, afirma, sambata, președintele SUA Do ...
-
Presa occidentală: SUA, tentate să abandoneze Ucraina în voia sorții
„Trump nu este un mediator cinstit: acționeaza ca un aliat de facto al Rusiei"; „Trump tocmai l-a sfașiat pe ...
-
Trump vrea să vândă un plan diabolic: Nimeni nu-l cumpără, pentru că are două hibe
Pentru un președinte care a promis ca va pune capat razboiului din Ucraina in decurs de o zi de la preluarea mandatului, ...
-
Revin controalele la frontierele țărilor UE: decizie fermă luată în Parlamentul European
Comisia pentru libertati civile a Parlamentului European (LIBE) a votat miercuri proiectul de introducere graduala a Sis ...
-
Discuția in amănunt dintre J.D. Vance și Papa, asa cum a apărut in presa americana: Dumnezeu nu vrea Război - Dumnezeu vrea Pace!
J.D. Vance: Sfinte Parinte, ce onoare sa va intalnesc in aceasta zi sfanta! Va aduc urari de Paște din partea Americii. ...
-
Semnal neașteptat de la Moscova: Putin propune înghețarea conflictului și stârnește reacții internaționale
Presedintele rus Vladimir Putin a propus Statelor Unite sa opreasca invazia Ucrainei si sa inghete actuala linie a front ...
-
Elon Musk este nemulțumit de „atacurile lipsite de etică" și se pregătește să părăsească administrația Trump. Oricum, mandatul său se apropie de final
Șeful Departamentului pentru Eficiența Guvernului (DOGE), Elon Musk, este pe punctul de a parasi administrația Donald Tr ...
-
Măsura anunțată de Donald Trump care provoacă o nouă prăbușire a dolarului și generează tensiuni majore în economia SUA
Dolarul american a inregistrat un nou declin luni dimineața, 21 aprilie, in tranzacțiile din Asia, dupa ce președintele ...
-
SUA primesc cea mai puternică lovitură de la instalarea lui Donald Trump: Noua ordine generează o pierdere de miliarde
În luna martie au fost cu aproape 12% mai putini vizitatori din strainatate in Statele Unite, comparativ cu aceeas ...
-
Pentru prima oară, Ursula von der Leyen spune adevărul: Occidentul așa cum îl știm noi nu mai există!
"Occidentul, așa cum il știam noi, nu mai exista", a spus Ursula von der Leyen in contextul deteriorarii rapide a relați ...
-
Adevăratul motiv pentru care Donald Trump a suspendat tarifele comerciale e cu mult mai grav decât se crede
Piețele bursiere din SUA se aflau intr-un declin profund, afectand 62% dintre americani, cei cu expunere directa sau ind ...
-
Super-analiză geopolitică și strategică: Putin, Trump, și Xi pregătesc reconfigurarea tăcută a puterii globale
Reluarea discuțiilor dintre președintele american Donald Trump și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, se produce intr ...
-
De ce susține Rusia că vrea cele patru regiuni ucrainene: "Nu suntem preocupați de pământ". Noi precizări despre relația Moscova-Washington
Discursul ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, la Forumul Diplomatic de la Antalya a starnit agitație, dupa ce a ...
-
Trump protejeaza Chinei Big Tech in SUA: Smartphone-urile, calculatoarele şi alte produse electronice vor beneficia de o scutire de la tarifele vamale pe China
Guvernul SUA a acordat scutiri de la tarifele vamale pentru smartphone-uri, calculatoare si alte produse electronice imp ...
-
Acuzații grave la adresa lui Donald Trump: suspectat că a manipulat bursa pentru a-și îmbogăți apropiații. Se cere o anchetă serioasă
Sase senatori democrati au cerut vineri Securities and Exchange Commission (SEC), jandarmul bursier american, sa stabile ...
-
Rusia refuză să mai revină vreodată la granițele din 1991. „Niciodată și pentru nimic în lume"
Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a declarat vineri ca "pentru nimic in lume" Rusia nu se va intoarce la granițele ...
-
Deciziile la 180 de grade ale lui Trump, explicate de economiști precum Nouriel Roubini: Problema nu e deficitul comercial. Xi Jinping nu va clipi primul în fața SUA
În doar cateva zile, Donald Trump a intors lumea economica pe dos, aplicand o lovitura de grație complet lipsita d ...
-
Administratia Trump preia Canalul Panama. Americanii vor avea bază militară în apropierea canalului
Panama va permite desfasurarea de trupe americane in zonele de acces si adiacente canalului, potrivit unui acord bilater ...
-
Trump a luat-o razna si prăbuseste economia mondială: Taxe de 145% pe importurile chinezești
TTaxele vamale impuse Chinei de SUA au ajuns la 145%, a confirmat joi Casa Alba, dupa ce presedintele american Donald Tr ...
-
Rusia construiește în Crimeea ocupată primul portavion post-sovietic destinat Mării Negre si Mediteranei
Lucrarile la construcția primului portavion post-sovietic, "Ivan Rogov", sunt in plina desfașurare la șantierul naval Za ...
-
"Musk must die!": 77 de congresmeni democrați i-au cerut lui Trump să-l concedieze pe multimiliardarul de la DOGE
Un grup de democrați din Camera Reprezentanților a lansat o campanie concertata menita sa se asigure ca omul de afaceri ...
-
Business Insider: Lista câștigătorilor și a perdanților în urma războiului comercial al lui Donald Trump
Pauza de 90 de zile impusa de președintele Donald Trump in ceea ce privește tarifele drastice a fost resimțita in intrea ...
-
Cu Cristoiu ce-ați avut?
Scriu la cald, dupa ce am aflat de inchiderea contului de tik-tok al marelui gazetar Ion Cristoiu. L-am cunoscut in urma ...
-
Donald Trump suspendă suprataxele vamale "reciproce" pentru 90 de zile. Cu excepția Chinei!
Presedintele american Donald Trump anunta miercuri ca suspenda - pe o perioada de 90 de zile - suprataxele vamale "recip ...
-
Riposta Chinei pentru administrația Trump: opreşte importurile de gaze naturale lichefiate din SUA
China nu a mai importat gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA de 60 de zile, cel mai indelungat interval din ultimii ci ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu