Gaza, o închisoare sub cerul liber: O scurtă istorie a celor 75 de ani de suferință
Postat la: 14.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Gaza este o fâşie de coastă care se află pe rute comerciale şi maritime străvechi, de-a lungul ţărmului Mediteranei. Aflată sub stăpânirea Imperiului Otoman până în 1917, a trecut de la conducerea militară britanică la cea egipteană şi apoi la cea israeliană în timpul ultimului secol, iar în prezent este o enclavă izolată, locuită de peste 2 milioane de palestinieni.
Reuters prezintă câteva dintre cele mai importante repere ale istoriei sale recente.
1948 - Sfârşitul dominaţiei britanice
Pe măsură ce dominaţia colonială britanică a luat sfârşit în Palestina la sfârşitul anilor 1940, violenţele s-au intensificat între evrei şi arabi, culminând cu războiul dintre noul stat israelian şi vecinii săi arabi în mai 1948.
Zeci de mii de palestinieni s-au refugiat în Gaza după ce au fugit sau au fost alungaţi din casele lor. Armata egipteană invadatoare pusese stăpânire pe o fâşie de coastă îngustă, lungă de 40 km, care se întindea de la Sinai până la sud de Ashkelon.
În urma afluxului de refugiaţi, populaţia din Gaza s-a triplat, ajungând la aproximativ 200.000 de persoane.
Anii '50 şi '60 - Regimul militar egiptean
Egiptul a deţinut Fâşia Gaza timp de două decenii sub conducerea unui guvernator militar, permiţând palestinienilor să lucreze şi să studieze în Egipt.
Palestinieni înarmaţi, "fedayeen", mulţi dintre ei refugiaţi, şi-au sporit atacurile în Israel, atrăgând represalii.
Organizaţia Naţiunilor Unite înfiinţează o agenţie pentru refugiaţi, UNRWA, care oferă astăzi servicii pentru 1,6 milioane de refugiaţi palestinieni înregistraţi în Gaza, precum şi pentru palestinienii din Iordania, Liban, Siria şi Cisiordania.
1967 - Războiul şi ocupaţia militară israeliană
Israelul a capturat Fâşia Gaza în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu. Un recensământ israelian efectuat în acel an a estimat populaţia din Gaza la 394.000 de persoane, dintre care cel puţin 60% erau refugiaţi.
Odată cu plecarea egiptenilor, mulţi muncitori din Gaza şi-au găsit locuri de muncă în agricultură, construcţii şi servicii în Israel, unde puteau avea acces uşor în acea perioadă. Trupele israeliene au rămas să administreze teritoriul şi să păzească coloniile pe care Israelul le-a construit în deceniile următoare. Acestea au devenit o sursă de resentimente palestiniene tot mai mari.
1987 - Prima revoltă palestiniană. Se formează Hamas
La douăzeci de ani după războiul din 1967, palestinienii au lansat prima lor Intifadă sau revoltă. Aceasta a început în decembrie 1987, după un accident rutier în care un camion israelian a intrat într-un vehicul care transporta muncitori palestinieni în tabăra de refugiaţi Jabalya din Gaza, provocând moartea a patru persoane. Au urmat proteste cu pietre, greve şi opriri ale activităţii.
Profitând de starea de furie, Frăţia Musulmană, cu sediul în Egipt, a creat o ramură palestiniană armată, Hamas, cu baza de putere în Gaza. Hamas, dedicată distrugerii Israelului şi restaurării dominaţiei islamice în ceea ce considera a fi Palestina ocupată, a devenit un rival al partidului secular Fatah al lui Yasser Arafat, care conducea Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei.
1993 - Acordurile de la Oslo şi semiautonomia palestiniană
Israelul şi palestinienii au semnat un acord de pace istoric în 1993, care a dus la crearea Autorităţii Palestiniene. În cadrul acordului interimar, palestinienii au primit mai întâi un control limitat în Gaza şi în Ierihon, în Cisiordania.
Yasser Arafat s-a întors în Gaza după zeci de ani de exil.
Procesul de la Oslo a oferit Autorităţii Palestiniene nou create o anumită autonomie şi a prevăzut crearea unui stat după cinci ani. Dar acest lucru nu s-a întâmplat niciodată. Israelul i-a acuzat pe palestinieni că nu au respectat acordurile de securitate, iar palestinienii au fost înfuriaţi de continuarea construirii de colonii israeliene.
Hamas şi Jihadul Islamic au comis atentate cu bombă pentru a încerca să deraieze procesul de pace, ceea ce a determinat Israelul să impună mai multe restricţii asupra circulaţiei palestinienilor din Gaza. Hamas a preluat, de asemenea, criticile tot mai numeroase ale palestinienilor privind corupţia, nepotismul şi proasta gestionare economică din partea cercului de apropiaţi ai lui Arafat.
2000 - A doua Intifada palestiniană
În anul 2000, relaţiile israeliano-palestiniene au atins un nou nivel minim odată cu izbucnirea celei de-a doua Intifade palestiniene. Aceasta a inaugurat o perioadă de atentate sinucigaşe cu bombă şi de atacuri cu focuri de armă ale palestinienilor, precum şi de atacuri aeriene israeliene, demolări, zone interzise şi stare de asediu.
O victimă a fost chiar Aeroportul Internaţional Gaza, un simbol al speranţelor palestiniene - zădărnicite - de independenţă economică şi singura legătură directă a palestinienilor cu lumea exterioară care nu era controlată de Israel sau Egipt.
Inaugurat în 1998, Israelul a considerat că aeroportul reprezintă o ameninţare la adresa securităţii şi i-a distrus antena radar şi pista de aterizare la câteva luni după atacurile din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite.
O altă victimă a fost industria pescuitului din Gaza, o sursă de venit pentru zeci de mii de oameni. Israelul a redus zona de pescuit din Gaza, restricţie despre care a spus că este necesară pentru a opri contrabanda cu arme.
2005 - Israelul evacuează coloniile din Gaza
În august 2005, Israelul şi-a evacuat toate trupele şi coloniile din Gaza, care era la acea dată complet izolată de lumea exterioară de către Israel.
Palestinienii au dărâmat clădirile şi infrastructura abandonate pentru a le folosi ca fier vechi. Îndepărtarea aşezărilor a dus la o mai mare libertate de mişcare în Gaza, iar "economia tunelurilor" a cunoscut un boom, deoarece grupurile armate, contrabandiştii şi antreprenorii au săpat rapid zeci de tuneluri către Egipt.
Dar retragerea a eliminat, de asemenea, fabricile, serele şi atelierele din colonii, care dădeau de lucru unor locuitori din Gaza.
2006 - Izolarea sub conducerea Hamas
În 2006, Hamas a obţinut o victorie surpriză în alegerile parlamentare palestiniene şi apoi a preluat controlul total asupra Gaza, răsturnând forţele loiale succesorului lui Arafat, preşedintele Mahmoud Abbas.
O mare parte a comunităţii internaţionale a redus ajutorul acordat palestinienilor din zonele controlate de Hamas, deoarece considera Hamas drept o organizaţie teroristă.
Israelul a împiedicat zeci de mii de muncitori palestinieni să intre în ţară, tăind o sursă importantă de venit.
Atacurile aeriene israeliene au paralizat singura centrală electrică din Gaza, provocând pene de curent pe scară largă.
Invocând probleme de securitate, Israelul şi Egiptul au impus, de asemenea, restricţii circulaţiei persoanelor şi a bunurilor prin punctele de trecere din Gaza.
Planurile ambiţioase ale Hamas de a reorienta economia din Gaza spre est, departe de Israel, au eşuat înainte de a fi demarate.
Văzând Hamas ca pe o ameninţare, liderul egiptean Abdel Fattah al-Sisi, susţinut de armata egipteană, care a preluat puterea în 2014, a închis frontiera cu Gaza şi a aruncat în aer majoritatea tunelurilor. Izolată din nou, economia din Gaza a intrat în regres.
Ciclul conflictelor
Economia din Gaza a avut de suferit în mod repetat în ciclul de conflicte, atacuri şi represalii între Israel şi grupările militante palestiniene.
Înainte de 2023, unele dintre cele mai grave lupte au avut loc în 2014, când Hamas şi alte grupuri au lansat rachete asupra oraşelor centrale din Israel. Israelul a efectuat atacuri aeriene şi bombardamente de artilerie care au devastat cartierele din Gaza. Peste 2 100 de palestinieni au fost ucişi, majoritatea civili. Israelul a estimat numărul morţilor săi la 67 de soldaţi şi şase civili.
2023 - Atac surpriză
În timp ce Israelul a fost făcut să creadă că stăpâneşte un Hamas obosit de război prin oferirea de stimulente economice lucrătorilor din Gaza, luptătorii grupului erau antrenaţi şi instruiţi în secret.
La 7 octombrie, atacatorii Hamas au lansat un atac surpriză asupra Israelului, năvălind în oraşe, ucigând sute de oameni şi luând zeci de ostatici în Gaza. Israelul s-a răzbunat, lovind Gaza cu lovituri aeriene şi distrugând cartiere întregi, în una dintre cele mai mari vărsări de sânge din cei 75 de ani de conflict.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Israelul a luat o decizia de a captura Gaza si de a strămuta peste 2 milioane de oameni
Cabinetul de securitate al Israelului a aprobat un plan de extindere a ofensivei militare impotriva Hamas care include " ...
-
Trump nu gandeste si vorbeste in sloganuri. O triplă înfrângere fără precedent în politica externă
Autor: Michael Brener (Consortium News) Așadar, intervenția anunțata de președintele Donald Trump pentru a rezolva confl ...
-
Întâlnire care poate schimba soarta lumii: Xi Jinping se duce în Rusia și poartă negocieri cu Vladimir Putin
Președintele chinez Xi Jinping va avea o vizita oficiala in Rusia in perioada 7-10 mai, unde va participa la celebrarea ...
-
Presa franceză dezvăluie operațiunea Rusiei în România. Kremlinul a renunțat la Șoșoacă și a trecut la sprijinul pentru Georgescu în campania electorală
Serviciile secrete romanești (SRI) acuza Kremlinul de fraudarea alegerilor prezidențiale de anul trecut. Operațiunea Rus ...
-
Donald Trump lovește în Rusia cu mâna Arabiei Saudite - Mișcarea care forțează scăderea prețului petrolului
OPEC+ a convenit o noua crestere accelerata a productiei de petrol pentru a doua luna consecutiva, anuntand sambata o ma ...
-
Serviciile secrete occidentale au dezvăluit planul lui Putin în Ucraina
Noile date analizate de oficiali americani și occidentali sugereaza ca Vladimir Putin și-ar fi mutat atenția in razboi c ...
-
Prostia la putere! Marco Rubio, noul favorit al lui Donald Trump: accedere fulminantă în structura de forță a SUA
Diplomat de frunte, sef al ajutorului extern, sef al Arhivelor Nationale si acum consilier pentru securitate nationala. ...
-
SUA și Ucraina au semnat acordul privind mineralele și înființează un fond pentru reconstrucție. Nu include garanţii de securitate împotriva Rusiei
Trezoreria SUA a anunțat ca a semnat un acord cu Ucraina privind minereurile și a fost de acord sa inființeze un fond de ...
-
Vladimir Putin face declarații grave. Mai mulți francezi ar lupta alături de forțele rusești
Vladimir Putin a declarat miercuri, in timpul unui forum la Moscova, ca in Occident exista oameni care impartasesc valor ...
-
Vladimir Putin: "Rezultatele celui de-Al Doilea Război Mondial sunt falsificate pentru a servi intereselor politice!"
Rusia se confrunta astazi cu serioase provocari in ceea ce privește „falsificarea rezultatelor" celui de-Al Doilea ...
-
Planul „Novorosia": Putin vrea neapărat să ajungă la gurile Dunării înainte de a se semna orice tratat de pace
Rusia amenința din nou ca vrea sa ajunga la Gurile Dunarii, aducand iar in discuție așa-numita „Novorosia", un ter ...
-
Noi informații despre pana de curent care a paralizat Spania și Portugalia
Electricitatea incepea sa revina treptat in Spania si Portugalia, in noaptea de luni spre marti, dupa orele lungi ale un ...
-
Un specialist în citirea pe buze dezvăluie ce i-ar fi spus Zelenski lui Trump la funeraliile Papei, în prima lor întâlnire după confruntarea din Biroul Oval
Un specialist in citirea pe buze a dezvaluit ce și-au spus Volodimir Zelenski și Donald Trump la funeraliile Papei, la p ...
-
Imaginea lui Donald Trump în SUA se prăbușește: aproximativ jumătate dintre americani, profund dezamăgiți
Multi americani nu sunt de acord cu eforturile agresive ale presedintelui Donald Trump de a-si pune rapid in aplicare ag ...
-
Donald Trump este consternat: Putin mă face să cred că nu vrea să oprească războiul. Mă tot amână!
Președintele rus Vladimir Putin nu ar trebui sa bombardeze zone civile din Ucraina, afirma, sambata, președintele SUA Do ...
-
Presa occidentală: SUA, tentate să abandoneze Ucraina în voia sorții
„Trump nu este un mediator cinstit: acționeaza ca un aliat de facto al Rusiei"; „Trump tocmai l-a sfașiat pe ...
-
Trump vrea să vândă un plan diabolic: Nimeni nu-l cumpără, pentru că are două hibe
Pentru un președinte care a promis ca va pune capat razboiului din Ucraina in decurs de o zi de la preluarea mandatului, ...
-
Revin controalele la frontierele țărilor UE: decizie fermă luată în Parlamentul European
Comisia pentru libertati civile a Parlamentului European (LIBE) a votat miercuri proiectul de introducere graduala a Sis ...
-
Discuția in amănunt dintre J.D. Vance și Papa, asa cum a apărut in presa americana: Dumnezeu nu vrea Război - Dumnezeu vrea Pace!
J.D. Vance: Sfinte Parinte, ce onoare sa va intalnesc in aceasta zi sfanta! Va aduc urari de Paște din partea Americii. ...
-
Semnal neașteptat de la Moscova: Putin propune înghețarea conflictului și stârnește reacții internaționale
Presedintele rus Vladimir Putin a propus Statelor Unite sa opreasca invazia Ucrainei si sa inghete actuala linie a front ...
-
Elon Musk este nemulțumit de „atacurile lipsite de etică" și se pregătește să părăsească administrația Trump. Oricum, mandatul său se apropie de final
Șeful Departamentului pentru Eficiența Guvernului (DOGE), Elon Musk, este pe punctul de a parasi administrația Donald Tr ...
-
Măsura anunțată de Donald Trump care provoacă o nouă prăbușire a dolarului și generează tensiuni majore în economia SUA
Dolarul american a inregistrat un nou declin luni dimineața, 21 aprilie, in tranzacțiile din Asia, dupa ce președintele ...
-
SUA primesc cea mai puternică lovitură de la instalarea lui Donald Trump: Noua ordine generează o pierdere de miliarde
În luna martie au fost cu aproape 12% mai putini vizitatori din strainatate in Statele Unite, comparativ cu aceeas ...
-
Pentru prima oară, Ursula von der Leyen spune adevărul: Occidentul așa cum îl știm noi nu mai există!
"Occidentul, așa cum il știam noi, nu mai exista", a spus Ursula von der Leyen in contextul deteriorarii rapide a relați ...
-
Cum a ajuns una dintre cele mai pașnice țări europene să se confrunte cu „copii soldați" și asasinate la comandă
Cand jurnalistul suedez Diamant Salihu vrea sa arate cat de grava a devenit problema bandelor de crima organizata din Su ...
-
Adevăratul motiv pentru care Donald Trump a suspendat tarifele comerciale e cu mult mai grav decât se crede
Piețele bursiere din SUA se aflau intr-un declin profund, afectand 62% dintre americani, cei cu expunere directa sau ind ...
-
Super-analiză geopolitică și strategică: Putin, Trump, și Xi pregătesc reconfigurarea tăcută a puterii globale
Reluarea discuțiilor dintre președintele american Donald Trump și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, se produce intr ...
-
De ce susține Rusia că vrea cele patru regiuni ucrainene: "Nu suntem preocupați de pământ". Noi precizări despre relația Moscova-Washington
Discursul ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, la Forumul Diplomatic de la Antalya a starnit agitație, dupa ce a ...
-
Trump protejeaza Chinei Big Tech in SUA: Smartphone-urile, calculatoarele şi alte produse electronice vor beneficia de o scutire de la tarifele vamale pe China
Guvernul SUA a acordat scutiri de la tarifele vamale pentru smartphone-uri, calculatoare si alte produse electronice imp ...
-
Acuzații grave la adresa lui Donald Trump: suspectat că a manipulat bursa pentru a-și îmbogăți apropiații. Se cere o anchetă serioasă
Sase senatori democrati au cerut vineri Securities and Exchange Commission (SEC), jandarmul bursier american, sa stabile ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu