Iranul a trimis sute de luptători irakieni să-l ajute pe președintele sirian Bashar al-Assad
Postat la: 02.12.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
În cursul nopții, sute de luptători irakieni susținuți de Iran au trecut granița siriană pentru a ajuta regimul lui Bashar al-Assad în lupta cu rebelii care au cucerit Alep. Teheranul a promis să ajute guvernul de la Damasc, scrie Reuters, citând surse siriene și irakiene.
Cel puțin 300 de militanți, majoritatea din grupările Badr și Nujabaa, au trecut granița pe drumuri de pământ. Ei au vrut să evite punctele oficiale de trecere a frontierei, potrivit surselor de securitate irakiene. Numeroase grupuri susținute de Iran au fost mult timp o parte integrantă a succesului forțelor lui Assad în domolirea insurgenței, scrie Reuters.
„Acestea sunt întăriri proaspete trimise pentru a-i ajuta pe camarazii noștri de pe liniile frontului din nord", a declarat un oficial militar sirian de rang înalt.
Avioane siriene şi ruseşti au bombardat luni intens sectoarele rebele din nord-vestul Siriei, omorând 11 civili, printre care şi copii, după pierderea oraşului Alep de către regim, în urma unei ofensive neaşteptate desfăşurate de insurgenţi, a comunicat organizaţia neguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citată de AFP.
Este pentru prima oară de la începutul războiului în Siria în 2011 când regimul sirian, aliat al Iranului şi Rusiei, pierde în totalitate controlul asupra acestui oraş din nordul ţării, ca urmare a ofensivei surprinzătoare din partea grupării islamiste Hayat Tahrir al-Sham (HTS) şi a facţiunilor rebele siriene aliate, dintre care unele sunt susţinute de Turcia.
Această coaliţie de combatanţi antiguvernamentali, prezentă în forţă în provinvia Idlib (nord-vest), a lansat o ofensivă fulgerătoare în 27 noiembrie, preluând sub control zeci de localităţi şi cucerind oraşul Alep, cu excepţia cartierelor nordice locuite de kurzi, potrivit OSDO.
Preşedintele sirian Bashar al-Assad a căutat să obţină sprijin din partea aliaţilor săi în faţa acestui asalt fulgerător, soldat cu 457 de morţi, în cea mai mare parte combatanţi, plus 72 de civili, conform OSDO, o organizaţie cu sediul la Londra, dar care dispune de o vastă reţea de surse de informare în Siria.
Rusia, care deţine mai multe baze militare în Siria, a declarat că vrea să-i ajute pe Al-Assad şi forţele sale pentru a-i "respinge" pe rebeli în provinciile Idlib, Hama (mai la sud) şi Alep, în timp ce Iranul şi-a reiterat sprijinul "ferm" pentru regimul de la Damasc.
La o zi după lovituri sângeroase în Alep şi Idlib, avioane ruseşti şi siriene au efectuat noi raiduri împotriva regiunilor aflate în mâinile rebelilor în provincia Idlib, ţintind în special oraşul cu acelaşi nume şi o tabără pentru persoane strămutate, a indicat OSDO, consemnând 11 civili ucişi, între care cinci copii.
În oraşul Alep, imagini difuzate de AFPTV arată rebeli înarmaţi patrulând pe străzi la bordul unor vehicule militare sau pe jos. Unii dau foc unui drapel sirian şi portretelor înfăţişându-l pe Al-Assad, în timp ce alţii agită drapelul revoluţiei. Chiar dacă cele mai multe străzi par pustii, sirienii au ieşit din case pentru a-i aclama pe combatanţii antiguvernamentali. Aceştia din urmă "se vor binevoitori" şi au "distribuit pâine gratuit la intersecţii" duminică, a indicat un locuitor, contactat telefonic de AFP.
Rebelii au ajuns în citadela istorică Alep şi au preluat sub control clădiri guvernamentale, închisori şi aeroportul, "fără a întâmpina o rezistenţă semnificativă", potrivit OSDO.
În 2015 şi cu sprijin militar crucial din partea Rusiei şi Iranului, regimul Bashar al-Assad a lansat o contraofensivă care i-a permis să recâştige treptat controlul asupra unei mari părţi a ţării, iar în 2016, al întregului oraş Alep, centrul economic al Siriei înainte de război.
Violenţele din ultimele zile, primele de această amploare după 2020, au amplificat temerile cu privire la reluarea ostilităţilor pe scară largă într-o ţară împărţită în mai multe zone de influenţă, unde beligeranţii sunt susţinuţi de diferite puteri regionale şi internaţionale.
După întâlnirea cu Bashar al-Assad la Damasc, şeful diplomaţiei iraniene Abbas Araghchi urmează să se întâlnească luni la Ankara cu omologul său turc Hakan Fidan şi cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan.
Turcia, care controlează mai multe zone în nordul Siriei şi susţine numeroase grupări rebele siriene, a declarat că sprijină eforturile destinate "să pună capăt tensiunilor" în ţara de la frontiera sa.
Debutul ofensivei rebelilor în Siria a coincis cu intrarea în vigoare a încetării focului între Israel şi Hezbollahul libanez, un aliat al regimului Al-Assad şi al Iranului, grupare şiită care a ieşit slăbită în urma războiului în Liban.
Într-un comunicat comun, SUA, Franţa, Germania şi Marea Britanie au făcut luni apel la o "detensionare" în Siria, subliniind urgenţa unei "soluţii politice".
SUA, care dispun de soldaţi pe teren în nordul Siriei, susţin Forţele Democratice Siriene (FDS), dominate de kurzi, care au luptat împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în Siria.
FDS acţionează pentru a evacua "în deplină siguranţă" civilii kurzi din sectoare ale provinciei Alep, în special din oraşul Tal-Rifaat, spre "zone sigure în nordul ţării", unde au instituit o administraţie autonomă, a declarat liderul acestora, generalul Mazloum Abdi.
Grupări rebele pro-turce au anunţat duminică faptul că sunt pe cale să cucerească Tal Rifaat, în apropiere de graniţa cu Turcia, unde, potrivit OSDO, circa 200.000 de kurzi sirieni au fost încercuiţi.
Înainte de actuala ofensivă, nord-vestul Siriei beneficia de un calm precar în baza acordului de încetare a focului pus în aplicare în 2020, sub patronajul Ankarei şi Moscovei. La ora actuală, HTS şi rebelii controlează o bună parte din provincia Idlib, precum şi sectoare în provinciile Alep, Hama şi Latakia.
În cadrul ofensivei lor, rebelii au capturat mai multă tehnică rusească, postând fotografii cu diverse echipamente ruseşti pe reţele de socializare. Potrivit mai multor bloggeri militari pro-Kremlin, soldaţii ruşi au părăsit în grabă oraşul Hama şi ar fi început evacuarea şi de la baza aeriană Hmeimin din provincia Latakia. Anterior, generalul colonel rus Aleksandr Juravliov a sugerat că situaţia din Siria scapă deja de sub controlul regimului lui Assad, potrivit publicaţiei ucrainene Dialog.ua.
În acelaşi timp, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) şi-a exprimat îndoielile că Rusia va putea să-şi îndeplinească promisiunile de asistenţă militară pentru armata siriană. Analiştii au amintit că, în 2022, Rusia a retras sistemele de rachete antiaeriene S-300 din Siria pentru a fi folosite în războiul împotriva Ucrainei şi şi-a retras, de asemenea, o parte din trupele regulate şi unităţile de mercenari Wagner.
Săptămâna trecută, în Siria, forțele opoziției au lansat o ofensivă în teritoriul controlat de trupele regimului Bashar al-Assad. Acestea au cucerit al doilea cel mai mare oraș al țării, Alep. În 2016, rebelii au fost înlăturați de acolo de forțele guvernamentale siriene, cu sprijinul Rusiei, Iranului și al grupurilor lor aliate.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ursula merge mai departe! UE semnează un nou contract de achiziții vaccinuri COVID 19. Stocuri pe patru ani
Comisia Europeană a anunţat vineri semnarea unui contract cu grupul farmaceutic american Moderna care permite achiziţionarea în comun de vaccinuri împotriva Covid-19 de către 15 state membre.
-
Rasa alba piere, fiind inlocuita de o populatie metisa. Declin demografic alarmant: "Omenirea va suferi un colaps fără precedent în istoria modernă!"
Un nou raport al McKinsey Global Institute (MGI) avertizează că economiile majore se îndreaptă spre un „colaps al populației" până la finalul secolului, din cauza ratei scăzute a fertilității. Populația unor țări dezvoltate ar putea scădea chiar și cu 50%.
- Călin și Cristela Georgescu dau un mesaj din mijlocul oamenilor: este un moment de glorie uriașă!
-
Aleksandr Dughin despre ceea ce urmeaza sa se intample după revenirea lui Donald Trump la putere
Cel considerat a fi ideologul lui Vladimir Putin, e vorba despre Aleksandr Dughin, are un amplu comentariu pe contrul sau de Telegram despre revenirea la putere a lui Donald Trump si ceea ce ne-ar putea astepta in viitor. Redam in continuare:
-
Cel mai mare aisberg din lume se îndreaptă cu viteză spre o insulă cu un rol strategic extrem de important
Cel mai mare aisberg din lume este încă în mişcare şi există temeri că s-ar putea îndrepta spre nord din Antarctica, spre insula Georgia de Sud.
-
S-a creat un precedent în Europa: O mamă singură trebuie să beneficieze de un concediu parental dublu
O instanţă din Spania a decis că o mamă singură are dreptul la un concediu parental dublu, cumulându-le pe al ei şi pe al partenerului ei dacă ar fi avut unul.
-
Trump inagurează era cripto - Ordin executiv pentru a sprijini creșterea criptomonedelor
Președintele SUA, Donald Trump, a semnat un ordin executiv prin care creează un grup de lucru pentru criptomonede însărcinat să propună un nou cadru de reglementare pentru activele digitale și să analizeze crearea unui stoc de criptomonede.
-
Moment istoric la Mănăstirea Pantocrator: Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena ajung în România, pentru prima dată
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse în pelerinaj la Mănăstirea Pantocrator din Drăgănești-Vlașca, județul Teleorman.
-
Europa rămâne spectator în cursa SUA-China pentru inteligența artificială supraumană
În timp ce Trump elimină toate restricțiile pentru giganții tech americani și aprobă investiții de 500 de miliarde de euro în proiectul Stargate, Europa se află în imposibilitatea de a concura, neavând acces la resursele esențiale - putere de calcul, energie ieftină și capital.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 3.Doi experți de la Yale dezvăluie: Lovitura mortală a lui Trump care duce la sfârșitul guvernării lui Putin
- 4.Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
- 5.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 6.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 7.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 8.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 9.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
- 10.Afacere de 300 de miliarde de euro, propusă de Zelenski lui Trump, pentru economia SUA. "Luaţi banii şi vom cumpăra toate armele din Statele Unite"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu