Iranul a trimis sute de luptători irakieni să-l ajute pe președintele sirian Bashar al-Assad
Postat la: 02.12.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

În cursul nopții, sute de luptători irakieni susținuți de Iran au trecut granița siriană pentru a ajuta regimul lui Bashar al-Assad în lupta cu rebelii care au cucerit Alep. Teheranul a promis să ajute guvernul de la Damasc, scrie Reuters, citând surse siriene și irakiene.
Cel puțin 300 de militanți, majoritatea din grupările Badr și Nujabaa, au trecut granița pe drumuri de pământ. Ei au vrut să evite punctele oficiale de trecere a frontierei, potrivit surselor de securitate irakiene. Numeroase grupuri susținute de Iran au fost mult timp o parte integrantă a succesului forțelor lui Assad în domolirea insurgenței, scrie Reuters.
„Acestea sunt întăriri proaspete trimise pentru a-i ajuta pe camarazii noștri de pe liniile frontului din nord", a declarat un oficial militar sirian de rang înalt.
Avioane siriene şi ruseşti au bombardat luni intens sectoarele rebele din nord-vestul Siriei, omorând 11 civili, printre care şi copii, după pierderea oraşului Alep de către regim, în urma unei ofensive neaşteptate desfăşurate de insurgenţi, a comunicat organizaţia neguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citată de AFP.
Este pentru prima oară de la începutul războiului în Siria în 2011 când regimul sirian, aliat al Iranului şi Rusiei, pierde în totalitate controlul asupra acestui oraş din nordul ţării, ca urmare a ofensivei surprinzătoare din partea grupării islamiste Hayat Tahrir al-Sham (HTS) şi a facţiunilor rebele siriene aliate, dintre care unele sunt susţinute de Turcia.
Această coaliţie de combatanţi antiguvernamentali, prezentă în forţă în provinvia Idlib (nord-vest), a lansat o ofensivă fulgerătoare în 27 noiembrie, preluând sub control zeci de localităţi şi cucerind oraşul Alep, cu excepţia cartierelor nordice locuite de kurzi, potrivit OSDO.
Preşedintele sirian Bashar al-Assad a căutat să obţină sprijin din partea aliaţilor săi în faţa acestui asalt fulgerător, soldat cu 457 de morţi, în cea mai mare parte combatanţi, plus 72 de civili, conform OSDO, o organizaţie cu sediul la Londra, dar care dispune de o vastă reţea de surse de informare în Siria.
Rusia, care deţine mai multe baze militare în Siria, a declarat că vrea să-i ajute pe Al-Assad şi forţele sale pentru a-i "respinge" pe rebeli în provinciile Idlib, Hama (mai la sud) şi Alep, în timp ce Iranul şi-a reiterat sprijinul "ferm" pentru regimul de la Damasc.
La o zi după lovituri sângeroase în Alep şi Idlib, avioane ruseşti şi siriene au efectuat noi raiduri împotriva regiunilor aflate în mâinile rebelilor în provincia Idlib, ţintind în special oraşul cu acelaşi nume şi o tabără pentru persoane strămutate, a indicat OSDO, consemnând 11 civili ucişi, între care cinci copii.
În oraşul Alep, imagini difuzate de AFPTV arată rebeli înarmaţi patrulând pe străzi la bordul unor vehicule militare sau pe jos. Unii dau foc unui drapel sirian şi portretelor înfăţişându-l pe Al-Assad, în timp ce alţii agită drapelul revoluţiei. Chiar dacă cele mai multe străzi par pustii, sirienii au ieşit din case pentru a-i aclama pe combatanţii antiguvernamentali. Aceştia din urmă "se vor binevoitori" şi au "distribuit pâine gratuit la intersecţii" duminică, a indicat un locuitor, contactat telefonic de AFP.
Rebelii au ajuns în citadela istorică Alep şi au preluat sub control clădiri guvernamentale, închisori şi aeroportul, "fără a întâmpina o rezistenţă semnificativă", potrivit OSDO.
În 2015 şi cu sprijin militar crucial din partea Rusiei şi Iranului, regimul Bashar al-Assad a lansat o contraofensivă care i-a permis să recâştige treptat controlul asupra unei mari părţi a ţării, iar în 2016, al întregului oraş Alep, centrul economic al Siriei înainte de război.
Violenţele din ultimele zile, primele de această amploare după 2020, au amplificat temerile cu privire la reluarea ostilităţilor pe scară largă într-o ţară împărţită în mai multe zone de influenţă, unde beligeranţii sunt susţinuţi de diferite puteri regionale şi internaţionale.
După întâlnirea cu Bashar al-Assad la Damasc, şeful diplomaţiei iraniene Abbas Araghchi urmează să se întâlnească luni la Ankara cu omologul său turc Hakan Fidan şi cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan.
Turcia, care controlează mai multe zone în nordul Siriei şi susţine numeroase grupări rebele siriene, a declarat că sprijină eforturile destinate "să pună capăt tensiunilor" în ţara de la frontiera sa.
Debutul ofensivei rebelilor în Siria a coincis cu intrarea în vigoare a încetării focului între Israel şi Hezbollahul libanez, un aliat al regimului Al-Assad şi al Iranului, grupare şiită care a ieşit slăbită în urma războiului în Liban.
Într-un comunicat comun, SUA, Franţa, Germania şi Marea Britanie au făcut luni apel la o "detensionare" în Siria, subliniind urgenţa unei "soluţii politice".
SUA, care dispun de soldaţi pe teren în nordul Siriei, susţin Forţele Democratice Siriene (FDS), dominate de kurzi, care au luptat împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în Siria.
FDS acţionează pentru a evacua "în deplină siguranţă" civilii kurzi din sectoare ale provinciei Alep, în special din oraşul Tal-Rifaat, spre "zone sigure în nordul ţării", unde au instituit o administraţie autonomă, a declarat liderul acestora, generalul Mazloum Abdi.
Grupări rebele pro-turce au anunţat duminică faptul că sunt pe cale să cucerească Tal Rifaat, în apropiere de graniţa cu Turcia, unde, potrivit OSDO, circa 200.000 de kurzi sirieni au fost încercuiţi.
Înainte de actuala ofensivă, nord-vestul Siriei beneficia de un calm precar în baza acordului de încetare a focului pus în aplicare în 2020, sub patronajul Ankarei şi Moscovei. La ora actuală, HTS şi rebelii controlează o bună parte din provincia Idlib, precum şi sectoare în provinciile Alep, Hama şi Latakia.
În cadrul ofensivei lor, rebelii au capturat mai multă tehnică rusească, postând fotografii cu diverse echipamente ruseşti pe reţele de socializare. Potrivit mai multor bloggeri militari pro-Kremlin, soldaţii ruşi au părăsit în grabă oraşul Hama şi ar fi început evacuarea şi de la baza aeriană Hmeimin din provincia Latakia. Anterior, generalul colonel rus Aleksandr Juravliov a sugerat că situaţia din Siria scapă deja de sub controlul regimului lui Assad, potrivit publicaţiei ucrainene Dialog.ua.
În acelaşi timp, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) şi-a exprimat îndoielile că Rusia va putea să-şi îndeplinească promisiunile de asistenţă militară pentru armata siriană. Analiştii au amintit că, în 2022, Rusia a retras sistemele de rachete antiaeriene S-300 din Siria pentru a fi folosite în războiul împotriva Ucrainei şi şi-a retras, de asemenea, o parte din trupele regulate şi unităţile de mercenari Wagner.
Săptămâna trecută, în Siria, forțele opoziției au lansat o ofensivă în teritoriul controlat de trupele regimului Bashar al-Assad. Acestea au cucerit al doilea cel mai mare oraș al țării, Alep. În 2016, rebelii au fost înlăturați de acolo de forțele guvernamentale siriene, cu sprijinul Rusiei, Iranului și al grupurilor lor aliate.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Trump a amenințat dur Rusia. Ce se întâmplă dacă în 60 de zile Kremlinul nu va agrea un armistițiu în Ucraina
Președintele american Donald Trump a afirmat vineri, 11 iulie, ca intenționeaza sa faca o „declarație majora" la i ...
-
E UN EROU! Medic acuzat de distrugerea vaccinurilor COVID și emiterea de certificate false absolvit de procurorul general al Americii
Procurorul general al SUA, Pam Bondi, a ordonat sambata retragerea acuzațiilor impotriva unui medic acuzat de distrugere ...
-
Continuă măcelul în Gaza: 59 de palestinieni, între care și copii, uciși în timp ce se duceau să ia mâncare
Cel putin 31 de palestinieni au fost impuscati mortal sambata in timp ce se indreptau catre un loc de distribuire a ajut ...
-
Șeful FBI presat sa demisioneze din pricina deciziei controversate în cazul Jeffrey Epstein
Directorul FBI, Kash Patel, este presat sa demisioneze legat de nemultumirea fata de decizia Departamentului de Justitie ...
-
Rusia a lansat cel mai mare atac cu drone și rachete asupra Ucrainei de la începutul războiului, după anunțul lui Trump. Zelenski: "Este foarte revelator"
Armata rusa a tras 728 de drone si 13 rachete catre Ucraina in noaptea de marti spre miercuri, 9 iulie, potrivit Fortelo ...
-
Donald Trump se dă lebădă-n lighean: "Voi bombarda Moscova și Beijingul!"
Donald Trump a susținut in timpul unei intalniri private anul trecut ca l-a amenințat pe președintele rus Vladimir Putin ...
-
Omul de încredere al lui Trump s-a născut în URSS. Documente obținute de jurnaliști dezvăluie originile reale ale consilierului-cheie
Într-un peisaj politic american in care loialitațile și biografiile personale sunt adesea examinate cu lupa, una d ...
-
O ofensivă chineză asupra Taiwanului ar putea declanșa un atac rusesc asupra NATO? Scenariul unui conflict global prinde contur, spun experții
O ipoteza care pana nu demult parea rezervata literaturii de anticipație incepe sa capete contur in analizele strategice ...
-
Armata chineză a țintit cu laser un avion german: contre pe axa Berlin - Beijing
Armata chineza a țintit cu laser un avion german care participa la o operațiune a Uniunii Europene denumita ASPIDES, car ...
-
Analiză financiară: Trump ajută UE prin politica sa comercială. Moneda unică europeană se apreciază puternic
Euro se apreciaza puternic, iar politicile comerciale ale presedintelui american Donald Trump ar putea sustine si mai mu ...
-
BRICS ripostează după amenințările lui Trump: Grupul nu se implică în confruntarea între tabere şi nu vizează nicio ţară
Statele membre BRICS nu cauta "confruntarea", dupa ce presedintele american Donald Trump a amenintat ca impuna taxe vama ...
-
Demersul lui Gheorghe Piperea va rascoli Afacerea Pfizergate. AFP: Moţiune de cenzură fără riscuri dar se prefigurează tulburări pentru Ursula von der Leyen
Șefa Comisiei Europene participa astazi la dezbaterea motiunii de cenzura impotriva sa, inițiata de eurodeputatul AUR, G ...
-
Șeful NATO are un scenariu în care China va incita Rusia să atace țările alianței. Rușii spun ca Rutte a dat-o pe ciuperci halucinogene
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat intr-un interviu acordat New York Times ca China ar putea impinge Rus ...
-
Elon Musk face un partid cu care sa-l dea jos de la putere pe Donald Trump
Miliardarul Elon Musk, care si-a incheiat in iunie misiunea de sef al Departamentului american pentru Eficienta Guvernam ...
-
Proteste în mai multe oraşe faţă de adoptarea monedei euro: Manifestanţii cer referendum şi demisia Guvernului din Bulgaria
În mai multe orase din Bulgaria au avut loc sambata demonstratii impotriva adoptarii monedei euro, care ar urma sa ...
-
Discuția Trump - Putin a luat sfârșit: ce au vorbit cei doi lideri?
Președintele rus Vladimir Putin, intr-o conversație cu omologul sau american Donald Trump, a remarcat disponibilitatea R ...
-
Flota "fantomă" a Rusiei, Iranului și Coreei de Nord gestionată pentru a evita sancțiunile UE: Circa 900 de nave implicate
"Flota fantoma" utilizata de Rusia, dar si de Iran si Coreea de Nord, pentru a transporta petrol ocolind sanctiunile ar ...
-
China a creat prima armă energetică: Poate provoca un blackout la nivel global care generează distrugeri la nivel cibernetic
China iși continua campania de intimidare strategica și psihologica printr-un nou episod: o animație difuzata de televiz ...
-
Se bat pe viață și pe moarte. Trump cere DOGE să taie fondurile guvernamentale pentru Musk: „Elon ar trebui să-și închidă prăvălia și să se întoarcă în Africa de Sud"
Președintele american Donald Trump a sugerat marți, 1 iulie, ca departamentul pentru eficiența guvernamentala (DOGE), ca ...
-
Cum ar putea Donald Trump să devină Dictatorul SUA cu puteri depline la fel ca Xi Jinping sau Vladimir Putin
Majoritațile republicane din Congres și conservatorii de la Curtea Suprema cedeaza puterea in loc sa o protejeze, oferin ...
-
Pfizergate în curtea Ursulei von der Leyen: Gheorghe Piperea a depus moțiunea care va inflama scandalul la Bruxelles
O moțiune de cenzura impotriva Comisiei Europene, condusa de Ursula von der Leyen, a fost depusa oficial joi la Președin ...
-
Acum li s-a pus pata pe Liban: Israelul lovește puternic regimul de la Beirut. Trei oameni au murit iar Tel Aviv-ul vorbește despre eliminarea unor ținte importante
Trei persoane au fost ucise, sambata, in sudul Libanului in doua lovituri efectuate de drone israeliene, a anuntat Minis ...
-
România, „teren de testare pentru o nouă strategie" a Rusiei. Semnalul de alarmă tras de președinta Georgiei
Președinta Georgiei considera ca tacerea in fața amenintarilor rusesti slabeste increderea in UE. Într-un interviu ...
-
Ce se întâmplă cu Meloni? Grimasele premierului Italiei au devenit virale: Consum de droguri sau "spionaj mental"!
Giorgia Meloni este, mai nou, in centrul unui val de speculații dupa un interviu in care a afișat grimase necontr ...
-
MAGA se transferă în MEGA: Revoluția lui Trump sosește în Europa. "Actuala ordine e dezordinea viitorului!"
În numai șase luni, SUA au trecut de la promovarea democrației liberale și liberului schimb la promovarea iliberal ...
-
Nicușor Dan n-a priceput nimic de la Regele Spaniei: Nu vom cheltui mai mult de 2,1% din PIB pentru NATO. România in criză economică e gata de 5%
Spania ii da peste bot lui Trump: "Nu vom cheltui mai mult de 2,1% din PIB pentru NATO. Romania in criza economica e gat ...
-
Deutsche Welle: România nu a obținut nimic la summitul NATO. Nimic din ceea ce ar putea descuraja Rusia în Estul Europei
Situația problematica de la Marea Neagra, atacurile cibernetice și amenințarile hibride care au afectat nu doar Romania, ...
-
Planul bugetar al lui Donald Trump transferă bogăţia de la tineri către vârstnici și crește datoria publică, susțin analiștii din SUA
Noua propunere bugetara a presedintelui Donald Trump, care include reduceri masive de taxe, ar duce in mod efectiv la un ...
-
Are Teheranul un alt sit de îmbogățire ascuns sub "Muntele Târnăcopului", o locație "sigură și invulnerabilă"?
Un al patrulea sit de imbogațire a uraniului, care nu mai este atat de secret, dar este „invulnerabil" conform Ira ...
-
Se formează o nouă ordine mondială: Rețeaua paralelă care pune în plan secund rolul Occidentului
China iși consolideaza poziția de lider in Sudul Global, grupul economiilor emergente din Asia, Africa și America Latina ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu