New York Times: Scholz într-o vizită discretă la Washington pe fondul îngrijorărilor legate de "jocul final" din Ucraina!
Postat la: 03.03.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Cancelarul Olaf Scholz sosește vineri pentru o vizită de lucru liniștită cu președintele Biden, provocând speculații că vor discuta întrebări dificile privind modul în care se va pune capăt războiului.
Nu vor exista dineuri de stat, nici un anturaj de presă și puțină fanfară. Aflat într-o vizită de două zile la Washington pentru a se întâlni cu președintele Biden, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, dorește să treacă direct la afaceri. Întrebarea pe care și-o pun mulți la Berlin este care sunt aceste afaceri, scrie New York Times.
"Care este scopul călătoriei dumneavoastră la Washington astăzi? De ce călătoriți acolo? Ar fi trebuit de fapt să explicați acest lucru aici", i-a spus Friedrich Merz, liderul principalului partid de opoziție din Germania, creștin-democrații, dlui Scholz într-un discurs susținut joi în Parlamentul german.
Biroul de presă al cancelarului a publicat doar o declarație de un rând care anunța vizita la Washington înainte de călătorie: Cei doi lideri vor discuta despre invazia rusă în Ucraina, la un an de la aceasta, și despre sprijinul occidental pentru Kiev.
Caracterul discret al vizitei - fără invitarea presei itinerante, fără conferințe de presă și fără nici măcar o schiță a planurilor sale în discursul rostit în fața Parlamentului german înainte de călătorie - i-a determinat pe unii din cercurile de politică externă de la Berlin să se întrebe dacă nu cumva este o reflectare a unui sentiment tot mai mare de urgență, pe ambele maluri ale Atlanticului, de a găsi o nouă foaie de parcurs pentru a pune capăt conflictului din Ucraina.
"Cred că ne aflăm într-un moment dificil, pentru că întrebarea despre jocul final devine mai puternică, mai mare și mai importantă în SUA, dar și în Europa", a declarat Ulrich Speck, analist german de politică externă. "Așa că eu cred că este un an de zile și, privind înapoi, se privește și spre viitor, și spre întrebarea: "Ce s-a întâmplat? Cum se va sfârși?".
Purtătorii de cuvânt ai domnului Scholz spun că natura discretă a călătoriei este o "excepție", dar au subliniat că nu este o reflectare a unei situații grave, ci doar "concentrarea pe muncă" a vizitei.
Nils Schmid, purtătorul de cuvânt al politicii externe în Parlament pentru social-democrații de centru-stânga ai domnului Scholz, a respins ideea că discuțiile se vor concentra pe un "joc final".
"Politica externă se bazează întotdeauna pe scenarii și, bineînțeles, vor trece prin aceste scenarii diferite", a spus el. "Dar ideea este de a avea o vizită de lucru reală. Nu este o vizită de stat. Este vorba de a sta cu adevărat împreună, de a pune toate cărțile pe masă, de a cântări opțiunile, de a împărtăși evaluări și de a avea o dezbatere foarte liberă, fără a fi obligați să producă vreun rezultat imediat în vreunul dintre dosare."
Dar speculațiile au crescut în Europa și la Washington că, în ciuda declarațiilor publice vocale că vor susține Kievul "atât timp cât va fi necesar", după cum a spus dl Scholz, unii lideri occidentali au început să se îngrijoreze cât timp poate dura un front puternic și unificat.
Liderii europeni se îngrijorează cu privire la modul în care sprijinul acordat Ucrainei se va descurca în timpul alegerilor prezidențiale din SUA de anul viitor, unele părți ale Partidului Republican fiind sceptice cu privire la sprijinul militar acordat Kievului. Și aproape toți liderii occidentali sunt îngrijorați dacă populațiile lor s-ar putea sătura de un sprijin susținut și costisitor pentru Ucraina, mai ales că războiul scoate la iveală multe deficiențe din propriile lor țări - de la pregătirea militară la aprovizionarea cu energie.
La Berlin, un protest împotriva susținerii militare a Ucrainei a atras sâmbăta trecută 13.000 de persoane, potrivit poliției - reflectând faptul că o parte notabilă a populației Germaniei rămâne neîncrezătoare față de implicarea occidentală în război.
Încercând să găsească un echilibru între această reticență internă și apelurile aliaților europeni pentru un sprijin militar mai îndrăzneț pentru Ucraina din partea Germaniei, dl Scholz a dat o declarație măsurată prin care a reafirmat sprijinul pentru Ucraina înainte de a pleca la Washington.
"Majoritatea cetățenilor doresc ca țara noastră să continue să fie alături de Ucraina", a spus el. "Și să o facem așa cum am făcut-o de la începutul războiului: în mod decisiv, echilibrat, în strânsă coordonare cu prietenii și partenerii noștri".
Un alt punct de pe ordinea de zi ar putea fi Iranul, au spus legislatorii, deoarece Germania a fost supusă unei presiuni tot mai mari din partea Israelului pentru a aborda rapoartele conform cărora Iranul a crescut temporar îmbogățirea uraniului. La rândul său, Germania are preocupări cu privire la statul de drept în Israel sub noul său guvern de dreapta, pe care ar putea dori să le discute și cu Washingtonul, a declarat dl Schmid.
Se așteaptă, de asemenea, ca China să fie un subiect, mai ales că Washingtonul a avertizat că este de părere că Beijingul are în vedere trimiterea de arme către Rusia. Dl Scholz a avut grijă să avertizeze împotriva unor astfel de livrări în discursul său parlamentar, deși Germania nu a primit încă dovezi în acest sens, potrivit legislatorilor.
În discursul său în fața Parlamentului, dl Scholz a lăudat, de asemenea, relația transatlantică ca fiind "mai strânsă și mai încrezătoare ca niciodată". Cu toate acestea, este posibil ca și natura acestei relații să trebuiască să se schimbe, avertizează unii observatori.
Până în prezent, domnul Scholz a rămas categoric că fiecare pas pe care Germania îl face pentru a oferi sprijin militar în vederea respingerii invaziei rusești trebuie să fie făcut în coordonare cu aliații săi - dar mai ales cu Washingtonul.
Această poziție a fost pusă la grea încercare luna trecută, când Washingtonul și aliații europeni au făcut presiuni asupra Germaniei pentru a livra tancuri Leopard Ucrainei. Cancelarul a fost de acord cu această mișcare doar atunci când Washingtonul s-a angajat, de asemenea, să trimită o parte din tancurile sale sofisticate Abrams, în ciuda obiecțiilor militare americane potrivit cărora vehiculele nu ar fi utile Ucrainei.
Germania a descris planul ca fiind un acord comun între națiuni. Dar, cu o săptămână înainte de vizita cancelarului, Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională al domnului Biden, a sugerat într-un interviu acordat ABC News că mișcarea a fost luată de președinte pentru a-i liniști pe germani.
"În interesul unității alianței și pentru a se asigura că Ucraina a primit ceea ce și-a dorit, în ciuda faptului că Abrams nu sunt instrumentul de care au nevoie, președintele a spus: "Bine, voi fi liderul lumii libere. Voi trimite Abrams pe parcurs dacă voi trimiteți Leopards acum", a declarat dl Sullivan. "Și acesta este de fapt un exemplu de cum Joe Biden a mobilizat coaliția globală pentru a obține pentru Ucraina ceea ce are nevoie".
Declarațiile au reaprins imediat dezbaterea la Berlin cu privire la faptul că Washingtonul s-a simțit forțat să accepte ceva ce nu dorea să facă. Purtătorul de cuvânt al domnului Scholz, Steffen Hebestreit, a respins această idee: "Mi-e greu să îmi imaginez un cancelar german dictând termeni sau făcând orice fel de cereri unui președinte american".
Sudha David-Wilp, directoarea biroului din Berlin al German Marshall Fund, un think tank american, a declarat că, deși nu a interpretat declarația ca fiind o încercare de a-l înțepa pe cancelar, aceasta poate fi "un semnal că acest tip de acoperire nu poate dura la nesfârșit".
"Acest tip de tranzacții s-ar putea să nu fie ceva pe care Germania să se poată baza în viitor", a spus ea. "Statele Unite doresc, de asemenea, să încurajeze Germania să acționeze în coordonare cu aliații săi europeni", a adăugat ea, fără ca Washingtonul să fie nevoit să se alăture.
Este posibil ca acest lucru să nu fie ceva ce domnul Scholz, care și-a declarat în mod constant dorința de a lucra în pas de melc cu Washingtonul, să fie dispus să accepte.
Cu toate acestea, oficialii din ambele țări spun că relația de lucru dintre cei doi lideri este una bună.
"În ceea ce privește politica externă, ei sunt foarte asemănători", a declarat dl Schmid. "Deci cred că, la nivel personal, le place foarte mult să discute, să stea împreună și să discute și să se gândească la lucruri".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Discuția Trump - Putin a luat sfârșit: ce au vorbit cei doi lideri?
Președintele rus Vladimir Putin, intr-o conversație cu omologul sau american Donald Trump, a remarcat disponibilitatea R ...
-
Flota "fantomă" a Rusiei, Iranului și Coreei de Nord gestionată pentru a evita sancțiunile UE: Circa 900 de nave implicate
"Flota fantoma" utilizata de Rusia, dar si de Iran si Coreea de Nord, pentru a transporta petrol ocolind sanctiunile ar ...
-
China a creat prima armă energetică: Poate provoca un blackout la nivel global care generează distrugeri la nivel cibernetic
China iși continua campania de intimidare strategica și psihologica printr-un nou episod: o animație difuzata de televiz ...
-
Se bat pe viață și pe moarte. Trump cere DOGE să taie fondurile guvernamentale pentru Musk: „Elon ar trebui să-și închidă prăvălia și să se întoarcă în Africa de Sud"
Președintele american Donald Trump a sugerat marți, 1 iulie, ca departamentul pentru eficiența guvernamentala (DOGE), ca ...
-
Cum ar putea Donald Trump să devină Dictatorul SUA cu puteri depline la fel ca Xi Jinping sau Vladimir Putin
Majoritațile republicane din Congres și conservatorii de la Curtea Suprema cedeaza puterea in loc sa o protejeze, oferin ...
-
Pfizergate în curtea Ursulei von der Leyen: Gheorghe Piperea a depus moțiunea care va inflama scandalul la Bruxelles
O moțiune de cenzura impotriva Comisiei Europene, condusa de Ursula von der Leyen, a fost depusa oficial joi la Președin ...
-
Acum li s-a pus pata pe Liban: Israelul lovește puternic regimul de la Beirut. Trei oameni au murit iar Tel Aviv-ul vorbește despre eliminarea unor ținte importante
Trei persoane au fost ucise, sambata, in sudul Libanului in doua lovituri efectuate de drone israeliene, a anuntat Minis ...
-
România, „teren de testare pentru o nouă strategie" a Rusiei. Semnalul de alarmă tras de președinta Georgiei
Președinta Georgiei considera ca tacerea in fața amenintarilor rusesti slabeste increderea in UE. Într-un interviu ...
-
Ce se întâmplă cu Meloni? Grimasele premierului Italiei au devenit virale: Consum de droguri sau "spionaj mental"!
Giorgia Meloni este, mai nou, in centrul unui val de speculații dupa un interviu in care a afișat grimase necontr ...
-
MAGA se transferă în MEGA: Revoluția lui Trump sosește în Europa. "Actuala ordine e dezordinea viitorului!"
În numai șase luni, SUA au trecut de la promovarea democrației liberale și liberului schimb la promovarea iliberal ...
-
Nicușor Dan n-a priceput nimic de la Regele Spaniei: Nu vom cheltui mai mult de 2,1% din PIB pentru NATO. România in criză economică e gata de 5%
Spania ii da peste bot lui Trump: "Nu vom cheltui mai mult de 2,1% din PIB pentru NATO. Romania in criza economica e gat ...
-
Deutsche Welle: România nu a obținut nimic la summitul NATO. Nimic din ceea ce ar putea descuraja Rusia în Estul Europei
Situația problematica de la Marea Neagra, atacurile cibernetice și amenințarile hibride care au afectat nu doar Romania, ...
-
Planul bugetar al lui Donald Trump transferă bogăţia de la tineri către vârstnici și crește datoria publică, susțin analiștii din SUA
Noua propunere bugetara a presedintelui Donald Trump, care include reduceri masive de taxe, ar duce in mod efectiv la un ...
-
Are Teheranul un alt sit de îmbogățire ascuns sub "Muntele Târnăcopului", o locație "sigură și invulnerabilă"?
Un al patrulea sit de imbogațire a uraniului, care nu mai este atat de secret, dar este „invulnerabil" conform Ira ...
-
Se formează o nouă ordine mondială: Rețeaua paralelă care pune în plan secund rolul Occidentului
China iși consolideaza poziția de lider in Sudul Global, grupul economiilor emergente din Asia, Africa și America Latina ...
-
Scenariu: cum ar arăta un război nuclear între Europa și Rusia? Lista țărilor din 'bătrânul continent' care au arme nucleare
SIPRI semnaleaza ca creșterea armamentului este deosebit de puternica in Europa, din cauza amenințarii tot mai mari din ...
-
Război total între administrația Trump și serviciile de informații ale SUA, pe tema loviturilor asupra bazelor nucleare ale Iranului
Reacțiile din partea administrației Trump continua, trimisul special al lui Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkof ...
-
Donald Trump nu prea mai dă doi bani pe angajamentul ferm al SUA față de Articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic
În drum spre summitul anual al liderilor NATO, ce se desfașoara la Haga, președintele american Donald Trump a evit ...
-
După ce a aruncat cu bani ca sa intretina războiul din Ucraina, Comisia Europeană vrea să împrumute 70 de miliarde euro pentru a finanța mai multe programe de anvergură
Comisia Europeana si-a anuntat intentia de a emite obligatiuni UE in valoare de pana la 70 de miliarde euro in a doua ju ...
-
Donald Trump a mers de urgență în Situation Room: Iranul s-a coordonat cu Qatarul pentru loviturile împotriva SUA
Iranienii au atacat baze americane din Orientul Mijlociu, inclusiv uriașa baza aeriana al Udeid din Qatar. Președintele ...
-
Deși face același lucru prin Palantir, SUA acuză DeepSeek că susține armata chineză și încalcă restricțiile privind cipurile AI
DeepSeek, deja faimoasa companie chineza de inteligența artificiala, este suspectata ca sprijina armata și serviciile de ...
-
Explodează pretul petrolului. Parlamentul iranian a aprobat închiderea Strâmtorii Ormuz pe unde trece 20% din tot petrolul mondial
Parlamentul iranian a aprobat inchiderea Stramtorii Ormuz, un punct vital de tranzit al petrolului situat in largul coas ...
-
Rusia își crește capabilitățile militare în regiunea Arctica, sub pretextul unor cercetări științifice
Rusia accelereaza construirea unei infrastructuri militare solide in regiunea Arctica, ascunzandu-și ambițiile strategic ...
-
Șeful diplomației iraniene zboară luni la Moscova. Întâlnire de urgență cu Putin, după atacurile americane
Abbas Araghchi, ministrul de Externe al Iranului, a declarat duminica, 22 iunie, in cadrul unei conferinte de presa la I ...
-
Lovituri americane asupra obiectivelor nucleare ale Iranului - Nivelul de radioactivitate raportat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică
Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a anuntat duminica dimineata ca nu a fost raportata nicio crestere ...
-
Current Affairs: Stați, de ce Israelului i se permite să dețină arme nucleare?!
Potrivit liderilor noștri aleși, ar trebui sa fim foarte speriați de posibilitatea ca Iranul sa obțina o bomba nucleara. ...
-
AIEA avertizează că un atac israelian asupra centralei Bushehr din Iran va provoca o „Apocalipsă nucleară"
Șeful agenției de supraveghere nucleara a ONU, Rafael Mariano Grossi, a avertizat vineri Consiliul de Securitate al ONU ...
-
Operațiunea Ajax: Occidentul era preocupat mai mult de petrol decât de democrația din Iran. Cum s-a pus la cale o lovitură de stat
Autor:Antoine Marcival Pentru orice persoana cu mintea intreaga, nebunia entitații sioniste genocidare și supremaciste i ...
-
Vladimir Putin: "O nouă ordine mondială apare în mod natural. Rusia și China doar o formalizează"
"Rusia și China nu formeaza o noua ordine mondiala, doar o formalizam", a spus Vladimir Putin, respingand declarația mod ...
-
Războiul aerian inutil al Israelului: Atacurile de precizie nu vor distruge programul nuclear al Iranului
În ultima saptamana, Israelul s-a angajat intr-o campanie aeriana prelungita in Iran pentru a realiza ceva ce nici ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu