Ungaria face opinie separată despre războiul din Ucraina: ministrul maghiar de externe și-a prezentat la Washington planul pentru pace
Postat la: 10.07.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Șeful diplomației maghiare, Peter Szijjarto, a declarat marți, la Washington, că Ungaria va pleda la summitul NATO pentru încetarea focului în Ucraina și pentru începerea negocierilor de pace cât mai curând posibil, pentru că dacă războiul nu se va termina rapid, există un risc de escaladare a conflictului.
Ajuns la summitul NATO, ministrul ungar al afacerilor externe a subliniat că organizația militară trece printr-una dintre cele mai complicate perioade. „La urma urmei, atmosfera Războiului Rece domină din nou politica mondială, pericolul scindării lumii în sfere de influenţă este din nou real, iar războiul care se desfășoară în vecinătatea noastră de doi ani și jumătate se confruntă, de asemenea, cu o situație de escaladare dură", a subliniat ministrul ungar.
„Din păcate și amenințarea unui război mondial sau nuclear devine din ce în ce mai gravă pe zi ce trece, deoarece vedem că situația în războiul din Ucraina se înrăutățește, sunt tot mai multe arme pe front în ambele părți", a adăugat Szijjarto. „Dacă nu reușim să punem capăt războiului rapid, ne vom confrunta cu un pericol foarte dur și brutal de escaladare. Din păcate, șansele ca războiul să se extindă cresc pe zi ce trece. De aceea, acest summit NATO este crucial", a apreciat acesta.
Ungaria vrea încetarea focului și începerea negocierilor de pace, a precizat Péter Szijjarto, care a dezavuat faptul că în ultimii doi ani și jumătate, declarațiile americane și vest-europene cu privire la războiul din Ucraina s-au referit la livrările de arme, la exerciţiile militare și la soluționarea pe câmpul de luptă, deși această perioadă a dovedit că o reglementare se poate realiza doar prin diplomație, pentru că pe front sunt doar morți și distrugeri.
„Și pentru aceasta este necesar ca canalele diplomatice să fie redeschise și să nu fie calomniați cei care se angajează în dialog, pentru că fără dialog și redeschiderea canalelor diplomatice este sigur că nu va exista o soluţie", a susţinut Szijjárto, care a reiterat poziţia Guvernului ungar, potrivit căreia Ungaria dorește să rămână în afara deciziei, care în prezent așteaptă aprobarea, conform căreia NATO va lansa o misiune de sprijinire a Ucrainei în vederea coordonării pregătirii militare și a livrărilor de arme.
„Poziția noastră este clară: vom sta departe de asta. Nu vom contribui cu soldați ungari la o astfel de acțiune, nu vom contribui cu banii contribuabililor ungari la o astfel de acțiune și nu vom contribui cu teritoriul Ungariei la executarea unei astfel de acțiuni și nu vom livra arme nici în viitor. Această poziție a noastră ne asigură că putem proteja securitatea Ungariei și a poporului ungar".
Ministrul s-a referit şi la "misiunea ungară de pace" din ultimele zile, care continuă acum, menţionând că scopul acesteia este de a crea condițiile necesare pentru o încetare a focului și pentru începerea negocierilor de pace cât mai curând posibil prin cooperare europeană.
„Aşadar, poziția Ungariei este clară, nu există o soluție la acest război pe câmpul de luptă, în schimb sunt necesare negocieri și o soluție diplomatică, iar această poziție o vom reprezenta în cele trei zile ale summit-ului NATO", a conchis Péter Szijjarto. Premierul ungar Viktor Orban consideră că este imposibil ca preşedintele rus Vladimir Putin să atace o ţară membră a NATO, informează luni DPA.
''Niciun om serios nu poate vorbi despre o intenţie a Rusiei de a ataca NATO'', a declarat Orban într-un interviu publicat luni de cotidianul german Bild. Atacarea NATO este absolut imposibilă - nu numai pentru Rusia, ci pentru oricine din lume - întrucât NATO este de departe cea mai puternică comunitate militară, a afirmat şeful executivului ungar, a cărui ţară a preluat la 1 iulie preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.
Viktor Orban a adăugat că toate ţările NATO susţin clauza securităţii colective, conform căreia un atac împotriva unui membru al NATO va fi considerat un atac împotriva tuturor statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice. Ruşii au o istorie şi o cultură diferite, precum şi o înţelegere diferită asupra libertăţii şi suveranităţii naţionale decât au europenii, a spus Viktor Orban, care s-a întâlnit cu Putin la Moscova la finalul săptămânii trecute. ''Dar ei sunt raţionali, sunt hiper-raţionali'', a subliniat liderul ungar.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
Horațiu Potra, omul arestat pentru că ar fi urmărit să producă tulburări sociale și deținea mai multe arme în mașină, a condus, de fapt, operațiuni neoficiale în numele statului român de ani de zile și lucrează cu ofițeri din FOS/Operațiuni Speciale, dar și cu ofițeri SPP.
-
Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
Decizia CCR de anulare a alegerilor a afectat piața financiară din România, după ce vreme de mai bine de o săptămână acțiunile de la Bursa de Valori București s-au prăbușit.
-
Cine a decis să-l salveze de la moarte pe Bashar al-Assad și familia acestuia?
Răsturnările de regim duc - de cele mai multe ori - la lichidarea liderilor din acele țări. Nu a fost cazul în Siria, având în vedere că președintele Bashar al-Assad a reușit să fugă, în Rusia.
-
Șeful SIE, adjunctul său și alte două persoane au zburat cu un avion privat să vadă Marele Premiu de Formula 1
Nu doar liderii PSD Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu sau Alfred Simonis au mers cu avioane private să vadă Marele Premiu de Formula 1. Conform celor mai noi dezvăluiri de presă, printre cei care au apelat la aeronoave private se află și șeful SIE, Gabriel Vlase.
-
Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
Un raport al serviciilor de informații ale armatei americane, redactat în 1983 și desecretizat de CIA în 2003, a revenit recent în atenție datorită comediantei din Chicago, Sara Holcomb.
-
Locul în care nu are nimeni curajul să pună piciorul: cei care o fac îmbătrânesc pe loc. Teoria oamenilor de știință
Printre cele mai misterioase locuri de pe planetă, muntele Kailash din Tibet se evidențiază printr-un avertisment care a descurajat orice tentativă de escaladare. Legenda spune că oricine încearcă să urce acest munte sacru își va grăbi îmbătrânirea.
-
Pericol uriaș de sărbători: românii riscă să fie lăsați fără bani în conturi
În sezonul sărbătorilor, atacatorii cibernetici își ajustează metodele de fraudă pentru a profita de obiceiurile utilizatorilor, cum ar fi căutarea ofertelor, participarea la concursuri online, cumpărăturile de cadouri, rezervările hoteliere sau achizițiile de bilete de avion.
-
Ce se va întâmpla în cea mai scurtă zi din an: Cum se produce acest fenomen
21 decembrie marchează începutul iernii astronomice, momentul cunoscut ca solstițiul de iarnă, când vom avea cea mai scurtă zi și cea mai lungă noapte din an.
-
Israelul bombardează intens Damascul după fuga lui Bashar al-Assad
Loviturile forțelor aeriene israeliene în Siria au fost „foarte intense", spun surse din apărare pentru The Times of Israel. Zeci de avioane IAF au lovit numeroase ținte în toată Siria, concentrându-se pe distrugerea „armelor strategice" care ar putea cădea în mâinile unor elemente ostile Israelului, în urma prăbușirii regimului Assad.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Trump pregătește o decizie care va genera un seism la nivel mondial: O va face, imediat după preluarea mandatului
- 2.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 3.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 4.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi arme americane pe teritoriul Rusiei
- 7.Cine este strategul din umbră al lui Donald Trump? Se spune că este cel mai tare consultant din America. Are 67 de ani.
- 8.Casa Albă vrea sa credem motivul absurd pentru care SUA au dat undă verde rachetelor ATACMS înainte ca Donald Trump să-și preia mandatul
- 9.Donald Trump: "Nu am fost niciodată mai aproape de Al Treilea Război Mondial, de un armagedon nuclear"
- 10.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu