Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


De necrezut ce s-a intamplat: Naționala României a cântat imnul Ținutului Secuiesc la meciul de hochei cu Ungaria!

Postat la: 09.05.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Naționala masculină a României, alcătuită în mare parte din hocheiști români de etnie maghiară, a evoluat în această săptămână la Campionatul Mondial, în Slovenia, iar la ultimul meci, ieri, cu Ungaria, a avut loc un moment scandalos. Înainte de partida dintre România și Ungaria (2-4), hocheiștii celor două naționale au oferit un moment incredibil.

Potrivit prosport.ro, sportivii s-au aliniat înainte de start și au cântat împreună "imnul Ținutului Secuiesc". Așa-numitul Ținut Secuiesc este un teritoriu format din județele Covasna, Harghita și o parte din județul Mureș, județele cu cele mai mari procentaje de populație de etnie maghiară din România: Harghita (85,2%), Covasna (73,7%), Mureș (38,1%). Etnicii maghiari din Ținutul Secuiesc militează pentru o autonomie sporită față de celelalte provincii, iar autoritățile centrale, de la București, consideră că pretențiile sunt anticonstituționale și nu iau considerare niciun proiect de autonomie teritorială pe baze etnice. De asemenea, gsp.ro a scris în mai multe rânduri despre investițiile Guvernului maghiar în regiune, inclusiv la hochei sau fotbal.  Din lotul României, 3 jucători au refuzat să participe la moment și nu au stat alături de colegii lor.

Etnicii maghiari alcătuiesc în proporție covârșitoare lotul României, în timp ce campionatul național este dominat de SC Miercurea Ciuc, campioana en titre, formație din județul Harghita.

Lotul României:

Portari: Patrik Polc, Toke Zoltan, Otto Onodi.
Atacanți: Szilard Rokaly, Csanad Fodor, Mircea Constantin, Peter Balazs, Roberto Gliga, Molnar Zsombor, Daniel Tranca, Casaneanu Eduard, Albert Zagidullin, Tamas Reszeg, Yevgeni Skachkov, Rokaly Norbert
Fundași: Borisenko Pavlo, Timur Rasulov, Farkas Tamas, Yemelianenko Yevgeni, Huba Bors, Berdila Catalin, Csibi-Ferencz Robert, Kozma Zsolt.
Gazeta a încercat să ia legătura cu Edward Novak, Ministerul Sportului, dar aceasta nu a răspuns apelurilor.

Eduard Novak este el însuși reprezentant al minorității maghiare și membru UDMR. În plus, toate postările sale de pe Facebook referioare la activitatea de ministru al Guvernului României sunt bilingve, în română și în maghiară.

Și în trecut, în 2011, s-a petrecut un episod asemănător. La un meci dintre România și Ungaria, disputat la Miercurea Ciuc, sportivii din România au cântat imnul Ungariei. Considerat cel mai bun jucător al naţionalei României de hochei în 2011, jucătorul echipei HSC Miercurea Ciuc, Tihamer Becze (21 de ani), spunea în presa maghiară, fără menajamente: „Vinerea trecută, Ţinutul Secuiesc a învins Ungaria cu 4-1. Aceasta este formularea corectă, fiindcă românii nu au, practic, nici o legătură cu naţionala de hochei, dar nici cu sportul acesta, în general. În lotul de 26, avem un ucrainean şi un jucător cu nume românesc, portarul, care este născut la Gheorgheni, şi vorbeşte bine ungureşte, mama lui fiind unguroaică", spunea Becze.

Dupa consumarea partidei se poate presupune si ca nationala noastră de hochei a lasat meciul in favoarea adversarilor. Naționala masculină a fost învinsă ieri în ultimul său meci la Ljubljana, acolo unde au avut loc partidele contând pentru Divizia I, grupa A, al doilea eșalon valoric. România a pierdut în fața Ungariei cu 2-4 (0-2, 2-1, 0-1), această înfrângere adăugându-se peste cele cu Slovenia, 1-9, Coreea de Sud, 1-4, și Lituania, 4-5. În consecință, „tricolorii" au ocupat ultimul loc și de la anul vor evolua în al treilea eșalon valoric, Divizia I, grupa B.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE