DIICOT - Atmosferă tensionată în OTP Bank: "Am impresia că nu se mai termină și în fiecare zi vine câte o bombă!"
Postat la: 31.05.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Curtea de Apel București a prelungit pe 27 mai măsura arestului la domiciliu luată față de Raisa Ladin, om de afaceri anchetat de DIICOT pentru devalizarea conturilor offshore-ului Paxum inc din Belize de la OTP Bank din România.
"Respinge, ca nefondate, cererile formulate de inculpata Ladin Raisa de înlocuire a măsurii arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar și respectiv de înlăturare a obligației impusă acesteia, prin încheierea nr. 302/CO-DL/12.05.2022 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosar nr. 3207/2/2022, de a nu lua legătura, pe durata măsurii arestului la domiciliu, cu numiții Ladin Corneliu și Ladin Laurențiu, coinculpați în dosarul de urmărire penală nr. 598/D/P/2022 al PÎCCJ - DIICOT", se arată în minuta deciziei Curții de Apel București.
Laurențiu și Corneliu Ladin sunt copiii Raisei Ladin, iar Laurențiu este chiar soțul actriței Dalida din Las Fierbinți. Această calitate a fost invocată de Laurențiu Ladin pe 18 mai în fața Curții de Apel București când a cerut și i s-a respins de către judecători ridicarea măsurii controlului judiciar luată de procurorii DIICOT împotriva sa.
Laurențiu Ladin este anchetat de DIICOT pentru spălare de bani după ce o parte din banii devalizați de mama sa din contul de la OTP Bank al Paxum, cu ajutorul a doi avocați și cu falsificarea unor documente, au ajuns la el sub diferite forme.
Încheierea din 18 mai prin care Curtea de Apel București a respins plângerea lui Laurențiu Ladin împotriva măsurii controlului judiciar luată împotriva sa, obținută de NewsOnline.ro, arată și gravele probleme din interiorul OTP Bank, carențe care au făcut posibile operațiunile bancare cu acte false derulate de Raisa Ladin și acoliții ei.
OTP Bank a scăpat deocamdată de răspundere penală, ca instituție, pentru că a depus un denunț la DIICOT la momentul potrivit, adică pe 7 martie 2022, cu fix aproape două luni înainte ca procurorii să demareze primele percheziții în dosar. Spunem deocamdată pentru că la acest moment nu este clar în ce direcție va avansa ancheta DIICOT în acest dosar.
În expunerea făcută în fața Curții de Apel București pe 18 mai procurorul de ședință al DIICOT a arătat că, la momentul actualizării datelor clientului PAXUM inc. și a persoanei care a susținut că are "puterea de a angaja" entitatea, respectiv Raisa Ladin, funcționarii OTP amintiți au acceptat informațiile nereale și înscrisurile falsificate furnizate de sus numita cunoscând caracterul incomplet și neclar al acestora, așa cum recunosc în informările adresate Oficiului Național de Combaterea Spălării Banilor dar și în plângerea formulată la data de 07.03.2022 în care susțin că funcționarii bancari au verificat pe un website - registrul online al autorităților din California, Statele Unite ale Americii (https://www.sos, ca.qov/notary/),procurile depuse iar în urma căutării a rezultat că nu există înregistrări ale acestui număr de apostilă, verificare pe care au făcut-o însă după efectuarea plăților.
Anchetatorii mai susțin că funcționarii OTP Bank nu numai că au aprobat plățile efectuate din conturile PAXUM inc în conturile unor terțe persoane, dar au acceptat și fragmentarea soldurilor conturilor și transferurile de fonduri între conturile aceleiași persoane, operațiuni specifice spălării de bani.
"În acest sens, funcționarii OTP Bank, printre care și ####### ##### #####, administrator de cont în cadrul OTP Bank România-Sucursala Buzești, respectiv - ######## ###### - ########, director sucursală, au acordat eficiență economică și juridică unor documente contradictorii, cum ar fi contractul de mandat cu titlu oneros din 10.10.2015 în condițiile în care ##### ##### le-a pus la dispoziție procuri apostilate datate ulterior (2017, 2019, unele false, altele autentice dar nevalabile, ca urmare a depășirii perioadei de valabilitate) în care se arăta că mandatul este gratuit, acesta fiind numai un exemplu de situație în care aveau obligaţia de a refuza plățile, așa cum LIBRA BANK a procedat într-o situație identică, context în care a solicitat în conformitate cu dispozițiile Legii și Regulamentului BNR nr 2/2019 furnizarea de documente justificative/informații suplimentare, în baza cărora au refuzat plata, deși nu avea "tabloul" complet al multiplelor tranzacții ordonate de ##### ##### într-o perioadă scurtă de timp", se arată în încheierea Curții de Apel București din 18 mai, obținută de NewsOnline.ro
Ce discuții a interceptat DIICOT în interiorul OTP Bank: "Am impresia că nu se mai termină și în fiecare zi vine câte o bombă"
În încheierea Curții de Apel București din 18 mai este expusă o stenogramă a unei discuții din interiorul OTP Bank purtată pe subiectul plăților din contul Paxum către Raisa Ladin și acoliții ei. Discuția relevă pe deplin atmosfera apăsătoare din rândul funcționarilor bancari precum și problemele din interiorul băncii. NewsOnline redă integral această stenogramă:
De altfel, în una dintre convorbirile avute de ####### ##### cu numitul ######, aceasta a recunoscut caracterul nelegal al plăților efectuate din conturile PAXUM inc și implicarea mai multor funcționari din cadrul conducerii băncii în adoptarea acestor decizii:
####### #####: Deci nu mai pot! Sunt nu că stresată, deci nu știu am impresia că nu se mai termină și în fiecare zi vine câte o bombă d-asta, ca să nu mai zic cât de departe (neinteligibil) și câte discuții am avut cu toți. Deci numai, simt căăă n-o mai scot la capăt, adică nu mai zic că am și alte multe că...uri dar asta efectiv ne seacă de energie! Adică știi care este ciudat? Atunci n-au făcut nimic când în sensul n-au luat toate documentele, n-au verificat, deși eu n-am făcut nimic, absolut nimic până când n-au lucrat ##### departamentele și acuma ei se spală pe mâini și dă către noi gen.
(...)
####### #####: Da știi care este ce e este și mai ciudat la mine? Da, am înțeles! LA mine pe lângă faptul că au plecat la Monitorizări și de la Monitorizări au trim chiar ăă au făcut din astea la Spălarea Banilor, ăia de la Spălarea Banilor au dat ok, s-a întors la Monitorizări, Monitorizările ne-au dat ok să facem plata și acuma noi suntem răspunzători dacă-ți vine să crezi?! Deci la noi ca la noi la nimeni, jur! Io nu, deja efectiv îmi vine să vomit.
DOMN: Da mă, așa e, tipic!
####### #####: Și știi căă ei voiau să dea diferența de bani persoanei număru 2 când a venit iar io dacă nu mă-ntorceam din, dacă tu nu-mi spuneai atunci că ###### te-a sunat să dai extrasele, (neinteligibil) să văd care era intenția și io nu reveneam următoarea zi din concediu medical, ######, îți jur, aveam pe mail, ei îi dăduseră ok Departamentul "Ligăl" să le dea bani celorlalți până când am luat mâna pe telefon și i-am sunat pe ăștia de la "Ligăl", pe director și pe manager și le-am zis stați un pic, lucrurile nu stau așa adică oricum după ce că suntem un c..t că e posibil să-i fi dat lu asta greșit banii 8 milioane de euro adică vreți să-i mai dăm și lu ăsta diferența de 7? Adică suntem chiar cretini?! Șiii până atunci n-au ăă au stat foarte relaaaxați și acum când au venit ăștia să ne ceară număru doi despăgubire 55 de milioane și au dat mail către "Ligăl" și atunci s-au trezit și ăștia! Și de atunci doar se fac analize și ce crezi știi ce-mi vine să le dau cu mail apropo de chestia asta? (neinteligibil) să le spun ok voi ați dat mail inclusiv aici să se ducă banii către ăștia, sunteți retardați mintal? Eu dacă nu vă sunam pe voi ce făceați?
DOMN: Dădeau banii ce să facă!?
####### #####: Deci nu, mi se pare că-i strigător la cer și numai efectiv eu sincer mă simt super depășită psihic din punctu ăsta de vedere!
"De asemenea, din convorbirile purtate de ###### cu numiții ######(director executiv în cadrul OTP BANK) și ######, #####, a rezultat că intervențiile exercitate de numitul ###### la nivelul auditului băncii, au avut rezultatul dorit în sensul că nu a fost găsită responsabilă directoarea Sucursalei susținând că în raportul de audit s-a menționat "ceva de genu căă necomunicarea dintre departamentele băncii a dus laaa âââ ceva de genu ăsta, n-a mai dat-o pe mine!", se mai arată în încheierea Curții de Apel București din 18 mai obținută de NewsOnline.ro
BCR a făcut plângere penală offshore-ului Paxum Inc
NewsOnline a arătat într-un prim articol publicat pe acest subiect că relația OTP - Paxum este una veche, datând cel puțin din 2009. O ordonanță a Parchetului General din 2016, deținută de NewsOnline.ro, arăta că în perioada 2009 - 2016 trei persoane fizice din România implicate în dosarul videochatului au făcut tranzacții prin conturile Romanian Internațional Bank (RIB) și OTP Bank de aproape 300.000.000 de dolari bani redirecționați parțial și în conturile bancare ale Paxum Inc de la alte societăți bancare.
La finele anului 2013 RIB a închis unilateral conturile Paxum pentru risc major de spălare de bani.
În afara problemelor cu RIB unde i-au fost închise conturile, NewsOnline.ro a descoperit că Paxum Inc are un litigiu și cu Banca Comercială Română, cele două părți judecându-se încă din anul 2016.
Pe rolul Curții de Apel București se află în prezent apelul declarat de Paxum Inc împotriva deciziei Tribunalului București prin care Paxum Inc a fost obligată la plata a aproape 65.000 de dolari către Banca Comercială Română.
"Admite acţiunea. Obligă pârâta la plata sumei de 64.940,88 USD reprezentând plată nedatorată. Obligă pârâta la plata către reclamantă a cheltuielilor de judecată în cuantum de 6322 lei. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare, care se depune la Tribunalul Bucureşti, Secţia a VI-a Civilă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 11.02.2022" se arată în minuta deciziei Tribunalului București obținută de NewsOnline.ro
În motivarea deciziei Tribunalului București din februarie 2022 se regăsește o informație interesantă: reclamanta, în acest caz BCR, a formulat şi o plângere penala, aflată la Parchetul de pe langa Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de Urmărire Penala şi Criminalistica, spre competenta soluţionare.
NewsOnline.ro a solicitat un punct de vedere de la BCR despre litigiul cu Paxum Inc, inclusiv despre plângerea penală făcută de bancă.
"Litigiul privește un incident pe fluxul de plăți interbancare rezultat în circumstanțe în care BCR reprezenta banca intermediară a unui transfer internațional către o alta bancă din România", ne-a declarat Ionuț Stanimir, directorul de comunicare al BCR.
În ceea ce privește reprezentanții Paxum Inc, deși inițial NewsOnline.ro a fost contactată de avocatul Cristian Mîneran, „HAŞOTTI MÎNERAN ŞI ASOCIAŢII", firma de avocatură care reprezintă Paxum, avocatul nu a mai răspuns ulterior la niciun fel de solicitare din partea NewsOnline.ro de a oferi un punct de vedere.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Falimentul bate la usa României: BNR anunta ca datoria externă a ajuns la cote alarmante si riscam si incapacitate de plata
BNR a transmis datele despre contul curent al balanței de plați a Romaniei, care a inregistrat un deficit de 7,656 milia ...
-
Un român a furat statui din cimitirele din toată Germania. Prejudiciul se ridică la 600.000 de euro
Un cetațean roman de 36 de ani este suspectat pentru furtul unor decorațiuni funerare in valoare de aproximativ 600.000 ...
-
CJUE - Lovitură dură pentru Ursula von der Leyen în scandalul vaccinurilor COVID: Comisia a ascuns ilegal SMS-urile cu Pfizer
Instanța suprema a UE a anulat decizia Comisiei de a refuza ziarului New York Times accesul la mesajele schimbate intre ...
-
Premieră națională: femeile din politică, administrație și afaceri, pentru prima dată la aceeași masă de dialog constructiv
Summitul „Femei pentru o societate mai buna - De la voce la putere", organizat de Women for a Better Society la Se ...
-
Camerele de bord interzise în tot mai multe țări europene. Turiștii riscă amenzi de până la 25.000 de euro
Portugalia s-a alaturat recent Elveției, Austriei și Luxemburgului in interzicerea totala a camerelor de bord, invocand ...
-
O descoperire uriasa despre legatura mamă - făt. Dovada stiintifică a relatiei indestructibile ce ramane după naștere
Cand mamele sunt insarcinate, celulele bebelușului migreaza in sangele lor și apoi se invart inapoi in bebeluș, se numeș ...
-
Un selfie ar putea oferi mai multe informații despre sănătatea ta decât un set întreg de analize, grație unui nou algoritm AI
O echipa de oameni de știința de la centrul de cercetare Mass General Brigham, SUA, a creat un algoritm de inteligența a ...
-
Descoperire revoluționară: Blocarea morții celulare deschide calea spre tratarea bolilor neurodegenerative, inclusiv Parkinson și Alzheimer
O echipa de cercetatori de la Institutul de Cercetare Medicala Walter and Eliza Hall (WEHI), inclusiv experți de la Cent ...
-
Marian Munteanu tine neapărat sa ne convingă că satul românesc de odinioară mai există in "noi înșine"!
Pe 14 mai 2025, la sala Dalles din Capitala, are loc o lansare de carte mai putin obisnuita. In sensul ca autorul "coboa ...
-
Rusia este responsabilă pentru doborârea zborului MH17 al Malaysian Airlines, a decis o instanță ONU
Consiliul Aviației al ONU a decis luni ca Rusia este responsabila pentru doborarea unui avion malaysian deasupra Ucraine ...
-
NASA dezvăluie cel mai mare șoc geomagnetic din ultimii 20 de ani: Pericol uriaș pentru omenire
Agenția spațiala americana NASA a dezvaluit cum o furtuna geomagnetica puternica denumita Gannon, un eveniment din clasa ...
-
China vine cu un răspuns pentru Windows 11 și macOS. Huawei lansează sistemul de operare HarmonyOS pentru PC: ce știe să facă
Huawei accelereaza procesul de desprindere de ecosistemele tehnologice vestice și face un pas major in aceasta direcție: ...
-
Alchimie modernă: Aur din plumb, în inima acceleratorului CERN. In curand metalul pretios va deveni la fel de banal precum otelul
Timp de secole, alchimiștii au visat sa transforme plumbul, un metal banal și ieftin, in prețiosul aur. O legenda, un mi ...
-
TOP 5 greșeli de evitat când joci la cazinouri online
Jocurile de noroc la cazinourile online pot reprezenta o modalitate accesibila de distracție. Însa, fara o abordar ...
-
Halucinațiile AI devin din ce în ce mai grave. Și nu, nu vor dispărea prea curând
Deși OpenAI, Google și alți giganți tehnologici au lansat in ultimele luni actualizari menite sa imbunatațeasca capacita ...
-
Scandalul achiziției de vaccinuri - Ursula von der Leyen poate suferi "o rușine majoră" în problema SMS-urilor ascunse
Moștenirea Ursulei von der Leyen in calitate de președinte al Comisiei Europene se va confrunta cu o provocare uriașa sa ...
-
Blocaj la CNPP: Taloanele de pensie pentru luna mai lipsesc din conturi; e panică printre vârstnici
Pensionarii din Romania care iși verifica lunar talonul de pensie electronic in contul online de pe portalul CNPP au con ...
-
Descoperire epocală: Primele două imagini ale planetei X. Ea se ascunde pe o orbită extrem de alungită în jurul Soarelui. Sumerienii o numeau Nibiru
Experții spun ca un obiect misterios care tocmai a fost observat in doua studii in infraroșu ale cerului este cea mai pu ...
-
Paradoxul remarcat de un psiholog: de ce George Simion e văzut ca un lider mai atractiv decât Nicușor Dan?
Psihologul Mihai Copaceanu a analizat profilul celor doi finaliști la prezidențiale, George Simion și Nicușor Dan, și ex ...
-
Olanda a folosit anchetatori sub acoperire pentru a afla dacă tezaurul dacic furat a fost sau nu topit. Aceștia s-au dat drept colecționari
Anchetatorii sub acoperire din Olanda s-au dat drept colectionari pentru a afla unde se afla tezaurul dacic care a fost ...
-
Avertismentul lansat în 2014 de Stephen Hawking despre „singularitate" e mai de actualitate ca oricând
Stephen Hawking, unul dintre cei mai cunoscuți fizicieni ai ultimului secol, a exprimat in 2014 ingrijorari sumbre cu pr ...
-
Serghei Mizil sare la gâtul lui Traian Băsescu: "Ura dintre români a apărut din cauza lui! L-au scos acum de la naftalină!"
Serghei Mizil a facut acuzații referitoare la implicarea lui Traian Basescu in politica actuala și la susținerea acestui ...
-
Un student uimește lumea: a descoperit un lichid care sfidează legile fizicii
Uneori, știința avanseaza cu ajutorul unei scantei de geniu. Alteori, se intampla din intamplare, cum ar fi cazul unui s ...
-
COVID-19: Au avut chinezii dreptate? De unde a pornit virusul. Studiul care zguduie tot ceea ce se credea inițial
Cercetatori din Statele Unite susțin ca au identificat momentul și locul in care COVID-19 ar fi aparut pentru prima data ...
-
Spania limitează drastic circulația banilor cash - Amenzi de până la 150.000 de euro
Spania a introdus noi masuri prin care persoanele fizice trebuie sa notifice autoritațile fiscale naționale inainte de a ...
-
Apropiați ai presedintelui SUA: Papa Leon este anti Trump și „o marionetă marxistă"
Fostul asociat al președintelui Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, Steve Bannon, l-a evaluat astazi pe noul șef ...
-
Falsul polițist care a păzit urnele la alegerile locale din Ploiești. Până și mama lui l-a crezut
Noi detalii din dosarul barbatului cu opt clase și o condamnare, care, ani la rand, s-a dat drept ofițer in cadrul struc ...
-
Fiul de 2 ani al lui Ionel Ganea, în stare gravă. Fostul fotbalist a intrat într-o maşină oprită pe carosabil. Copilul ar fi fost pe scaunul din faţă, neasigurat
Ionel Ganea a fost implicat intr-un grav accident intre Hurez si Fagaras, vineri, cand a intrat intr-o masina oprita pe ...
-
Bomba despre originea COVID-19. Studiul exploziv care zdruncină teoria Chinei și rescrie începutul pandemiei
Cercetatori americani susțin ca au identificat momentul și locul in care COVID-19 ar fi aparut pentru prima data - și, s ...
-
Locuitorii unui oraș turc au avut halucinaţii câteva zile după ce poliția a ars în centrul orașului 20 de tone de canabis
Politia din Lice, sud-estul Turciei, a ars 20 de tone de canabis confiscate de catre autoritati de-a lungul anului 2024, ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu