Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
Economia americană dă semne puternice de revenire: Indicele Dow Jones a trecut pentru prima dată de 40.000

Postat la: 17.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Indicele Dow Jones Industrial Average a trecut pentru prima dată de 40000, o bornă care părea neverosimilă în urmă cu puţin mai mult de doi ani, când Rezerva Federală a început să majoreze ratele dobânzilor pentru a răci o economie supraîncălzită.

Atunci când banca centrală a pus capăt erei ratelor extrem de scăzute care a prevalat în anii care au urmat crizei financiare mondiale, economiştii au prezis consecinţe dureroase: o recesiune în SUA şi o creştere a şomajului. Pieţele s-au cutremurat. Indicele industrial Dow şi alte valori de referinţă ale acţiunilor au încheiat anul 2022 cu cele mai mari scăderi din 2008, anul prăbuşirii Lehman Brothers.

Dar, pe măsură ce lunile treceau, angajatorii au continuat să adauge locuri de muncă. Oamenii au continuat să cheltuiască, cheltuind pe articole de mare valoare, cum ar fi maşini şi escapade de lux. Inflaţia a continuat să se răcească. Poate cel mai important, recesiunea prezisă de atât de mulţi economişti nu s-a materializat, ceea ce le-a dat investitorilor speranţa că acţiunile ar putea continua să urce.

„Nu numai că nu am avut o recesiune, dar am avut o economie robustă, cu pieţe ale muncii strânse, consumatori sănătoşi care consumau", a declarat Katie Nixon, director de investiţii la Northern Trust Wealth Management. Pieţele au primit un alt impuls atunci când progresele în domeniul inteligenţei artificiale generative, tipul de inteligenţă artificială utilizat în ChatGPT al OpenAI, au captat imaginaţia investitorilor, ajutând la propulsarea în sus a celor mai mari acţiuni din domeniul tehnologiei.

Dow a urcat acum cu aproape 40% de la minimul înregistrat în septembrie 2022 - şi mai mult decât dublu din primăvara anului 2020, când încercările de a încetini răspândirea Covid-19 au închis porţiuni din economie. Indicele cu 30 de acţiuni a crescut cu aproximativ 6% în acest an. Cea mai recentă etapă a revenirii a fost alimentată de semnele de putere economică continuă a SUA, care au compensat retragerea aşteptărilor investitorilor că inflaţia se va răci suficient pentru a permite oficialilor băncii centrale să reducă drastic ratele dobânzilor în acest an.

Datele recente au arătat că angajările au încetinit în aprilie, dar piaţa forţei de muncă rămâne robustă, iar inflaţia a scăzut de la vârfurile sale fără a reveni la ţinta Fed. Datele de miercuri au arătat că preţurile de bază ale consumatorilor, care exclud categoriile volatile de alimente şi energie, au înregistrat luna trecută cea mai mică creştere din aprilie 2021. Dow a înregistrat a 18-a închidere record a anului după raportul privind inflaţia, înainte de a creşte din nou joi pentru a trece de 40000. S&P 500 şi Nasdaq Composite, puternic tehnologic, au fost, de asemenea, pe cale să atingă noi recorduri.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE