Europa e la un pas de faliment: "Este un scenariu benign!"
Postat la: 02.09.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Un pericol major planează asupra economiilor europene. În timp ce băncile se pregătesc să înceteze cu majorarea dobânzilor, coşmarul stagflaţiei, unde preţurile rămân sus, iar creşterea economică e aproape nulă, dă târcoale Europei.
Pe măsură ce factorii de decizie politică se pregătesc să încheie cu rundele de înăsprire a politicii monetare, apar tot mai multe dovezi care subliniază o creştere economică în declin şi o inflaţie foarte greu de doborât, care vor continua să persiste scrie Bloomberg, citat de Business Magazin, conform Mediafax.
După cum ştiu prea bine bancherii centrali, chiar dacă se feresc să o spună cu voce tare, această etichetă pentru durerea de cap a expansiunii slabe şi a inflaţiei necruţătoare care a afectat anii 1970 reprezintă o serie de probleme - chiar şi în forma sa cea mai uşoară.
„Zona euro este blocată în stagflaţie şi nu vom ieşi din ea prea curând. În Marea Britanie, totul merge prost" a declarat Karsten Junius, economist şef la Bank J Safra Sarasin din Zurich.
Răspunsul pieţei de până acum sugerează preocupări persistente pentru faptul că băncile centrale îşi pierd apetitul de a continua să crească costurile de împrumut, indiferent de situaţie. Datele de joi, care indicau o creştere a preţurilor cimentată peste 5% în regiunea euro, au fost întâmpinate cu puţin optimism, în contextul în care se fac tot mai multe pariuri privind o nouă rundă de majorare a dobânzii care va avea loc peste două săptămâni.
Această problem a fost accentuată de comentariile oficialului Băncii Centrale Europene, Isabel Schnabel - responsabilul cu pieţele din această instituţie - care a recunoscut că perspectivele economice se înrăutăţesc, insistând în acelaşi timp asupra faptului că inflaţia este „încăpăţânat de ridicată".
Economistul-şef al Băncii Angliei, Huw Pill, a folosit aceleaşi cuvinte pentru a descrie nivelul de creştere a preţurilor de consum de bază în Marea Britanie, avertizându-şi totodată colegii să nu provoace „daune inutile" economiei.
Factorii de decizie politică din zona euro vor fi primii care vor judeca unde se află ameninţările, decizia din 14 septembrie fiind descrisă de oficialul finlandez Tuomas Valimaki ca fiind „total deschisă" în ceea ce priveşte necesitatea unei noi majorări a dobânzii. BOE se va reuni o săptămână mai târziu, la o zi după Fed.
Actuala conjunctură readuce în actualitate preocupările care au tulburat regiunea atunci când s-a confruntat pentru prima dată cu spectrul creşterii preţurilor la gaze în urma invaziei Rusiei în Ucraina.
Atunci când şefii de finanţe din G-7 s-au întâlnit în mai 2022, au discutat despre ce trebuie făcut pentru a „evita scenariile de stagflaţie", după cum a spus gazda reuniunii, ministrul german de finanţe Christian Lindner.
Această alarmă a răsunat din nou după şedinţa din iulie a BCE, unde se aplauda reducerea inflaţiei, dar se sublinia faptul că încă se află la un nivel ridicat şi că persistă toxic de mult pentru economie.
„S-a exprimat de asemenea îngrijorarea că economia ar putea intra într-o fază de stagflaţie, în contrast cu un scenariu mai benign", potrivit notelor băncii.
Astfel de îngrijorări umbresc pieţele financiare, după o serie de rapoarte care indică slăbirea creşterii economice în Marea Britanie şi în zona euro - cum ar fi scăderea indicilor managerilor de achiziţii - şi o inflaţie mai puternică decât se aştepta în cele mai mari două economii ale Europei continentale, Germania şi Franţa.
„Ştim că politica monetară funcţionează şi că are efecte în economie, dar în acest moment nu avem niciun impact asupra inflaţiei. Asta e cea mai mare problemă pe care o aavem. Ne confruntăm cu o încetinire economică mai puternică ca în SUA şi o inflaţie mult mai greu de învins" a declarant Gilles Moe, economist-şef la AXA Investment Manager.
DIN ACEEASI CATEGORIE...

ULTIMA ORA
-
Sefa Trezoreriei americane: "SUA o să fie responsabile pentru înfrângerea Ucrainei dacă Congresul nu aprobă finanțarea!"
Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că Statele Unite vor fi „responsabile pentru înfrângerea Ucrainei" dacă Congresul nu aprobă cea mai recentă cerere de finanțare de mai multe miliarde de dolari a administrației Biden pentru țara devastată de război.
-
Firma lui Bogdan Chireac va încasa 26.000 de euro pentru un logo la STB
Societatea de Transport București a cumpărat, prin încredințare directă, servicii pentru realizarea unui nou logo și un nou slogan pentru companie. Compania de stat a plătit 26.000 de euro unei societăți deținute de analistul politic Bogdan Chirieac pentru logo și slogan.
-
Consilier al lui Zelenski pentru Politico: Din decembrie nu mai avem fonduri
Ucraina nu va mai avea fonduri după decembrie, a declarat pentru Politico un consilier anonim al președintelui ucrainean Vladimir Zelensky. „Suntem fără fonduri disponibile. Nu vor mai fi acolo după decembrie", a spus el.
-
Dr. Ana-Maria Mihalcea: Cum va fi implantat în organismul uman un "spital" bazat pe nanotehnologie
Transumanismul este prezentată ca o mare speranță pentru omenire în „medicina viitorului". Chiar dacă încercările de până acum de a o transpune în realitate - cum a fost experimentul la nivel planetar, fără precedent, al „vaccinurilor" Covid-19 - au transformat această utopie într-un coșmar.
-
Financial Times: Statele Unite au intrat într-un ciclon care amenință ordinea globală
Câte conflicte internaționale poate gestiona concomitent o super-putere? Administrația Biden încearcă acum să gestioneze războaie în Orientul Mijlociu și Europa, pregătindu-se totodată pentru o agravare a tensiunilor dintre China și Taiwan, scrie The Financial Times.
-
Cozmin Gușă: Cătălin Tolontan a fost concediat de la Libertatea și Gazeta Sporturilor
Scandalul din interiorul RINGIER continuă, iar directorul editorial al trustului, Cătălin Tolontan, a fost concediat. El conducea Gazeta Sporturilor și Libertatea, dar a intrat într-un război cu șefii trustului, ca urmare a deciziei acestora de a închide ediția print a Gazetei Sporturilor.
-
Scenariile unor experți bancari: Taxă pe avere în UE, sfârşitul capitalismului în SUA și criza de sănătate pe obezitate
O taxă pe avere în UE, sfârşitul capitalismului în SUA şi o criză majoră de sănătate cauzată de medicamentele pentru obezitate sunt doar câteva dintre predicţiile prezentate de Saxo Bank.
-
Bătrâni sechestrati pentru avere, forțați să încheie căsătorii cu persoane mult mai tinere pentru a le lăsa moștenire banii și casele!
Polițiștii din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București - Secția 11 Poliție fac percheziții în Capitală și județul Ilfov într-un dosar penal în care se face cercetări pentru lipsire de libertate în mod ilegal și înșelăciune.
-
Atacul autoritatilor la libera exprimare se simte in toata Europa. Crizele sanitare si razboaiele sunt pretextele pentru controlul maselor
Peisajul global al liberei exprimări s-a confruntat cu probleme grave în 2023. Până și democrațiile deschise au impus restricții pentru a combate o gamă de riscuri precum discursul urii, dezinformarea, extremismul și perturbările publice, scrie Foreign Policy.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Descoperire neașteptată cu ajutorul imaginilor din satelit: megastructuri bine ascunse în inima Europei
- 2.UE vrea sa salveze planeta pana in 2035 cu 2% din populatia lumii si 9% din suprafata Terrei. Afacerea e estimata la 25 de trilioane de euro
- 3.Australia pune bazele interzicerii numerarului și a obligativității "pașaportului digital" pentru accesul la internet
- 4.Care este temperatura ideală în casă pentru a ne menține sănătoși?
- 5.Ce a raspuns Chat GPT la patru intrebari legate de existenta lui Dumnezeu. La ultima a dat un adevar surprinzător VIDEO
- 6.Bill Gates face încă o profeție înfiorătoare: În 5 ani omenirea se va schimba radical. Tot el a "anticipat" pandemia și tot cu 5 ani înainte
- 7.Uimitorul rezultat al aspirinei pentru preventia cancerelor si stimularea sistemului imunitar pentru boli autoimune VIDEO
- 8.Forumul Economic Mondial a decis că excesul de "morți subite" a apărut odată cu "schimbările climatice" care cauzează o creștere a atacurilor de cord
- 9.Ce se stia si ce nu despre achizitia a 80 de milioane de doze de vaccin inca de acum doi ani si de ce s-a dat drumul abia acum la dosar
- 10.Terheș: Comisia Europeană recunoaște că se moare după vaccinul anti-COVID
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu