Jurnalul unui tanar infectat cu coronavirus: "Dupa 13 ore de la solicitarea ambulantei, am fost sunat sa mi se spuna ca mai intarzie"
Postat la: 22.10.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Bogdan V., in varsta de 22 de ani, este unul dintre zecile de mii de romani care s-au infectat cu coronavirus. A facut o forma usoara a virusului si nu si-a dorit sa se interneze in spital, insa, a trebuit sa isi faca singur rost de medicamente, pentru ca nu a primit nici macar o scrisoare medicala care sa ateste faptul ca este pozitiv, cu atat mai putin o reteta.
Totodata, pentru a afla rezultatul testului, Bogdan a fost chemat la spital, asta desi era suspect de COVID-19. Nimeni nu si-a pus problema cum ajunge acolo, cu ce mijloace si cu cate persoane poate intra in contact pe traseu.
Bogdan a povestit pentru Ziare.com incercarile prin care a fost nevoit sa treaca, inca din momentul in care si-a dat seama ca are simptome specifice COVID-19 si s-a gandit sa isi faca un test. Dupa ce si-a facut testul, a inceput intreaga "aventura" pentru tanarul de 22 de ani: telefoane peste telefoane, ba la spital, ba la DSP, asteptatul dupa ambulanta mai bine de 13 ore, dar si goana dupa medicamente de care a trebuit sa isi faca singur rost si pentru ca nu a primit nici macar o prescriptie medicala. Iata intreaga poveste spusa chiar de el:
Joi, 8 octombrie
Am inceput sa am simptome. Am stat sa ma gandesc daca e posibil sa ma fi infectat cu coronavirus, insa nu cunosteam pe nimeni care sa fi avut sau sa aiba boala. In tot acest timp am purtat masca in permanenta in magazine si in spatiile aglomerate, iar cand ieseam afara cu prietenii pastram o oarecare distanta.
Primul simptom a fost o durere de cap severa, iar mai apoi am facut febra, chiar daca nu a fost destul de mare, doar 38,2 din ce imi amintesc. Am decis sa ma izolez cateva zile si sa astept sa vad daca mai apar si alte simptome. In afara de faptul ca ieseam cu prietena mea si alti prieteni pe afara, in locuri deschise, singurul moment in care fusesem intr-un spatiu inchis a fost la un restaurant, intr-o excursie la Brasov, care avusese loc cu 2 saptamani inainte.
Vineri, 9 octombrie
Urmatoarea zi, vineri, au inceput sa apara durerile musculare si o stare de oboseala acuta. Simteam ca vreau sa stau doar in pat. Totodata, am redus legatura cu parintii mei, chiar daca stateam in aceeasi casa.
Sambata, 10 octombrie
Mi-a disparut gustul si mirosul si a aparut tusea.
Duminica, 11 octombrie
Ma gandeam daca sa sun la DSP ca sa imi fac testul deoarece toate simptomele pe care le aveam erau specifice infectarii cu coronavirus.
Luni, 12 octombrie
Am plecat la spital sa imi fac testul impreuna cu prietena mea. Ajunsi la spital, echipati cu masca si manusi, ni s-a spus de la poarta ca trebuie sa mergem mai intai la un cort de triaj. Acolo ne-au intrebat daca am intrat in contact cu persoane confirmate, ce simptome avem si ni s-au luat cateva date personale. Am fost trimisi la camera de garda a spitalului unde am fost introdusi in sistemul spitalului, apoi am fost trimisi in zona unde se face testul pentru COVID.
Erau aproximativ 20 de persoane care asteptau pentru trei lucruri: pentru testare, pentru evaluare, iar altii pentru ca erau deja infectati cu COVID. Se pastra oarecum distanta intre persoane, dar nu era nimeni care sa faca "ordine". Din cand in cand, veneau alti pacienti cu ambulanta, care aveau prioritate.
Am intrat inauntru, pe rand, fix la intrarea in pavilion sa ii spun asa. Din nou, am fost intrebati de simptome si contacti. Ni s-a facut testul PCR, gratis, deoarece prezentam simptome si ni s-a spus sa mergem acasa, sa ne izolam si sa asteptam a doua zi un SMS de la spital cu rezultatul testului.
Marti, 13 octombrie
Aici incepe povestea cu sistemul medical din Romania care este la pamant in situatii de criza. A trecut ziua, era ora 21 si eu inca nu primisem rezultatul, chiar daca trecusera cele 24 de ore de la momentul efectuarii testului. Am sunat la spital de vreo trei ori si nu ni s-a raspuns. A patra oara am vorbit la camera de garda si mi-au cerut numele si data la care am facut testul. Pe un ton destul de ciudat, am fost anuntati sa venim la spital pentru a putea afla rezultatul testului, chiar daca trebuiau sa spuna doar daca este pozitiv sau negativ. Ma gandeam... daca nu aveam masina personala, eu cum veneam, cu tramvaiul sau pe jos? Pentru ca eu eram deja in izolare. Cele 14 zile incep in momentul in care ti-au fost recoltate probe. Concluzia a fost ca deja exista o problema. Eu eram suspect de COVID, dar am fost chemat la spital ca sa aflu rezultatul testului.
Miercuri, 14 octombrie
Am ajuns la spital. Mi s-a spus ca sunt pozitiv si sa merg acasa. Nu am primit scrisoarea medicala, nu am primit nici o reteta cu ce medicamente ar trebui sa iau si nici macar nu am fost intrebat cu ce am venit si cu ce plec acasa. Am stat putin de vorba cu asistenta, mi-a spus cam ce trebuie sa fac si am plecat fara nimic la mana.
Seara, parintii mei au mers sa isi faca testul pentru ca au avut niste simptome, dar au iesit negativi. Eu am sunat la DSP, asa cum mi se spusese, ca sa anunt ca am COVID. Acolo mi s-a spus ca eu inca nu apaream in sistemul lor ca as fi infectat cu coronavirus.
Am inceput sa sun in stanga si in dreapta, ba la spital, ba la DSP, sa aflu despre situatia mea. Spitalul nu ma gasea in baza lor de date, DSP-ul la fel. Eu inca nu primisem un mesaj care sa certifice faptul ca as fi infectat cu coronvirus, desi prietena mea il primise inca din seara efectuarii testului. Dupa cateva ore, m-au sunat cei de la DSP sa-mi spuna ca au reusit sa ma inregistreze in sistem. Mi s-a explicat ce o sa urmeze in astea 14 zile de izolare si ce trebuie sa fac mai departe. Mai apoi, am primit un mail de la DSP in care mi s-a spus ca virusul a fost depistat in corpul meu.
Joi, 15 octombrie
Primesc mesajul de la spital in care mi se spune ca rezultatul testului meu a iesit pozitiv. Insa, nu aveam nimic altceva in afara de rezultat. Un prieten a reusit sa imi cumpere medicamentele recomandate de catre spital si mi le-a adus la usa apartamentului. Mi s-a recomandat Paracetamol - de 3 ori pe zi; antibiotic Azitromicina - 1 data pe zi timp de 5 zile; vitamina C si vitamina D.
Vineri si sambata, 16 - 17 octombrie
Simptomele inca persistau. Am inceput sa urmez medicamentatia recomandata, iar singurul simptom care a disparut a fost durerea musculara. Am sunat la spital pentru ca voiam sa primesc scrisoarea medicala si sa mi se faca o radiografie, din moment ce a trecut deja o saptamana de la debutul primelor simptome. Am vrut sa vad situatia in care se afla plamanii mei si daca sunt intr-o stare buna, in continuare.
Dupa nenumarate discutii intre spital si DSP, cei din urma vazandu-se clar ca sunt depasiti de situatie, dar incearcad sa rezolve totul, mi s-a recomandat sa sun la 112 si sa solicit o ambulanta care sa ma duca la spitalul unde mi s-a facut testul pentru a putea primi ce aveam nevoie.
Dupa 13 ore de la momentul solicitarii ambulantei, am fost sunat sa mi se spuna ca o sa mai intarzie ambulanta deoarece sunt foarte multe cereri. Ma gandeam cate cereri ar putea exista, din moment ce ei doar vin si ma duc la spital. Mai mult, in loc sa ajung la spitalul unde imi facusem testul, am fost dus la un alt spital. Nu am fost dus la acel spital pentru ca nu mai aveau loc la consultatii, iar spitalul era plin.
Mi s-a facut o consultatie simpla la plamani si mi-au fost recoltate probe de sange pentru a se vedea daca exista vreo schimbare. Apoi s-a intamplat ceva ce nu ma asteptam. Am fost trimis acasa deoarece nu era nimeni care sa imi faca radiografie, iar scrisoarea medicala si reteta tot nu le-am primit. M-au intrebat daca vreau sa ma internez, apoi mi s-a recomandat sa ma internez. Insa, am refuzat.
Ceilalti trei oameni din ambulanta cu care am venit erau asimptomatici sau cu simptome minore. Totusi, doi dintre acestia au preferat sa se interneze pentru investigatii mai amanuntite. Eu am considerat ca daca raman in spital ar fi mult mai periculos decat sa ma izolez acasa. Am stat putin de vorba si cu personalul de pe ambulanta pentru ca eram curios ce se intampla si de ce a intarziat atat de mult ambulanta. Am aflat ca pe lista mai sunt inca 300 de oameni care asteapta sa fie preluati de catre ambulanta, iar altii asteapta chiar si 24 de ore daca in zona lor nu sunt mai multe ambulante disponibile. Totodata, dupa fiecare preluare de pacienti, din cauza faptului ca eram preluati cate 4-5 persoane odata, echipa de pe ambulanta si autovehiculul in sine trebuia sa mearga la decontaminat.
Duminica, 18 octombrie
Sun la spital pentru a afla rezultatul analizelor. Dupa 4 ore de sunat excesiv, o data la jumatate de ora, asa cum mi-a fost recomandat, mi s-a spus doar ca analizele de sange au iesit ok. Atat. Nimic mai mult. Asa ca am decis sa trimit un e-mail in care am solicitat sa primesc rezultatul analizelor pe mail, dar in momentul de fata, inca nu le-am primit.
Luni si marti, 19 - 20 octombire
In aceste doua zile, usor-usor mi-au revenit gustul si mirosul. Durerile de cap au disparut complet, ramanand doar tusea.
Miercuri, 21 octombrie
Este a 10-a zi de izolare (de cand mi s-au recoltat probele pentru test). Am cerut o decizie de la DSP pentru izolare pentru ca asa mi s-a recomandat. In continuare, nu am scrisoarea medicala si nici reteta. Am terminat tratamentul, dar mai iau din cand in cand Paracetamol. In prezent, astept un telefonl de la DSP pentru a mi se putea face ancheta epidemiologica.
Dupa cele 14 zile de izolare, am intrebat cum trebuie sa procedez pentru a putea fi retestat ca sa pot afla daca m-am vindecat. Mi s-a spus ca retestarea se face doar in cazul in care mai exista simptome, altfel nu, nu mai sunt considerat contagios. Mi s-a recomandat sa port masca atunci cand ies din casa inca 10 zile dupa ce expira cele 14 zile de izolare.
Bogdan le ofera si un sfat tuturor persoanelor care locuiesc cu cineva care a fost confirmat pozitiv: "Daca un om poate sa fie pozitiv si sa aiba simptome, celalalt poate sa fie asimptomatic. Fiecare sa stea in camera lui, iar locurile comune sa fie dezinfectate periodic".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Ghid Practic pentru camparea cu vehicule în România: Aventură pe patru roți
Romania, cu peisajele sale diverse și drumurile pitorești, reprezinta un paradis neexplorat pentru iubitorii de camping. ...
-
Kovesi intră tare în licitațiile organizate în România: anchetă de amploare, cu o fraudă de 100 de milioane de euro
Parchetul European (EPPO) din București a sesizat Tribunalul București, punand sub acuzare trei persoane - inclusiv unul ...
-
„Trumponomics": Economia mondială e în pragul unei schimbări epocale. Avertismentul analiștilor
Într-o lume economica din ce in ce mai fragmentata și tensionata, instituțiile financiare globale incep sa bata cu ...
-
Oamenii de știință avertizează că universul are un „buton de autodistrugere" care ar putea elimina viața într-o clipă
De-a lungul deceniilor, cosmologia a propus scenarii tot mai imaginative pentru modul in care s-ar putea sfarși universu ...
-
Adevărata dietă alimentară optimă pentru inimă. Studiul amplu pe 30 de ani care oferă claritate într-o dezbatere medicală veche
Un studiu amplu, desfașurat pe parcursul a trei decenii și avand aproape 200.000 de participanți, ofera claritate intr-o ...
-
Motivul incredibil pentru care un fost consilier local și-a bătut soția până a omorât-o. A declarat polițiștilor că a fost ucisă de un hoț care a intrat în casă
Un fost consilier local intr-un sat din județul Braila, și-a ucis in bataie soția din cauza ca nu muncea suficient. Barb ...
-
Dezvăluiri despre operatia la limită a Eleni Udrea. Adrian Alexandrov rupe tăcerea și prezintă firul evenimentelor: "Putea sa moară!"
Adrian Alexandrov, partenerul Elenei Udrea, a vorbit despre starea de sanatate a fostei ministre a Turismului, care a fo ...
-
Misterul de la Tunguska: "Cerul s-a despicat și întreaga parte nordică era acoperită de foc". Ce spune NASA despre cea mai puternică explozie văzută de om
Cel mai devastator și totodata șocant pentru cei care i-au vazut efectele a fost inregistrat pe 30 iulie 1908, in taigau ...
-
Cum utilizezi ChatGPT pentru a generarea unui venit lunar stabil: Metoda prin care poți câștiga peste 5.000 de dolari lunar
Potrivit unui articol recent publicat in Forbes de Rachel Wells, ChatGPT se dovedește a fi aliatul ideal pentru freelanc ...
-
Grupare de hoți români prinși după ce au comis mai multe jafuri: Furau coduri PIN și retrăgeau mii de euro de la bancomate
O grupare de hoți profesioniști, formata din doi barbați și o femeie de naționalitate romana, a fost destructurata in Pa ...
-
Fire sniper: "Suntem ţinta tirurilor unui lunetist" - mai multe persoane au fost ucise în SUA, într-o ambuscadă întinsă pompierilor care stingeau un incendiu
Cel putin doua persoane au fost ucise duminica in statul american Idaho, (nord-vest) intr-o ambuscada intinsa pompierilo ...
-
Ce manevra trebuie sa faci la aerul condiționat ca să consume mai puțin curent si sa te simti confortabil pe canicula
Radhika Khosla, profesor asociat la școala Smith de la Universitatea Oxford, susține ca aparatele de aer condiționat nu ...
-
Războiul Sfânt al Americii în profețiile apocaliptice care prezic conflictul religios cu Iranul
Cand vine vorba de viitorul conflictului dintre SUA și Iran, cei mai mulți oameni cauta indicii in fotografii prin satel ...
-
Românul care a îngrozit Berlinul: Polițiștii au spart ușa casei ororilor și au înghețat când au văzut sângele și cadavrele
Un bloc de locuințe din Berlin-Köpenick a devenit centrul unei povești șocante, dupa ce un barbat de origine romana ...
-
Un aureat al Premiului Nobel a fost înșelat de un taximetrist în București: i-a cerut 400 de euro pentru o cursă de la aeroport la un hotel din centru
Barbatul de 43 de ani care a inselat un cetatean nigerian, incasand de la acesta aproape 400 de euro pentru o cursa taxi ...
-
Români săltați de gărzi inarmate din pădurile Spaniei în timp ce dormeau. Polițiștilor nu le-a venit să creadă ce au găsit în duba pe care o păzeau
O operațiune de rutina s-a transformat intr-un film de acțiune pentru Garda Civila din Salamanca, care a descoperit opt ...
-
Elon Musk se simte trădat de Donald Trump ca si intreaga miscare MAGA: Este absolut nebunesc şi distructiv!
Miliardarul Elon Musk, antreprenor in domeniul tehnologiei, a criticat sambata ultima versiune a vastului proiect de leg ...
-
SEISM 2025: Câți oameni ar muri la un cutremur foarte mare în România. Raed Arafat a făcut un exercitiu pentru cel mai negru scenariu
Exercitiul SEISM 2025 a angrenat forte impresionante din tara si din strainatate, in vederea gestionarii cat mai bune a ...
-
Teoria care propune timpul tridimensional ca „structura primară a tuturor lucrurilor" ar putea unifica fizica cuantică și gravitația
Un om de știința de la Universitatea din Alaska Fairbanks (UAF) a propus o teorie a „timpului tridimensional" care ...
-
Moment tensionat cu Papa Leon: Un obiect l-a lovit în cap. Mulțimea a rupt bariera de securitate
Un moment extrem de tensionat a marcat ultima apariție publica a Papei Leon al XIV-lea, la un eveniment organizare de Zi ...
-
Spor de risc pentru mersul la WC în clădirea Guvernului: "Să știți că, în instituții publice, în toalete găsim stafilococ auriu"
Dupa ce Ilie Bolojan a anunțat taierea mai multor sporuri pentru bugetari, liderul angajaților din Guvern a venit cu un ...
-
Operațiune extrem de spectaculoasă în celebrul serviciu secret MI6: Scenariu de film pentru a identifica un spion al Rusiei
Sefii serviciilor secrete britanice au fost nevoiti sa lanseze una dintre cele mai delicate si riscante anchete de dupa ...
-
Germania cere Apple şi Google să blocheze aplicaţia chineză de inteligenţă artificială DeepSeek, pe fondul presiunilor tot mai mari în Europa
Autoritatea pentru protectia datelor din Berlin a declarat vineri ca aplicatia DeepSeek transfera ilegal datele utilizat ...
-
Rockefeller anunta la WEF cum se va depopula planeta. E oficial: Dezastre care vor ucide până la 2 miliarde de oameni în "zona roșie" inclusiv țări din Europa
Experții de la Columbia Climate School din Statele Unite, cu sprijinul Fundației Rockefeller, au realizat un studiu, car ...
-
Ministrul Finanțelor publică cifrele dezastrului: Riscăm consecințe dramatice!
Ministrul de Finanțe, Alexandru Nazare, a publicat execuția bugetara la finalul lunii mai 2025 și arata ca deficitul con ...
-
O minge de foc uriașă a fost observată traversând cerul din sud-estul Statelor Unite
Locuitorii din sud-estul Statelor Unite au observat joi dupa-amiaza o minge de foc uriașa traversand cerul. American Met ...
-
Fără insulină, după o singură perfuzie: Un tratament revoluționar ar putea schimba viața bolnavilor de diabet
Zece pacienți cu diabet de tip 1 nu mai au nevoie de insulina dupa ce au primit o singura perfuzie de terapie celulara. ...
-
Chiar ca suntem la nivel de tara bananieră: Posesorii de noile buletine cu cip au mari bătăi de cap. Trebuie să umble cu o foaie tipărită la ei pentru ca nu functioneaza softurile
Noile carți de identitate electronice le-au adus titularilor probleme atunci cand au fost nevoiți sa le foloseasca in re ...
-
Scene de o violență extremă în București: O victimă înjunghiată, alta bătută până la leșin
Doi barbați, de 35 și 38 de ani, au fost reținuți de polițiștii Secției 13 din Capitala, dupa ce ar fi agresat fizic un ...
-
Pierderi de milioane și salarii de 7.000 euro pe lună la o companie de stat cu doar 25 de angajați
Conducerea companiei de stat Electrocentrale Grup S.A, aflata in subordinea Ministerului Energiei, continua sa incaseze ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu