Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
Negocieri dure în SUA, după ce România a cedat un Sistem Patriot Ucrainei: Ar putea urma investiții surpriză

Postat la: 23.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, a declarat sâmbătă, pentru News.ro, despre decizia luată în CSAT privind donarea unui sistem Patriot Ucrainei, că atât secretarul de stat Antony Blinken cât şi ofiţerul pentru securitate al SUA au transmis aprecieri privind decizia României iar negocierile vor continua cu partea americană. Ea a mai spus că, în discuţia cu secretarul de stat Blinken, acesta a reafirmat angajamentul dovedit, deja, de Statele Unite, în plan bilateral, dar şi în cadrul NATO, pentru consolidarea securităţii României şi a Flancului Estic.
"Aşa cum s-a decis în CSAT, am prezentat această decizie şi părţii americane. Public, atât secretarul de stat Antony Blinken cât şi ofiţerul pentru securitate au transmis aprecieri privind decizia României şi de altfel toate eforturile pe care România le face pentru a sprijini Ucraina", a declarat ministrul de externe.

Despre condiţia pusă de România, de a primi un alt sistem, pentru protecţia graniţelor, Luminiţa Odobescu a precizat că "aceste negocieri vor continua cu partea americană".

"Este foarte important angajamentul ferm al SUA pentru consolidarea securităţii României, a aliaţilor de pe Flancul Estic", a arătat aceasta.

Luminiţa Odobescu s-a referit şi la concluziile vizitei de lucru pe care a efectuat-o în SUA.

"Am avut două zile foarte intense aici la Washington, în cadrul vizitei de lucru în SUA, întrevederea cu secretarul de stat american Antony Blinken a marcat debutul celei de-a 9 a sesiuni a dialogului strategic România-SUA. Este o sesiune anuală de discuţii, pe domeniile cele mai importante ale cooperării bilaterale, securitate şi apărare, mai ales în contextul actual, justiţie, afaceri interne, cu accent pe aderarea României la Programul Viza Waiver", a spus ministrul.

Luminiţa Odobescu a subliniat că "pentru România, a fost extrem de important de discutat obiectivele comune, inclusiv în ceea ce priveşte pregătirea Summit-ului NATO de la Washington, dar şi oportunităţile pe care România le oferă în ceea ce priveşte dezvoltării schimburilor economice".

Odobescu a discutat cu Blinken despre

"În cadrul dialogului pe care l-am avut atât cu secretarul de stat Antony Blinken cât şi cu ceilalţi oficial de rang înalt din Consiliul Securităţii Naţionale, am subliniat importanţa continuării, de o manieră unitară şi coerentă, a sprijinului SUA pentru regiunea Mării Negre. De altfel, în discuţia cu secretarul de stat Blinken, acesta a reafirmat angajamentul dovedit, deja, de Statele Unite, în plan bilateral, dar şi în cadrul NATO, pentru consolidarea securităţii României şi a Flancului Estic", a ţinu să precizeze Luminiţa Odobescu.

Ministrul a mai afirmat că a prezentat şi a subliniat necesitatea de a continua abordarea transatlantică unitară şi coerentă, în gestionarea riscurilor şi a ameninţărilor din regiunea Mării Negre.

"Am subliniat, de asemenea, importanţa pe care România o acordă elaborării de către SUA a strategiei actualizate privind Marea Neagră şi ne-am exprimat disponibilitatea de a lucra în continuare ca să punem în practică obiectivele comune", a ţinut să arate Odobescu.

Aceasta a menţionat că a participat şi la un eveniment organizat de AmCham, la forumul economic România-SUA, unde a prezentat principalele atuuri ale României ca destinaţie de investiţie.

"Am exprimat aprecieri pentru evoluţia relaţiilor economice dintre România şi SUA, ilustrat prin diversele proiecte în plan bilateral, inclusiv în ceea ce priveşte industria de apărare, proiectele energetice, etc", a completat Odobescu. Ministrul afacerilor externe Luminiţa Odobescu a efectuat o vizită de lucru în perioada 20-21 iunie 2024 în Statele Unite ale Americii, în cadrul căreia a avut consultări politice bilaterale cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken şi întâlniri cu reprezentanţi ai Consiliului Securităţii Naţionale al SUA.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE