Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Octavian Hoandră a primit "Distincția Culturală" a Academiei Române. Ce transmite scriitorul: "Descoperiți fericirea de a citi!"

Postat la: 08.12.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Apreciatul scriitor si jurnalist Octavian Hoandră a fost premiat cu diploma "Distincția Culturală" a Academiei Române. În cadrul ceremoniei de decernare, scriitorul, care este si realizator de televiziune a fost distins pentru „opera jurnalistică și obiectivitatea reflectării Academiei Române".

„Este onorant pentru un ziarist să fie apreciat de Academia Română, lucru care se întâmplă mai rar.", a declarat Hoandră. „Secretul artei de a scrie este cel de a citi", a mai spus ell. „Sfatul meu este ca toți să descopere fericirea de a citi. Jorge Luis Borges spunea că a citi e o fericire, dar nu poți obliga pe nimeni să fie fericit", conchide Octavian Hoandra (in foto de mai sus alaturi de Lucia Hossu Longin si Aura Christi, premiante si ele in aceeasi ceremonie).

Născut pe 19 decembrie 1958 la Sibiu, Octavian Hoandră a fost realizatorul emisiunii de politică și cultură „Realitatea românească" de la Realitatea TV și a promovat atât valorile literare românești, cât și cele culturale.

De-a lungul vieții, scriitorul a publicat mai multe opere literare: „Dreptul la frică" (Editura Exe, Cluj-Napoca, 1992), „Praful roșu" (Editura Arhipelag, Târgu-Mureș, 1995), „Eclipsa de la capătul tunelului" (Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1996), „Vremea hienelor" (Editura Presa Universitară Clujeană, Cluj-Napoca, 2007), „Cum a murit România, cum am murit eu" (Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2010), „Jurnal la Klausenburg" (Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2011) - volumul de poeme fiind ulterior publicat și la Paris, la Éditions Édilivre (2013) -, „Opiniile unui străin absolut" (Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2014) - eseurile au fost publicate și la Paris, la Éditions Édilivre, în același an -, „Ianuarie și alte amărăciuni" (Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2014), „Fiecare pustiu cu vorbele lui" (Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2014).

În urmă cu un an de zile, scriitorul Octavian Hoandră a lansat „Jurnal de Pandemie", care ocupă și locurile cele mai de cinste din librăriile pariziene, opera fiind publicată la Éditions Édilivre în anul 2021. Criticul și scriitorul Jean-Pierre Bonnel, care semnează prefața la volumul ediției franceze, întărește înzestrarea plină de încărcătura emoționantă a artei de a scrie cu sufletul: „Există mult Voltaire în această carte și Diderot, deci Iluminism. Mai mult, scriitorul pronunță acest cuvânt vizavi de întâlnirea sa cu Gérard Depardieu: „... un munte de talent și cultură, un om care pare să provină dintr-o epocă iluzorie a Iluminismului, cu un umor sănătos și cu o căldură inimaginabilă a sufletului." Acest portret cald, îl adresez fără ezitare lui Octavian Hoandră!".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE