Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Rețeaua Mondială de Sănătate declară pandemie de variola maimuței. Se cer măsuri urgente din partea OMS!

Postat la: 24.06.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Actuala epidemie de variolă a maimuțelor, care a infectat 3.417 persoane din 58 de țări, a fost declarată joi pandemie de către Rețeaua Mondială de Sănătate (WHN), o colaborare globală de echipe științifice și cetățenești.

Declarația a vinit înaintea reuniunii de joi a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care urmează să decidă asupra desemnării epidemiei de variolă a maimuței.

Citând Monkeypoxmeter, un site care urmărește cazurile de infecție în timp real, WHN a declarat că în prezent există 3.417 cazuri confirmate de variolă de maimuță raportate în zeci de țări, iar focarul se extinde rapid pe mai multe continente.

WHN a solicitat o acțiune imediată din partea OMS și a organizațiilor naționale ale Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor pentru a preveni ca variola maimuței să devină un dezastru.

Organizația a transmis că, deși ratele de mortalitate sunt mult mai mici decât cele ale variolei comune, dacă nu se iau măsuri concertate la nivel mondial pentru a limita răspândirea în curs, infecția va provoca moartea a milioane de persoane și va lăsa mulți orbi și cu alte dizabilități.

"OMS trebuie să își declare de urgență propria urgență de sănătate publică de interes internațional (PHEIC) - lecția de a nu declara imediat (Covid-19) o PHEIC la începutul lunii ianuarie 2020 ar trebui să fie reținută ca o lecție de istorie a ceea ce poate însemna pentru lume să acționeze cu întârziere în cazul unei epidemii", a declarat Eric Feigl-Ding, doctor în epidemiologie și cofondator al WHN.

"Nu există nicio justificare pentru a aștepta ca pandemia de monkeypox să se extindă și mai mult. Acțiunile necesare acum sunt doar o comunicare publică clară cu privire la simptome, teste disponibile la scară largă și urmărirea contactelor cu foarte puține carantine. Orice întârziere nu face decât să îngreuneze efortul și să agraveze consecințele", a adăugat Yaneer Bar-Yam, PhD, președinte al New England Complex System Institute și cofondator al WHN.

Până acum, majoritatea cazurilor au fost înregistrate la adulți, dar orice răspândire în rândul copiilor va duce la cazuri mult mai grave și la mai multe decese. Infectarea animalelor, în special a șobolanilor și a altor rozătoare, dar și a animalelor de companie, va face boala mult mai dificil de oprit. Așteptarea pasivă va duce la aceste prejudicii fără niciun beneficiu compensatoriu.

Variola maimuțelor este un virus cu potențial de a provoca daune semnificative publicului, inclusiv boli acute dureroase care pot necesita spitalizare și pot duce la deces, cicatrici pe piele, orbire și alte dizabilități pe termen lung. Persoanele cele mai vulnerabile la boli grave sunt copiii, femeile însărcinate și persoanele imunocompromise.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE