Un porc desenat acum 45.000 de ani în Indonezia ar putea fi cel mai vechi exemplu de artă rupestră
Postat la: 14.01.2021 - 08:49 | Scris de: ZIUA NEWS
0
O pictură ce reprezintă un porc din insula indoneziană Sulawesi ar putea fi cel mai timpuriu exemplu de artă rupestră și, cu siguranță, cea mai veche reprezentare a unui animal, se arată într-un studiu publicat în ScienceAdvances. În zonă au mai fost scoase la iveală picturi mai vechi de 40.000 de ani și cercetătorii se așteaptă la noi descoperiri interesante.
Descoperirile țin aprinsă dezbaterea despre cum și unde au început oamenii să creeze opere de artă mai complicate și tot mai mulți resping perspectiva în care Europa era indicată ca fiind locul unde oamenii de acum peste 30.000 de ani au creat prima oară desene extrem de sofisticate. Reprezentarea a fost descoperită în decembrie 2017 de arheologi indonezieni într-o peșteră dintr-o regiune din Sulawesi unde este foarte greu de ajuns, iar în sezonul ploios este imposibil, din cauză că multe zone sunt complet inundate. Analizele au arătat că reprezentarea are cel puțin 45.500 de ani vechime.
Oamenii acelor vremuri au pictat o specie de porc ce mai există și astfel, Sus celebensis, iar peștera se numește Leang Tedongnge și se găsește la 60 km de cel mai mare oraș al regiunii, Makassar (1,5 milioane locuitori). Oamenii acelor locuri au desenat doar acea specie de porc pe pereții peșterilor, acest animal fiind prezent în 80% dintre picturile rupestre din regiune ce au fost descoperite în ultimele șapte decenii în grotele karstice. În pictura de acum sunt mai mulți porci, însă doar subiectul principal se vede clar.
Adam Brumm, autor principal al studiului și arheolog la Griffith University din Australia, este de părere că oamenii acelor vremuri au înfățișat trofee de vânătoare „Sunt porci mici, foarte, foarte mici, dar acești artiști antici i-au portretizat cu o grăsime atât de strălucitoare, ceea ce mă face să îmi imaginez că avea legătură cu interesul lor de a ucide cei mai mari și mai grași porci pe care i-au putut găsi, porci care le furnizau oamenilor cea mai mare cantitate de carne și de proteine", spune el.
Pentru a găsi vârsta reprezentării, cercetătorii s-au bazat pe datarea cu uraniu radioactiv, substanță care se formează în mod natural în calcar. Cum nu s-au găsit și rămășițe umane, nu se știe cine sunt cei care au creat aceste desene sofisticate. Până în 2014 paleontologii credeau că cele mai vechi exemple de artă sofisticată datau de acum aproximativ 36.0000 de ani din peșterile Chauvet (Franța) și Altamira (Spania) cu celebrii bizoni, însă apoi au fost anunțate datele din Sulawesi care indicau vârste de peste 39.000 de ani, și nu 12.000 de ani, cum se credea până atunci.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Autocar plin cu pasageri in flăcări pe Autostrada A1
Circulația este întreruptă pe prima bandă pe Autostrada A1 pe sensul Sebeș către Sibiu, la kilometrul 276, în zona localității Apoldu de Sus, județul Sibiu, pentru lichidarea incendiului produs la un autocar, anunță centrul Infotrafic al Poliției.
-
Expert genetician: "Utilizarea moleculei mARN la indivizi sănătoși este nebunie curată. Suntem intr-un experiment total!"
Un interviu exceptional cu specialistul in genetica, molecule ARN si ADN Alexandra Henrion-Caude ne arata dimensiunea exacta a campaniilor de vaccinare si a luptei impotriva Covid-19. Expertul avertizeaza asupra pericolelor reale la care este supusa omenirea prin acest efort accelerat de vaccinare in masa, pe care il considera un experimet total.
-
DATE OFICIALE: 181 de morți în SUA si 75 in Europa în urma vaccinurilor după doar două săptămâni de imunizare anti COVID
După cele 75 de morți oficiale declarate în Europa în urma vaccinurilor Pfizer/BioNTech și Moderna, raportate de ActiveNews sâmbătă, o bază de date federală a SUA semnalează 181 decese rezultate după injectarea cu vaccinurile anti-Covid.
-
Pandemie de roboti! Producătorii umanoidului Sophia vor să demareze producția în masă până la sfârșitul anului
De la lansarea sa, în 2016, robotul umanoid Sophia a devenit un fenomen viral iar acum compania care stă în spatele său are o nouă viziune: să înceapă producţia de masă a roboţilor până la finele acestui an.
-
Dumitru Costin: "Cîțu nu știe pe ce lume se află. El vorbește de eliminarea inechităților?"
Liderul sindicalist Dumitru Costin a declarat că eliminarea inechităților, motivul invocat de guvernanți pentru noi legi ale salarizării și pensiilor, nu se poate realiza pentru că nu există nicăieri o evidență la nivel național, iar ceea ce face Guvernul riscă să producă o avalanșă de procese.
-
A murit in arestul Politiei unde era inchis cercetat pentru omor!
Un barbat de 54 de ani, care se afla in arestul IPJ Teleorman, fiind cercetat pentru omor, a murit in cursul zilei de luni.
-
De ce nu te poți vaccina anti-COVID dacă ai făcut recent vaccin antigripal
Mai multe persoane se plang de faptul că au fost refuzate la vaccinarea antiCOVID pe motiv că au făcut vaccinul antigripal de curând. Doctorul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare la nivel național, a explicat această situaţie:
-
Medici: Pastilele pentru râia câinilor nu sunt preventive pentru COVID-19!
Din luna decembrie, farmaciile veterinare s-au golit de Ivermectină, medicament care se dă numai la anumiți câini, nu la toți, pentru tratarea scabiei (râiei). Este contraindicat pentru cei din rasele Collie, Old English, metișii acestora și cocker.
-
Ungaria amenajeaza fără jenă pârtii de ski în Ținutul Secuiesc
A fost inaugurată prima pârtie de schi dotată cu telescaun din Munţii Harghita, la Vărşag, realizată cu sprijinul financiar al statului ungar. La ceremonia de inagurare, printre obiective, Árpád János Potápi, secretar de stat responsabil pentru politici naţionale al Cancelariei Prim-ministrului, a vorbit despre conectarea pârtiilor de schi din aceşti munţi şi crearea unui sistem coerent de pârtii de schi.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Omul care a inventat Internetul e scârbit de controlul Facebook si Google. El construieste un "Nou Internet" in care utilizatorii au controlul si nu companiile Big Tech
- 2.Revista germana "Stern" publica o coperta care i-a scandalizat pe mulți: "Se pregateste o noua religie concepută de Cartelul Global Medical"
- 3.Jandarmeria e incapabilă sa explice discriminarea intre slujbele religioase si manifestarile culturale legat de numarul de participanti
- 4.Toate clădirile ce vor fi construite din 2021 trebuie să aibă consum energetic aproape de zero
- 5.Franţa a depistat două grupuri cu risc ale tulpinii britanice a coronavirusului
- 6.Cât timp vor mai putea călători românii în Marea Britanie doar cu buletinul
- 7.Spitalul din România unde niciun medic nu s-a vaccinat anti-Covid
- 8.Superstiții și tradiții de Anul Nou. Să aveți bani, să nu mâncați carne de pasăre
- 9.Patru romani au furat tabla de pe zeci de biserici din Anglia provocand pagube de 2 milioane de lire
- 10.Cîțu oferă în plus la leafa minima 2 lei pe zi. Începutul austerității?
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu