„Planul Crimeea", faza a doua: anexarea regiunii Herson!
Postat la: 13.05.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
În cazul Crimeei, lucrurile au mers relativ simplu şi cunoaşteţi cum întreaga poveste s-a încheiat prin organizarea unui referendum care, în prezenţa „omuleţilor verzi” proveniţi din trupele speciale ruseşti, avea ca scop să confirme formal dorinţa populaţiei de a alege alipirea regiunii la Federaţia Rusă.
Acum, în cazul regiunii Herson din Ucraina, mizele sunt chiar mai mari şi viteza de execuţie trebuie sporită deoarece, normal, este război şi ar fi nevoie de instalarea cât mai rapid a unei administraţii care să depindă direct, la modul oficial, de structurile ruseşti de decizie şi, astfel, să completeze ceea ce ar trebui să fie arcul de cerc al republicilor separatiste care să treacă la Rusia. Aceasta este harta începutului acestei construcţii care are sens doar dacă invazia rusă ar reuşi şi, pe mai departe, va continua să preseze pentru stabilizarea controlului, crearea unei administraţii obediente pentru ca, în etapa următoare, să se întindă înspre Odesa şi Gurile Dunării.
Mizele stabilirii controlului nu sunt numai cele evidente prin studierea rapidă a hărţii. În spate stau motivaţii extrem de complexe printre care, vizibilă încă de la începutul „operaţiunii militare speciale", nevoia ruşilor de a prelua controlul asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa, cea de la Zaporojie, obţinând astfel posibilitatea de a închide o sursă esenţială de alimentare energetică a Ucrainei. Din momentul în care ar integra oficial regiunea Herson, ruşii „acoperă" accesul la centralele nucleare esenţiale din sudul Ucrainei, obiective strategice de primă importanţă şi care, din multe puncte de vedere, s-ar putea dovedi decisive pentru modul în care vor decurge evenimentele viitoare.
Din momentul în care, din partea autorităţilor locale pro-ruse din Herson s-a auzit că va urma o cerere oficială de anexare la Rusia, tema energetică a devenit extrem de evidentă şi urgentă şi a creat noi ameninţări de securitate care deja lovesc departe, cu mult dincolo de Ucraina. Semnalul dat de ucrainieni este foarte limpede: ieri au închis robinetul la conducta care alimentează ţările occidentale cu gaze provenite din Rusia, acuzându-i pe ruşi (cei care controlează teritoriul unde se află punctul de control de la Sohranivka al reţelei de conducte)că se amestecă în operaţiunile tehnice de transfer şi că „sifonează" o parte din fluxul transportat.
Rezultatul direct al deciziei ucrainienilor este reducerea cu o treime a gazului transportat înspre Europa, Kievul cerând celor de la Gazprom să redirecţioneze fluxul către un alt punct de intrare din nordul Ucrainei, aflat sub controlul forţelor guvernamentale de la Kiev.
Era inevitabil să se ajungă aici , iar consecinţele sunt greu de calculat deoarece conflictul militar evoluează pe măsură ce ruşii încearcă să stabilească controlul ferm asupra teritoriului şi să impună accesul la conductele de transport şi la centralele nucleare. Mi se pare evident că planul acesta are o finalitate logică de-abia dacă vor adăuga întreaga zonă a sudului Ucrainei, întărindu-şi decisiv prezenţa la Marea Neagră. De-abia acum, în aceste noi condiţii din teren, putem vedea că Rusia nu a abandonat niciodată ideea de bază conţinută în aşa-numitul „Proiect Novarossia", prezentată iniţial drept o federaţie de state independente dar care să se îndrepte spre înspre alipirea la Rusia. Iată cum se desena proiectul în urmă cu câţiva ani, luat în derâdere de analiştii politici şi militari occidentali ca fiind irealist şi complet utopic.
Acum, în cazul regiunii Herson, autorităţile locale pro-ruse abandonează până şi aparenţele organizării de referendum, cer direct Rusiei să alipească teritoriul, ceea ce, după matură şi laborioasă gândire, Duma de Stat de la Moscova ar putea aproba, dar numai în contextul unei operaţiuni comune care să vizeze toate administraţiile separatiste din estul şi sudul Ucrainei. Întrebarea - foarte serioasă şi extrem de gravă - este dacă ambiţiile Rusiei se opresc aici şi care ar putea fi efectele naţionale şi internaţionale ale acceptării unei partiţii a Ucrainei? În orice mod, sub orice pretext şi în orice condiţii. S-ar putea să fie o uriaşă capcană deschisă pe modelul mai vechii oferte „pace contra teritorii". Şi, exact din acest punct, să vedem cum de aici să pornească adevăratul mare conflict.
Cristian Unteanu
ULTIMA ORA
-
Henry Kissinger vrea ca Ucraina să renunțe la teritorii și sa negocieze cu Putin. "Un război împotriva Rusiei nu e favorabil Europei!"
Henry Kissinger, fost secretar de stat american, afirmă că Ucraina ar trebui să continue negocierile cu Rusia, și, eventual, să cedeze teritoriile cerute de Moscova, dacă vrea să obțină pacea pe teritoriul său. Pe lângă asta, Kissinger spune că Occidentul ar trebui să renunțe la politica agresivă îndreptată împotriva Rusiei, parte a Europei de mai bine de patru secole.
-
În tancurile petroliere aflate pe mări și oceane se află o cantitate record de țiței rusesc!
Aproximativ 62 de milioane de barili de țiței Ural, o cantitate record, se află în nave pe mări și oceane, arată datele firmei de analiză energetică Vortexa, în timp ce comercianții se străduiesc să găsească cumpărători.
-
Biden a dat semnalul: SUA vrea să vaccineze toți contacții direcți și indirecți ai infectaților cu variola maimuței!
Joe Biden a fost intrebat de un reporter la scara avionului care-l ducea intr-o vizita oficiala in Japonia daca variola maimutei trebuie sa ingrijoreze cetatenii: "Da, ne ingrijoreaza si ne preocupam, vom dezvolta noi vaccinuri pentru aceasta!", a raspuns presedintele SUA. Nici nu a decolat bine avionul ca expertii s-au pus pe treaba.
-
Când realitatea bate virtualul: Mark Zuckerberg e urmărit în justiţie pentru înșelăciune în Scandalul Cambridge Analytica!
Mark Zuckerberg a fost dat în judecată luni de procurorul din Washington DC, Karl Racine, pentru înşelăciune şi încălcarea unei legi privind protecţia consumatorilor, în legătură cu scandalul Cambridge Analytica, transmite AFP.
-
Bloomberg: Planul lui Putin dă roade. Cresc șansele ca statele UE să nu poată conveni asupra unei interdicții a petrolului rusesc!
Probabilitatea ca summitul UE de săptămâna viitoare să nu poată conveni asupra unui embargo asupra petrolului rusesc este în creștere, în condițiile în care Ungaria continuă să se opună acestui pas, a informat luni Bloomberg.
-
Igor Dodon ridicat de acasă chiar de ziua Maiei Sandu după o perchezitie de amploare!
Ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) împreună cu cu procurorii anticorupție au descins la domiciliul fostului președinte al R. Moldova și președintele de onoare al PSRM Igor Dodon, unde au efecutat o percheziție și l-au reținut pe politician, transmite Deschide.md, citat de activenews.ro.
-
Transumanism: Google finalizează prima inteligență artificială la nivel uman. Ce știm despre Gato?!
DeepMind, o companie britanică deținută de Google, e pe punctul de a obține inteligență artificială la nivel uman. Nando de Freitas, cercetător și profesor de învățare automată la Universitatea Oxford, a spus că "jocul s-a încheiat" în ceea ce privește rezolvarea celor mai grele provocări din cursa pentru obținerea inteligenței generale artificiale.
-
Un regizor ucrainean filmează un „House of Cards" rusesc despre Putin!
Un regizor, producător și mogul media ucrainean, Alexander Rodnianski, lucrează la un serial tv care va prezenta ascensiunea lui Vladimir Putin de la un mărunt ofițer KGB la președintele Rusiei, scrie The Moscow Times. Serialul are la bază cartea „Toți oamenii de la Kremlin" a cunoscutului jurnalist rus Mihail Zigar și va fi un fel de „House of Cards" rusesc, a precizat regizorul.
-
Hai să vedem cat de independent e Guvernul Ciucă: Va cere și România renegocierea contractelor de vaccinuri?!
„Oficialii polonezi pregătesc o scrisoare prin care cer Comisiei Europene să își retragă actualele acorduri de achiziție de vaccin împotriva coronavirusului, după o întâlnire informală a miniștrilor sănătății din mai multe țări ale UE, miercuri" scrie publicația europeană Politico.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Invazia proștilor, sfârșitul umanității!
- 2.Cum se numeste momentul in care descoperi ca sunt prea multe coincidente?
- 3.Arafat pregătește cel mai tare tun!
- 4.Ungaria îngenunchează România. Pas cu Pas. Mai avem conducători la București?!
- 5.Schimbarea economiilor din lei în valută începe să creeze o problemă!
- 6.CNA o linșează pe Anca Alexandrescu!
- 7."Dacă se încurcă cu războiul din Ucraina, ăștia ne bagă într-o nouă pandemie!"
- 8.Despre ipocrizie: Cum sa spui ca sanctionezi Rusia dar de fapt sa-i cresti veniturile!
- 9.Legea zero gaze pentru România!
- 10.Vom avea oare o Franţă a incertitudinilor şi diviziunilor sociale?
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu