Povața lui Hellvig dată liberalilor: Ocoliți Dealul și Valea!
Postat la: 25.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Vechi liberalii sunt dezamăgiți de umbrirea PNL-ului istoric de cariatul arbore guvernamental: PSD. Posedați de viciul neîncrederii, aceștia se întreabă - ce-i drept prea în surdină - ce a vrut să spună Eduard Hellvig, fostul liberal ajuns șef al SRI, prin povața: "PNL trebuie să schimbe viteza, sa mărească ritmul și să nu mai aștepte mereu soluții din afara sa, din diverse forme de relief ale acestei țări atât de frumoase."
Mai nou, fostul strateg vorbește-n parabole. Fără pretenții de Mesia, vede mai clar din exterior destinul PNL în afara coaliției cu PSD, decât dacă ar fi fost în interior. Parcă ar fi urmat recomandările lui Bertrand Russel: «obișnuiesc să mă îndepărtez de grup pentru a putea vedea mai bine perspectiva.» Fostul șef al pădurii se pare că s-a eliberat de spiritul ielelor nebune, întruchipările hidoase ale generalilor, care nu văd altceva decât control și ascultare, șantaj și persecuții, bani și iarăși bani.
Dacă ar fi scos SRI-ul definitiv din presă, economie și politică, ar fi devenit un zeu. Rămas un gânditor printre cei mulți are o aură misterioasă, ce incită, totuși, la reflecții. Ce a vrut să transmită Eduard Hellvig, prin noua pildă de după corintenii statului paralel, făcut zdrențe zilele acestea, poate și cu ajutorul său «dezinteresat?»
În afară de apelul la refacerea identității PNL, "prin noi înșine" și lepădarea de două forme de relief: dealul și Kiseleff-ul, fostul șef al pădurii mai recomandă ruperea ritmului și intensificarea vitezei. Toți știm personificarea Dealului, dar nu înțelegem de ce vatra PSD-ului, din boierescul "La șosea" - o simplă vale pentru liberali - intră în metempsihoză geografică.
În povața lui Hellvig dată PNL e limpede că, dacă vrea să aibă un viitor, partidul trebuie să se lepede de colaborarea cu „Dealul inchizitor și valea socialistă." Dar nu indică în mod clar care este cărarea. Bun, bun, prin noi înșine, dar încotro? Spre piscurile transumanismului sau spre Dumnezeu?
Când zicem despre valea, în sensul de tulea de la guvernare, nu ne gândim că azi se rupe lanțul de iubire. Să nu pierdem din vedere că prin conducerea PNL, mai sunt unii care s-ar întovărășii cu dreptacii comensuali din Alianța Dreapta Unită.
Cum nu poți scoate plevușca din gura rechinului, așa și antipesedismul din nucleul dur al susținătorilor acestui partid, care a adunat în jurul său elitele societății românești, după 1989. Asta e o direcție clară. Dar cum să te lepezi de cel care deține, nu doar secretele, ci și tablele legilor, nu e clar. Poate dacă ne recita Fabula lui La Fontaine: „Taurii și broaștele," înțelegeam și noi mai bine cum poți supraviețui în mlaștină.
Cu mult timp înaintea domniei sale - fără a avea statura de Guru - le-am recomandat liberalilor să rupă ritmul și să arunce balastul din cală (personificarea politică a văii), cel puțin declarativ, dacă nu în fapt. Viitorul liberal nu e în clar-obscur, ci ar trebui cimentat pe o bază solidă identitară. Ruperea cordonului ombilical nu doar de deal și de vale, ci și de pădure, este - vorba partenerului strategic - "mandatory."
Junele tânăr pensionar invită fetele timide din Modrogan la o (r)evoluție, într-un nou cadru și pentru un nou concept, vorba șvabului din pusta bănățeană. Prieteni (câți ați mai rămas), dați ascultare poveței și nu veți mai rătăci!
Marius Ghilezan
ULTIMA ORA
-
ESTE ACEASTA O FOTOGRAFIE INEDITĂ CU CHIPUL LUI EMINESCU?
Așa cum nu bănuiam vreodată în căutările mele, azi am dat peste o imagine care ar putea fi una dintre cele mai importante pe care le-am văzut în ultimii ani; un presupus portret inedit al lui Eminescu. Povestea descoperirii ei datează din 1968 și la vremea respectivă a fost subiectul unei serioase anchete de presă.
-
Situație complicată, inextricabilă și extrem de periculoasă în Orientul Apropiat
Istoria recentă, cea de după 1948, anul fondării statului Israel, contează mai mult probabil decât istoria recentă a oricărei alte regiuni a lumii. Istoria recentă a regiunii, cea a ultimilor 80 de ani, e mereu vie, prezentă, revizitată de toți participanții la interminabilul conflict care face neîntrerupt prima pagină a ziarelor de pretutindeni, mai ales din Occident și din lumea arabo-musulmană.
-
Diana Șoșoacă nu poate candida: CCR a admis contestația împotriva candidatei SOS România la Președinția României
Curtea Constituțională a României a admis sâmbătă contestația împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale. Decizia CCR este definitivă, în acest moment Diana Șoșoacă fiind exclusă din cursa prezidențială.
-
Claudiu Tarziu după interzicerea candidaturii Dianei Șoșoacă: "Atenție cu democrația pe scări!". Si alti politicieni au reactionat cu aceeasi vehementa fata de decizie
Liderii AUR iau atitudine fata de decizia CCR de interzicere a candidaturii la prezidentiale a Dianei Șoșoacă. După George Simion care a spus ca niciunui român nu i se poate lua dreptul de a candida si a atras atentia ca asta i se poate intampla si lui, Claudiu Tarziu a avut o reactie pe Facebook:
-
Ciolacu verifică zonele lovite de inundații acum trei săptămâni: Am promis că nu voi lăsa niciun român în urmă
Liderul PSD a ajuns în zonele afectate de inundațiile devastatoare din urmă cu trei săptămâni. Marcel Ciolacu s-a declarat mulțumit de eforturile depuse de autoritățile locale care lucrează la refacerea infrastructurii distrusă de ape.
-
Procesul care a îngrozit Franţa - Filmările în care Gisèle Pelicot era violată de bărbați, prezentate pentru prima dată în public
Pentru prima dată, videoclipuri şi fotografii au fost difuzate vineri, în prezenţa publicului, la aşa-numitul proces al violurilor din Mazan, Franța, dar acest lucru nu a schimbat poziţia inculpaţilor, care au susţinut aproape toţi că au crezut că participă la un „scenariu" libertin.
-
S-a aflat recent cum reușește Michael Schumacher să comunice în prezent, iar detaliile sunt sfâșietoare
Michael Schumacher a avut, weekendul trecut, prima sa apariție publică de la tragic accident suferit cu 11 ani în urmă pe pârtia de schi. Aceasta a fost o întâlnire cu un grup mai mare de apropiați, în contrast cu cercul restrâns de persoane care îi sunt aproape în mod constant.
-
Al-Qaida a comis un atac de proporții alarmante, cu sute de morți în doar câteva ore
Până la 600 de oameni au fost împuşcaţi mortal în câteva ore de militanţi având legături cu al-Qaida într-un atac comis în august asupra unui oraş din Burkina Faso, potrivit unei evaluări de securitate a guvernului francez, care aproape dublează numărul morţilor citat în rapoartele anterioare.
-
Sondaj CURS - Partidele care ar intra în Parlament și ce majorități se pot forma pentru viitorul Guvern
Un sondaj de opinie CURS de tip Omnibus realizat la nivel național, în perioada 10 - 23 Septembrie 2024, indică faptul că formarea noii majorități în urma alegerilor parlamentare din decembrie ar fi dificil de realizat dacă PSD și PNL nu vor continua alianța de guvernare.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Americanii îl trimit acasă pe KWI și-i pun în offside camarila!
- 2.Am numărat bisexualii de la vârful statului român. Și m-am înspăimântat!
- 3.Falsificarea Istoriei nu aduce decât vrajbă între români și evrei! O replică la declarația lui Zubin Metha
- 4.Crima împotriva păcii a fost (aproape) perfectă!
- 5.De ce are nevoie Iohannis de imunitate ca de aer
- 6.În apărarea Babilonului: Levantul n-a cucerit niciodată Persia!
- 7.Virgil Popescu a furat de a rupt
- 8.De la cartierul-dormitor la orasele de 15 minute
- 9.Fără vize în America. Ce păzesc masonii pe care îi plătim de la buget?
- 10.Ziua în care liberalii pleacă de la măcelărie
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu